Haku

joulukuuta 28, 2018

Naisten kengät ja korkkarit

Stereotypia mistä kuulee usein on naiset ja niiden kenkäfetissit. Se että jokaisella naisella on sata paria eri kenkiä. Tennareita jokaisessa sateenkaarenvärissä, korkkareita bileisiin ja baariin sekä halpoja orjakaupan kenkiä vain koska "Oli söpöt". Itse en usko ikinä lukeutuneeni näihin naisiin jotka hamstraa kenkiä, saatika sitten korkkareita. Korkokenkien todellisista haitoista lisää infoa alempana. Olen omistanut oikeastaan yhdet korkkarit, joita käytin kerran pubissa, ja kerran äitini häissä. Tämä kaikki oli noin kuuden vuoden ajanjaksolla ja nykyään ne on jo löytänyt uuden kodin jossa saavat (toivottavasti) vähän enemmän ulkoilmaa.

Voin myöntää ostaneeni oman osuuteni halpoja tennareita. Lähinnä koska ei ole ollut varaa mihinkään laadukkaampaan. Ja vielä joitain vuosia sitten en myöskään tiennyt niin paljon, kuin mitä esim nykypäivänä. En niitä koskaan silti hamstrannut, vaan ostin uudet aina sitten kun vanhat menivät rikki. Tämä on sikäli todella tyhmää, että vaikka kengät maksavat osissa vähemmän, maksavat ne loppupeleissä enemmän kuin yhdet hyvät laadukkaat kengät. Ja ekologisuus lentää ikkunasta joka parin kanssa. Noin vuosi sitten viimeisen orjatyöparini menneen rikki, päätin että seuraavat saavat sitten olla laatukamaa.


Mitä kenkiä mulla sitten on? No nämä kahdet ajavat ympäri vuoden. Vasemmanpuoleiset on talvikenkäni, ja oikealla hyvin jo kulumaa näyttävät kesä/kevät kenkäni. Minulla oli samat talvikengät kolme vuotta, mutta antoivat viimein periksi meidän New York matkan jälkeen. Oli siis aika päivittää, ja nyt pitää vain toivoa että nämä säilyvät vähintään yhtä pitkään. Näitä kevätkenkiä olen käyttänyt nyt myös työssä, missä minun pitää kävellä paljon, jalkapohjani ovat huomattavasti paremmassa kunnossa nyt kun on panostanut kenkiin, eikä laittanut perus kumiliuskapohja-monoja jalkaan.


Minulla on tottakai myös käytännölliset kumisaappaat sadekelejä varten. Nämä olen omistanut jo hyvät 5+ vuotta, ja ovat vuosittain palvelleet. Käyttö on vähäistä, mutta tunnen niiden omistamisen tarpeelliseksi. Joskus kun omakotitaloon pääsee, nousee arvo entisestään kun pääsee tallaamaan enemmän metsissä. Reinot ovat tämän hetkisessä kaapissani uusimmat tulokkaat. Joskus vuosina 2010-2012 pidin aina Reinoja, ympäri vuoden. Nyt ne on enemmänkin "Se joku mukava" mitä laittaa jalkaan kun vie roskia/käy lähikaupassa tai hengaa parvekkeella. Se mitä yleensä kroksit ajaa. Yritän päästä krokseistani eroon, joten reinot tulivat niiden tilalle.


Aika selkeät mitkä pitäisi löytyä jokaisen kaapista. Urheilujalkineet sisälle sekä ulos. Sisäkenkiä käytän nyrkkeilyreeneissä, sekä salilla ollessa. Juoksumatto on huomattavasti mukavempi kengät jalassa kuin sukkasilteen, miten muuten tykkään laitteita käyttää. Ulkokengät mahdollistavat lenkkeilyn ja kävelyt ilman tukkiutuneita lihaksia. Urheiluvarusteisiin kannattaa panostaa.


Tästä sekalaisesta kasasta ekana tulee mieleen nämä kroksit. Ekologisuus on haastava, koska toisaalta ne on ihme muovikrääsää, mutta toisaalta ovat olleen minulla 12 vuotta. Ostin ne Jämsän patalahden essolta vuonna 2006, ja ne on yhä hyvässä kunnossa. Olen ajatellut että nämä pidän vielä kenkieni joukossa, mutta ne muut kroksit mitä ajan saatossa tullut vastaan laitan eteenpäin - yhdet riittää. Takana näkyykin kylpylästä tulleet slipokkaat, mitkä kuluu loppuun varmaan muutaman käyttökerran jälkeen. Seuraavalle kylpyläreissulle onkin sitten reinot messissä, niin ei tarvitse slipokkaita ostaa.

Kuvassa näkyy myös ainoa "Just because" ostokseni. Mokkasiinit. En nahkateollisuutta tahdo tukea, joten tietty nämä mokkasiinit on löydetty kirpputorilta. Näiden tyylistä vain yksinkertaisesti pidän todella paljon, ja siksi ne ostin, pitkän harkinnan jälkeen. Minulla on yksi guilty pleasure, kunhan se ei nouse siitä korkeammaksi niin uskoisin kenkäkaappini pysyvän järkevänä. Mokkasiinei käytän sitten kesäisin ja syksyisin enemmän.

Miksi korkokengät ovat pahaksi sinulle?

Vanha myytti siitä miten korkokengät vahvistavat polvea ovat täyttä kuraa, harmikseen. Korkokenkä muuttaa koko kroppasi asentoa niin, että aiheutat kovaa painetta päkiälle, polville ja alaselälle. Korkokenkien käyttöasento muuttaa selkä ja rintarankasi kaarta vääristyneeseen muotoon.

"Tämän lisäksi korkokengät luovat painetta polven sisäosaan, mikä taas vahingoittaa niveliä, heikentää ryhtiä, vahingoittaa alaselkää, kertoo Iowa State Universityssa tehty tutkimus."
Aiheeseen liittyvä kuvaMikään muoti ei ole sen arvoista, että tuhoat kroppaasi samalla. Sinun ei tarvitse olla pidempi. Sinun ei tarvitse näyttää seksikkäämmältä. Sinun ei tarvitse tuhota jalkojasi pikamuodin takia. Etenkin kaikki yli 6 sentin korot ovat pahimmasta päästä, koska siirtävät yli 75% kehon painosta päkiälle. 

"Korkokengät vievät koko kropan väärään asentoon. Jalkaterässä paino kohdistuu pistemäisesti päkiään, pohjelihakset kiristyvät, polvet rasittuvat, alaselkä menee liian notkolle ja rintakehä työntyy eteenpäin.
Keho joutuu kompensoimaan tasapainopisteen muutosta, mikä on sille hyvin kuluttavaa pidemmän päälle. Jatkuvasti korkeita korkoja käyttävillä on riski nivel-, lihas- ja hermosto-ongelmiin."

Jos on edessä juhlat mitkä "vaativat" korkokenkien käyttöä, muista venyttää pohkeitasi pitkin iltaa. Tee kehollesi joku palvelus, tuon jaloille pitkän illan kanssa.

Eiköhän ole aika jättää korkkarit kaappiin (kirpparille!), hyväksyä oma pituus osana sua ja sun hyvinä puolina, heittää hankeen kaikki seksuaali-ihanteet mitä media on vuosikymmeniä laittanut meidän päähän ja lähteä tallustamaan kengillä, jotka rakastaa sun kehoasi, sen hiljaisen tuhoamisen sijaan. 

2 kommenttia:

 1. Bloggaajana minun pitäisi vetää herneen nenän tästä, ja kirjoittaa vastaiskuna pitkän ja hartaan postauksen siitä, miten korkokengät ovat ihania ja omistan niitä sataa paria ��. Mulla ei sattumalta ole hernettä kotona. 100 paria kenkiä sen sijaan löytyy ��. Joten päätin ottaa käyttöön rauhan merkin käyttöön ☮ .

  Olen sitä mieltä, että molemmilla näkökulmalla pitää olla oikeus elää sovussa. Jos joku tykkää korkokengistä, olkoon. E tykkää - olkoon sittenkin. Minulle ei koskaan tullut mieleenkään, että omat korkkarini olisi jokin seksisymboli tai pituutta lisäävä väline.

  On se kyllä raukkamaista, jos korkkareita yritetään käyttää hyväkseen hiekkalaatikoilla ja metsäpoluilla. Siihen ne ei sovi. Mielestäni, kengät, kuten muukin käyttöesine, pitää valittaa käyttötarkoituksen mukaan.10en kävellyn kilometrin jälkeen minullakin jalat tulee kipeäksi korkkareissa. Patikointiretkille on patikointikengät keksitty.

  Huonolaatuisia kenkiä minulla ei sen sijaan koskaan ollut. Jalkani ei kestä huonoja kenkiä. Olen oppinut sen kantapään, tai itse asiassa päkiän, kautta. Laadukkaan korkkarin tunnistaa siitä, että se helposti unohtuu jäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonhan naisten seksualisoinnissa historiassamme on tekemistä sillä että naisesta tehdään siro ja pitkäkoipinen, eli toki se ei ole vain mielipideasia vaan todella syvälle yhteiskunnassamme iskostunut - mutta tapa miten tätä on nyky vuosikymmenellä rikottu on yhdistää korkkarit, rock, hevi jne "Ei niin stereotypian naisellisiin" lookkeihin ja tadaa! Saatu korkkareita vähän joka tallaajaan jalkoihin eikä vain seksisymboliasiana :) Ajat kehittyy.

   Itselle terveyshaitat isoin tekijä korkkarien pitämättömyydessä, mutta myös sisälläni huutava minimalisti ei halua sataa paria mitään kaappeihin =D

   Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>