Haku

elokuuta 03, 2019

Äkkilähtö Berliiniin -19

Kesäkuun lopulla oli tosiaan tuo kauan puhuttu Norjan matka Utøyan saarelle. Reissu oli monipuolinen, opettavainen, kaunis ja kaikin puolin mieluisa. Ainoastaan se, että nukuttiin ystäväni kanssa joku 3-5 tuntia per yö, piti meidät aika hapoilla koko reissun. Yleensä aktiviteeteistä palauduttiin kyllä ajoissa mutta mökissä juttelua riitti, sekä yritin kirjoittaa aina päivän tapahtumat matkakirjaani. Mietittiin että no reissun jälkeen keretään nukkumaan.

Lue: Utøyan saarella
Lue: Utøya kutsuu!  


Muistan paluu matkan kotiin. Lento oli myöhässä, mikä sai meidät missaamaan viimeisen junan. Yksi keskiyön bussi kuitenkin meni Tampereen suuntaan ja siihen nokkamme suunnistimme. Huomasi että moni muukin oli junan missannut, koska porukkaa bussiin oli tulossa huomattavasti enemmän kuin mitä penkkejä riitti. Kuskikin kun tuli ulos bussista sanoi "Aiotteko te kaikki kyytiin tulla?". 

Tälläisessä tilanteessa näkyi hienosti Suomalaisten paniikki. Kaikki pelkäsi ettei pääse kyytiin, joten porukka yritti ängetä sisään. Mutta ei elokuvamaisella kyynerpäät tönien ja muille huutaen - vaan hiljakseen ahdistus mielessä yritti ohittaa vierustoverin. Pääsimme ystäväni kanssa viimeiselle kahden hengen paikalle kun muu bussi täyttyi käytävälle asti. Kaikki alusta asti jonottaneet otettiin kyytiin, ja käytävällä seisojat tyhjennettiin toiseen bussiin myöhemmin. 

Bussin ja taksin jälkeen saavuin kotiin vasta neljältä yöllä. Kotona odotti pizzeriasta aura-paprika-kirsikkatomaatti-rukola pizza, minkä ahmin naamariin ja pääsin ihanalle levolle. Nukuin on-off seuraavat 10 tuntia, heräillen kissojen maukumiseen ja ulkona olevan ikuisen-työmaan meteleihin. Nukuin ihan hyvin. 

Maanantai ennen kumppanin ulkomaanreissua vietettiin yhdessä käyden kaupassa ja tekemällä ruokaa. Harmitti kovasti että juuri kun itse tulen reissusta - toinen lähtee, joten alettiin katsomaan "ihan läpällä" hotelleja sekä lentoja Berliiniin. Kuin onnen saumasta löyty kuin löytykin halvat lennot sekä upgrade hotelli hostellin hinnalla. Ostettiin liput ja laput ja lähtö olisi kahden tunnin päästä. 


Vuoden 2017 Hollannin matka oli minulle "nopea lähtö" kun päätös lähteä tapahtui perjantaina, ostin liput sunnuntaina ja lähdin keskiviikkona. Mutta tämä Norjan jälkeinen oli vielä sitäkin nopeampi siirtymä. Hyväksi onneksi reppu oli yhä esillä, sisältäen kaikki kamerat ja ständit mitä Utoyalla oli mukana, joten eikun likaset pyykit pois ja puhtaat tilalle. Kavereille äkkiä viestiä kuka voisi päästä nopealla aikataululla hoitaan kissoja pari päivää, saaden siitä tottakai nopean aikataulun palkinnonkin. Peruutin muutaman menon mitä olisi viikolla ollut ja ei muutakun junalle.

Poikien lento lähti jo heti tuolloin 10 aamulla, mutta oma lentoni oli vasta viitisen tuntia myöhemmin. Minulle ei onneksi tälläiset odottelut ole ikinä tuntunut elämää isommalta asialta. Ymmärrän pointin että olisi niin paljon monia mukavempiakin asioita tehtävänä, minkä takia lentokenttä hengailu tuntuu ajan tuhlaukselta. Itse yritän aina make the best out of a bad situation, ja esim nyt kirjoitin blogia, muokkasin tuotekuvia, lisäsin tuotteita Etsyyn ja join kahvia ja relasin. Pienistä hetkistä nauttiminen on huomattavasti mukavempaa kuin pienten hetkien vihaaminen.

Miten siis äkkilähtöön voi valmistautua?

Ensimmäisenä avoimella mielellä. Ei kannata lähteä ajatukseen paniikissa tai epätoivossa. Manaus siitä mitä kaikkea unohdat, tai miten et tiedä mitä tehdä - on täysin turhaa, eli jos vain mahdollista, älä panikoi.

Koita miettiä pakolliset mitä tarvitset, passi, rahaa, hampaidenpesu jutut, yöpaitaa ja kiskoja jne. Geneeriset tärkeät, sekä sinulle henkilöhkohtaisesti tärkeät asiat. Katso sääennuste ja pakkaa vaatteita sen mukaan. Jos olet lyhyen ajan, pärjäät yhdillä housuilla ja parilla parilla vaihtopaitaa ja alkkareita. Jos tiedossa on pitkiä odotusjaksoja, voit tehdä kuten itse tein ja pakata läppärin. Tai esim kannettava peli kuten Nintendo DS tai Switch toimii kuin kullattu.

Äkkilähtöön valmistautuminen on eniten asenteesta kiinni - sä pystyt tekeen ja pakkaan kaiken tärkeän vielä lyhyemmässäkin ajassa kuin kahdessa tunnissa. Itse kävin tässä välissä vielä pitkässä suihkussakin. Mieti vain millä pärjäät, miltä haluat näyttää ja miten toimit arjessa. Jos äkkilähdön hinta on pieni budjetti, suosittelen syömään enemmän kaupan paistopisteeltä sekä koottavia salaatteja kuin rafloissa. Terveellisyydestä en mee mitään lupaan jos kroissuja vetää lounaaks mutta voi säästää muutaman euron. Pidemmillä matkoilla vko-kortti julkisiin voi säästää rahaa, ja muutenkin etäisyyksiä kannattaa kävellä niin paljon kuin mahdollista (+hyötyliikunta!)

Lue lisää: Amsterdamin budjetti nähtävyydet
Tämä oli toinen reissuni Berliiniin. Voi lukea ensimmäisestä joululahja-matkastani Berliiniin tästä: Berlin -17 (ENG)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>