Haku

helmikuuta 12, 2022

Mikä ei ole oikein parisuhteessa - Kirja-arviot

Ystävänpäivä tunnetaa nykyään Suomessa myös toisella kansainvälisellä tarkoituksella eli Valentines Day:nä - mikä on päivä milloin muistetaan rakasta, käydään treffeillä ja nautitaan romantiikasta. Kuitenkin tuolla juhlijoiden joukossa on pareja missä toinen pelkää, missä koetaan painostusta, kauhua tai muita epämukavuuksia. Lähisuhdeväkivalta ei lopu vaikka on ystävänpäivä ja tänään halusinkin tehdä niin sanotun "ilmiselvän" listauksen asioista mitkä ei ole oikein parisuhteessa. Tehdä, tai joutua kokemaan. Lopussa myös listausta aiheeseen liittyvistä kirjoista ja omat arviot siihen, kannattaako ne kuunnella/lukea vai ei.


Ei ole oikein, että sua lyödään.
Ei ole oikein, että sun koskemattomuus rikotaan.
Ei ole hyväksyttävää että sua uhkaillaan henkisellä tai fyysisellä väkivallalla.
Ei ole hyväksyttävää että erolla uhataan omaa tahtoa läpi.
Sun koskemattomuus ei tulisi olla väittelynaiheena edes hypoteettisesti.

Ei ole ok, että sun puheille nostetaan käsi naamasi eteen.
Ei ole ok että sua ja mielipiteitäsi blokataan tai vähätellään.
Olet arvokas ja sinulla on oikeus tulla kuulluksi.
Äänesi saa kantaa eikä sen kuuluisi pelätä tulla kuulluksi.

Ei ole ok, että sinun rakkaudenosoituksesi mitätöidään.
Ei ole ok, ettet saa rakkaudenosoituksia.
Ei ole ok että annat, muttet koskaan saa takaisin. 
Ansaitset vastarakkautta tunteiden osoituksillesi.
Ansaitset tekoja ja sanoja.

Ei ole oikein että sinua verrataan tai vähätellään. 
Ei ole oikein että sinua pannaan kun et halua.
Ei ole oikein painostaa ketään seksiin.
Ei ole oikein pihdata seksiä vallan himossa.
Ei ole hyväksi panna, silloin kuin sinun ei tee mieli panna.
Sinä olet kokonainen ihminen, oma ihmisesi.

Sinun ei tarvitse kutistaa itseäsi. 
Sinun ei tarvitse tukahduttaa itseäsi.
Jos sinulla on vain yksi elämä, etkö eläisi sitä tavalla mikä palvelee ja edesauttaa sinun elämäsi onnellisuutta, jonkun toisen elämän sijaan.


Lähisuhdeväkivalta on hiljetty rikos. Fyysinen väkivalta on usein se selkeämpi lähdön merkki, moni kokee että jos lyödään - lähden. Tämä on toki hyväkin mutta jättää paljon tilaa muulle väkivallalle, mitä sietää koska "ei ole sentään lyönyt". Minun oma kokemus henkisestä väkivallasta parisuhteessa oli hyvin lyhyt (ja jos vertaa vaikkei ehkä pitäisi verrata, niin mieto) kokemus ja en täten voi samaistua monien tilanteisiin. En täten voi kertoa kokemuksestani aiheen parissa mutta voin jakaa muiden kertomaa kokemusta.

Olen kuunnellut paljon äänikirjoja jotka kertoo kokemuksistaan henkisen ja fyysisen väkivallan kanssa ja uskon että niistä voisi olla hyötyä sekä heille jotka parantuvat väkivaltaisesta suhteesta, ovat väkivaltaisessa suhteessa sekä heille ketkä eivät ole, tietoisuuden lisäämiseksi. Usein saattaa tulla halu aiheelle, mutta kysymykseksi nousee vain se ongelma, että no mitä sitten lukisi (/kuuntelisi). Se on kuitenkin iso sitoutuminen ajallisesti eikä sitä halua tehdä turhaan. Laitan siis tähän alle muutaman kirjan ja omat arvosteluni ilman spoilereita. En sano että oma mielipiteeni olisi ainut oikea mutta ehkä syyt resonoi. Haluan kirjan kirjoituslaadun ja tarinan lisäksi jakaa muutaman yksityiskohdan, jotta tiedät mihin asioihin voit samaistua (esim. onko lapsia). Päivitän listaa sitä mukaan kun kirjoja kuuntelen jotta ne löytyy aina tämän postauksen alta.


Helvetti jota kutsuin rakkaudeksi
5/5 ● Bookbeat ● Lena Bivner
Todella hyvin kirjoitettu ja pitää mielenkiintoa yllä koko kirjan. Paljon dialogeja ja seurataan paljon tunteita ja tilanteita. Kertoo enemmän henkisestä väkivallasta, mielestäni tärkeää on keskittyä siihen mitä nainen kokee. Tapahtumapaikat Ruotsissa, kirjailijalla on omia lapsia. 
Miinuksena se, että loppui aika nopeasti ja olisi kaivannut siihen vielä lisää.


Kaikki anteeksi
5/5 ● Bookbeat ● Laura Manninen
Hiukan nopea tempoisempi edelliseen verrattuna ja sisukkaampi nainen kyseessä. Mutta suosittelen ensin kuuntelemaan Lenan kirjan ja sitten vasta tämän. Tämä kirja sisältää sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa. Tapahtumapaikat Suomessa, päähenkilönaisella ei ole omia lapsia. Kertoo hyvin dialogein ja tunteita kuvaillen tilanteestaan ja siitä miten asiat soljuu ja pitää koukussa koko kirjan ajan. Lopussa hyvä pohdinta ja tuo kirjan luonnolliseen loppuun.


Kaksoiselämää
1/5 ● Bookbeat ● Iris Mårtensson
Kirja on huonosti kirjoitettu ja/tai käännetty, etenkin verrattuna kahteen edelliseen. Aihekin hiukan erilainen mutta henkinen väkivalta läsnä. Tapahtumapaikat Ruotsissa. Ei juuri dialogeja vaan lähinnä päähenkilön ajatuksen juoksua, päähenkilö oli itselle hiukan jälkiviisaan ja ärsyttävän oloinen joissain tilanteissa mikä sitten hankaloitti samaistumisen tasoa. 

Kirjailija vaikuttaa homofoobiselta, transfoobiselta, ulkonäkökiusaajalta ja kaiken lisäksi hyvin ärsyttävältä ihmiseltä. En suosittele. Lukija tuntui omaan makuun hitaalta mikä vielä korosti epämiellyttäviä puolia. Yhden pisteen saa aiheesta.


Miksi se ei vain lähde?
4/5 ● Bookbeat ● Riina-Maria Metso
Tämä kirja kertoi hienosti ja kattavasti sen kaaren mikä tapahtuu useimmissa väkivaltaisissa parisuhteissa. Välillä oli ehkä hankala seurata (äänikirjana) kun kirjassa ei ollut ns. tarinaa. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä kirja. Lukija helpotti äänellään eri tarinoiden ymmärtämistä.
Päivitän listaa sitä mukaan kun kuuntelen erilaisia kirjoja liittyen tähän aiheeseen.


Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti
4/5 ● Bookbeat ● Ulla Feldscher
Lyhyehkö kuunneltava. Kirja oli kivasti tarinallisesti kirjoitettu ja välitti kuvaa suhteesta ja tapahtumista hyvin. Jonkin verran joitain asioita olisi toivonut selitettävän enemmän auki ja kaikissa riitatilanteissa ei pystynyt olemaan täysin kirjailijan puolella hänen kaksoismoralismin vuoksi. Kuitenkin hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen kuunneltava, paljon ajatuksia herättävä. Lukija oli hyvä.


Paholainen vuoteessani
5/5 ● Bookbeat ● Carolyn WoodsKirja oli erilaisenpi kuin kuvittelin, positiivisella tavalla. Sen tarina on johdonmukainen, kirjailija informatiivinen ja "hahmot" kerrottu hyvin. Kuvaa hyvin toivoa epätoivoisessa tilanteessa. Välillä turhan kirjakielinen mutta lukija oikein jees. Tarina itsessään on uskomaton ja monisävyinen mikä tietty ylläpitää viihteellistä mielenkiintoa.


Tyhjiin juotu
3/5 ● Bookbeat ● Kati Kuusela
Kirjassa oli ihan mielenkiintoinen henkilökohtainen tarina vakavan asian varjossa. Kaikissa kohdissa kirjoitustyyli ei puhutellut itseä mikä lopahdutti vähän mielenkiintoa. Valitettavan pettynyt loppuun, Katin olisi pitänyt kirjoittaa tämä vasta muutaman vuoden/vuosikymmenen päästä, kun asia on oikeasti maalissa. Myös pituudelta olisi halunnut enemmän, enemmän kertomusta siitä mikä tässä rakkaudessa veti puoleensa sekä keskusteluita.


Älä sano että rakastat
5/5 ● Bookbeat ● Raakel Lignell
Kirjan lukija ja kirjan pituus oli hyvät, itse kirja on hyvin kirjoitettu ja kerrottu. Tarina on aika uskomaton ja on hienoa että Raakel sen jakoi, hieno selviytymistarina! Toki mietä "mielenkiintoisempi" tarina, sitä enemmän kirjailija on joutunut kokemaan, mutta tämä oli todella mielenkiintoinen ja empatiat Raakelille hänen koitoksistaan. Se on samalla myös hieno ohjenuora muille jotka voi olla samantyyppisessä tilanteessa tai miettiä "mitä itse tekisin", ennaltaehkäisevästi. Voiko toisten virheistä oppia?


Kun kukaan ei näe eikä kuule
3/5 ● Bookbeat ● Ida Mortenson
Kokemus on kamala ja tarinallisesti kiehtova, harvoin kuulee pidemmän ajan pahoinpitelystä näin. Kuitenkin tarinasta on jätetty kokonaan pois se alku, kaikki se millä on saatu jäämään suhteeseen mikä hankaloittaa Idan tilanteen ymmärtämistä. Olisi myös kaivannut enemmän lopputilanteesta tietoa. En myöskään ole itse sen fani että kirjoitetaan toisen osapuolen puolesta hänen ajatuksia ja aikomuksia kun se voi olla vain spekulaatiota. Kuuntelussa vähän häiritsi se, että kirjassa siirrytään eri vuosikymmenissä vähän väliä, lukiessa se ei ehkä ole niin sekoittavaa.

Rakkauden Varjo
2,5/5 ● Bookbeat ● Lou Lilja
Aihe sekä kirjailijan kokemus on kamala. Mutta kirjalta olisi toivonut muutamaa asiaa. Esim, alussa olisi hienoa kuulla juuri ne asiat, mitkä on saanut rakastumaan, saanut jäämään ja mikä auttaisi näkemään tilanteen hänen saappaistaan. Ilman näitä tietoja on vaikea antaa jatkuvaa sympatiaa tilanteelle. Lopussa olisi toivonut enemmän että mikä on tilanne "nyt" ja sitä after mathia. Kirjoitustapa on usein aika laiska ja toistava ja käännöksessä ärsytti jatkuva "istui sohvaan" eikä sohvalle? Lukija oli hidas ja monotoninen mikä varmasti korosti tiettyjä aspekteja. Takakannen "Unelmieni prinssi" jää mysteeriksi.

4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjasuosituksista! Mä en ole lukenut/kuunnellut mitään pitkään aikaan, kun on muka ollut niin kiire, mutta ehkä nyt olis aika :)

  VastaaPoista
 2. Parisuhdeväkivallasta puhutaan edelleen liian vähän ja miehiin kohdistuvasta väkivallasta ei oikeastaan yhtään. Keskustelu aiheesta olisi aiheellinen, sillä koronakevään tuomat ongelmat perheissä on vasta avautumassa meille.

  VastaaPoista
 3. Suhteen sisältäpäin omien rajojen tiedostaminen voi olla yllättävän vaikea. Sen takia näiden kirjojen olemassaololla on suurta arvoa yhteiskunnallemme. Toivottavasti näemme sen myös tilastoissa.

  VastaaPoista
 4. Oon niin iloinen, että tästä asiasta on vihdoin alettu puhumaan ja kirjoittamaan enemmän ja enemmän. Olen aika varma, että korona aika ei ole ainakaan vähentänyt lähisuhdeväkivaltaa, joten toivon että puheiden ja kirjoitusten lisäksi myös apua olisi riittävästi uhrien saatavilla.

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>