Haku

toukokuuta 01, 2022

Mitä katsoa & Mistä oppia

Halusin koota paikan missä on lueteltuna erilaisia dokkareita liittyen ilmastonmuutokseen, sen aiheuttajiin sekä uhreihin. Paikka mistä voit katsoa mitkä olet jo nähnyt ja mitkä pitää katsoa seuraavaksi. Kerron jokaisen dokkarin keston, infon, linkit paikkoihin sekä oman arviointini aiheesta aina sitä mukaa kun katson ne itsekin. Tämä lista päivittyy ajan kanssa ja otan mieluusti vastaan täytettä siihen, jos sinulla on mielessä dokkari mikä sopii joukkoon ja mikä sieltä puuttuu, kommentoithan asiasta niin korjataan tilanne.

 

"Saan joka päivä valita, säästänkö 4000 litraa vettä, 20 kiloa viljaa, 2,7 neliömetriä metsää, 4,5 kiloa hiilidioksidia ja yhden eläimen hengen. Joka päivä" - Kip Andersen


Cowspiracy
Info: Dokumentissa kerrotaan, kuinka tehoeläinkasvatus tuhoaa planeettamme luonnonvaroja ja miksi suuret ympäristöjärjestöt ovat jättäneet kriisin enimmäkseen huomiotta.
Kesto: 1h 30min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/title/80033772
Omat sivut: www.cowspiracy.com

Tämä on "helppo" dokkari aloittaa koska se käsittelee aiheita aika laajasti, tutustuu eri puoliin ongelmista ja kattaa paljon tietoa. Suosittelen ensimmäisiksi aiheeseen perehtymisdokumenteiksi.


The Game Changers
Info: Vapaaottelija selvittää uraauurtavilta tutkijoilta ja huippu-urheilijoilta, millainen on suorituskyvyn ja terveyden kannalta ihanteellinen ravitsemus.
Kesto: 1h 25min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/search?q=the%20ganme&jbv=81157840
Omat sivut: www.gamechangersmovie.com

Suosittelen kaikille, jotka yhtään kyseenalaistavat mahdollisuuksiaan salireenin tuloksiin, voimakkuuteen, tehokkuuteen tai kilpailukykyyn jos muuttaa ruokavalionsa ympäristön kannalta parempaan suuntaan.


Life on our planet
Info: Tunnettu tv-persoona kertoo elämästään sekä Maan evoluutiohistoriasta, suree koskemattoman luonnon katoamista ja tarjoaa vision tulevaisuudesta.
Kesto: 1h 23min
Kanava: Netflix
Linkki: https://www.netflix.com/title/80216393
Omat sivut: www.attenboroughfilm.com

Pysäyttävä, haikea ja surullinen mutta samaan aikaan älyttömän voimakas ja mahtipontinen näyte maailmamme tilanteeseen. Vaikkakin herättää paljon surun tunteita, myös toivoa sille ettei kaikkea olisi vielä menetetty. Varaudu nenäliinojen kanssa.


Our Great National Parks
Info: Barack Obaman kanssa käydään isoissa suojeluissa kansallispuistoissa katsomassa niiden elämää ja syitä sille miksi ne on suojeltuja
Kesto: 5 x 52min jaksoja
Kanava: Netflix
Linkki: https://www.netflix.com/title/81086133

Tämä on poikkeuksellisesti todella positiivismyönteinen dokumenttisarja vaikkakin aihe on myös vakava. Siinä tulee kuitenkin iloinen olo eläinten katselemisesta mutta samalla erittäin tietoiseksi siitä miksi noita puistoja tarvitaan enemmän ja enemmän. 


Before The Flood
Info: Ilmastonmuutos on yksittäinen ja isoin uhka kestävälle tulevaisuudelle, mutta samaan aikaan sen käsittely antaa kultaisen mahdollisuuden tukea kukoistavaa ja kirkkaampaa tulevaisuutta kaikille.
Kesto:
Kanava: Vuokrattavissa/ostettavissa iTunes - Amazon, Google Play
Linkki: www.beforetheflood.com

En ole vielä katsonut.


Earthlings
Info: Vuoden 2005 dokumentti ihmisten totaalisesta riippuvuudesta eläimiin taloudellisista syistä, näyttäen viisi lukua (lemmikit, ruoka, vaatteet, viihde ja tutkimustiede)
Kesto: 1h 35min
Kanava: Vimeo
Linkki: www.vimeo.com/209647801
Omat sivut: www.nationearth.com

En ole vielä katsonut.


What the Health
Info: Dokumentissa perehdytään ruokavalion ja sairauksien välisiin yhteyksiin sekä terveydenhuollossa ja lääke- ja ruokateollisuudessa pyörivään miljardibisnekseen.
Kesto: 1h 32min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/title/80174177
Omat sivut: www.whatthehealthfilm.com


Dominion
Info: Australialainen dokumentti paljastaa synkän puolen modernissa maataloudessa dronejen, piilokameroiden sekä käsikameroiden avulla. Tarkastelee ihmiskunnan dominointia eläinkunnan yllä.
Kesto: 1h 59min
Kanava: Youtube
Linkki: www.youtube.com/watch?v
Omat sivut: www.dominionmovement.com

En ole vielä katsonut.


Land of Hope and Glory
Info: Salattu totuus Iso-britannian karjantuotannon takana - mukana noin 100 tilaa kaikkialta Iso-Britanniasta ja ennennäkemätöntä piilokuvausmateriaalia.
Kesto: 48min
Kanava: Youtube
Linkki: www.youtube.com/watch?v

En ole vielä katsonut.


My Octopus Teacher
Info: Elokuvantekijä saa epätavallisen ystävän tutustuessaan Etelä-Afrikan merilevämetsässä asuvaan mustekalaan, joka näyttää hänelle oman maailmansa salaisuuksia.
Kesto: 1h 25min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/title/81045007

Tämä oli todella fokusoitunut ja kaunis dokumentti. Seurataan ystävyyssuhdetta, opitaan ja herätetään tunteita. Todella katsomisen arvoinen ja erittäin kaunis teos. 


Nimi: Jane
Info: Tuotantoeläimiin, lihansyönnin vaikutukseen ilmastonmuutoksessa sekä sellainen "yleiskuva" tilanteestamnme.
Kesto:
Kanava: Disney+
Linkki: 


Food.inc (Ruoka-yhtymä)
Info: Dokumentissa tarkastellaan kriittisesti monikansallisten jättiyritysten hallitsemaa elintarviketeollisuutta, jossa yritysten saamat voitot asetetaan usein eläinten ja kuluttajien terveyden edelle.
Kesto: 1h 32min
Kanava: Vuokrattavissa/ostettavissa esim Viaplaysta
Linkki: viaplay.fi/store/food-inc.-2008

Ostin tämän DVDn joskus vuonna nakki ja muusi ja se oli varmasti yksi vaikuttajista kasvissyönnin takana, pitäisi katsoa vaan nyt uusiksi että palautuisi mieleen.


Blackfish
Info: Vaikuttava dokumenttielokuva kertoo Orlandon SeaWorldin Tilikum-miekkavalaasta  joka on aiheuttanut useamman ihmisen kuoleman.
Kesto: 1h 23min
Kanava: Ainakin välillä Netflixissä.
Linkki: 

Voimakas kannanotto niin eläinten hyvinvointiin, tiedonpuutteeseen kuin kapitalismin naruja vetäviin syihin. Raha ratkaisee, eikä suostuta oppimaan useista vaaratilanteista huolimatta, mikä mahtava eläin on lukittu voimaan huonosti. 


Elokuvat jotka perustuvat tositapahtumiin


Dark Waters (Peitelty totuus)
Info: Kemianteollisuuden yhtiöitä puolustavan lakifirman asianajaja vaaramtaa oman uransa selvittäessään häikäilemättmiä myrkkypäästöjä tositapahtumiin perustuvassa draamassa.
Kesto: 1h 35min
Kanava: Ollut esim Netflixsissä
Linkki: netflix.com/title/81192027

Elokuva oli todella pysäyttävä ja hyvin tehty. Se johti pitkään Google deepdiveen ja lopulta Teflonista luopumiseen kotona paistinpannujen ja muiden tarvikkeiden osalta. Aiheesta tullut oma aiheensa blogiin: Teflon yllätti


Info: 
Kesto:
Kanava:
Linkki: Info: 
Kesto:
Kanava:
Linkki: 


Ehdota listalta puuttuvat dokumentit kommenteissa tai laittamalla viestillä niin lisään ne katselulistalle. Tätä listaa saa jakaa ja tästä kai voisi jonkin "pelin"kin kehitellä. Joka kuukausi yksi?

Siirry eläintenhoitajan sivulleni tästä: jowisurl.wixsite.com/elaintenhoitaja
Minut voi palkata eläintenhoitaja niin palkkatyöhön tai kevyt yrittäjänä laskutuksen kautta. Sivustolla on ansioluetteloni ja tiedot miten toimin kevyt yrittäjänä. Olen hyvä tuuraaja lomien aikana ja voin vaikka majoittua luonasi. Sivustolla myös eläintenoikeustyöhöni liittyvät tuotteet sekä kirjoitukset ja muuta, kuten eläintarhojen eettinen tutkielma mitä olen muutaman vuoden tehnyt aina ajan tullen.

4 kommenttia:

 1. Tällaiset listat on hyviä. Pääsee helposti asiaan ja sitten tiedon kasvaessa osaa etsiä itsekin jo paremmin kyseisestä aihealueesta. Tärkeitä asioita tarkastella eri näkökulmista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä listasta! Todella tärkeitä asioita, mistä haluan oppia lisää :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos listasta, iso osa noista on jo katsottu.

  VastaaPoista
 4. Täällä hyvin paljokin dokumentteja, joita olisin katsonut mielelläni. Harmi, ettei mulla ole Netflixiä (eikä telkkaria ylipäänsä), joten katso kissavideoita netistä.
  Suosittelen muuten Kritter Klub:in videoita, jos niitä ylipäänsä pystyy katsomaan. En koskaan saanut kyynelet pidettyä (https://www.youtube.com/channel/UC6zbH1Z4G32bBV9wyK6ikPA).

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>