Haku

heinäkuuta 25, 2022

Pieni kaupunki Kočevje


Kočevje

Noin kahdeksantuhannen asukkaan kaupunki Kočevje sijaitsee Sloveniassa noin tunnin ajon päässä kaakossa Ljubljanasta katsoen. On lähes uskomatonta tälläiselle Tamperelaiselle että jonkun kotikaupunkia koristaa kaunis vuoristomaisema koko kaupungille yhteisenä, joka puolella. Kočevjeen pääsee junalla ja yksi souvenier shop sijaitseekin heti juna-asemalla.

Paikallisille on ihan perus viikonloppu käydä vaeltamassa vuoren huipulle lauantaisin ja jollekkin toiselle vuorelle töiden jälkeen. Kukkulat ja vuoret ovat vain niin lähellä, niin jyrkkiä ja niin ns "in your face" että ne tuntuu nousevan suoraan jalkojen juuresta. On vaikea puhua Sloveniasta ilman että puhuu vuorista tai kukkuloista.

Olen kuitenkin matkoilla nähnyt vuoria esim. Skotlannissa ja ne on ollut uskomatonta tälläiselle vuorirakastajalle - mutta sielläkin vuoret alkavat pikkuhiljaa kasvamaan korkeutta ja ovat todella laakeita, täällä ne vain nousee kuin sieniä sateella. Uskomatonta. 


Keskusta

Keskustan läpi kulkee Rinža River mikä on 13 kilometriä pitkä, kunnes katoaa maan alle ja nousee uudelleen lähellä Kroatian rajaa osana Kolpa jokea. Nimensä kaupunki sai sen runsaan puuston vuoksi jo vuonna 1363 (*Hvojčevje (from hvoja 'fir, spruce')). 

Pää "Landmarkseina" kaupungissa on mm. vuosina 1887 ja 1903 välillä valmistunut kirkko mikä seisoo kaikessa komeudessaan keskellä pientä keskustaa. Alueella voisi viettää hetken take-away kahvin kanssa, kävellä joen yli silloilla ja katsella ihmisten elämää. Sitä ulkomaanmatkat ovatkin parhaillaan. Me otettiin paikallisen oppaan kanssa vielä askel syvemmälle ja hengasimme muutaman päivän kymmenhenkisen Sloveniaporukan kanssa Kočevjessa ja tästä siirryimme vielä Kolpa joelle Kroatian rajalle, mutta siitä lisää myöhemmässä aiheessa.


Kočevjella on laaja historia ja se vie kauas aikaan kun aluetta asuttivat Saksalaiset ja siihen miten paljon tuhoa kaupunki otti toisessa maailmansodassa. Voit lukea niistä englanniksi lisää täältä. Vierailumme aikana pääkadun siltoja purettiin uudeelleen rakentamisen takia ja sieltä löytyi räjähtämättömiä pommeja sotien ajalta. Keski-Euroopassa ei toki niin hämmästyttävää koska alueet ovat ollaat edes-takas sotilaiden valtaamia - mutta pysäyttävää silti!

Zofka Kveder (1878–1926) asui Kočevjessa ja oli aikansa ensimmäisiä Slovenialaisia kirjoittajia ja feministejä. Hänen osaamisalueeseensa kuului kirjoittamisen lisäksi kääntäminen ja journalismi. 
  

Kočevje Järvi

Oikein raikas hetkiretki tehtiin Kočevjen järvelle (Rudnik, 1330 Kočevje, Slovenia). Lähes 40 hehtaarin kokoinen järvi on sanotttu olevan yksi Slovenian puhtaimmista järvistä. Sen ympärillä kasvaa ja elää paljon erilaisia lajeja niin kasvillisuudessa kuin eläinkunnassa. Mukaan on laskettu yli 60 lajia lintuja, mistä 15 on määritelty uhanalaisiksi. 

Järven ympäri kulkee kolmen kilometrin pituinen reitti missä myös hyviä paikkoja valokuvaajille. Oma kenkäni meni rikki joten tyydyimme istumaan ja nauttimaan rauhallisesta hetkestä hektisen loman aikana. Tästä siirryimme kahvilaan missä odotti kauniit maisemat järvelle.


Päädyin useassa Slovenian kohteessa juomaan Coca-Colaa kauramaidon puutteen vuoksi, kun ei tuo kahvi mustanakaan mene - tässä yksi nautittu colajuoma viisaampana. Tykkään tämän kahvilan(/hotellin?) pöytäpaikoista, kuten tämä pieni laiturinnokka missä oli vain pöytä, tuolit ja maisema. 

Täällä myytiin myös puusta veistettyjä karhukaulakoruja ja kai olisi ruokaakin saanut! (Googlen mukaan paikan nimi on: Ribič bar, gostinstvo in turizem, Marija Irt s.p.) Tiedä siitä sitten.

Kočevjen kukkuloiden päällä lepää vanha linnakkeen raunio nimeltä Fridrihštajn, missä Frederick ja Veronikan välinen myytti tapahtui. Koska Veronikan sukulinja oli Frederickin isän mielestä sopimaton ja tahriintunut, hän hukutti Veronikan järveen, heitti poikansa linnaan ja tuhosi linnakkeen. Kun isä, Count Herman kuoli, Frederick kunnostutti linnan mutta ei nainut enää uudelleen. Ylemmän kuvan lasissa oleva nainen on muisto Veronikasta. Lue lisää englanniksi täältä.


Tuliaisia

Kočevje on kuuluisa suuresta karhupopulaatiostaan jonka huomaa tuliaisten joukossa. Ostin itselleni sellaisen puusta käsin veistetyn karhukaulakorun minkälaisia löydät mm. juna-aseman viereisestä tuliaiskaupasta taikka Kočevje järven kahvilasta. Äidilleni toin perinteisen magneetin lisäksi saveen painetun suden tassunjäljen pienoismallikorun. Kočevjessa myös hunaja on paikallinen aarre ja sitä saa monessa eri koossa ja tyylissä, shotteina tai vaikka huulirasvana. 

4 kommenttia:

 1. Kočevje näyttää hyvin idylliselle paikalle. Oli varmasti mielenkiintoinen matkakohde!

  VastaaPoista
 2. Vuoret ja vuoristojärviä - tämähän on idylliä parhaimmillaan.
  Tällaisia pieniä ja suurelle yleisölle tuntemattomia paikkoja on Euroopassa paljon. Sen takia unelmoinkin vielä useista road tripeistä täällä vanhassa maailmassa. Runsaasti historiaa, kulttuuria ja upeita maisemia - tätä kaikkia ei koskaan voi olla liikaa.

  VastaaPoista
 3. Jos rakastat vuoria, niin kannattaa tsekata myös Tatra-vuoret. Ovat meinaan ihanat <3

  VastaaPoista
 4. Upeita maisemia! Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta matkakohteelta :)

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>