Haku

maaliskuuta 23, 2021

Miksi en halua kuivausrumpua? + Pyykit

Pistin intagram tarinaan avautumisen että "En halua kuivausrumpua enkä tule haluamaan" sekä samaan syssyyn kyselyn että "Onko blogipostauksen arvoinen 😂" ja vaikka vähän läpällä tämän kirjasin niin yllättävän iso osa halusi tietää syyn - joten tässä miksi!

Ensimmäinen syy on se sähköisyys. Vaatteet tulee todella sähköisinä ulos ja nyt kun töissä on "joutunut" sitä kokemaan se on vain vahvistanut niitä muita pieniä syitä. Työpaikan kuivausrumpu on laadukas ja uusi kone, ja sillä pestään ihan "normipyykkiä" myös, kuten pyyhkeitä ja vilttejä. Sähköiskujen määrä on tietty maksimissa fleece vaatteiden kanssa mutta myös "normi" pyykistä tulee todella epämukavat zäpit. 

Toimivuus on yksi aspekti, vaikka olisi kyseessä laadukas kone, se saattaa ylikuumentua, ohjelmat eivät mene loppuun asti tai vain päättää että toimii parin tunnin päästä kun on jäähtynyt. En kaipaa yhtään enempää teknologian ihmeitä elämään mitä saa sitten kestää kun eivät toimikkaan kuten pitäisi. Vaatteet myös tulee usein nihkeinä ulos mikä tarkoittaa että ne pitää silti ripustaa narulle kuivumaan - vieden sitä pientä pointtia mikä kuivausrummulla on.

Kaikkea ei kuivausrumpuun edes voi laittaa kun ne kutistuu tai esim isot vetoketjut kolisee ja tuhoaa sitä pikkuhiljaa sisältä päin. Voi ne varmasti laittaa mutta itseä ei houkuta kalliin koneen tuhous, ja taas tarvittais narua anyway.

Kuivausrummutus kuluttaa vaatteita vähentäen niiden käyttöikää mikä sitten on omia vihreitä arvoja vastaan. (Lue: #Lempivaatteeni). Joidenkin arvioiden mukaan 20% nukkasihdin löydöksistä on vaatteesi kulumaa (loput pölyä, karvaa jne).

Kuivausrumpu myös kuluttaa sähköä ja omavaraisessa elämisen tavoitteessa kaikki tälläinen ekstra on vähän turhaa - mielummin käytän sen sähkön kokkaukseen, latureihin tai johonkin elämän kannalta tärkeään kuten videpelien pelaamiseen. Toki tiedän että tämä sähkön kulutuksen määrä on pieni, mutta pienistä puroista ja niin edelleen - samat pienet purot niissä vaatteiden kulumisessa.

Omakotitalo-elämisessä odotan innolla myös sitä että saan laitettua pyykin kuivumaan ulos narulle, tätä raikkautta ei voita mikään. Tuntuu että se on se tapa miten vaatteiden pitäisikin kuivua, tuulessa ja raikkaina. Täällä betonihelvetissä ei voi tai ne on täysin saastuneet / joku varastaa. Siihen mielikuvaan vaatteista narulla kuivumassa kun hyppää teolliseen kuivausrumpuun tuntuu todella erikoiselta. Ja itselle väärältä. 

Talvella sitten voi pitää naruilla sisällä, kuten teen nytkin. 


Pyykit

Olen pessyt pyykkini pesupähkinöillä jo lähemmäs viisi vuotta. Ne pesee kaiken kissan kusesta-reenivaatteisiin. Ne ovat luonnollinen vaihtoehto kaupan kemikaalipommeille ja onkin ihanaa kun vaatteet eivät haise miltään. Teen itse huuhteluaineen pyykeille. 

Ostin kerran kirpparilta paidan mikä oli pesty huuhteluaineiden kera ja vaikka ostoksesta on yli vuosi aikaa, se haisee yhä.

Pyykkinaruna toimii puinen teline ja mattojen hakkaajana kuvanmukainen paju. Lue lisää eko kylppäristä allaolevista linkeistä.

Lue myös: Eko Kylppärini

Lue myös: Oikeasti luonnollinen huuhteluaine

6 kommenttia:

 1. Just samaa mieltä, alusta loppuun! Ihanaa, kun on muitakin samanlaisia:)

  VastaaPoista
 2. Meille tuli jonkin aikaa sitten ensimmäinen kuivausrumpu. Ikivanha, käytetty. Ajattelin, että käytän vaan, jos tulee sellanen tilanne, että jotain on saatava äkkiä kuivaksi. Aika harvoin varmaan niin käy. Takapihalta löytyy pyykkinaru, mikä on käytössä, kun lepän ja koivun siitepölykaudet on ohi. Siellä tulee kyllä ihanan raikkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis voisin kuvitella että narulla kuivuvat on ihan omaa luokkaansa! Joitain kokemuksia lapsuudesta toki onkin mutta ei aikuisvuosilta.

   Poista
 3. Väljässä Suomen asumisessa, jossa on tila pyykkinaruille, pihoille ja vaatteitakin on tarpeeksi, kuivausrumpu on harvoin mikään välttämättömyys. On maailmalla paikkoja, jossa siitä on iloa ja paljonkin. Olen ostanut ensimmäisen kuivausrummun silloin kun poika meni tarhaan. En olisi selvinnyt ilman, koska muuten joko lapsen olisi pitänyt käydä märissä vaatteissa koko ajan tai niitä olisi pitänyt olla kasoittain. Etelä-Suomen tai Pohjois-Viron talvi kun on pelkää märkää lunta ja kuraa. Joskus harvoin talvi yllättää kunnon lumella.

  Näitä ekovalintoja olen pohtinut paljon useassakin postauksessa.
  https://viaperasperaadastra.com/2020/10/31/vaikeita-ekovalintoja/

  VastaaPoista
 4. Aika samalla kannalla mennään. Minulla ei ole koskaan kuivausrumpua ollutkaan omassa kodissani.

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>