Haku

helmikuuta 07, 2022

Harmaan Kalevan uusi harmaa laatikko


Taas uusi harmaa laatikko nousi Kotikalevaan. Arkkitehtiä ei varmaan ole tässä käytetty, vaan on menty jollain katalogin malliston "tästä budjetilla" valinnalla. Sisältä harmaus ja valitut liikkeet suretti. Taas lisää postin automaatteja mitä on jo Kalevan Prismassa, ABC:lla, S-Marketissa ja nyt täälläkin, mutta itse Postin työt on jätetty R-kioskilaisten nojaan -tuplasti lisää työtä muttei näy palkassa. Olisikohan Suomalaiset valmiita maksamaan vähän enemmän postituksista, jos sillä saataisiin ihka oikea Postikin Tampereelle, ydinkeskustan tälle puolelle? Ainakin R-kioski gate on tulossa ja varmasti..

Sisään uuteen Laatikkoon olisi voinut laittaa pieniä ja edullisia tiloja pienyrittäjille, joku kahvila tai ravintola mikä ei olisi ketju tai vaikka kirpputori mitä alueella ei vielä ole - mutta ei. Samat jutut mitä Kalevasta jo löytyy kuten iso ruokakauppa ja Subway. Pancho sentään on Kalevassa uusi, mutta sekin sisältä vain halli mitä on heitetty sombrero hatulla - olet yhä harmauden syleilyssä. Jos isossa ja uudessa olisi haluttu tukea pienyrittäjyyttä tai jotain näiden ketjujen ulkopuolelta, se olisi ollut hyvin mahdollista. Potentiaalia oli mutta se heitettiin taas suoraan haikaloille. 

Ulkoa tämä laatikko ei myöskään ilahduta. Se on keskeisellä paikalla sijaintinsa puolesta ja näkyy vähän joka suunnalta. Nimi taidettiin päättää jonkin Face kilpailun perusteella? Kalu tai jokin sellainen Uros areena tyylinen maskuliininen nimi. 

En näe mitään eroa.

Hollannissa kaltevat pystytalot, nykissä pilvenpiirtäjät - millä tampereesta saisi kulttuurisen? Mikä erottaa meidät vain toisesta pohjoismaan kaupungista? Maamerkkien sekaan on noussut keskeneräiseltä työmaalta näyttävä Tornihotelli ja uudet kerrostalot saa muovipleksejä parvekkeille kuin 2000-luvun tietämättömyyden alussa. Vanha kaunis arkkitehtuuri on jäänyt historian kirjoihin ja tilalle laitetaan halpaa ja nopeasti. Rakennustyömailla se kuka antaa halvimman hinnan saa urakan, polkien yleensä joko ihmisoikeuksissa tai laadussa. Työmaat kasataan niin nopeasti kuntoon että edes elementit ei aina ole kuivia kun ne jo pystytetään. Nopea tahti takaa myös pidemmän ajan ongelmia esim kosteuden kanssa ja lopulta tilitetään enemmän kuin jos olisi kerralla satsattu - mutta ne näkyy sitten vasta seuraavan quorterin tuloksissa.


Kamalinta tässä on se, että Tampereella olisi kulttuurista voimaa. Meillä on punatiili mitä voisimme jatkaa ja tehdä tästä jopa turisteille kauniin paikan vierailla. Miksi korvaamme tämän harmailla laatikoilla? Onko Tampereen tuleva mainos "hae kaamos meiltä"? Kuinka kauniita olisivat olleet tunnelin poistoilman putketkin jos niiden ympärille olisi laitettu punatiili muuraus? Tai palkattu paikallisia graffiti taiteilijoita ne koristelemaan - työllistetty nuoria, tuettu taidetta ja saatu jotain yksilöllistä. Voihan ne sirkustelttatornit vieläkin peittää, vink vink..


Olin hetken innoissani kun kissanmaankadulla julkisivurempattiin muutamaa taloa, mietin että jos nekin tulisi keltaiseksi kuten lähes kaikki talot tällä tiellä, olisi koko tie täynnä lähes keltaisen sävyisiä taloja. Ehkä siitä voisi tehdä naapurusto jutun, keltaiset lyhtypylväät ja ehkä erityisluvalla keltaiset suojatiet. Jotain mikä lisäisi erilaisuutta ja luovuutta maailmassamme. Jotain mikä erottaisi meidät harmaasta massasta. Tällaiset pienet kulttuurihelmet on myös niitä millä niitä turisteja saadaan paikalle ottamaan iloisia keltaisia instagram postauksia jotka sitten lisätään Pinterestiin kansioon "Must see in Finland" - ei niillä harmailla laatikoilla. Pettymys oli suuri kun työmaakuvun alta paljastui vihreä talo ja keltaisen tie oli enää vain hetken ajateltu haave.

Ehkä jossain vaiheessa huomataan että puoli-ilmaiset ja nopeat työmaat on pois kaikilta, työntekijät saa uupumuksen, talot home-ongelmia ja julkisivut täyttyy surusta ja rumuudesta. Ehkä jossain vaiheessa halutaan satsata taas rakennuksien pitkään ikään ja kauneuteen, niin että niitä halutaan myös katsoa se pitkä ikä. Ehkä aika näyttää, miltä Tampere lopulta näyttää. 

Flat Iron Building - New York

Kaunis ovi - Aberdeen

Värikkäitä taloja - Amsterdam

5 kommenttia:

 1. On kyllä niin ankean näkösiä tuollaiset harmaat laatikot! Mä en ymmärrä suomalaisten intoa harmaaseen. Varsinkin loppusyksyllä ja alkukeväällä, kun luonnossakaan ei ole pahemmin väriä, harmaat rakennukset näyttävät oikein ekstra-ankeilta.

  VastaaPoista
 2. Olisikohan Suomi ennemmin mustavalkoinen kuin sinivalkoinen maa. Suomessa asuessa pidin mustasta ja valkoisesta, jopa siinä määrin, jotta pukeuduin "harmaaseen". Maailmalta olen löytänyt väriä, jopa siinä määrin, jotta paitakin voi olla vaikka kirkkaan sininen tai punainen :)

  VastaaPoista
 3. Ulkomailla asuessa tuo Suomen harmaus on korostunut entisestään. Täällä jokainen talo on erin värinen ja muotoinen. Kadut ovat ovat täynnä hullunkurista värien ja materiaalien sekamelskaa. Sellainen tuo väkisinkin hymyn huulille. Tulee turvallinen olo, sillä eihän karkin värisissä taloissa voi asua kuin onnellisia ja hyviä ihmisiä:)

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  VastaaPoista
 4. Helsingissä taas maristaan liian värikkäistä taloista, joita nyt Kalasataan rakennetaan :) Tuo torni kyllä näyttää aika yksinäiselle tuolla. Väriä tarvitaan, sillä Suomen talvi on pitkä ja pimeä, ei taideta vieläkään ymmärtää mikä voima väreillä on ihmisen psyykeeseen. Niitä ei tunnusteta oikeaksi asiaksi.

  VastaaPoista
 5. Se on totta, että Suomi on turhan värifoobinen. Ulkomailla asuessaan hetken tuntuu että siellä on ylenpalttisesti väriä, mutta sitten huomaa sen kauneuden. Maltan Gozolla on niin kiva katsella niitä värikkäitä ovia vaikka kaikki talot on samasta kermanvärisestä kivestä tehty. https://viaperasperaadastra.com/2020/11/02/uusi-koti-gozolla/

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>