Haku

kesäkuuta 19, 2022

Päivä Goudassa


Jos mietit Hollannin matkallesi päiväreissua johonkin pienempään kaupunkiin, niin Gouda on se paikka. Kohteessa saa vietettyä joko yhden vierailupäivän tai tehdä kuten me teimme ja ottaa yöksi hotelli. Meidän valinta oli Relais & Châteaux Weeshuis Gouda hotelli mille annamme täyden arvosanan. Koska olimme siellä vain yhden yön, ajattelimme ottaa kaiken irti ja buukkasimme viiden tähden hotellin. 

Relais & Châteaux Weeshuis

Rakennus on vanha orpokoti joka on uudistettu hotellikäyttöön. Henkilökunta oli todella avulias ja kohtelias, saattoivat jopa huoneeseen. 


Itse huone oli korkeakattoinen, puulankkuinen ja siellä oli hyvin tilaa. Koska huone on modernisoitu on esimerkiksi suihku erillään, ilman ovea. Älä siis jaa huonetta anopin kanssa! Myöskin lavuaari ja lisätasot ovat päähuoneessa. Se on siis erikoinen mutta se kaikki myös todella toimii. 

Parasta on varmaankin vanhat ikkunat jotka aukeavat takapihan maisemalle (niiden edessä on myös toiset ikkunat estämään vetoa). Vanhassa talossa saa myös olettaa vähän ääniä muista huoneista, mutta jopa me kaksi uniongelmaista nukuimme hyvin.


Kaupunki on siitä hyvä, että nähtävyydet alkaa jo juna-asemalta. Tie on täynnä vanhoja rakennuksia ja pääsy keskustan "ympyrään" on ihan muutaman sadan metrin päässä. Junailu on helppoa Hollannissa, mistä puhuinkin jo Haag & Mövenpick aiheessa.Torstaisin Goudan keskustassa on huhtikuusta elokuuhun juustotori (klo 10-13) mikä houkuttelee kymmeniä tuhansia turisteja vuosittain. Me saavuimme torille kymmenen yli yksi joten missasimme sen muutamalla kymmenellä minuutilla! Itse Gouda on pyöreä kuin juusto, pyöreä kanaali reunustaa vanhaa aluetta, minkä keskellä on tämä aukio missä juustotorikin pidetään ja sen keskellä vielä 1500-luvulta säilynyt rakennus. Goudassa pyöreys on mahtipontista.

Keskusaukiota/toria ympäröi useampi eri ravintola ja kahvila. Me kävimme Italialaisessa nauttimassa pizzat, mitkä olivat täydellinen kokemus maiseman, auringon ja makumaailman kanssa. Sen naapurissa oli Gelato paikka mistä sitruuna-suklaa gelato sekä Bounty gelato maistuivat makeisiin suihin.


Stadhuis van Gouda

Keskusaukiolla komeileva rakennus on Goudan kaupungintalo. Se on rakennettu vuosina 1448–1450 ja on goottityylissään yksi Alankomaiden vanhimmista rakennuksista. Sen sivussa on nukketeatraalinen esitys joka puolen tunnin ja tunnin välein. Se soittaa nukketeatterin kanssa kaunista sävelmää ja tuo tuon pienen kylän ihan omalla tavalla eloon. Rakastan vanhoja kelloja ja sointuja.


Houtmansplantsoen 

Torilta pohjoisessa on puisto Houtmansplantsoen minkä kupeessa on vanha tuulimylly, paljon nurmikkoa vaikka piknikille ja penkkejä missä istua ja ihastella hiljaista luontoa. Kuvan tuulimylly on nimeltään Molen 't Slot ja se on ollut/on jauhomylly. 

Se on Googlen mukaan lauantaisin auki muutaman tunnin mutta se mitä sen sisässä on jäi mysteeriksi.


Jos sinulla on useampi päivä Goudassa ja majoituksesi on keskustassa olisi tämä puisto hyvä paikka viettää iltapäivä. Eväät tai haettu lounas jostain mukaan ja rauhoittumaan maisemien ääreen. Meidän vierailu Goudaan oli kesäkuun alussa ja kun kelit suosi tämän täällä vietetyn päivän aikana, kyllä siitä iso osa istuttiin eri paikoissa ja imettiin maisemaa sieluun.


Goudaa ympäröi kanaali ja täällä voit saada kauniimpiakin kuvia kuin Amsterdamissa koska pääset katselemaan näiden halki yksin, ilman kymmeniä turistidudeja seisoskelemassa ympärilläsi. Vesi oli aika matalalla ja likaista vierailumme aikana mutta toisaalta samaa se oli dameissakin.

Kävelimme kanaalin eri puolia hyppien siltojen kautta puolelta toiselle. Matkaa on lopulta hyvin vähän joten et puhko kenkiäsi tällä reissulla.


Onze-Lieve-Vrouwetoren

Onze-Lieve-Vrouwetoren on jäännös puretusta Onze-Lieve-Vrouwe-kappelista Nieuwehavenin ja Vrouwesteegin kulmassa Goudan kaupungissa. Marialle omistettu kappeli tornineen rakennettiin vuosina 1489–1494 Rosary Confraternityn määräyksestä. Kappeli toimi köyhien tyttöjen kouluna, he saivat ilmaisia ​​luku- ja uskonnontunteja. Uudistuksen jälkeen kappelia käytettiin protestanttien jumalanpalvelukseen, ennen kuin he alkoivat käyttää Pyhän Johanneksen kirkkoa. Penkit siirrettiin Johanneksen kirkkoon vuonna 1574. Myöhemmin kappeli purettiin, mutta torni on säilynyt.


Vuonna 1754 perustusta oli vahvistettava ja tukipylväitä asennettiin estämään lisävajoaminen. Vuonna 1957 tornin rakenteellinen kunto oli huonontunut niin paljon, että se jouduttiin poistamaan. Kesti viisi vuotta, ennen kuin torniin pystyttiin sijoittamaan uusi torni, kopio vanhasta.

Tämä pikku nähtävyys sijaitsee Goudan eteläisessä osassa, kauppakadun lähellä.


Sint Janskerk

Pääkirkko nähtävyytenä on kuitenkin Sint Janskerkin kirkko (mikä on sopivasti myös hotelliamme vastapäätä). Kirkko on tunnettu sen lasi-ikkunoista, minkä johdosta se on myös mainittu Hollannin top 100 monumenttia listauksessa. Kirkko on todella pitkä ja korkea, mitattuna vuonna 1485 sillä oli pituutta 123 metriä. Se on rakennettu 1500-1600 luvulla.

Itse kirkko on toki kaunis nähtävyys, mutta ostimme liput kirkon katolle. Aulassa on koodilukollisia kaappeja mihin voi (onneksi) jättää laukut, ettei tarvitse kivuta katolle rinkka selässä. Eikä olisi saanutkaan. Rappuset matkalla ovat korkeat ja jyrkät, samalla nähden erilaisia museo-esineitä ja tuota vanhaa rakennusta sisältä.


Ylhäällä on kaiteet ja vähän "työmaan" näköinen hökkelikkö missä ihmiset saavat tepasella ja ottaa kuvia. Sisäänpääsymaksu oli noin 15€ nuppi. Joillekkin tämä on rahan arvoinen mutta joillekin ei välttämättä. Itselle korkeiden paikkojen rakastajana tästä sai paljon irti.


Poistut eri reittiä ja saat vielä kauniin sivuprofiilin kirkosta. Vaikka en jumaliin usko, rakastan aina kirkkoja matkoillani. Ne on usein se ainoa vanha ja säilynyt osa historiaa mitä eri kaupungeista löytyy. Kirkon kupeessa on myös pieni puisto alue missä saimme istua rauhassa, kunnes lintu kakkasi päälleni. Onneksi oli hotelli ja suihku ihan kiven heiton päässä!

Goudassa voi päivän viettää katsellen vanhoja rakennuksia, kukkivaa luontoa, juoda aamukahvin myllyllä ja päivällä ostaa pari tuliaista puodeista. Käydä juustokaupassa tai hakea Albert Hejnistä syötävää. Mennä torille ja valita lukuisten raflojen valikoimasta omansa. Syödä terassilla katsellen vanhaa keskusaukiota ja kaupungintaloa, kuunnella teatteriesitystä jäätelön kanssa ja illalla jäädä drinksulle tai kävellä kanaaleja pitkin majoitukseen. Parhaillaan täällä voisi viettää muutamankin päivän mutta viikko voisi olla liikaa, toki jos hakee fiilistä eikä nähtävää niin viikko täällä on varmasti rentouttava, esim jossain Airbnbssä.

Pinnaa myöhempää varten!

4 kommenttia:

 1. Juustotorilla olisi ihan pakko käydä, jossa olisin Goudassa.
  Tosiaan, hotelliratkaisu on aika erikoinen. Olen kerran ollut sellaisessa Amsterdamin lentokentällä enkä tykännyt yhtään. Silti kylppäri on mielestäni yksityisten puuhien paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahjuu vähän erikoinen. On tuo suihku onneksi sellainen ettei sinne näe (aukosta peiliin asti) eli privan saa. Ovi vain puuttuu, varmaankin ettei kosteus jäisi puutalon ytimiin 🤔 siellä oli ihana vesisadesuihku ja tosiaan veski oli erikseen (ovella xD)

   Poista
 2. Komean näköistä siellä. Itse en ole koskaan ollut tuolla, ehkä joskus vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimmat suositteluni tälle päiväkohteelle!

   Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>