Haku

helmikuuta 28, 2022

Kuluttamisen vähentäminen

 

Minimalismi tuskin on kenelekkään uusi aihe. Jos kuitenkin turhan tavaran karsiminen ja ostosten miettiminen on uutta, suosittelen lukemaan Konmarituksen kirjan tai katsomaan Netflixistä aiheeseen liittyvän minisarjan. "Marie Kondo - Kodit järjestykseen"

En välttämättä sanoisi olevani minimalisti, koska asuntomme on aika monivärinen. Meillä on joka seinällä taidetta ja antiikkia, kalusteita on paljon ja toki 49 neliön kolmiossa mikä vaan tavaramäärä näyttäisi isolta. En pidä minimalismin sisustuksesta, siitä ettei ole mitään esillä ja kaikki on valkoista. Minulle kodin pitää näyttää kodilta, siltä että siellä asutaan, persoonallisia asioita mitkä erottaa sen Ikean kalustomainoksesta. Jotain mikä kertoo elämästä siellä. 

Vaaleat minimalistitset asunnot ovat kauniita, don't get me wrong. Ne vaatii ihan omanlaista taiteellista silmää mutta eivät vain ei ole minua. 

Kuitenkin minimalismi periaatteena on ollut elämässä mukana jo useita vuosia. Vuonna 2016 aloin oikeasti miettimään niitä tavaroita mitä tuon mukanani kotiin. Huomasin että lähes aina ne heräteostokset oli ne mitä yritin kaupitella myöhemmin pois huuto.netissä kun taas ne asiat mitä oikeasti halusin jäi ostamatta. Aloin karsimaan vaatekaappiani ja teenkin sille suursiivouksen joka vuosi - vähintään kerran. Aina lähtee jotain pois, ennen lähti usea muovikassillinen vaatetusta minkä oli jo unohtanut kaapin perälle, kun nykyään lähtee 0-3 vaatetta tai asustetta. Siitä tietää ettei vaatteita ole liikaa, kun iso osa vaatekaapin hyllyistä on myös muun kodin tavaran säilytyspaikkana. Kirjoja, askartelulankaa, ikaffea ja talouspaperia.


Mistä sitten hetkessä erottaa ne teot, mitkä ovat vain heräteostoksia ja mistä muistaa aina ne asiat mitä oikeasti on halunnut ja kaivannut elämään? Tässä auttaa "hankintalista". Minulla on näitä kaksi kappaletta puhelimessa. 

Toinen on kuva-albumi minkä loin puhelimeni galleriaan nimeltä "want". Aina jos näen netissä jotain mikä herättää kovan halun tai muistan että olen halunnut esim tietyn lampun lapsesta asti, voin ottaa scrn shotin ja siirtää sen tähän kansioon. Tällöin en sitä vahingossa poistele kun tyhjennän kuvia ja jos mietin että haluan etsiä nyt sitä tietyn-vuoden-vintage-tuolia netistä, muistan kuvista että sellaisen olen halunnut. Tämä lista on lyhyt, koska hankintoja on vähän.

Tämä kuitenkin helpottaa siinä, ettei osta vaan "jotain" kun ei ihan muista mitä halusi. Esim. olet halunnut 70cm korkean lipaston makkariin missä olisi paljon vetolaatikoita tietyille asioillesi/vaatteillesi ja värin olevan oliivinvihreä koska se sopii toiseen huonekaluusi täydellisesti, korkeus riittää myös ikkunalaudalle ja kissat saa maisemapaikan. Et halua muistaa ikeassa lipastoja katsellessasi vain että tarviit lipaston ja ostat puolivahingossa 75cm korkuisen mustan missä on vaan pari vetolaatikkoa ja tulee ikkunan tielle kotona. Olet pettynyt hankintaasi ja taas uusi asia mitä sitten kaupitella häviöllä netissä ja alkaa etsiin uutta. Mutta jos sinulla on kuva siitä minkä haluat, tai edes lappu missä on korkeudet ja värit jne ylhäällä (ja esim siitä kuva tässä kansiossa) niin voit ikeassa sanoa että "ei minulle mitään" koska ne vaihtoehdot eivät täytä kriteereitäsi. 


Toinen tapani on pitää muistio-sovelluksessa "Lahjat" listaa. Tänne kirjaan ideoita pitkin vuotta ystävieni ja perheenjäsenten lahjoihin. Olen todellakin lahja-ihminen ja rakastan ilahduttaa lähimmäisiä asioilla, mitä tiedän tai uskon että he arvostavat. Moni miettii näitä vasta kun joulu tai synttärit on ovella ja sit pohditaan että "Eikö se Henna puhunut jotain jostain kalenterista ens vuodelle?" ja sit päädyt hankkimaan jonkun koira-kalenterin koska sinulla ei ollut sitä tiettyä muistissa. Mutta, koska kirjoitan ne vaivihkaa ylös kun kuulen toiveita tai haaveita tiedän jouluna että Hennalle hankin satokausikalenterin kun hän on sellaista jo kauan haaveillut hankkivansa. 

Lahja-listassa on myös omat toiveeni ja esim linkkejä jos tuote on saatavilla netistä. Eli periaatteessa et tarvitse kuva-albumia jos musitio riittää. Kuitenkin joskus idea saattaa olla jotain tietyn kuvan tapaista ja tällöin se on helpompi laittaa scrn shottina kansioon kuin selittää tekstinä muistioon. 

Hankintalistat auttavat nimensä vastakohtaisesti välttämään turhaa kuluttamista ja keskittymään niihin asioihin mitkä oikeasti tuovat sinulle iloa. Ne voi kestää vuosia muistiossa kunnes joskus ne toteutat itse tai saat rakkailta. Olen tällä periaatteella saanut lopetettua jo kymmeneksi vuodeksi yhden kesän ballerinojen ostamiset ja etsin monta vuotta läpsyttimiä mitä pitää kesäisin. Mutta nytkun ne on hankittu, ei sitä kengätön-ongelmaa tarvitse kohdata joka kesä. Se on done. 

Joskus meillä ihmisillä on myös tylsyydessämme tapana mennä selailemaan toria tai jotain muita shoppailusivustoja, usein vaikka Zalandoa tms mikä myy uutena vaatteita ja tavaraa. Tässä tilanteissa saattaa ostaa täysin turhia tuotteita mitä ei oikein edes halua ja päätyä katumaan päätöksiään. Mutta, jos sinulla on hankintalistat, voit käyttää nämä hetket siihen että etsit juuri sitä tiettyä asiaa sivustoilta ja jos jopa löydät sen saatkin hyvän mielen sen kökön sijaan!

Lue myös Ylen artikkeli: "Kotimme ei ole varasto" – viisi oivallusta, joilla saa pidettyä kaapit väljinä
Lue myös: Krääsätön lahjakalenteri
Lue myös: #Lempivaatteeni & #Lempivaatteeni ja Rana Plaza

8 kommenttia:

 1. Hieno tuo kangastaulu? Itse en myöskään ole minimalisti ja kotoa löytyykin värejä. Kahdesta syystä: koska tykkään väreistä, mutta värit myös auttaa hahmottamaan ympäristöäni 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinäkangas! Näitä oli monta erilaista ja halusin juuri vuorimaisemaa kotiin <3

   Poista
 2. Mä ostan tällä hetkellä eniten sisustustavaraa kirppareilta ja mulla on sellanen sääntö itelleni, etten saa ostaa mitään, mille en tiedä paikkaa valmiiksi. Se toimii hyvin, eikä tule tehtyä turhia ostoja. Lahjojen suhteen munkin kannattais olla suunnitelmallisempi, pitää ottaa lista käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuo että sille on paikka tai tarkoitus valmiiksi on tärkeää. Ihan tavarassa mutta myös vaatteessa, missä pidät sitä? Minkä kanssa jne. Jos ajatukseen tulee jokkut juhlat, mitä niissä nykyään pidät ja mitä siihen kaipaat ja tarjoaako tämä vaate sen jne!

   Poista
 3. Minimalismista on olemassa monia myyttejä. Yksi niistä on se, ettei minimalisti saa tykätä väreistä. Minimalistista sisustusta aina mielletään tylsäksi ja värittömäksi. Se ei aina pidä paikansa (https://viaperasperaadastra.com/2021/06/21/onko-minimalismi-yhta-kuin-varittomyys-ja-muodottomuus-minimalismin-varit-ja-muodot/).

  Minimalismi on mielestäni enemmän mielentila, jossa kaikilla tavaroilla ja ajatuksilla on oma paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Juuri se että "minimalistinen sisustus" edes on "tietynlainen" on sääli. Tavallaan ajattelen oman sisustuksen monessa tilanteessa minimalistiseksi mutta eihän se sitä todellakaan ole jos menee sen tietyn aatteen mukaan. Hankalaa! :P

   Poista
 4. Mulla oli tosi minimalistin olo, kun hankkiuduttiin eroon tavaroista Suomessa muuttaessamme Itävaltaan. Meillä oli vain pakettiautollinen tavaraa. Täällä muutaman ensimmäisen viikon jälkeen minimalistisen kevyt olotila muuttui nopeasti kaupoissa kiertelyksi ja ostoahdistukseksi. Nyt on tavaraa ainakin kolme pakettiautollista. Toki tarvittiin sohva, kaapit, tuolit, laatikostot jne. Näissä hankituissa lipastoissa ja kaapeissa vaan on suurin osa tavaraa, jota ei juurikaan ole käytetty tämän neljän vuoden aikana. Ne nyt vaan oli niin "kivoja ja kauniita" kaupan hyllyllä, josta ne oli pakko saada kodin hyllyille. Toivon, että seuraavan muuton yhteydessä tehty "konmarittaminen" on hieman pysyvämpää laatua :)
  Periaatteeni tavarahankinnoissa on, että mitä oikeasti tarvitsee sitä hankitaan. Käytäntö on kuitenkin kompromissejä täynnä. Yksi ominaisuuteni näes on hyvä sydän, en voi useinkaan sanoa "ei", kun vaimoni tosissaan jotain haluaa :)

  VastaaPoista
 5. Olen joskus kokeillut minimalismia, sekä myös näitä tietyn kappalemääriä sisältäviä kapseli vaatekaappeja. Ne ei toimi minulla, tarvitsen ympärilleni ärsykkeitä, jotka aiheuttaa sen, että saan luovuuden valloilleen. Jollakin tavalla tosin luovuutta pitää myös hiukan kyetä hallitsemaan...Muuten mennään metsään ja rajusti.

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>