Haku

joulukuuta 26, 2020

GTA V - Elämässäni

Haluan tänään puhua yhdestä suosikki pelistäni. 


Vuosina 2013-2016 pelasin todella paljon Grand Theft Auto vitosta. Kaikille tuttu Grand Theft Auto / GTA V oli toinen kahdesta pelistä mistä hullaannuin - täysin. 

Olin potenut jo vuosia masennusta ja sarjat sekä videopelit oli pieni valoni pimeydessä. Aluksi pelkkä The Sims 2, mutta myöhemmin myös Halo 2, 3 & 4 sekä Gta V. Aloitin eläintenhoitajan koulun vuonna 2013 mutta ekan puolen vuoden jälkeen uusi puhtini paloi loppuun ja jäin mieluummin kotiin nukkumaan jatkuvia univelkoja pois - sekä pelaamaan pelejä. Silloin kun elämässä perus arki tuntuu raskaammalta kuin mikään, ja kuten Nyt puhutaan kiloista aiheessa mainistsin, en päässyt välillä edes suihkuun. Tällöin peli mihin voit uppoutua ja "unohtaa" murheesi hetkellisesti on kultaakin arvokkaampaa.

Videpelit on ysäri-äitien painajainen, se on ollut se asia mistä valitetaan ja käsketään ulos leikkimään. Ulkona leikkiminen ja ajankulutus onkin tärkeimpiä asioita lapsen aktiivisuudessa, mutta olen myös ehdottomasti videopelien puolesta puhuja. Ne eivät ole se iso, paha demoni miksi monet ne mieltää, vaan paikka tunteiden purkuun, ystävien kanssa bondaamiseen, ystävien tekemiseen, aktiivinen harrastus ja luovuuden purku paikka. Jotkut tulee töistä ja tarvii koko kopan olutta tai pari tuntia videpelejä - jos pitää päättää, kumman valitset?

Etenkin nykyään, kun voit tehdä myös niistä itsellesi ammatin. Suunnittelu- ja tuotantopuolella, mutta myös pelaamalla joukkueissa / streemaamalla. Itselleni ne oli valon pilkahdus todella synkässä ajanjaksossa enkä tiedä mikä olisi ollut lopputulos ilman kissoja, pelejä sekä sarjoja. 

Vuonna 2016 tein itselleni Heist-seinän asuntooni. Gta:ssa siis on monia "Heistejä" eli isompia ryöstöjä tms, mitä suunnitellaan kuvan mukaisesti. Uudelleen tein sen asunnon seinälle, mihin laitoin samaan tyyliin kartan, jesarilla suunnitelmia, sekä crew infot. Crew hahmoina käytin Frankliniä, Trevoria, Michaelia sekä omaa GTA-Online hahmoani. Löytyy Plan A sekä B, dollari teipattuna sekä keltaisia muistilappuja. Aika pähee. Ja todellakin taas fanitus vedetty oikein mukavasti yli.


Aloin fanittamaan pelin kolmatta protagonisti hahmoa, Trevoia. Vaikka hän on huumeaddiktoitutnut, ihmisiä syövä kriminaali - hän on tietyllä tavalla todella aito yhteiskuntavihassaan sekä "kaukana kaikesta" mentaliteetissä. Kärsin (etenkin) tuohon aikaan paljon ilmastoahdistuksesta sekä ihmiskunnanvihasta - ja Trevorin asenne lohdutti minua. Se auttoi jaksamaan oman erilaisuuden kanssa sekä nostatti toivoa siihen että minä myös löydän vielä paikkani tässä maailmassa, paikan mikä olisi kaukana kaikesta mutta missä voisin yrittää vaikuttaa.

Yhdessä kohtauksessa Trevor tuhoaa Mr. Rasberry Jam nimisen pehmolelun panemalla tätä silmään ja laukeamalla sen sisään (jep hyi hyi) mutta tää oli jotenkin niin hauska kohtaus - ja kun fanitan niin teen sen 100%, eli tietenkin  päädyin tekemään samanlaisen lelun. Toki, käyttäen maalia.. Välillä tässä omistamassani tekstikehyksessäni lukee Trevorin "Live, Love, Laugh" -tarran päälle suttaamat sanat: "Eat, Shit, Die".


Olen pelannut GTA V:n yli 20 kertaa läpi, katsoin myös aina välikohtaukset koska se toimi omanlaisena sarjanaan. Kuten totesin Sarjani -aiheessa, se on jotenkin tuttua ja turvallista, samaistun hahmoihin ja itken ja nauran heidän kanssaan. Gtan tarina oli kuin sarja mihin pystyin jonkin verran itse vaikuttamaan ja tykästyin hahmoihinkin todella paljon. Michael oli aluksi mielenkiintoisin hahmo mutta erityisesti hullaannuin pahkahulluun Trevor Philipsiin.

Trevor elää kaupungin ulkopuolella, pitäen erilaisia yritysmuotoja käynnissä ja hoitaen "odd-jobeja" pitkin poikin Sandy Shoresia. Hän ei yritä näyttää kenellekkään "some-kaunista" elämää, hän on juuri sellainen kuin on ja tämä kaikki vapaus sekä systeemin ulkopuolisuus vetosi minuun. Ehkä enemmän se omavaraisuus sekä kyseenalaistamisen taika, asuntovaunu elämä ja ympäriinsä ajelu. Oli kuitenkin aika elämässäni missä olin lopettanut päihteet ja lääkkeet ja aloin heräämään maailman menoon sekä arvoihini. Halusin oman asuntoauton joten purkasin myös tätä haavetta pelissä.

Siirry sivulleni: JowisvanlifeLue myös: Tax-free Freedom

En kuitenkaan voi hyväksyä Trevorin päihdekäyttöä, hoitamattomia mielenterveysongelmia tai kannibalismia osaksi elämääni =D Hän on ääripää hahmo pelissä - mutta olen poiminut sieltä sellaisia asioita mitkä itsessäni natsasi. Ja kuten aina kun menen fanitusmodeen - teen sen täysillä. Minulla on siis myös sama tatuointi niskassa kuin Trevorilla. Se on lintu ja itselleni se tarkoittaa juuri tätä vapautta ja yhteiskunnasta poissa asumsita - oman polun kulkemista. Se on symboli kyseenalaistamisesta sekä vapaasta elämästä.


Saman kaulatatskan lisäksi mulla on ollut sama puhelimen soittoääni kuin Trevorilla noin viiden vuoden ajan sekä talvitakissani on iso Trevor Phililps Inc. selässä.


Quotes

Trevor: I can be myself out here, bullying, selfish, totally reckless. Do the things that make me me.
Ron: Like kidnapping the wife of a powerful Mexican gangster, and flying a crop duster toward a jumbo jet loaded with mercenaries
Trevor: Exactly! Everyone's so hung up on apperances in L.S, you start to forget who you are. And if you ain't who you are, who the fuck are you?
Ron: You're the most honest, principled man i know, Trevor. A man of integrity''Truckers are a symbol of this country. Part of it's mythology, like cowboys, gangsters, hobos and gangbangers.. Freedom. Loners in the night.''


Trevor: I cannot believe this! the hard working entrepreneur is getting shit from a guy so lazy he retired on his thirties - and then from a other guy whose sense of entitlement is so storng he asks: ''How far we have to travel?'', when he's offered a job he ain't even qualified to do! This is why the country is screwed! There's not enough mes, there's too many yous!
Michael: Yeah! A country full of yous, that's just what the world needs
Trevor: Shit would get done. It would be Darwinian


Trevor: I've been told your generation are workshy -repeatedly, but this is the first time i've seen it for myself. You won't leave the city for the biggest take of your life? You think the world owes you a living? You want money and respect, but you won't cross the street to get it?


Trevor: Here darling, why don't you.. go buy yourself something nice, okay?
Denise: Thank you... This is seven dollars?
Trevor: I said something nice, not expensive. You wanna be a greedy fucking cow, huh?

Trevor on täys sekopää mutta sieltä pitää osata onkia se totuudellinen hulluus :D 


Gta Art


Moni ei olisi osannut edes ajatella, että tälläisellä pelissä voi ottaa taidekuvia, mutta peli on tähän täydellinen! Käytän tämän julkaisun kuvituksina näitä taidekuvia mitä olen pelissä ottanut. Vietin satoja tunteja metsästäen auringonlaskuja, asettamalla autoja paikkoihin että voin ottaa kuvan sen päältä etc. Pelistä löytyy aavikkoa, vuoria, meriä, järviä, jokia, kyliä, kaupunkeja ja siis aivan kaikki mahdolliset miljööt. Joskus mulla oli Instagram käyttäjä nimellä GTArtphotos mihin näitä kuvia lisäilin mutta sen olen tainnut jo poistaa - alkeelliset kotisivut taidekuville löytyy: InstaGta (Tehty joskus 2015)

Tällä hetkellä uuden tietokoneen myötä on alkanut heräilemään taas haave streemaamisesta. Olisi todella siistiä pelata ja chatata samaan aikaan kaikkia lempipelejä, kuten Gta Vtä, Minecraftia, The Sims 2 &4, Stardew Valleytä, Cs, Wow, Zeldaa jne! En tiedä pystyykö nettini, koneeni ja työpisteeni tähän haaveeseen siltikään vielä, mutta miltä se kuullostaisi? Kiinnostaisiko tulla twitchiin katsomaan? 

Käyttäjäni Twitchissä: @ Jowibarina

8 kommenttia:

 1. Pelit on minulle vaikea aihe. En koskaan pelannut mitään suurempaa kuin Miinaharava ja Tetristä. Värjään kuvia tai teen ristikoita, mitä sekin on joksikin aivoton toiminta.
  Silloin kun minulla on tarve paeta todellisuudesta, kirjoitan. Suurin osa teksteistä on tietty julkaisemattomia. Jotain 10-20% näkee päivänvalon ikinä :)
  Epäilen, että jokaisella on sellainen turvapaikka olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti löytyy jokin paikka kaikille missä tuntea olo turvalliseksi! :)

   Poista
 2. Pelit, todellakin eräänlainen turvapaikka. The Sims 3 ja The Sims 4 ovat vuosien varrella olleet tärkeässä roolissa, Skyrimiä unohtamatta.

  Upeita kuvia! Peligrafiikat ovat kyllä parhaimmillaan upeaa katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skyrim ei ookkaan mulle tuttu peli! Mutta Simsin maailma on jotain aivan muuta. Oon aina sanonut että simsin pelaaminen on kuin aikakone, jos on krapula tai haluaa päivän menevän eteenpäin - pelaa simssiä!

   Poista
 3. On pitänyt muuten jo aikaisemminkin mainita, että oot tosi rohkea kun puhut masennuksestasi niin avoimesti ja hyvä niin. Uskon, että se on monelle tärkeää.

  Videopelit ovat parhaimmillaan ihan yhtä viihdyttävää ja kehittävää kuin moni muukin tekeminen. Lasten kohdalla tietenkin olennaista on kohtuus. Itsellä ei aika enää riitä videopeleihin, tosin joskus olen haaveillut vanhasta kunnon nintendosta tai segasta. Pleikka ykkönenkin kelpais:)

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritän poistaa sitä kismaa mikä mt-ongelmiin on - niitä on todella monella ja olisi hyvä ettei niistä tuntisi häpeää =)

   Kyllä, kohtuus on tärkeä osa. Nykyään voi pelata sen 12h putkeen jos kunnolla innostuu, mutta lapsella on hyvä olla rajat =D Nyt on muuten tehty ne ns uudet versiot noista vanhoista pelikonsoleista, pelit löytyy sisältä valmiina ja menee HDMillä kiinni telkkuun =) tosi kätevät

   Poista
 4. Tämä oli tosi mielenkiintoinen juttu mulle, koska mä en tiedä peleistä yhtään mitään :) Enkä ole tullut ajatelleeksi, että ne voivat tarjota noin hienon ja tosi tärkeän maailman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein viihdynkin eri peleissä tarkoitettua peli-aikaa pidempään juuri tämän takia että haluan seikkailla :D Toinen peli on Zelda missä yleensä 100h kohdalla on hoidettu päävihollinen kun oma peliaika on yli 250h enkä ole vielä mennyt päävihuun kiinni :D

   Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>