Haku

heinäkuuta 24, 2019

Ekompi kahvinkeitin

Ystäväni luki aiheen netistä missä kyseenalaistettiin kahvinkeittimen käyttöä ekologisessa merkityksessä. Moni usein keittää koko pannullisen kahvia, vaikka joisi siitä itse vain yhden tai kaksi kuppia. Ajatus tuntui itselle jotenkin hyvin kaukaiselta, kun olen kahvinjuoja joka ei ole omistanut kahvinkeitintä vuosiin, mutta tajusin että monella tilanne on nimenomaan tämä mokkamasterin suhina aamuisin.

Aihe pysyi mielessäni, kun minimalistinen facebook-ryhmä minkä jäsen olen, otti viikon puheenaiheeksi tuon ison motiskon, ja miten porukka on sen piilottanut työtasoilta tai minimoinut toisella ratkaisulla. Haluankin siis tänään jakaa oman "kahvinkeittimeni".


Määrä: Juon kahvia 1-3 kupillista per päivä
Laatu: Juon yleensä Juhla Mokan Luomua, tai muuta sertifikoitua kahvia
Lantraus: Oatly Ikaffe

Käytössäni on pieni, tiheä, ritilä kuppi. That's it, ei isoa mekaniikkaa eikä tilaa vievää härpäkettä. Asetan kyseisen ritilän kahvimukini sisään, laitan mitallisen tai kaksi puruja, ja kaadan veden mukiin. Käytän vedenkeitintä, koska se kuluttaa vähemmän sähköä, mutta ennenkuin omistin vedenkeittimen lämmitin veteni pienessä kattilassa.


Tässä tuleekin yksi iso ero "normi" kahvinkeittimeen. Annan kahvin muhia. Annan vedelle aikaa ottaa puruista kaikki mahdollinen irti - kuten teestä. Suodatinkahvissa kahvi valuu nopeasti purujen läpi, ilman että kaikki aromi on saatu irti. Myöskin nopea läpikaato pelkällä suodatin osalla tekee saman. Tässä kahvi on kuin suoraan notskipannusta, mutta kotona.

Jos keitämme isolle porukalle kahvia, tätä varten minulla on Ikean Upphetta kahvipresso (tai joku sellainen, tässä linkki). Tämä on isommalle porukalle (2-3 hlö) parempi ja sisältää saman muhimis-ihanuuden. Kuitenkin se ero tässä ritilääni, on se että ritilän sisällön voi nopeasti vain kopauttaa biojätteeseen, kun taas pressoon jää sen verran nestettä että tyhjennys on lusikan ja ison vaivan takana. Usein isompi osa purua päätyy lavuaariin. Mutta onneksi tätä ei meidän taloudessa tarvi usein käyttää.

Sen jälkeen kun kahvi on muhinut, otan ritilän pois ja tosiaan kopautan purutkin pois. Huuhtelen ritilästä jämät ja laitan tuttuun paikkaan kuivauskaappiin odottamaan seuraavaa aamua - tai iltapäväkahvia. Sekaan käytän Oatlyn Ikaffea, koska se on paras kauramaito mitä löytyy.

Minimalistinen
Eli, tämä kahvinkeittotapa on minimalistinen, kun kahvinkeitin ei vie tilaa työpöydällä. Myös, koska tarvittavia välineitä ei ole montaa, se on minimalistinen visuaalisesti mutta myös kooltaan.

Helppo
Se on helppo, toisin kun useat "alternative" vaihtoehdot. Usein kun lähdetään vaihtamaan johonkin hieman standardia erilaisempaan versioon, on yleensä edessä paljon uutta ja vaikeaa opeteltavaa. Itselle normikahvinkeittimen käyttö, mittailu ja matikka tuntuu huomattavasti vaikeammalta kuin laittaa purut suoraan kuppiin. Tämä on siis helppo tapa kokeilla hoitaa joku asia eritavalla.

Zero waste
Se on zero waste, koska ei tarvitse käyttää suodatinpusseja. Jokaisesta kahvista mitä keittimellä keitetään, tulee jätteenä purujen lisäksi itse suodatinpussi. Osa näistä ei edes ole biohajoavia - mutta päätyy bioon kuitenkin. Sekä tietenkin se pakko valmistaa suodatinpusseja lisää eko-taakkaa. Tässä on käytössä yksi asia - ritilä.

Hyvää
Se on hyvää, koska se sisältää muhimis-ominaisuuden. Kahvi ei siis valahda vain läpi.
Jos sinulla on jo vedenkeitin, on tämä tapa myös sähköäkin vähemmän kuluttavaa, sekä uusi käyttötarkoitus vedenkeittimelle. Ja kuten tiedämme, mitä useampi käyttötarkoitus yhdellä asialla on - sitä parempi.


Jos käytät Oatlya (tai muuta kasvimaitoa) se on ympäristöllekkin parempi, kuin maitoteollisuudesta tulevat tuotteet.
Lehmän maidon on tarkoitus kasvattaa pienestä vasikasta iso lehmä. Sitä ei ole ihmisten tarkoitus juoda, ellei halua käytännössä kasvaa isoksi lehmäksi. Navetoissa lehmät pidetään sidottuna kiinni, ja heidät pakotetaan raskaaksi jotta maitoprosessi saadaan käynnistettyä. Kun vasikka syntyy, se erotetaan äidistään ja maitohanat pidetään ihmisille auki. Tämä ei ole luonnollista, eikä tarpeellista. Voin suositella eri kasvimaitoja sekä kasvisruoka reseptejä kaikille kiinnostuneille (Laita viestiä).

Jos ostat sertifikoituja kahveja, tuet ihmisoikeuksia maissa, missä niitä poljetaan kovaan tahtiin alas. Sertifikoituja tuotteita on esimerkiksi Reilu Kauppa sekä UTZ.

4 kommenttia:

 1. Mukavaa luettavaa!T tee blogi- kirjoitus kasvimaidoista. Kivaa seurata sun vinkkejä! T. Reetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että kiitos! Pitää kyllä tehdä, niin paljon erilaisia jo kerennyt tässä maistaakkin että olisi hyvä postata asiasta :D

   Poista
 2. Itseäni normi kahvinkeitin ahdisti jo vuosia sitten. Juon kahvia samat 1-3 kupillista päivässä, mielelläni vahvaa mutta vähän kerralla. Eli, puolesta litrasta suurin osa meni viemäriin. Ostin heti espressokeitin kun ne tuli markkinoille Suomessa. Ensin manuaalinen ja sitten automaattinen. Silla pysty keittämään vaikka 30 ml kahvia kerralla :)

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>