Haku

syyskuuta 27, 2022

Elämäntapa valintoja - Vege 6 vuotta


Ajoittain mieleen nouseva maailmanviha ei ole mikään helppo tunne. Ihminen on mielestäni itsekkäin eläin mitä maapallolta löytyy, se on varmaa ja mitä tulee ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen, se vie välillä voimat. Kahdeksan vuotta sitten pidin blogia kaikesta mikä maailmassa oli vialla. Olin niin täynnä vihaa, että ekaa kertaa halusin kuolla pois muista syistä kuin masennuksen aiheuttamista itsetuhoisista. En halunnut elää tällä pallolla enää sekuntiakaan. Tästä on tultu pois vihasta ja kohti rakentavia muutoksia. Vaikka joskus voimat lähtee, koitan miettiä asioita missä olen voinut vaikuttaa, edes jotenkin.

Mietin asioita millä yritän edistää omaa osallistuvuuttani...
En syö lihaa, en omista autoa, en käytä haitallisia kemikaaleja pesuaineissa, käytän pestäviä kestoliinoja, pyykin hoitaa pesupähkinät sekä itsetehdyt huuhteluaineet, kierrätän, uudelleenkäytän pahvit ja paperit, hyötykäytän lasit, paketoin yrityksen tuotteet 100% kierrätettyyn pahviin ja paperiin, en kuluta turhaan ja olin toki myös ekat 23 vuotta elämästäni lentämättä tai ulkomaille matkustamatta kokonaan ja ajamatta autoa täysin 26-vuotiaaseen asti. Pyrin tähtäämään aina muovittomaan, ekologiseen vaihtoehtoon, en shoppaa muuhun kuin tarpeeseen suosien (lähes) aina second handia, koitan punnita jokaisen ostopäätöksen, tuen käsitöitä, kihlasormus on taottu - ei veritimantteja, teen paljon itse, teen omat kombuchat, pesu- ja huuhteluaineet ja joskus toivottavasti myös shampoot. Käytän paljon kuukuppia ja kestositeitä vaikken vielä kokonaan poistunut kerttiksistä, sheiveri on kirpparilta ostettu metallinen, en värjää hiuksia, en käytä meikkiä, hajuvesiä tai ihonhoitotuotteita minkä teollisuudessa omat saasteensa, en käytä kuivausrumpua jottei vaatteet kulu liikaa, keittiössä käytän lasia ja muovittomuutta ja suosin kangaskasseja. En tue turkistarhaa tai eläinkokeita (etenkin turhimpia) enkä eläinten tajutonta jalostusta. Koitan olla tietoinen päätöksistäni. 

Paljon on yhä tehtävää eikä elämämme ole todellakaan täydellisesti ekoa. Pelkästään kissojen omistus sekä hormoniehkäisy aiheuttaa ongelmia ympäristölle. Jos tarvitsemme uuden tietokoneen jotta voimme tehdä töitä, ostamme sen. Puhelimeni on vasta vuoden vanha ja nykyään on tullut matkustettuakin ilman tarkoitusta lopettaa. Juomme myös virvoitusjuomia ja ostamme tuotteita mitkä tulee muovipaketeissa ja näyttää siltä että auto saattaa pian kuulua osittain elämäänkin - kaikkea emme vielä osaa välttää ja kaikkea emme ehkä koskaan pysty välttään (- jos haluamme olla jotenkin osa yhteiskuntaa).

Kukaan ei ole täydellinen eikä kenenkään olisi edes mahdollista siihen täysin pyrkiä. Pelkästään se että ylipäätään syöt-olet-ja-hengität on jotenkin kuormittavaa koska maailmamme on kuormittunut. Minkä takia en myöskään halua yhtään lasta tähän ylipopuloituneeseen maailmaan tehdä. On mahdotonta elää täysin kuormittamatta ympäristöä, mutta tärkein olisikin keskittyä tekemään edes se oma osuus. Emme elä pisteessä missä vaikuttaminen on vapaaehtoista, se on ainoa tapa ihmisten elämän jatkumoon maapallolla. Jos olemme tietoisia tekojemme vastuusta, se jo itsessään auttaa miettimään niitä kahdesti.



Yleensä historiassa olemme menettäneet vuosittain vain muutaman lajin sukupuutolle, mutta ilmastonmuutos uhkaa yli miljardin lajin menettämistä. Olemme menettäneet satoja tonneja jäätä Grönlannista ja Anarktikalta. Kanadassa hivotaan 50 celsiuksen paahdetta kesäisin. Amazonin sademetsistä 15% on tuhottu ja rannikkosademetsistä 90%. Joka kymmenes sekunti tapetaan noin 24 000 tuotantoeläintä. Eläintuotanto voi pahimmillaan olla syynä jopa puoleen kaikista ihmisten aiheuttamista ilmastopäästöistä. Suomessa teurastetaan vuodessa 79 miljoonaa lintua. Emakkoa pidetään häkissä, kyljellään & paikallaan 9 viikkoa jokaisen porsimisen jälkeen. Kymmeniä miljoonia ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa ilmastonmuutoksesta johtuvien tulvien takia. 

Nämä ovat vain lukuja. Numeroita keskenään keitä yhdistää sama asia. Maailmamme hätähuuto. Moni ei muuta elämäänsä yhden ig postauksen takia. Tai tuhansien blogipostauksien takia. Moni tietää kaiken tämän ja menee illalla hakemaan paketin jauhelihaa kaupasta. Moni sanoo että välittää, samalla kun juottaa lapselle jonkun tapetun vasikan äidin maitoa. 

Mä haluan jakaa näistä asioista koska en tiedä miten päin olisin jos en yrittäisi tehdä edes jotain meidän maapallon, eläinten ja ihmisten vuoksi. Mä en voisi katsoa itseäni peilistä jos en toimisi näiden arvojen mukaan, tai miettisi tapoja miten tehdä enemmän. Kuva on otettu sen jälkeen kun luin taas lisää tietoa kalastuksesta, merielämän kuolemisesta, ihmisten itsekkyydestä, orjatyön käytöstä ja jäätiköiden sulamisesta. (Lue: Mitä katsoa & Mistä oppia?). Itken myös siksi ettei kaikkea voi tehdä. Siksi että aina voisi tehdä enemmän. Siksi, miten tämä maailman tilanne ahdistaa.

Oon halunnut integroida yritykseeni auttamista, mulla on lukuisia tuotteita tai tuotesarjoja mistä lähtee lahjoituksia eri järjestöihin tai hyväntekeväisyys kohteisiin. Mulla on tää blogi missä yritän jutella ja kertoa asioista parhaani mukaan ja tarjota myös vaihtoehtoisia tapoja tehdä asioita elämässä. Oon käynyt kouluvierailukoulutuksia ja ollut vähän vapaaehtoisenakin, mutta aivan liian vähän. Voisin tehdä paljon enemmänkin. Haluaisin perustaa villieläinhoitolan missä luonnoneläimet voi toipua. Haluaisin pelastaa tarhaketun ja levittää sanomaa turkiseläintentiloista. Haluisin ostaa isot kasat metsää jottei kukaan voisi mennä hakkaamaan niitä alas. Haluisin muuttaa mökkiin keskelle tälläistä metsää, missä mitään pahaa ei tapahdu enkä kokisi tätä arkista ahdistusta maailmamme tilasta. 

Tiedän myös että voisin tehdä niin paljon enemmän ja sekin ahdistaa.

Tän piti olla 6 vuotta vegenä postaus mutta tästä tulikin jotain aivan muuta.
Tästä tuli hätähuuto elämälle.

4 kommenttia:

  1. Ihminen on laiska eläin. Laiskuus teki siitä älykkään. Nyt sitä samaa laiskuutta yritetään käyttää vastuusta luistamiseen. Kierrättäminen, vege-elämä ja vaikuttaminen vaativat aivotyötä, jota yritetään välttää kaikin tavoin. Toivottavasti ekologisesta elämäntavasta tulee entistä vaivattomampi, että enemmän ihmisiä ryhtyisi talkoisiin, koska ihmisluonne tuskin muuttuu koskaan.

    VastaaPoista
  2. Ihminen todellakin on itsekäs. Ja kukaan ei tosiaan ole täydellinen, mutta jos jokainen edes vähän miettisi maailman tilannetta ja valintojensa seurauksia, olisi sekin on aika paljon. Itsellänikin on vielä paljon petrattavaa. Kiitos taas tästä informatiivisesta postauksesta!

    VastaaPoista
  3. Parastahan se olisi, jos voisimme elää tasapainossa luonnon kanssa. Kasvattaa ja tehdä itse. Mutta miten kävisi jos me kaikki nyt juoksisimme sinne metsään asumaan? Se olisi loppu se. Luonto kyllä hoitaa itse itsensä kun ihminen on ensin tuhonnut itsensä. Kun elän noiden SDG -tavoitteiden ja uusien tutkimusten keskellä, niin voin rauhoitella, että asiat ovat parantuneet paljon ja monet asiat tulee muuttumaan, esimerkiksi vaateteollisuudessa ja lentämisessä. Nyt on sen aika, että kuluttajat alkaa vaatia yrityksiltä asioita.

    VastaaPoista
  4. Me ostimme sen ison pläntin metsää, jonka edellinen omistaja oli hakkuuttanut matalaksi. Metsä siirtyy jatkuvaan kasvatukseen ja luontoarvoiltaan suurimmat alueet saavat säilyä luonnontilaisena. Tehdään mitä pystytään - eletään ja nautitaan siitä kauneudesta mitä tässä maailmassa on.

    VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>