Haku

lokakuuta 09, 2022

Tutustuin Blediin

BLED



Bled on kahdeksantuhannen ihmisen kunta Sloveniassa. Yli puolet ihmisistä siellä asustaa samannimisellä keskustan alueella vaikka alue jakautuu vuorien taakse myös. Bled on suosittu lomakohde sen jäätikkömäisen järven ja ympäristön vuoksi. 

Pakko sanoa että järvi yllätti minutkin vaikka Suomalaisena sitä on tottunut näkemään järviä kaikkialla ja koko ajan. Näytti siltä, kuin järvi olisi allas ja pohjasta hohkaisi sininen muovi, mutta ei. Myös sorsat yllätti, uroksia oli erivärisiä!

You weren't born to just pay bills and die.


En ihmettele ollenkaan sitä, että järvi ja linna sen kukkulalla ovat suosittuja vihkimispaikkoja. Luonnon kauneus ja tunnelma vierii pitkin koko kylän. Parhaiden sesonkien aikaan ihmispopulaa saattaa olla (ainakin omaan makuun) liikaa mutta nyt oli todella rauhallista, pienen sateen jälkeen.

Paikka on kuin sadusta. Todella.


Bledin järvi sijaitsee Julisilla alpeilla ja sitä kutsutaankin usein maailman tunnetuimmaksi järveksi. Jos minulta olisi kysytty tiedänkö Bledin, olisi vastaus ollut ei. Kuitenkin vasta kun meidän local guide vei meidät tänne tajusin että hetkinen, täältä ne kuvat mun Pinterest kansiossa muuten on! Eli allekirjoitan tunnetuimman järven kommentin.

Paikka missä olen halunnut käydä, konkretisoitui tajuamatta.


Sloveniassa monesti maisemat vain nousevat tyhjästä suoraan yläpuolellesi. Sama pätee Bledin linnaan mikä seisoo 130 metrisen kallionkielekkeen reunalla. Linna on mahtipontisuudessaan yksi Slovenian vierailluimmista nähtävyyksistä. Varhaisin maininta siitä kirjallisuudessa voidaan sijoittaa jonnekkin 1004 vuoden tienoille! Linnan torni ja vanhimmat osat ovat romaanista arkkitehtuuria, mutta siihen on lisätty osia keskiajalla.

Tänne matkatessa otimme kyytiin liftarin. Ranskalainen nuori tyttö liittyi meidän mukaan ja lähti extemporeena kanssamme Blediin. Hän oli ollut täällä aikaisempana päivänä kun aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja kertoi käyneensä ylhäällä linnan luona ja kuulemma maisema on aina parempi linnaa katsoessa kuin sieltä. 

Bledistä jäi erikoinen kokemus, me kaksi Suomalaista nauttimassa Slovenialaisen ystävämme kanssa reissusta, sekä liftari Ranskalainen joka kutsui oman Bledissä yöpyvän Ranskalaisen kaverinsa mukaan ja näin viiden poppoo tallusti rantaviivaa muutaman tunnin ajan.

Kohteen voisi kuvitella myös romanttisessa miljöössä kaksin penkeillä istuen ja maisemaa ihaillen - mutta Bled tuntuukin olevan vähän-kaikkea-kaikille tyyppinen mesta. 


Lue myös Sloveniasta: Pieni kaupunki Kočevje

Lue myös Hollannista: Amsterdamin vegeruoat, Amsterdamin budjetti nähtävyydet, Vapaus Hollannissa, Haag & Mövenpick, Päivä Goudassa

Lue myös Itävallasta: Vanha ja historiallinen Wien

Lue myös Skotlannista: 23-vuotiaan ensimmäinen matka, Dunnottar Castle

Lue myös New Yorkista (eng): Cold at Coney Island, Everything near Battery Park, Nature in Central Park, Series in Greenwich, Silly at Staten Island, Bouncing in Brooklyn

6 kommenttia:

  1. Me ollaan myös käyty Bledillä, ja on kyllä kaunis paikka. 😍 Hauskaa, miten reissuporukkanne kasvoi, ensin yhdellä ja sitten vielä toisella henkilöllä. 😃 Matkaillessa löytää uusia tuttavia milloin mistäkin. 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se oli kyllä myös niin Slovenialainen tapa, heillä on todellinen jakamiskulttuuri siellä, kun taas Suomessa on enemmän mind your own business tyyli.

      Poista
  2. Bledin maisemat ovat todellakin kuin sadusta. Sinne olisi kiva päästä joku päivä. Tässä sade on tuonut entistä enemmän charmia kuvaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade myös karkoitti muut turistit sopivasti!

      Poista
  3. Upean näköistä, kuin jostain satukirjasta nuo maisemat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä, Slovenian maisemat on usein kuin satukirjasata sen rikkaan erilaisen luonnon takia!

      Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>