Haku

Jowisvanlife

 

Tämä aihe on ansainnut oman sivunsa jo vuodesta 2016 kun unelma Rv-lifesta / Vanlifesta alkoi. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa että millaisella autolla tulen ajelemaan, onko se asuntoauto vai paku - mutta se on varmaa että virallisemmat suunnitelmat alkaa N-Y-T- NYT!

Täällä suunnitelmia, toiveita, ajatuksia ja vähän sellaista päiväkirjamenoa ennenkö itse auto saadaan alle.


Vuonna 2016

Aloitin researchin. Olen katsonut kymmeniä, ellen jopa satoja tunteja eri tuon ajan Youtubettajia liittyen rv matkustukseen. Poiminut vinkkejä ja kirjannut niitä ylös. Mulla on fyysinen muistiinpanokirja mihin olen leikkaa-liimaa meiningillä etsinyt eri tuotteita / elementtejä mitä autoon tulee. 

Itse asumisauto tulee olemaan ekologinen, off-the-grid menopeli ja vielä toistaiseksi suunnitelmissa on ollut tehdä siitä myös kissa-ystävällinen. Harmaavesi vessan tulee korvaamaan komposti-wc ja katolle tulee aurinkopaneelit. Alkuperäinen suunnitelma oli asua siinä full-time ja matkustaa aina etelään talveksi, mutta myös pienen kamiinan lisääminen on houkuttanut.

Olisin ollut hetivalmis lähtemään, mutta muutama seikka piti minut vielä paikallani. Toinen oli se, että minulta puuttui ajokortti. Toinen oli se, että olin työtön. Eli ei ole korttia millä ajaa, eikä rahaa ostaa itse asuntoautoa, eikä rahaa ostaa korttia. Tää on siis vähän sellainen noidankehä. Päädyinkin tekemään monia "paskaduuneja" jotta vain saisin säästettyä rahaa, mutta ilman säästöskillejä niistä vähän tienaavista ammateista ei mennyt rahoja kuin osamaksujen pois maksamiseen ja sit oltiin taas työttömiä. Suunnitelma siis laahasi ja jäikin pauselle kun aloin seurustelemaan Jn kanssa.


Vuonna 2020 

Koronaepidemia nosti esiin tämän neljävuotta muhineen suunnitelman. Elämä vie eteenpäin ja noista ajoisa suunnitelma on päivittynyt. Olemme muutenkin eläneet viimeiset pari vuotta niin, ettemme tiedä mitä tuleva tuo tullessaan, joten suunnittelu pitkälle on tuntunut haastavalta tehtävältä. 

Minullahan on useita unelmia, laskettava kahden käden sormin eli monia asioita on vieny eteenpäin mutta tämä unelma ei ole liikkunut - se on muuttunut fulltime elämisestä osa-aikaiseksi haaveeksi. Haluamme omakotitalon jostain poissa ihmisten ilmoilta ja täten asuntoautoa pystyisi säilyttämään omalla tontilla autotallissa, sen voisin tuunata siellä asumiskuntoon ja en haluaisi olla poissa kodistani pitkiä aikoja. 

Kuitenkin Rvlla voisi tehdä pitkiä reissuja, sillä voisi matkata yksin, Jn kanssa sekä kaverien kanssa. Se olisi kuin toinen koti etenkin kotimaan matkailulla. Voisin käydä myymässä käsitöitäni markkinoilla ja yöpyä asuntoautossa (verrattuna nykyiseen systeemiin ikea-kassista, junasta ja hotelliyöstä). Sen sijaan että asuntoauto olisi koko elämäni, se on kehittymässä siihen että se olisi iso osa sitä. Tämän vuoksi olen myös uudelleen miettimässä kissojen matkustusmahdollisuuden. 


Toisaalta asuntoautoon olen suunnitellut että saisi hiekkalaatikot penkkien alle, alkoviin kissojen matkustuspaikan ja tilaa riittäisi meille kaikille + valjas lenkit kissoille. Kuitenkin kissojen hiekkis metelit ei ole kivoja asunnossakaan öisin joten ragen rajalla mentäisiin pienessä asuntoauton kokoisessa tilassa niiden metelien kanssa. Myös, ennen mulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa kissat mukaan. Nyt meillä on talo, jos meen yksin J hoitaa kisut ja jos mennään kaksin pienelle lomalle ilman lapsia - voi kaverit tulla meille asuun kissojen kanssa siksi aikaa kuten teemme nyttenkin.

Asuntoauto saattaa siis olla liian iso kahdelle aikuiselle ilman kissoja, mutta onko paku liian pieni? Sellainen paku missä pystyy seisomman kuitenkin? Tarkoitus olisi myös yöpyä mahd. vähän leirintäalueilla ja mah paljon off-the-grid meiningillä - pääseekö asuntoautolla vaikeisiin paikkoihin? Tässäkin paku olisi ehkä maastompi ratkaisu.. Paljon on vielä pohdittavaa jäljellä! Suunnitelmat

- Ajokortti
Tämä onkin hauska, koska vuonna 2019 kävin autokoulun ja olen isoimman ja kriittisimmän vaiheen jo suorittanut. Nyt on kortti taskussa joten pystyn keskittymään seuraavaan vaiheeseen!

- Asuntoautoreissu
Ennenkö mahdolistan osan elämääni tälle elämäntavalle, haluan kokea sen kahtena eri viikonloppureissuna. Vuokraan asuntoauton jostain ja vietän yhden reissun kaverin kanssa ja toisen kumppanin kanssa. Näistä reissuista varmasti oppii paljon.

- Työpaikka
Tämä ei tietenkään ole niin helppoa että vain näpäyttäisin sormia. Pitäisi saada työpaikka, mistä jää myös käteen ja tämä haku on itsellä koko ajan auki. Kuitenkin voin asettaa pienempiä suunnitelmia esimerkiksi hakemusten lähettämiselle ja aktivoitua ihan eri energialla. 

- Säästöjä
Kun työpaikka kriteeri tulee täytettyä, pitää käydä talous läpi. Laskea mitkä on menot ja mitä jää käteen. Asettaa jokin standardi summa minkä asetan aina säästään kohti asuntoauton ostoa. 

- Testailut
Löytää juuri se oikea asuntoauto itselle. Se mikä täyttää kaikki kriteerit ja sitten käydä testiajelemassa monia monia asuntoautoja. Pitää myös löytää tila/paikka missä sitä säilyttää sekä laittaa kuntoon.

- Osta oma asuntoauto / paku / jne
Ostaa vihdoin se oma kakkoskoti. Tässä vaiheessa toivoisin aktivoitua Youtube kanavan suhteen, sekä luoda instagram-kanava tälle osuudelle.

- Tuunaa
Pitää tuunata auto olemaan elämiskelpoinen, ekologinen, minimalistinen ja täyttämään loput kriteerit.

- Eka matka
Valmis! Sit vain ekalle matkalle ja toivomaan että kaikki menee hyvin. Rv vai paku?

Co


Suihku ja vessa

Isoin ero asuntoauton sekä pakun välillä on varmasti se suihkuttomuus. Omissa asuntoauto suunnitelmissa oli alusta asti ottaa suihku kokonaan pois ja jättää vessatiloihin ainoastaan kompostikäymälä. Pakussa ei tätä huonetta ole ollenkaan, vaan käymälä vedetään esiin tason tai sängyn alta. 

Suihkua ajaa takaoveen kiinnitettävä vesipumppu jonka saa kytkettyä vesisäiliöön. Kuitenkin kun käytössä on luonnolliset pesuaineet mitkä eivät sisällä kemikaaleja - voi pesun hoitaa luonnollisissa vesilähteissä. Talvet ja kaupunki yöpymiset tarjoavat myös mahdollisuuden saunoa, kun käyttää hyödyksi uimahalleja saa pesuhetkeen yhdistettyä saunomisen (+ uimisen) tai kuntosaleilla, missä voi reenin jälkeen käyttää salin suihkutiloja.Keittiö

Pakussa keittiötason haluan joko penkkejä vastapäätä olevalle seinustalle tai oviaukon puolelle. Haluan pitää solidin seinän (yleensä vasen) vapaana penkkiä/sohva-aluetta varten hyviä kirjoitushetkiä ja ikkunasta ulos tuijostusta varten. Tämä kyllä riippuu vähän siitäkin tuleeko sänky taakse poikittain vai pitkittäin - kuinka paljon tilaa jää ulkopuolelle. 

Keittiön kalusteisiin tulee allas, puhdas sekä likainen vesi-säiliö sekä sähköhella. Lähes aina törmää kaasulla toimiviin mutta itse en halua mitään kaasuvempaimia autoon. Ne on vähän kuumottavia, inhottava käyttää ja itseä pelottaa se että ne vuotaa, räjähtää tai loppuu kesken =D 

Etenkin kun autoon tulee aurinkokennot, sen voi kytkeä virtaan ja löytyy akut ja vara akut - ei sähköliesi ole mitenkään erikoinen.

 


Viihde


Sänky

1 kommentti:

  1. En koskaan ole miettinyt tuota, että voi myös asuntoautoon hommata aurinkopaneelit. Se varmasti onkin hyvä idea. Meillä on myös asuntoauto, mutta siitä ei semmoisia löydy. Täytyykin selvitellä kustannuksia ja hyötyjä. Kiitos.

    VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>