Haku

elokuuta 21, 2021

Jowin Juhla-asu / Ekologinen, kierrätetty, pakanallinen


Voiko juhla-asu olla täysin kierrätetty, ekologinen, muoviton, pakanallinen, shamanistinen, aikaa kestävä, moneen eri kokoon mukautuva sekä käsityötä ja yrittäjyyttä tukeva? Voi. 

Youtube kanavalla video-esittely!
Käyttäjä: ilovelaso
Video: Jowin Juhla-asu
Suora linkki: https://www.youtube.com/watch?v=YZKeNusiCM4&t=187s 

Otin vuonna 2020 tavoitteeksi rakentaa itselleni juhla-asun mikä on kaikkea yllämainittua. En halunnut ostaa mitään uutena, vaan tehdä kokonaisuuden mikä on joko täysin kierrätetty ja//tai pienyrittäjyyttä tukeva. Tiesin että projektissa tulisi kestämään kauan, koska kun etsit osat käytettynä, voi mennä hetki. Etenkin asu, mikä ei ole vain yksi mekko, vaan muodostuu useasta eri kappaleesta. Nyt 2021 juhla-asu on valmsitunut juuri sopivasti ystäväni häitä varten ja pääsen testaamaan sen heti käytännöllisyyden, mukavuuden sekä pitkän-illan mukaan. 


Yläosa

Halusin asun missä yhdistyy shamanismi, pakanallisuus sekä perinteisyys. Motivaatiota on siis haettu kansallispuvusta. Yläosan luonnonvaalea paita on vintage-löytö nettikirpputorilta (Depop). Paita on vanha ja merkkiä American Eagle.

Tämän päälle tulee nyöritetty musta liivi. Tähän oli muutama eri vaihtoehto, mutta päädyin tähän mustaan lopulta nimenomaan sen nyörien takia (Radio-kirppis). Kaksi muuta liivivaihtoehtoa tulee menemään eteenpäin (katso loppu). 


Alaosa

Mekko olikin viimeinen pala mitä jouduin etsimään hiukan pidempään. Tähän olisi käynyt myös pellavahame tai jokin oliivinvihreä löytö, mutta ensisijaisesti mielessä oli tartaani kuvio. Shamanismissa olen pitkälle opiskellut Skotlannin ja Irlannin alueen riimuja ja mytologiaa, tunnen vetoa alueelle ja olen usein todennut että koen henkistä kotia sinne - shamanismin kautta. Siksi se oli myös ensimmäinen maa missä vierailin ja tätä ja itseä halusin tuoda mekossani mukaan (Uff Vintage)
(Lue myös: Matkani Shamanismiin, 23-vuotiaan ensimmäinen matka, Dunnottar Castle)

Hame on kietaisuhame tyylinen, joten hokasin nopeasti miten saan sen palvelemaan myös moni-kokoista tarkoitustani. Haluan että juhla-asu sopii päälleni vähän eri kiloissa, koska vaaka- luku on jo vuosia jojoillut edes takaisin. Hameessa oli muoviset napit mitkä muuten olisin voinut siinä pitää (ja näin ekosti antaa vain olla) mutta halusin lisätä siihen toisen rivin nappeja, milloin sen voi laittaa päälle kahdessa eri koossa. Jotta napit näyttää samalta, poistin muoviset ja lisäsin puisia kaksi riviä. 

Periaatteessa asuun kuuluisi myös essu, mutta en kokenut sitä niin omakseni kuin ilman essua. Kuitenkin essu on hankittu, jos vaikka olen myös auttamassa juhlissa, voin pitää sitä päällä ja kemujen alkaessa ottaa essun pois (Keskiaikapuoti).


Hepeneet

Nämä ovatkin tärkeä osa asua. Koko asun kerääminen alkoi sinisestä vyöstä. Se on kahden kankaanpätkän (Nextiili-paja) yhdistelmä, mitkä ompelin käsin toisiinsa kiinni tehdäkseni yhden pitkän vyön. Kankaan kuvio oli todella kutsuva ja ajattelin sen sopivan ajattelemaani juhla-asuun. Vyö on myös samasta kierrätyskeskuksesta hankittu, ei ole aina helppoa löytää vyötä tälle lantiolle joten nappasin sen heti kun mittaa löytyi. Vyöhön olen ripustanut pienen ruskean hapsulaukun (Keiju-kirpputori), missä voi juhlien ajan pitää puhelinta, avaimia jne. huomaamattomasti. Tähän saatan itse vielä taiteilla makramelaukun jos aika sallii ja osaan päättää mitkä värit siihen tahdon.

Muita hepeneitä on myös minikuksa mikä roikkuu mukana shamanismia kunnioittaen. (En muista mistä, mutta jo omistuksessa ja itse polttokuvioitu) sekä käsin taottu vyönsolki (Keskiaikapuoti), mikä tottakai sopii myös kihlasormukseeni mikä myös on käsin taottu (Lue: Vuosi kihloissa - Sormukset)

En käytä sukkahousuja, joten tämä asu on kesällä (=kuumalla) paljain jaloin, mutta talvi-aikaan siihen voi lisätä mustat legginsit alle.
 


Kengät

Juhla-kengät onkin aiheuttanut minulle eniten päänvaivaa, lähinnä siksi etten ole ikinä halunnut käyttää korkokenkiä, enkä nyt vuosiin olekkaan käyttänyt. En edes vaikka linnan juhliin kutsuttaisiin - niin en korkkareita jalkaan laittaisi. Ne tekee hallaa koko kehon ryhdille ja terveydelle enkä halua osaa siihen, kauneuden eteen ei "kuulu" kärsiä. (Lue: Naisten kengät ja korkkarit). Löysin Pirkan kirpparilta todella minimalistisen koron omaavat pikkumyy kengät ja ostin ne. Pohdin kyllä jonkinaikaa että en ole varma haluanko niitä pitää koron takia. Kaikki pikkimyy-tyyliset kengät mitä olen kuolannut, sisältää aina koron. 

Tämän löydön jälkeen kävin elämässä pohdiskelua nahkakengistä ja kangaskenkien lyhyestä elämästä ja ostin korottomat pikkumyy kengät, voit lukea koko jutun täältä: Ekologisuus vertailu nahka- vs kangaskengissä? - Nämä kengät pääsee myös monikäyttöisyydessään osaksi juhla-asua. Ekstra-ostot


Ylimääräiseksi tästä asu-jahdista jäi kaksi mustaa liiviä missä ei ole nyörejä (Depop), värikäs käsintehty laukku (Retro Kirppis) sekä pienen koron kengät kokoa 39 (Pirkan kirpputori). Jos haluat suunnitella oman asusi, tästä voi saada aloituspaketin helposti. Aloituspaketti myydään kaikki kerralla, mistä voit sitten ottaa omasi ja laittaa taas eteenpäin. Aloituspaketin hinta on 20 euroa (arvo huomattavasti enemmän). 

Ekstra A - Punainen käsityö-laukku, Retro Kirppis
Ekstra B - Musta liivi mustilla napeilla, koko L, Depop
Ekstra C - Musta virkattu liivi S/L monikokoinen, Uff
Ekstra D - Musta liivi kultaisilla napeilla, koko 38, Depop
Ekstra E - Kengät kokoa 39, Pirkan Kirpputorikeskus
>> jonna.jowi.sihvonen@gmail.com


YOUTUBEVIDEO: JOWIN JUHLA-ASU

3 kommenttia:

 1. Tyylikäs look! Skottiruutu toimii kyllä aina. Kyllähän tuolla kelpaa kylille kirmata! :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin käytänööllinen ja yksilöllinen asu! Respect! Ainakaan vastaan ei tule toista samanlasta heti kättelyssä.

  Itse olen vuosia käyttännyt juhlissa lähinnä varsin yksinkertaista mustaa mekkoa. Joskus väritän sen jollain koruilla tai asusteilla. Mulla on tosin jo pari-kolme erilaista mustaa mekkoa eri tilaisuuksia ja vuoden aikoja varten. Vanhin käytössä oleva lähentelee 20 vuoden ikää.

  VastaaPoista
 3. Juhla-asuhan voi olla vaikka mitä kunhan se juhlistaa. Juhlistaa kantajaa ja tilaisuutta. On kiva, kun on erilaisia juhla-asuja. Monimuotoisuuskin tuo juhlaa ja antaa omaa tunnelmaa tilaisuudelle. Aika tylsää ja väritöntä mikäli kaikilla on musta mekko, valkoinen käsilaukku ja hopeiset korut.

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>