Haku

tammikuuta 18, 2021

Dyr - Hidaslorin viesti

Kirjoitus on alunperin kirjoitettu toisessa blogissani 09.05.2015 - päivitettynä nyt täällä. Dyr on eläintenoikeuksiin keskittyvä kirjoitus- sekä tuotesarjani.


Eläin joka on yleistynyt maailmalla ''söpönä lemmikkinä'' - ei lemmikiksi kuulu.
Hidaslori on lorien heimoon kuuluva aasialainen puoliapinalaji. Se on varmasti yksi maailman suloisimmista myrkyllisistä eläimistä, suuret silmät, tarttuvaiset käpälät sekä pörröinen turkki ihastuttaa maailmalla. Tämäkin eläin kuuluisi kauas ihmisistä, elämään omaa vapaata elämää - mutta ei.

Hidaslorejen uhanalaisuusluokittelu on erittäin uhanalainen. Viisi vuotta sitten kun kirjoitin aiheen ensimmäisen kerran oli heidän uhanalaisuusluokittelu vaaraantunut, eli tilanne on pahentunut.

Ihmiset jotka kauppaavat loreja lemmikkimarkkinoille, ovat ne laittomasti napanneet luonnosta, pitävät niitä häkeissä ja käyttävät heihin väkivaltaa. Salakuljetus tapahtuu ahtaissa, ylitäytetyissä laatikoissa, usein ilman ilmareikiä ja suurin osa loreista kuoleekin matkalla torille.


Ennenkuin lorit myydään lemmikeiksi, niiden myrkkyhampaat katkaistaan tai revitään pois, ilman mitään puudutus-aineita, mikä voi johtaa tulehduksiin tai kivuliaaseen kuolemaan. Hidaslorien silmät ovat erityisen herkät valolle joten he kärsivät muiden tapojen lisäksi silmiensä puolesta matkustuksesta, torimyynnistä sekä lemmikiksi joutumisesta. Lorit kulkevat luonnossa todella pitkiä matkoja, eivätkä siis sovellu häkkieläimeksi saatika lemmikiksi.

Hidaslorin vale-elämää ''hyvänä lemmikkinä'' levittää pahiten youtube-videot, joissa kuvaajien mukaan: ''Hidaslori venyttelee koska tykkää rapsutuksista'', vaikka tosiasiassa hidaslori nostaa kädet päänsä päälle kun se yrittää kauhuissaan suojautua. (En linkkaa videota tähän ja toivon ettei kukaan lähde googlaamaan koska tämä vain antaa lisää näkymäkertoja tämän tyyppisille videoille.) Tämä ''kutitus'' on lorille erittäin kivuliasta. Käsien ylös nostaminen on luonnossa sen tapa suojautua. Käsiensä suojissa lori nuolee kainalossa olevan erikoistuneen hikirauhasen öljyistä eritettä. Se sekoittaa eritteen sylkeensä, jolloin yhdistelmästä tulee myrkyllistä, ja kuorruttaa terävät etuhampaansa seoksella. Lemmikkilorien poistettujen hampaiden takia, ne eivät voi puolustautua.


"Mutta lorikseni syntyi eläinkaupassa" - Tämä argumentti on mitä ilmeisimmin vale, näin on saatettu sanoa ostajalle mutta totuus on että lähes kaikki lorikset tulevat pimeästi. Loriksella voi mennä jopa 16kk saada poikasia ja eläinkaupan tarjota viidakolliset olosuhteet tämän tapahtumiselle, välttäen kiinni jäämistä laittomasta kasvatuksesta on lähes mahdottomat. Mutta, vaikka loris olisikin syntynyt ihmisen luona, se ei ole domestikoitunut laji, se ei sovellu tähän valojen maailmaan ja se silti tarvitsee suuren ympäristön missä liikkua, eikä häkki/asunto riitä.

"Mutta tällä lorilla on kaikki sen hampaat" - Näiden omistajien videoissa ei juuri koskaan näy hampaat sen vertaa että väite voisi pitää paikkansa. Yleensä nämä ihmiset siis valehtelee. Joskus on niitäkin tapauksia kun kauppiaat irroittavat vain osan tai palasia hampaista jolloin saattaaa näyttää siltä että hampaat olisi koskemattomat.

"Mutta lorit on vaaraantuneet, joten tämähän on hyvä asia" - Tässä argumentissa ei ole mitään pohjaa. Luonnosta loriksien kaappaaminen ei auta heidän vaaraantunutta uhanalaisuusluokitusta, vaan enemmänkin pahentaa sitä. Loriksia on lähes mahdoton lisäännyttää häkeissä eikä näin turha argumentti voi mitenkään sallia kaappausta, kidutusta tai elinikäistä tuskaa eläimelle. Paras tapa lorien vaaraantumisen estämiksesi on se, ettei heidän elintilojaan tuhota sekä ottamalla kantaa. 


Miten vaikuttaa? 


Allekirjoita kutitus on kidutusta ja koita olla ottamatta kantaa tähän lemmikki-lori-fantasiaan. Ei katselua tai jakoa. Yksi voi-kun-söpö-jako sosiaalisessa mediassa voi tehdä yhden voi-haluan-tollaisen-ajatuksen jollekin muulle. Olet jo tehnyt ensimmäisen asian tämän tekstin lukemalla, olet tietoinen ongelmasta. Voit Tickling is torture -sivulla vaikuttaa monella tapaa, voit ostaa paidan, ryhtyä kuukausikummiksi ja niin edelleen. Ole osa ratkaisua, älä ongelmaa.

Lisäluettavaa: 

Tämän postauksen kuvat ovat International Animal Rescuen sivuilta.

7 kommenttia:

 1. Minulle on täysin vieras ajatus, miksi villieläintä joku haluaa lemmikiksi. Samaan sarjaan kuuluu minkki. Se on kyllä kurja miten ajattelemattomia ihmiset voivat olla. Mitä vikaa on kissassa tai koirassa? Jos lemmikiksi haluaa vaarallisen villieläimen, voi ottaa vaikka rotan. Ne on urbaaniympäristöön tottuneita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä. Halutaan sitä mitä muilla ei ole, tapaa esitellä maailmalle että rahaa on - kun on voinut ostaa vaikka lumileopardin. Tai omistaa harvinaisen, eli uhanalaisen eläimen. Egojuttuja isolta osin toki! Eri asia sitten rescue eläimen huolehtiminen kun se ei enää pärjäisi villinä, ja onjo sieltä kalastettu, kunhan elintilat on sellaiset missä pääsee toteuttamaan luonnollisia elintapojaan.

   Poista
 2. Järkyttävää, aivan meni kylmät väreet. Mun ymmärrykseen mahdu millään, miten ihmiset voivat ylipäänsä ottaa lemmikin, jonka tarvitsemista elinoloista ja tarpeista ei ole mitään tietoa. Hidaslori ei sovi kenellekään lemmikiksi!
  Mulla on nuoruudessa ollut undulaatteja ja nymfipapukaijoja kissojen ja koirien ohella, mutta en voinut niitäkään enää pitää vaikka rakennutin sellaisen lattiasta kattoon olevan häkin. Tuntui, että eksoottisten lintujen pitää saada olla vapaina, ei jonkun ihmisen olkkarin koristeena :/ Lahjoitin ne pois, mutta tärkeintä olisi, ettei koskaan hankkisikaan - itse kadun että hankin, olin silloin vielä nuori enkä osannut kyseenalaistaa, ei ollut nettiäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Joo eksoottiset lemmikit on toinen, toki monet näistä jo sen verran domestikoituneita ettei ongelma ole ns "yhtä iso" kuin suoraan villieläimistä. Mutta ymmärrän dilemmasi :/ Tiedon lisäys onkin tärkeintä!

   Poista
 3. Täysin vieras konsepti itselle. Ihan järjetöntä! Oli informatiivinen kokonaisuus.

  VastaaPoista
 4. Voi pienet reppanat rakkaat! :( Ihan... hirveää.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä informativisesta jutusta! Ihan kauheaa :( Miten itsekäs ihminen voikaan olla!

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>