Haku

huhtikuuta 25, 2021

Juoksuasut puolimaraton reenissä


Mitä pukea lenkille? Mikä on virhe ja mikä voi auttaa tajuamatta? Tässä aihetta pukeutumisesta lenkkiin! Olen kirjoittanut tätä koko vuoden jotta voin kertoa omat suosikit ja vinkit per vuodenaika.

Pidän itse yleensä vyölaukkua (takana, alaselällä) missä on avaimet, puhelin mistä tulee podcasti sekä pienen pieni vesipullo. Näistä lisää täältä: Vege-keto sekä puolimaraton

Kuitenkin nyt pureudutaan OOTD menolla vaatteisiin!

Kesä

Aloitin juoksemisen kesällä, ja sää vaihtuu kesäisin tappavan kuumasta kaatosateeseen (kuten kuvassa). Legginsit ja toppi on oiva ratkaisu (sekä urheilurintsikat). Leggareissa kannattaa valita joku urheiluun tehty kangas koska perus puuvilla ei hengitä, se löystyy ja ei tee yleisesti hyvää vaatteelle. Jos et kuitenkaan muuta omista ja lenkille pitää päästä niin menee nekin hätätilanteessa. Urheilurintsikat + tank top on aika solid vaihtoehto niille kuumille päiville. Kuitenkin jos sataa - ja on yhtään viileämmän puolella, suosittelen myös jotain ohutta pitkähihaista. 

Huppareiden hyvä puoli on se, että jos on liian viileä vaikka alkulenkin aikana voit laittaa hupun päähän ja pidettyä lämpöä yllä, mutta huonona puolena juostessa se tuo vähän lisäpainoa kaulalle ja itse ainakin joudun vetää hupparia pois selästä kun kurkkua ahdistaa. Eli huputon kollage voisi olla hyvä vaihtoehto!

Syksy / Kevät

Ostin Prisman alerekistä juoksutakin. Se oli kokoa M, mikä on huomattavasti pienempi kuin mihin olen tottunut. Tämän takia aletuote lähti mukaan - koska se pysyy käytössä käytännössä missä vain koossa olenkaan. Syksy on yhä legginsi keli, koska juostessa tulee kuuma sekä hiki. Kuitenkin pistäisin iltalenkeille lämpöpaidan juoksuhupparin alle jottei viima ja kylmyys tee tenää. Eli kerrosta vähän, mutta ei liikaa. 

Jos tuulee todella paljon niin pistäisin myös tuubihuivin kaulalle pitämään pahimmat viimat poissa. Hanskat on vähän turhat syksyllä, koska ne on se eka asia minkä haluat riisua pois kun alkaa juostessa tulemaan lämmin.

Talvi

Talven lenkit onkin ollut itselleni täysin uusi juttu, en ole käytännössä koskaan lenkkeillyt talvella! Meillä tiet on hiekoitettu joten pidän yhä lenkkarit jalassa, mutta huomaa kyllä peilijää keleillä että joutuu hakemaan askeleelle enemmän tietoisesti paikkaa mikä reenaa myös sisäreisiä mukavasti. Kuitenkin tasapainohan on juostessa parempi kuin kävellessä eikä kaatuminen käy yhtä helposti. Jalat ottaa heti uuden sijan.

Talvihousuina on ollut joko kahdet juoksutrikoot päälekäin tai kovilla pakkasilla yhdet juoksutrikoot ja höntsyt (pelkissä höntsyissä reidet hinkkaa yhteen) - helpottaa myös punaisten reisien oloa kun on jotain "tiukempaa" pitämässä ihoa kiinni ettei se joka askeleella tömähtämisen lisäksi ole jäässä.
Yläkropan lämmin pukeutuminen käy niin, että pistän urheilurintsikoiden päälle lämpöpaidan ja tämän päälle hupparin, ja sen päälle saatan laittaa vielä tuon juoksutakin pitäen koko setin kasassa. Talvella ei ole myöskään tarvinnut vyölaukkua koska juoksutaskussa on kaksi povaritaskua takin sisäpuolella, mihin saa toiseen avaimen ja toiseen puhelimen- sekä ilman kesän kuumuuksia vesipulloa ei ole edes tarvinnut. 

Kaulalle laitan tuubihuivin ja/tai ison huivin vielä ulkopuolelle. Mulla on tosi herkkä kurkku ja korva-alue kylmyydelle joten ne muistan aina suojata. Pidän hiukset joko kiinni ja Postinjaosta tuttu lämpöpanta korvia lämmittämässä. Tai pahemmilla pakkasilla ihan pipo päässä ja vielä mahdollisesti huppu sen päällä. 


Loppuun halusin vielä jakaa motivaation siemenen. Mä en ole oikein koskaan juossut. Vaikka bussi odotti pysäkillä päätin että missasin sen enkä lähtenyt edes siihen juoksemaan. 1500m "juoksun" käppäilin tennareissa ja revin kaveria selästä että ei mennä niin kovaa. Eka Fitlandian juoksuohjelman päivä oli 3min juoksua 3min kävelyä x5 ja teki rankkaa. Innostuin juoksusta 2020 ja eteninkin ihan kiitettävästi. Lopetin juoksun lähes puoleksi vuodeksi viime vuonna ja nyt aloitin talven pakkasilla uudestaan. Juoksin (jaloilla oltavan) työpäivän jälkeen 70 minuutin lenkin putkeen, ilman taukoja, ilman kävelyosuuksia. Ja mä pystyin siihen. Ei tehnyt lopulta edes super tiukkaa. Podcasti oli hyvä, keli oli hyvä ja fiilis oli korkealla. 

Kaikessa kehittyy, etenkin juoksussa aika nopeastikkin. Tää on mun henkilökohtainen ennätys enkä tehny sitä kevyimmilläni vaan usean kymmenen lisäkilon kera. Mieti, mihin kaikkeen säkin pystyt, jos alotat tänään?

9 kommenttia:

 1. Tosi hyviä vinkkejä, kiitos! Ja kiitos myös motivaation siemenestä :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa:) Juoksu on harrastuksena kätevä sillä sitä voi tehdä lähes missä ja milloin vain. Juoksemiseen ei myöskään tarvitse ottaa "jääkiekkovarusteita" mukaan sitä harrastaakseen. Reissutyötä tehneenä ja tekevänä juoksu olisi minulle helpoin reissuharrastus. Minulla vain on aloituksen kynnys urheilussa aina korkealla. Sitten kun aloittan niin kaikki luistaa mukavasti ja tekeminen on nautittavaa. Pitää vain päästä sen aloituksen yli eikä keskeyttää vuodeksi, jotta ei tarvitse taas aloittaa:D Olen taas siinä aloitusvaiheessa, viimeisin lentopallo on pelattu viime syksynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitus on kyllä usein se vaiken vaihe! :D

   Poista
 3. Juoksu on ihana harrastus! Se tekee hyvää kropalle, mutta myös pääkopalle. Hienoa, että olet löytänyt mieleisen harrastuksen.

  VastaaPoista
 4. Omat juoksuni on juostu. Niitä ei ole ikävää, mutta pyöräilyä on. Treenivaatteetkin on jo jaettu parempiin käsiin ja lenkkarint meni pojalle 👟.
  Mulle on tuottanut ongelmia hengitystekniikka kaikista eniten. En ikinä oppinut oikeaa tapaa vetää henkeä.
  Bussien perässä olen sprintannut aina, silloinkin kun ei tarvinnutkaan, ja mm korkokengät jalassa 😂.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyöräilyvaihe toivottavasti vielä odottaa tulevaisuudessa, aikana milloin ei tarvisi pelätä kokoajan että pyörät pöllitään pihasta =D

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä ja sellaisia järkevän hinnan treenivaatteita ❤️ Ei sitä aina tarvitse itseään kipeäksi maksaa hyvistä vaatteista treenaukseen

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>