Haku

joulukuuta 06, 2020

Miksi tein MyHeritage DNA-testin


Olen nyt vähän "innostunut" sukupuun tekemisestä sekä siitä, kuka minä oikein olen.
Avoimen yliopiston opintoja pitäisi suorittaa seuraavan neljän kuukauden aikana about "ihan vitusti" joten mikäpä parempi aika koukuttua sukupuututkimukseen kuin nyt! Meillä on sen verran mielenkiintoinen perhekuvio että kasvaessa mulla oli neljä mummua, yhden papan nimeä en ole edes tiennyt ja isäkin ollut poissa joten se puoli jäänyt tyhjäksi. Sen tiedän että mummon sisaruksista joku murhattu, joku teki itsemurhan ja joku on kadonnut mutta ette varmaan ihmettele miksi tämä aihe herättää itselläni kysymyksiä. Lue toinen aiheeni: Miksi teen sukututkimusta?

Miksi MyHeritage?

Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö. Syy miksi päädyin tähän palvelun tarjoajaan on yksinkertaisesti se, että Myheritage on suuri yritys, heillä on todella suuri allas ihmisiä, käyttäjiä, osumia ja muita sukupuun tekijöitä. Jos teen heidän palvelussa DNA-testin, on todella isot mahdollisuudet saada tarkkaa osumaa sekä löytää sukulaisia. 

Testin teko

Jos olet tilannut oman MyHeritagen DNA-testin etkä ole varma miten se tehdään, voit tulla tekemään sen kanssani Youtubeen. Sain yhteydenottoa siitä miten testi on ollut joillekkin vaikea Englannin kielisten ohjeiden takia/ muuten vain joten päätin tehdä tästä liven missä teen testin. Tämä testi on nähtävissä täältä: MyHeritage DNA-testin tekeminen . Video ei ole mitenkään mielenkiintoinen ellet tee testiä, tuskin muuten jaksat katsoa kun swaippaan poskesta sylkeä 30 sekuntia putkeen :D Ei ole siis leikattu mitenkään - vaan teen testin sun kanssa samaan aikaan!


Tulokset

Tuloksien mukaan olen 96,5% Suomalainen ja 3,5% Skandinaavi. Toisaalta odotin jotain maagista 10% per maa tulosta ja toisaalta myös 100% Suomalaista tulosta. Kun et oikein tunne sukua, et tiedä mitä olettaisi eniten! Kummini teki myös testin ja hän sai 100% Suomalainen - eli Skandinaavipuoli tulee äidin kautta. Tätä sukua en tunnekkaan niin hyvin joten on mielenkiintoista lähteä sitä tutkimaan! MyHeritagen palvelussa olen löytänyt sukuani isän äidin puolelta seitsemän sukupolven taakse, äitini puolella ei olla päästy vielä isovanhempia pidemmälle. 

Toisaalta tuntuu että tulos on juuri se mitä odotin, ties vaikka omat juuret matkaisi norjan vuonoille taikka lapin shamaaneihin asti. Se ainakin selittäisi omaa olemassaoloa ja kutsumusta. Mutta ken tietää, se onkin se hauska osuus - lähteä selvittämään!

10 kommenttia:

 1. Ei vitsi tää vois olla mielenkiintoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suositteluni, on nyt joulualetkin menossa!

   Poista
 2. Olen myös itse tehnyt tämän. Selvisi, että mussa virtaa hieman jopa Afrikkalaista verta. Ja nyt kun mainitsit tuosta kutsumuksesta niin juolahti mieleeni, että Afrikka maanosana on aina vetänyt mua puoleensa ihan lapsesta asti. Vietinkin Afrikassa yhden vuoden reissaten. Lapsena olin kulmakunnan muksuista ainoa, jolla oli tummaihoinen barbi. Kun näin sen kaupassa mun oli saatava se!

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Sieltä tulikin sit mielenkiintoiset tulokset =)

   Poista
 3. Mun sukukuvio on sitäkin mutkikkaampaa. Tiedän, että etnisesti olen ainakin neljään maahan sidoksissa. Mitä siellä voi vielä löytyä, on aikamoinen arvoitus.
  DNA-testin tekeminen pelottaa hieman noiden tietoturvallisuus seikkojen takia, mutta varmaan jonakin päivänä uteliaisuus tulee voittamaan 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo testi olisikin mielenkiintoinen nähdä :D Jos siis sellaisen tekisit, varmasti monenlaista tarinaa ja kulttuuria mahtuu sinnekkin.

   Poista
 4. Tämä olis kyllä todella mielenkiintoista tehdä! Hieman epäluuloinen olen tietoturvan takia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin se yleisein syy miksi sitä ei moni tee, itsekkin sitä mietin mutta sit mietin vaan että ihan sama hah :D Jos joku mun dnalla tekee jotain jossain jenkeissä niin :P

   Poista
 5. Nämä on mielenkiintoisia. Joskus setäni teki sukututkimuksesta kirjan ja olihan se mielenkiintoista luettavaa. Se ei ollut tyypillinen sukupuutaulukkokirja vaan kerrottu tarinoin. Osa täyttä faktaa ja osa arvailtuja sekä kuvitteellisia tarinoita niistä tiedon jyväsistä, joita löysivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa hienolta, sain kanssa Papan veljen kirjoitelmat luettavaksi ja onkin hauskat kun on vanhoja sanoja siellä seassa myös mitä ei nykyään enää tapaa kirjoituksissa!

   Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>