Haku

elokuuta 15, 2021

Miten löydän elämänkumppanin?

Aluksi, En ole ekspertti enkä halua sellaisena esiintyä. Puhun kokemuksesta, nimenomaan ulkopuolisesta joka on seurannut sinkkuvuodet useiden läheisten, useita suhteita. Kun et ole suhteessa mutta läheinen suhteille, näet asiat eritavalla. Suhteessa ollaan yleensä niin lähellä ja rakkauden sokaisemia ettei kaikki ongelmat näyttäydy samalla tavalla. Olin sinkku 22-vuotiaaksi asti ja ennen tätä useille ystäville ns parisuhdeterapeutti. Olen myös ollut kiinnostunut psykologiasta ja ihmisten välisistä suhteita lapsuudesta saakka ja opiskelenkin psykologiaa avoimessa ylipistossa. 

Halusin pohtia seikkoja parisuhteen etsimisessä, mitkä olen kokenut tärkeimmiksi. Nämä eivät varmasti kaikille pidä paikkaansa, jokainen suhde ja yksilö on omanlaisensa. Nämä olisi vain omat mietteeni tai vinkkini asiasta. Lue toinen aihe: Mistä rakentuu terve parisuhde?Tiedä kuka olet

Tämä on tärkein. Ennenkuin tiedät mitä voit haluta suhteelta, mitä arvostat, mitkä on deal breakereita, mitkä sinulle kultaakin tärkeämpiä - sinun pitää tuntea itsesi. Itsereflektion kautta opit tuntemaan itsesi, onko sinulle ihmisoikeudet tärkeitä? Ympäristö? Mistä asioista saat mielihyvää? Nautitko liikunnasta? Kokkauksesta vai ulkona syömisestä? Mitkä ovat omat vahvuutesi, entä heikkoutesi? Vietä aikaa yksin ja tutustu siihen kuka olet. 

Tiedä mitä haluat

Kun tiedät kuka olet ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä - tiedät mitä haluat. Esimerkiksi jos ihmisoikeudet on sinulle tärkeitä, et halua kumppaniksi rasistia. Jos ympäristö on sinulle tärkeä arvo, mieti jakaako vannoutunut lihansyöjä bensalenkkari kanssasi saman arvon. Jos sinulle perhe on tärkein olisi hyvä jos puoliso jakaa halun läheiseen perheeseen, eikä painele pallon toisella puolella työmatkoilla ja jätä sinua yksin lasten kanssa. Jos et ole varma miten lähteä tutustumaan itseesi, voit esimerkiksi kirjoitella ylös itsellesi tärkeitä asioita tai turn-offeja ja selkeyttää mieltä. 

Kuitenkaan olematta liian suoraviivainen, koska joku saattaa toimia tyhmästi tiedonpuutteen takia, syrjiä koska ei osaa käsitellä tunteitaan tai olla vasta siirtymässä kasvisruokavalioon jne. Kommunikoinnin avulla tutustuessasi uuteen ihmiseen tiedät missä mennään ja osuuko arvot yhteen vai eivät. Tietty, jos on syystä x vääriä maailmankuvia, pitää olla valmis työstämään niitä.Ehdottomat

On joitain asioita mistä ei voi neuvotella tai tehdä kompromisseja. Ja ne isoimmat ovat varmasti lapsien hankinta sekä missä haluaa asua. Jos toinen haluaa lapsia ja toinen ei - ei ole olemassa kompromissia missä molemmat tulisi kuulluksi.

Jos lapsia haluava jättää ne tekemättä, tulee hän tuntemaan inhoa ja katkeruutta kumppaniin joka esti häneltä elämän haaveen - lopulta mitä ilmeisimmin päätyen eroon tämän takia ja nyt on jo 40 vuotta ikääkin eikä lapsia voikkaan välttämättä enää hankkia. Jos taas lapsen hankkii toisen vuoksi vaikkei niitä itse halua, ei lapsiarki tule siunauksena vaan tuskana ja kidutuksena, nostaen katkeruutta ja inhoa toista kohtaan, kun ansoitti tähän elämään mitä ei olisi itselleen valinnut. Johtaen perheen hylkääviin vanhempiin tai ongelman ratkomiseen päihteiden avulla tai jopa mielenterveysongelmiin koska elämäntilanne ei ole tällöin hyvä.

Toinen asia missä kompromissi on vaikea tehdä, on jos toinen haluaa asua Ilmajoella omakotitalossa ja liikkua autolla töihin, pieni kylä ympärillä ja toinen haluaa asua Tampereen keskustassa kerrostalokolmiossa ja käyttää vain julkista liikennettä päästäkseen paikkoihin. Ihmisenä joka on asunut aina kerrostalossa, vaikka haaveilee omakotitalosta, tässä ei välissä ole kompromisseja. Joillekkin rivari voi toimia jos halut ei ole kovin kaukana toisistaan, mutta todellinen oma rauha tulee vain kaukana kaupungeista.

Sekä, ne arvot.


Älä tyydy

Tämän virheen olen itse tehnyt kerran. Mietin aikanaan, että syy sille että olen yhä 22-vuotiaana sinkku mahtaa olla liian kovat kriteerit (eivät olleet), joten päätin ihan hetkeksi että en mieti mitään niitä. Ignooraan kaikki punaiset liput ja vaan annan palaa. Vastaan käveli täydellinen katastrofi kenen kanssa riideltiin joka päivä, emme jakaneet samoja arvoja, olin hänen äitinsä kun ei osannut elää äidinhoivan ulkopuolella, hän oli patologinen valehtelija ja isoin virheeni. Vaikka suhde kesti vain kolme kuukautta, on hänen vainonsa kestänyt kuusi vuotta. Aluksi agressiivisempia yhteydenotto yrityksiä kuten oven taakse ilmestymisiä kahdelta yöllä, kolmen tunnin ajomatkan päästä ja nykyään aina välillä viestiä esim. yritykseni sivujen kautta.

Kun tiedät kuka olet, ja mitä arvostat suhteessa - älä tyydy vähempään. Elämää ei ole järkeä tuhlata suhteeseen mikä ei toimi. Mielummin olet itsenäinen ja yksin kunnes "oikea" tulee vastaan - kuin huonossa suhteessa missä et tule kuulluksi, et koe oikeaa yhteyttä tai sinua täysin kaltoinkohdellaan.

Ota aikaa

Alkuhuuma on hieno asia ja itselläni on tapana olla todella clingy omien taustojen takia. Kuitenkin maltti on valttia ja alussa pitää koittaa mennä yhteisten sävelten kanssa samaa tahtia. 

Etenkin uusien tapailukumppanien kanssa keillä on lapsia. Ottakaa asiat hitaasti, kukaan ei muuta toisen luo ekan kahden kuukauden aikana ja mielellään lapsikin tavataan vasta sitten kun henkilö on vakiintumassa elämään. Lapsi ja etenkin avioeroperheen lapsi tarvitsee rutiinia ja turvallisuutta. Vanhempi joka esittelee jokaisen tinder-treffin lapselle, tekee jotain todella väärin.


Miten seksuaalinen olet?

Rakkauspsykologit ympäri maailman ovat nimenneet seksuaalisten tarpeiden erilaisuuden top 5 parisuhteen isoimpaan ongelmaan, ja käyhän se järkeen. Jos toinen haluaa seksiä joka päivä ja toinen kaksi kertaa kuukaudessa, voi olla että tästä aiheutuu mielipahaa tai turhautumista. Ainoa kompromissi mihin tässä voidaan yksiavioisessa suhteessa päästä, on se että mennään vähemmän haluavan halujen mukaan. Seksiin ei kuitenkaan saa painostaa, eikä sitä kuuluisi harrastaa jos pää ei ole mukana (välttääkseen henkisiä arpia). 

Avoin suhde voi toimia joillekkin, tai esimerkiksi monen rakkauden kanssa polyamorinen suhde. 


Kun yllämainitut asiat on tiedostettu, mietitty ja harkittu - olet valmis löytämään kumppanin kuka ansaitsee sinut, ja kenet sinä ansaitset. Voit välttyä monelta tuhoavalta parisuhteelta ja sydänsäryltä jos lähdet suhteeseen tietoisesti. Yleensä vastakohdat eivät täydennä toisiaan vaan toimivat kuin magneetit ja pitävät teidät etäällä, joku jonka kanssa jaat samoja arvoja, harrastuksia, mielenkiinnonkohteita ja tulevaisuuden haaveita on sellainen ihminen kenen kanssa viihdyt myös kiikkustuolipäiville asti. Mutta, mikään ei tietenkään ole poissuljettua - tämä on vain yleinen take aiheeseen. Joku mikä toimii jollain, ei ehkä toimi jollain toisella.


Muista seurata myös kanavaani @jowibarina instagramissa ja saat uusimmat postaukset heti tietoon sitä kautta!

10 kommenttia:

 1. Tosi hyviä neuvoja! Tärkeintä tosiaan on itsensä tunteminen, muuten parisuhteessa on aika mahdotonta onnistua.

  VastaaPoista
 2. Hyvää pohdintaa ja tärkeitä kriteereitä ja pointteja, joita ilman suhdetta on kyllä vaikea rakentaa.

  VastaaPoista
 3. Fiksu teksti. Osaat oikeasti kirjoittaa. 👍🏻

  Tässäpä linkki minun kirjoittamaan tekstiin aiheesta, joka ei kylläkään ole yhtä vakava.

  https://www.lily.fi/blogit/aito-ajatus/ovatko-sinkut-oikeasti-tuollaisia/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kävin lukemassa, hauskasti ilmaistu kyllä! =D Pitää olla asioihin myös huumorillista kantaa!

   Poista
 4. Olen kyllä täysin samaa mieltä jokaisesta näistä listaamistasi asioista. Tuota tyytymistä olen nähnyt jonkin verrankin kun ihmiset alkavat olemaan yli kolmekymppisiä. Haave omasta perheestä on valtava ja samanaikaisesti tiedostus ajan rajallisuudesta lisääntyy ja tämän seurauksena hätiköidään, koska aikaa ei ole loputtomiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen huomannut! Ja josksu se kumppani saattaa olla enemmän mahdollistaja yhteiselle perheelle, milloin lapsi on isoin arvo ja puoliso välinearvo - sit pitäisi vaan todella hyvin kommunikoida ero tilanteet ja säästää se tärkein, lapsi kaikelta siltä tuskalta mikä erosta voi koitua!

   Poista
 5. Hyvät pohdinnat!

  Olen samaa mieltä, että pitää olla ensin tietoinen itsestään ja omista tarpeistaan, jota pystyy rakentamaan suhde toiseen.

  Itse olen sitä mieltä, että rehellisyys ja suoraviivaisuus helpottavat elämää. Jos haluaa tai ei halua lapsia, sen voi kertoa heti, ettei tarvitse kuluttaa toistensa aikaa turhaan. Joka tapauksessa nämä suuret asiat tulevat esille jossain vaiheessa. Toivottavasti ei silloin, kun jo aivan liian myöhäistä muuttaa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ne asiat tulee kuitenkin esiin ellet aio feikata koko elämääsi ja siinä vaiheessa pitää pystyä miettimään pelkällä loogisuudella eikä tunteella!

   Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>