Haku

heinäkuuta 04, 2019

Teinpä kombuchaa

Jo on aikoihin eletty kun minä teen jotain sienistä keittiössäni. Okei, eihän tuo scoby kirjaimellisesti sieni olekkaan vaan volgansieni eli sokeroidussa teessä kasvava mikromiyhdistelmä.

Alettiin monen muun tavoin vuonna 2018 juomaan Puhdistamon kombuchaa, ja siihen rakastuttiin samantien. Koko tämä vuosi on vedetty varmaan se viisi pulloa viikkoon per nenä, eli maksettukkin siitä juomasta vasta huhtikuuhun mennessä se 400 euroa. Huhhuh.

Oltiin kolme kuukautta myös 500-1000 negakalorin päivillä, mutta kombu mahtui aina mukaan. Siitä tuli jopa pieni pelastus joinain nälkäisempinä päivinä. Moni muukin ystäväpiriissä on älynnyt kombun mahtavuuden ja ottanut ohjat omiin käsiinsä, eli alkanut itse valmistamaan.

Saimme sitten ystävältä tälläisen vauva-scobyn, ja tästä alkoi tämä niin pelottavalta tuntuva matka. Jostain syystä tämä aloittaminen tuotti kovasti paineita siitä että pilaan kaiken, vaikka kyseessä on todella helppo prosessi.

Jos sinua kiinnostaa aloittaa oman kombuchan teko, suosittelisin hommaamaan astiat ensin, jottei
paniikki pääse iskemään.
Eli joku lasinen käymisastia, ainakin sen 3 litran kokoinen. 4-5 lasipulloa/purkkia ja jos et vielä omista niin siivilä ja suppilo olisi tärkeät. Tarvitset käymisastian päälle jotain hengittävää harsoa/kangasta koska kombuun ei kantta laiteta tässä vaiheessa, mutta harso estää öttiäisiä löytämästä juomaasi. Käytän itse kuminauhaa kankaan ympärillä.

Aloita keittämällä 2,5 litraa vettä. Kiehumisen jälkeen levy pois päältä, ja kaksi-kolme vihreän teen pussia hautumaan. Itse suosin clipperiä.

"Clipper on oikea teetalo, joka itse valmistaa ja pakkaa omassa tehtaassaan upeassa Dorsetin Beaminsterin kylässä maaseudulla eteläisessä Englannissa. Clipper ei siis valmistuta tuotteitaan muualla, vaan hankkii ja valikoi itse maailmalta parhaimmat raaka-aineet. Clipperillä ei ole myöskään yhtään keinotekoista valmistusainetta. Jo vuodesta 1984 perustamisesta asti Clipperin periaatteisiin kuului eettisyys ja paras maku, johon on pyritty perustajien Mike ja Lorraine Brehmen master teataster tittelin suomalla arvolla." -Ruohonjuuri

Anna teen muhia 15min, jonka jälkeen poista teepussit. Pussit poistetaan ettei sokeri imeydy niihin. Eli lisää tämän jälkeen sokeria 3dl, sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Itse käytän Organic Health intiaanisokeria (luomu). 

"Karamellimainen Intiaanisokeri on ruokosokeria, joka paahdetaan perinteisin menetelmin toffeisen pehmeän makeaksi. Intiaanisokeri on luontaisesti muita ruokosokereita paakkuuntuvaisempaa sen korkeammasta jäännöskosteuspitoisuudesta johtuen. Suositellaan käytettäväksi erityisesti leivonnassa. Intiaanisokeri kannattaa mitata painelemalla se tiiviisti mitta-astiaan. Organic Healthin Intiaanisokeri on luonnonmukaisesti sertifioitua." -Foodie


Kun tee-seos on huoneenlämpöinen, kaada se käymisastiaan. Lisää mukaan scoby sekä 10%
alkuperäistä nestettä. Peitä harsolla ja aseta pois auringonvalosta, esimerkiksi jääkaapin päällä olevaan kaappiin. Huoneenlämpöön kuitenkin. Anna kombun käydä kaapissa 7-10 päivää ja tämän jälkeen alkaakin pullotus-operaatio. Meille 10 päivän käyminen teki kombusta liian etikkaisen, mutta 7-8 päivää oli täydellinen. Löydä oma vahvuutesi kokeilemassa useaan otteeseen!

Muista hoitaa tätä hommaa puhtailla käsillä! Ekana erottele scobysi toisesta tulokkaasta eli uudesta vauva-scobysta. Kaada siivilän ja suppilon avulla kombu lasipulloihin/lasipurkkeihin, niin ettei se tule täyteen asti. Tilaan pitää mahtua myös vähän painetta sekä valitsemasi hedelmä/marjat. Tässä vain mielikuvitus on rajana, mutta vadelmat ovat meillä ihan lemppareita puhdistamon juomissa, joten miksipä ei kotonakin. Murskaa hedelmät ennen pulloa, niin niistä irtoo enemmän makua.

Pulloihin voit marjojen lisäksi lisätä vielä pari tl sokeria, mutta itse huomasimme sen tekevän niistä vain turhan makeita. Korkki kiinni ja takaisin jääkaapin päällä olevaan kaappiin. Anna maustua pari päivää ennenkö siirrät ne kylmään. Avatessasi varo hiilihappoja, niitä ei aina tule, mutta joskus niinkin paljon että koko homma yrittää päästä korkin raosta ulos. Itse vielä siivilän ja suppilon avulla valutan juotavan nesteen pienempiin normeihin lasipulloihin, joista voi juoda suoraan. Kombua ei tarvitse nauttia päivässä kuin max pari desiä.

Huom, jokainen kombu satsi teettää uuden vauva-scobyn. Laita hyvä kiertämään ja anna vauvojasi uusiin koteihin esim Facebook-ryhmien kautta. Jos haluat tehdä enemmänkin tätä kotona, tai et pääse scobeista nopeasti eroon, tekisin vielä scoby-hotellin missä vauvat voivat asustella ja odottaa uutta kotia.

Hyödyt
Kombucha tukee suoliston terveyttä ja sisältää ruoansulatusta edistäviä ominaisuuksia. Runsaasti antioksidantteja sekä vitamiineja. Joissain määrin linkattu vähentävän masennusta. Mutta huikein ja laajemmiten tunnettu hyöty on vatsan toiminnan hienous. Jotkut on kokeilleet Fodmappia, jotkut buranaa, närästyslääkettä, ja vaikka mitä hiilarittomia ja ketoja, mutta paras asia vatsalle on kombucha. Todettu auttavan myös vastustuskykyä.

Moni on myös huomannut mielialan nousun lisäksi että esim hiuslaatu paranee ja että kombu auttaa verenpaineeseen. Juomassa käytetty vihreä tee voi olla syy siihen, miksi moni on huomannut positiivisia tuloksia painonhallinnan kanssa kombua juodessa.

Kombusta siis löytyy paljon hyviä ominaisuuksia, paljon parempaa kuin limukat, tai edes sellaisen tueksi.Tarvikelista:
- Käymisastia
- 4-5 lasipulloa/purkkia jotka ovat patenttikorkilla
- Metalli suppilo (vältä muovia)
- Siivilä
- Harso
- Kuminauha/naru

Hankintalista:
- (Clipper) vihreä pussitee
- (Organic Health) Intiaanisokeri
- Scoby omassa nesteessään
- Pullotusvaiheessa haluamasi hedelmä/marja

1 kommentti:

  1. Olen lukenut postauksesi pariinkin otteeseen. Milla on sellainen olo, että joskus lapsuudessani olen törmännyt vastaavaan, tosin se kulki eri nimellä. Mekin tehtiin sen ihan vaan kotona. Se oikeasti maistuu vähän kuin limska, jota meillä silloin ei ainakaan ollut kovin paljon tarjolla. Muistaakseni juoma oli enemmän hapan kuin makea. Se varmaan riippuu sokerin määrästä.

    VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>