Haku

maaliskuuta 26, 2022

Saako enää laihduttaa?

Haluan heti aloittaa sanomalla, miten hienoa on että elämme maailmassa missä on ihanaa että kaikki saavat olla sitä kehoa kuin haluavat, itseä opetellaan arvostamaan missä kehossa vain, kehopositiivuus on noussut tagiksi ja fatsheimaus ikäviin piirteiisiin ihmisessä. Se on vain myös - harmillisesti tehnyt laihduttamisesta täyden tabun. 

Ylipainon pois tiputtaminen on nykyaikana melkein synti ja tarkoittaa automaattisesti sitä, ettet pidä itsestäsi. Tämä on se varjopuoli mikä on tullut kehopositiivisuus-aallon mukana. Saako enää laihduttaa?

2013 - 2021

Jos olet ylipainoisessa kehossa, on sinulla faktana erilaisia terveysriskejä kuten nivelten isompi rasittuminen, diabetesriski, uniapnea, nivelrikko, lapsettomuus, kohonnut verenpaine, ihon venyminen, alempi eliniän odote ja mahdollisesti ruokailuun liittyvistä ongelmista sydän- ja verisuonitauti riskejä. On täysin ok, jos et halua pitää terveyttäsi riskissä. On myös täysin ok, jos sinulle terveysriskit eivät ole suuri ongelma tai vältyt niiltä isolta osin. Kaikkia ei kiinnosta terveys yhtä paljoa kuin esim täysillä eläminen ja hetkestä nauttiminen (=not kalorien laskeminen). Itsellä on ylipainoa mutta kaikki arvoni verikokeissa on aina huippuluokkaa (paitsi anemia mikä ei liity ylipainoon: Koko elämän anemia ja rautainfuusio) - koska en kuitenkaan elä huonolla ruoalla enkä täten ole riskissä monissa niissä asioissa missä monet ylipainoiset ovat. Joskus olin myös ylipainoinen todella surkealla ruokavaliolla milloin oli myös varmasti riskiä juurikin sydän- ja verisuoni asioissa.

Maailmassa on myös tilanteita ja ihmisiä joiden on lähes mahdoton tiputtaa painoa, tai muut tekijät elämässä pitävät painoa yllä eikä heille olisi mitenkään optimaalista koko ajan tähdätä johonkin saavuttamattomissa olevaan painoon ja elää kituutellen vaan nimenomaan hyväksyä oma tilanne ja nauttia elämästä täysin rinnoin. Ymmärrän kehopositiivisuuden pointin, mutta haluankin puhua tästä varjopuolesta. Ylipainoakaan ei edes halutessaan tiputeta pois yhdessä yössä, joskus vasta yhdessä vuosikymmenessä ja onkin elintärkeää rakastaa itseään myös matkalla siihen terveempään kehoon mitä havittelee. 

Kuitenkin kun olemme lisänneet hyväksyntää sille ettei ihmisten tarvitse laihduttaa, olemme lisänneet skismaa heille jotka haluavat ja tällä tavoin jatkaneet fatsheimausta vielä entisestään. 

Ylipainossa puhutaan kuitenkin fyysisen terveyden ongelmista, mielenterveysongelmista sekä jaksamiseen liittyvistä asioista. Jos tavoitteissasi on olla hyvä kuntoinen ja hyvinvoiva ihminen, on täysin ok haluta tiputtaa painoa jotta pääset pois terveysriskeistä ja sellaiseen kehoon mikä mukautuu hyvin liikkuvaan elämään. Ettei esim tarivtse kantaa vaelluksilla 20 ekstrakiloa mukana. Tästäkin pitäisi saada puhua, koska muuten lisäisimme vain skismaa ylipainoisten kesken jotka haluavat terveempään kehoon. Siinä ei ole mitään väärää.

Jos joku haluaa pudottaa painoa, sitä ei pitäisi joutua perustelemaan tai pitämään alkuspiikkejä siitä että "ei siis kaikkien tarvitse eikä edes vaikka olisi minun kokoiseni tarkoita että pitäisi mutta itse koen että minun ehkä pitäisi" - koska paino on useille jo itsessään vaikea aihe eikä ansaitse päälleen vielä uutta kasaa häpeää ja selittelyä, toki niin voi tehdä jos ei koe siitä ongelmaa. 

2012

Minulle on aivan sama haluaako joku normaalipainoinen tiputtaa sen kaksi kiloa jotta housut istuu paremmin tai se todella ylipainoinen puolet painostaan jotta pääsisi joskus tavoitteisiinsa. Laihduttaa saa, mieluiten ilman pikadiettejä (koska ne ei toimi & ovat rasite keholle), terveellisesti, päämäärätietoisesti ja itseään arvostavasti. Enemmänkin meidän tapa miettiä laihduttamista on se minkä pitäisi muuttua siitä että sinun täytyy, siihen että itse haluat. Samanlainen itsetutkiskelun paikka kuitenkin kuin Täyteaineet ja itsensä ehostaminen aiheessa, tuleeko se päätös sinulta vai ympärilläsi piilevistä paineista, odotuksista ja kulttuurista? En itse usko että BMI on paras mittari mitata kehon tilaa saatika että sitä käytettäisiin aina oiken (esim. ala-asteella kasvaville lapsille kertominen että hei oot ylipainoinen aiheuttaa enemmän hallaa kuin mitään hyötyä) mutta se on ihan oma aiheensa.

Jotain mitä kannattaa miettiä kun puhuu ja kuuntelee ihmisten puhuvan kehopositiivisuudesta ja laihduttamisesta. Olemmeko niin avoinmielisiä kuin kuvittelemme vai ainoastaan niistä asioista mitkä sopivat siihen narratiiviin mitä kerromme?

11 kommenttia:

 1. Sama ilmiö tässä kuten monessa muussakin nykyaikana. Sellainen vääränlainen minulla on oikeus ajatusmalli on hiipinyt ihmisten päähän. Kehopositiivisuuskin on vedetty äärimmilleen, tämän tilalla pitäisi olla kehorauha. Jokaisella on oikeus olla sen kokoinen ja näköinen kuin on, jokaisella on oikeus pudottaa painoaan halutessaan niin kuin sanoit. Jokaisella pitäisi olla oikeus olla kuulematta jatkuvaa arvostelua ja sheimaamista.
  Ihmisiltä ikäänkuin puuttuu terve maalaisjärki, jokainen aate vedetään yli siitä mitä sillä on aluperin tarkoitettu. Ihmisiä ei kohdella ihmisinä. Korostetaan yksilön oikeuksia mutta ne tulevat esiin vain silloin kun itse halutaan jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvin sanottu, kehorauha on hyvä sana sille mitä nykyään pitäisi harjoittaa, antaa kaikkien keskittyä omaan juttuun ja uskoo että taustalla on varmasti syyt sille. Toki sitten ääripäät erikseen missä tarvitaan läheisten tukea.

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus! Tuli mieleen Adelen kohtaama kritiikki. Todellakin pitäisi saada laihduttaa ja siten pitää huolta terveydestä. Eletään kyllä niin kummallisia aikoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Adelestakin tuli faneille "paha" kun piti huolta terveydestään. Jännä.

   Poista
 3. Hyvä postaus. Mielestäni on ok jos joku haluaa laihduttaa. Eikä ole pakko jos ei halua. Sen pitäisi olla niin yksinkertaista, jokaisella vapaus valita mitä päättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, luulisi että näin yksinkertainen asia olisi selkeää!

   Poista
 4. En tiedä pitäisikö enää oikein puhua laihduttamisesta, vaan enemmänkin elämäntapamuutoksesta. Koska sitähän se laihduttaminen on, elämäntapamuutos. Koska se mitä laihduttaja tekee, on hyvin kokonaisvaltaista, joka muuttaa omaa elämää ja omaa ajattelutapaa asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, kun laihduttamisen tekee ns oikein niin silloin muuttaa elämäntapoja, jolloin se on elämäntapamuutos.

   Poista
 5. Kehopositiivisuus on pääasiassa hyvä juttu, mutta on myös syytä muistaa se, että on myös ok laihduttaa siksi, että ei ole tyytyväinen oman kehonsa ulkonäköön. Laihdutukseen liittyvissä keskusteluissa kuulee usein juuri perusteluita liittyen terveysriskeihin, mutta harvemmin nykyään kuulee laihduttamisen syyksi yksinkertaisesti sen, että ei ole tyytyväinen omaan kehoonsa ulkoisesti. Tuntuu siltä, että tätä ei saisi enää sanoa ääneen, koska aina se loukkaa jotakuta ja ikään kuin se olisi turhamaista eikä tarpeeksi hyvä syy laihduttamiselle.

  Normaalipainoisen laihduttamista taas ei tunnuta ymmärtävän alkuunkaan. Jos hoikkana ihmisenä kerron laihduttavani muutaman kilon niin joka kerta herää huolestuneet kyselyt syömishäiriöstä. Ikään kuin hoikkana ihmisenä laihduttaminen tarkoittaisi automaattisesti syömishäiriötä. Ja niin kuin tekstissä mainitsitkin- on erikoista miten omaa laihduttamista yli-tai normaalipainoisena pitää aina olla perustelemassa muille. Muihin ulkonäköön liittyvissä asioissa kuten esim. hiusten värjäämisessä tai solariumissa ei kukaan ole vaatimassa perusteluita.

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, sekin saa olla yksi syy tiputtaa painoa. Kuten vaikka "liian laiha" saisi geinata painoa, mikä hyväksyttäisiin paljon helpommin. Miksei toistepäin.

   Muita ihmisiä kiinnostaa ihan liikaa muiden asiat

   Poista
 6. Paras mittari omalle painolle on se, että olet sinut oman mielesi ja peilikuvasi kanssa. Kehopositiivisuus on myös sitä, ettei laihan tarvitse hävettää muotojaan ja kuunnella siitä vitsejä. Sitäkin, että lääkäri saa kertoa hengenvaarallisen lihavalle ihmiselle, että tämän täytyy laihduttaa.

  Omasta mielestäni itseä pitää osata arvostaa, mutta se ei tarkoita, etteikö voi pyrkiä parempaan tai terveellisempään minään (asiasta myös tässä: https://viaperasperaadastra.com/2020/08/12/self-love-zone-haaste/)

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>