Haku

huhtikuuta 14, 2019

Shamaanikivi - Shaman stone


Shamaanikivi toimii psykologisin menetelmin. Iso osa shamanismia on olla hetkessä, juurtua, tuntea itsensä ja olla läsnä asioissa mitä tekee. Tämä pätee myös nukkumiseen. Me usein katsomme telkkaria sekä puhelin ruutuja juuri ennen nukkumista ja karkoitamme kaiken melatoniini pois kehostamme.

Pidä Shamaanikiveä makuuhuoneessasi, lähellä sänkyä. Ennen nukkumaan menoa pidä sitä hetki käsissäsi ja käy läpi päivän tapahtumat. Ei pelkkiä kohokohtia, vaan aamupalasta iltapalaan. Ole läsnä, ja suora. Kerro itsellesi kivi kädessä aikeistasi nukkua. Aikeistasi nukkua syvästi ja mahdollisesti nähdä unia. Pyydä alisen ja tämän hetken maallisen rajan häipyvän uniesi aikana.

Kiven tarkoitus on tuoda sinut tähän hetkeen, tietoisesti laittamaan kehosi lepäämään, ennen uuden päivän aurinkoa.

"Shamaanikiven kun asettaa makuuhuoneeseen, rikkoo se rajoja henkimaailman sekä tämän kanssa. Parempia sekä mielikuvituksellisia unia".

Shamaanikiviä on myynnissä myös Kalma Dreads & Inkillä. Ensimmäisen kuvan on ottanut Loska @Sederearts

Shaman stones power is a psychological one. Big part of shamanism is about being in the moment, feeling your roots and yourself. Being present in the things we do. This is also valid when we go to sleep. Usually we are staring at a tv, or our phones screen, banishing all the melatonine from our bodies.

Keep the shaman stone in your bedroom, near the bed. Before you go to sleep, hold it in your hands and go through the events of the day. Not just the highlights, but things from your breakfast to your midnight snack. Be present, be streight. Tell yourself, with the stone in your hands that you are about to go to sleep. Your intentions to sleep well, and tight. Ask for vivid and free imagination.

The stones purpose is to bring you to the moment. Consciously putting your body at rest, before another break of dawn.

huhtikuuta 13, 2019

#LempiVaatteeni

En usko että kenellekkään tutulleni tulee yllätyksenä se, että minulla on joku mielipide vaateteollisuuteen liittyen. Vuoden alussa oli tämä ihana #lempivaatteeni kampanja, joka on mielestäni jatkuvasti päällä oleva aihe. Se sai taas mehut pyörimään.

Edit 24.04.20 Lue myös uusin aihe #Lempivaatteeni ja Rana Plaza


Lapsena kun asioita ei osattu niinkään kyseenalaistaa, kuului synttäri ja viikonloppu tekemisiin juurikin shoppaaminen. Yhteinen tyttöjen ajanvietto, josta en silloinkaan kovasti pitänyt. Muistan että äidin kanssa oltiin tunnin shoppauksen jälkeen ihan kypsiä ja haluttiin vaan lähtee jo kotiin. Ystävien kanssa käytiin ja se oli silloin vain hauskaa kun sai ujutettua jonkun glitter-huulirasvan salaa laukkuun samalla reissulla (hyi tytöt, pahat tytöt, soo soo!).

Kärsin ala-asteelta asti paino sekä omakuva ongelmista joten minulle shoppaus tarkoitti myös sitä, että "ei mulle mahdu mikään kuitenkaan" tai "näytän rumalta kaikessa". Shoppaaminen ei siis ikinä ollut oikeastaan mukavaa ajanvietettä. (Lue lisää: Nyt puhutaan kiloista)

Aikuis-iällä lihosin lääkkeistä niin paljon, että se vei tästäkin hommasta vikatkin mehut - mikään ei mahtunut päälle. Pukeuduin huppariin ja höntsyihin parin vuoden ajan kunnes alkoi elämässäni iso muutos. Kaiken sen laihtumisen, ekologisemman ymmärryksen, lihansyönnin lopettamisen, alkoholin lopettamisen keskellä heräsin myös tähän vaate-asiaan. Heräsin tähän vaateteollisuuden orjamaiseen älyttömyyteen sekä ihmisten liikakulutukseen. En halunnut olla osana sitä.


En ole kunnolla shoppaillut vuosiin. Jos tarvitsen, ostan sukkia ja alkkareita vanhojen repeytyessä. Urheilun kun aloitin ostin myös urheiluvaatteet. Olen myös ostanut muutaman mekon Indiskasta, mutta näitäkin on mahtunut noin yksi per vuosi. Kirppari löytöjä löytyy enemmän kuin tarpeeksi, mutta tosi asiassa isoin muutos tapahtuu siinä opitussa tavassa. Sen sijaan että tuhoat ahdistuksesi shoppailuun, käsittele miksi sinua ahdistaa. Tylsyyteen shoppaamiseen löytyy varmasti vähintään kaksikymmentä muutakin tekemistä, mitkä ei tallaa ihmisoikeuksia. Ja "Mä vaan tarviin" ei ole syy mihinkään muuhun kuin menkat + suklaa.

Kaapistani löytyy kyllä aikamoisia aarteita. Olen ostanut kutosluokalla vuonna 2006 topin, jota pidin biletoppina teini-iän ryypyssä. Jonka venytin kanssani yli satakiloiseen minuun ja jota käytän vieläkin. Se on nuutunut ja vähän rikki, mutta se on jo yli 13 vuoden ikäinen ja palvelee yhä hyvin.

Minulla on myös vuonna 2009 ostettu villakangastakki, joka jäi hihoista pieneksi kun lihosin. No, kun laihduin oli takki yhä hihoista pieni, joten leikkasin hihat pois ja tein itselleni todella sopivan, kauniin liivin.

Ostin vuonna 2008 MicMacistä punaisen topin. Venytin sen kanssani isoihin kokoihin ja se palvelee yhä. Toinen olkain on melkein poikki, mutta ei vielä. Näitä löytyy.

Kolme vuotta sitten katsoin dokumentin "The True Cost" ja kirjoitin aiheesta sen aikaiseen blogiini. Tässä ote neljän vuoden takaa:
"Isot bileet tulossa, tarvitsetko varmasti uuden mekon? Pikamuotiteollisuus, eli ne rakkaat h&m sun muut, ovat vastuussa ihmishengistä, ympäristöongelmista ja vaikka mistä. Suurin osa vaatteista ei ole biohajoavaa, ja suurin osa päätyy kaatopaikoille, jossa ne parisataa vuotta hajottaa ilmaan haitallisia kemikaaleja. Usasta suurin osa lahjoitetuista vaatteista menee Haitille, tai muihin kehitysmaihin, joihin vaatteita tulee liikaa, ja niitä on kadut pullollaan. -''Mitä sitten teen kun en voi heittää pois tai lahjoittaa?'' - Älä osta turhaan. Mieti, ennekö kulutat rahasi vaatteeseen, jota tulet käyttämään sen kerran tai kaksi. Tue parempia kauppoja sekä kirppareita. Ihmishenki vai materialismi?"

Suosittelen katsomaan kyseisen dokumentin. Se löytyy yhä ilmaiseksi Netflixistä sekä heidän kotisivulta tämän linkin takaa: The True Cost
''Yksi nykymallin ongelmista on pelkkään voittoon keskittyminen. Silloin ei oteta huomioon kaiken todellisen hintaa. Veden saastumista, työvoimaa, kalteroituja ikkunoita, joiden tähden ihmiset kuolevat tehdaspaloissa, maanviljelijöitä, joilla ei ole varaa opiskeluun ja terveydenhuoltoon. Eli todellista hintaa ei oikeastaan tiedetä.'' -The True Cost

Paras tapa omassa elämässä taistella tätä järjetöntä ihmisoikeuksia polkevaa ympäristökatastrofi systeemia vastaan, on yksinkertaisesti olla ostamatta vaatteita. Turha shoppaus pois. Kirppareita voi koluta mielin määrin, mutta pikamuoti on se itse pahuus.


Aikanaan kun olin ostoskeskuksessa töissä, jouduin paljon näkemään vaatekauppoja, ihmisten shoppaamista ja kulutusta. Kahdeksan tunnin työpäivien aikana tämä vei todella paljon mehuja. Kirjoitin silloin tämän somepäivityksen, mikä kiteytti ajatukseni: 
"I hate that I work in a place that gathers all the #fastfashion brands together, to promote this twisted culture. I don't work at the shops, but I see them through my workday. Usually I can put on my work-goggles and adjust, but somedays.. Like this, it makes me so angry, and hopeless. We know the facts, we know these clothes are made by poor women and children in bad conditions, working for a few cents a day. We know the fabrics are of bad quality, and irritate our skin (our biggest organ, we should take care of it, not rub it in chemicals). We know that because of fast fashion, most of the clothes from last "season" end up in the junkyards and oceans and doesn't compose in decades. But still, you feel like buing a shirt? Really? Just don't, wake up from your little entitled bubble and don't. Peace.✌🏽" -jowi
Ja tämä kaikki paasaaminen päästää meidät viimeinkin kirjoituksen kohokohtaan, eli Lempivaatteeseeni. No, niinkuin kirjoituksen kuvasarja saattaa ehdottaa, lempivaatteeni on tämä Eminem-paita. Olen fanittanut Eminemiä jo ala-asteelta asti tosi tarkoituksella </3 ja ostin tämän paidan kirpputorilta vuonna 2011. Ei hajuakaan mistä se on alunperin maailmaan tullut, mutta se on rakkain ja kärsinein omaisuuteni. Se repsottaa vähän jokapaikasta, ja kainaloista se on auennut kokonaan. Se on täynnä pieniä reikiä ja se on nykyään jopa vähän iso, kun olen sen aikoinaan kiloillani venyttänyt. Mutta se pysyy yhä matkassa mukana. Se on rakas. Se on #Lempivaatteeni.


Lue toinen aiheeni: #Lempivaatteeni ja Rana Plaza

huhtikuuta 12, 2019

Makrame materiaalit


Tässä tekstissä esittelen materiaalit mitä käytän kaikista eniten. Se että tuote on käsintehty ei kerro vielä mitään sen ekologisuudesta/tuotantoketjusta. Halusin selvittää tätä ketjua teille mahdollisimman syvälle, jotta asiakkaani saavat maksimi infon as well. Sukelletaan siis.


 Paulina-punoskude 

Tätä makramee-lankaa käytän eniten töissäni. Se on paksumpaa kuin moppari, eikä sen latvat aukea pieniksi "hiuksiksi". Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen tuote-tiedon:
Materiaali: Eko-puuvillaa (80 % kierrätyspuuvilla, 20% polyesteri)
Rullan paino: n. 1 kg (n. 180-190m)
Langan paksuus: 5 mm
Koukkusuositus: 7-10 mm

Paulina on Lankavan valmistama Eko-puuvillainen punoskude. Tämä napakka narumainen kude sopii makrameetöihin, sisustustuotteiden virkkaukseen ja kudontaan. Paulina-punoskude valmistetaan kierrätyspuuvillasta eli trikooteollisuudessa syntyvästä leikkuujätteestä, joka muuten menisi hukkaan. Tuotetta ei erikseen värjätä vaan Paulinan herkulliset värit syntyvät luontoa säästäen eriväristen leikkuujätetilkkujen väreistä. Ei veden tuhlausta tai turhaa kemikaalien käyttöä!

Ja lisää eko-puuvilla tuotteiden valmistuksesta löytyy täältä: Lankava
Värivaihtoehtoja on lukuisia, katso Lankavan sivulta ajankohtaisin tieto.


Lue myös: Postitus info


Moppari

Toisiksi eniten käytän töissäni mopparia. Sen latvat aukeaa kauniisiin hapsuihin ja se on hiukan ohuempaa kuin Paulina. Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen 
tuote-tiedon: 
Materiaali: 75 % kierrätyspuuvilla, 25 % akryyli. 
Paksuus: tex 100x10x3. n. 1 kg / rulla. 1 kg = n. 310 m. 
Puikot ja virkkauskoukku, puikot: 6 - 8

Moppari on napakka kierrenaru, joka on valmistettu kierrätyspuuvillasta (sis. 25 % akryylia). Se sopii makrameetöihin, virkkaukseen, matonkudontaan ja muihin kudontatöihin.

Moppari valmistetaan Lappajärvellä, kotimaisessa yrityksessä nimeltä Suomenlanka. Vuonna 1982 perustettu yritys, joka on erikoistunut lankojen valmistukseen, teolliseen kudontaan sekä käsityöharrastajien tarpeisiin.
Värivaihtoehtoja on lukuisia, katso Lankavan sivulta ajankohtaisin tieto.


Minimop

Minimop toimii kuin mopparin ja paulinan sekoituksena, se on ohuempaa kuin moppari mutta kiertyy samalla tavalla. Senkin latvat saa harjattua auki, mutta sekin kihartuu ajan kanssa. Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen tuote-tiedon:
Materiaali: 80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri
Paksuus: n. 2,5 mm, tex n. 1400 (20 säiettä, 1 kg = n. 700 m) n. 0,7 kg/rulla (+/- 3%)
Puikkosuositus: 5 - 8 mm, käsialan ja toivotun lopputuloksen mukaan
Koukkusuositus: 5 - 6 mm, käsialan ja toivotun lopputuloksen mukaan

Lankavan Minimop-lanka, aikaisemmalta nimeltään ripsimoppilanka, on löysäkierteinen ohuehko, narumainen Eko-puuvillalanka, joka sopii mm. virkkaukseen, neulontaan, makramee-töihin sekä perinteisesti ripsiliinojen kuteeksi. Huom. Eri valmistuserien sävyt voivat hieman poiketa toisistaan. 

Värivaihtoehtoja on lukuisia, katso Lankavan sivulta ajankohtaisin tieto.


Muita makrame-lankoja

Makrameen teossa käytän paljon erilaisia materiaaleja ja jos pelkistä langoista puhutaan niin niitä tulee myös Nextiili-pajalta. Siellä myydään jämäkankaista tehtyjä kangas-lankarullia. Ostan näitä aina välillä ja ujuttelen eri töiden sekaan. Myöskin villalankaa käytän toisinaan, mutta ne kerät minulla on ollut ikuisuudet (en neulo joten ne ei paljon kulu!)

Lankavalla on välillä myös erilaisia lankoja, mutta ne eivät ole jatkuvassa tuotannossa. Tällaisia on esimerkiksi Iron Mountain työssä käyttämäni Paula- punoskude. 

Paula-punoskude

Tätä materiaalia käytän todella harvoin, koska värivaihtoehdot ovat aika heikot. Kyseessä on siis Paulinaakin paksumpi punoskude, joten esimerkiksi XL-kokoiset Tie Your Dreadsit on tehty nimenomaa tästä. Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen tuote-tiedon:
Materiaali: 80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri
Vyyhti: n. 1 kg (= n. 210 m)
Virkkauskoukku 7-9 mm
Puikot 15-20 mm

Paula-punoskude on tasalaatuinen, pyöreä ja napakka narumainen kude, joka on valmistettu kierrätyspuuvillasta. Saatavuus kuitenkin vaihtelee.

Lankava

Tosiaan liike mistä materiaalini tilaan, on nimeltään Lankava ja se on Kauhavalainen yritys. Perustettu vuonna 1925 ja keskittyy kotimaisesti erilaisiin lankoihin. Siirry heidän kotisivuilleen tästä: Lankava


Oksat

Tällä osiolla viittaan tietenkin siihen osaan työtä, mistä se makrameetyö roikkuu. Eniten käytän luonnopuuta materiaalina, metsästä löytämiäni oksia. Tällöin tuotantoketju on todella selkeä, luonto sen tekee ja minä sen maasta kerään. Joskus vaatii pesua, joskus riittää pelkkä harjaus mutta se on siinä. En ikinä katko elävästä puusta oksia.

Toiste saatan käyttää valmiiksi tehtyjä keppejä, joita ostan eri liikkeistä. Näitä käytän jos minulta tilataan esimerkiksi oviverho, taikka ikkunaverhot, joiden pitää olla mahdollisimman suorassa. Olen aikaisemmin tilannut keppejä esim. Kärkkäiseltä, mutta tahtoisin vaihtaa seuraavaan tilaukseen tilauspaikaksi jonkun muun. Ehdotuksia siis otetaan vastaan. Tällä hetkellä Kärkkäisen keppejä on yhä jäljellä, joten tulevat verhotyöt on nyt valmistettu sieltä tulleista oksista. 

Joskus käytän kierrätettynä muita asioita, joihin työni teen. Esimerkiksi kirpputorilta ostettuja nokkahuiluja tai kuluneita pensseleitä olen käyttänyt "oksana", taikka kirpputorilta vuosia sitten ostaneeni puisen haarukan sekä lusikan, joihin tein hyllytyöt (toinen yhä vapaana).

Renkaat ostan Taitava shopista, siitä mistä he kyseiset renkaat saa, en osaa sanoa. Kyselyä olen heille kyllä laittanut. Samasta liikkeestä tulee myös pienet puiset renkaat, joita käytän esimerkiksi amppelien teossa. 


Härpäkkeet

Tähän kategoriaan kuuluu ne muut härpäkkeet mitä joihinkin töihin kuuluu. Figuurit, joita liimailen joidenkin töiden päälle on kierrätettyjä. Joko omia lelujani, kirpparilta taikka ystäviltä lahjoituksia. Olen ihan muutaman lelun ostanut kaupasta töitäni varten, mutta vuonna 2019 päätettiin ettei uusia osteta enää. Eli jos jossain työssä on "uusi" lelu, sekin on hankittu tuolloin ennen vuoden 2019 päätöstä. 

Muita härpäkkeitä on korut. Esim ostin vuonna 2016 Edinburgin linnasta tuliaiseksi itselleni kruunu korvakorut. Olen hullu skottifani ollut mutta venytyksien takia en niitä päässytkään käyttämään. Toinen näistä koruista päätyi roskiksen sijaan yhteen makrameetyöhöni. 

Härpäkkeissä on myös unisieppareita, nokkahuiluja, puun palasia, kiekkoja, kelloja, kulkusia ja esimerkiksi kuivattuja appelsiineja, mitkä olen itse kuivattanut.

Voit pyytää tuotetiedot mistä tahansa tuotteestani, jokaisen tuotteen osat muistan mistä olen hankkinut ja moniin voi liittyä tarinaakin.

huhtikuuta 03, 2019

Rune products in ENG


Like said, there are three things I consindrate on, macrames, shamanstuff and runes.
The earliest runic inscriptions found on artifacts give the name of either the craftsman or the proprietor, or sometimes, remain a linguistic mystery. Due to this, it is possible that the early runes were not used so much as a simple writing system, but rather as magical signs to be used for charms.

 Blood runes
Wooden runes to your bohemian needs. Contains all 24 elder futhark alphabets and the blank one for those who use that as well in their predictions.
You can't get much more close to nature, than this. The wood is hand picked from Finland's forests and also handcrafted and painted. Shamanic vibes were used blessing these to the new owner.
Runes are painted.
Price: 33,00€

Burn runes
Wooden runes to your bohemian needs. Contains all 24 elder futhark alphabets and the blank one for those who use that as well in their predictions.
You can't get much more close to nature, than this. The wood is hand picked from Finland's forests and also handcrafted and painted. Shamanic vibes were used blessing these to the new owner.
Runes are burned.
33,00€

Stone runes
Handmade and handcrafted stone runes for your bohemian needs. Runes are often used in prediction, that is why you need them to be as natural as possible; to get a clear reading. We here at jowisfreelife can provide you with runes as natural as possible, made from stones or wood.
Contain the 24 Elder Futhark runes. Painted.
28,00€

Protective runechain
Item is one sided. Runes used on this protective rune chain are..
Fehu: Prosperity and financial stability
Jera: Profit, Circle of life and stable life
Wunjo: Good luck and joy
Ansuz: Communication, knowledge and studying
18,00€

Runic creature
I want you to meet your new pet. Your buddy, the Runic Creature.
There is 24 different rune buddies available, so that your pet matches the stuff that it important in your life. Keep her with you. Give Berkano for someone trying to get pregnant, Fehu as a gift for someone with a new job! Everyone has one rune they need, and that calls out for them. Pick yours.
18,00€

Runebag
Handpainted bag for your runes, each with the "Freedom" symbol. You do need a place to keep those awesome runes right?
5,00€

Single protection runerock 
Handpainted protective rune rock, place it somewhere in your home, like a flower pot for protection.
2,00€

Beholve
Wooden large ring that you can pull your dreads through. Doesn't pull and looks great. Wood is untouched. This product is made to order.
6,00€