Haku

tammikuuta 25, 2021

Lapset / tuotteet lapsille


Tässä julkaisussa on kaikki lapsille tehdyt työni. Lapsi ansaitsee kasvuympäristöönsä mahdollisimman muovittoman ja terveen alustan. Uniikkeja pehmoisia ystäviä sekä mahdollisimman kemikaalivapaata elämistä nyky-yhteiskunnassa. 

Makrametyöt

Makrameella saa aikaan kauniita luomuksia, monet elämämme muoviset asiat voi korvata taiteella, mikä on ekologista sekä luonnollista! Kaikki materiaali mitä käytän on ekopuuvillaa (80% kierrätyspuuvillaa 20% polyesteri), kaikki värit on värjätty jämäkankaita käyttäen eikä vettä tuhlaten, kotimaisesti Kauhavalta. Lue lisää: Makrame materiaalit


Tetta
Lapsien kasvattaminen tässä nykymaailmassa voi olla todella pelottava kokemus. Kemikaaleja, myrkkyjä sekä haittoja tuntuu olevan joka kulmalla, joten miten hoitaa tilanne?

Lapsi alkaa puskemaan hampaitaan jo nuorella iällä, mikä on todella kutittava sekä epämukava kokemus. Iso osa lapsille tarjolla olevista puruleluista on muovia, tuo iso ympäristö ongelmamme yrittää siis hautautua myös sinun lapsesi suuhun. Jossain vaiheessa on vain nostettava kädet pystyyn ja sanottava että "Riittää!" - ja tällöin kuvioihin astuu vaihtoehtoisia tuotteita, kuten Tetta.

Tetan rengas on siis muoviton, BPA vapaa, kemikaaliton, ihana puinen rengas. Huom, käsittelemätöntä puuta. Sen helmana roikkuu upea makramee häntä mikä on 80% kierrätyspuuvillaa.

Lue lisää: Tetta-purulelu
Hinta: 10,00€


Tiina
Tiina tuttinauha / tuttinaru on kierrätyspuuvillasta taiteltu makrameetyö. Uniikki, kotimaimen, kemikaaliton käsityö kappale pitämään tutin tiukasti mukana. Ei huku, eikä tule tutti-suru! 

Myynnissä usealla eri materiaalilla sekä värillä. Jos haluat tilaustyönä tietynlaisen, laita viestiä! Tuote sisältää klipsun mikä laitetaan kaulukseen, sekä osassa tuotteista on rengas mikä laitetaan tutin ympärille. Osa on täysin silikonittomia, eli eivät sisällä härpäkettä klipsin ympärillä eivätkä tutinrenkulaa (niissä pidemmät kaksi nauhaa mitkä sidotaan tuttiin kiinni)

Hinta: 10,00€ 


Tuotepaketti ROSA
Samasta kauniista minimoppi langasta sai täydellisen setin tehtyä. ROSA setti sisältää amppelin, kaksi vauvan purulelua sekä kaksi Tie Your Dreadsia. Tämä on siis täydellinen hemmottelu sinulle, joka olet takkupäinen äiti tai osta itsellesi ja pidä amppeli - anna takkuponnarit ja purulelut lahjaksi!

Rosalina - makrame amppeli on tehty rosa-väristä sekä kierrätetyistä kahdesta muusta langanpätkästä = sinapinkeltainen sekä koralli. Työ roikkuu kanelitangossa

Rosita - makrame takkuponnarit on takkuponnari sarjaani Tie Your Dreads. Molemmat kuosit Lahna sekä Snakes tulee setin mukana. S-kokoa. Pituus noin 43cm

Roseanne - makrame Tetta-puruleut. Kauniissa värissä kaksi erilaista purulelua, on hyvä olla vaihtelua / varalelu jos toinen hukkuu tai tippuu lätäkköön!

Huom, voit ostaa tuotteet myös erikseen.
Hinta: 40,00€
Osta koko setti Etsystä: ROSA set for mom with dreads

Seinätyöt


Jotain millä koristaa lastenhuoneen seiniä? Jotain kaunista, käsityötä mikä rauhoittaa pienokaisen unille ja mitä tuijotellessa mieli vain kasvaa ihmettelyään? Tottakai. Taide kuuluu ihan yhtälailla lapsille kuin aikuisillekin. Tässä muutama tilaustyönä tehty työ mitkä ovat löytäneet tiensä lastenhuoneisiin. Jos kiinnostuit, laita ihmeessä minulle viestiä esim Etsyssä tai Instagramissa.


Goodnight Moon 
Makrame-kuu esimerkiksi lasten huoneeseen, kehdon päälle tai oikeastaan mihin vain asunnon miljööseen sopien! Kuu sopii myös koristevalojen luokse ja kuparitähtien kanssa luo mahtavan meditaatio tilan. Mukaan saa lisäksi tilattua epäsymmetrisiä kuparitähtiä neljä kappaletta.

Hinta: 25,00€
Hinta tähien kanssa: 30,00€


Huwonos makrametyö
Huwonos on kaunis ja lempeä makrametyö mikä lepää puisen pilvirakenteen alla. Sen kuvio on täysi ja tehty @lankavayarnhouse :n uudella Matilda punoskuteella. Sopii täydellisesti lastenhuoneeseen, kehdon ylle tai omaan rauhoittumisnurkkaasi. Tuo lempeää energiaa ☁️

Vain tilaustyönä
Hinta: 40€

Mobilet

Vauvan kehdon päälle on tapana laittaa jonkinlainen mobile mitä vauva voi katsella ennen nukahtamistaan. Omat mobileni ovat muovittomia ja luonnollisia. Oli kyseessä sitten sateenkaarisillan maisema tai luonnonantimet kuten kävyt ja kuivatut appelsiinit - ovat nämä taidepläjäyksen hienoja mielikuvituksen kehityksen kannalle! Tilattavissa vain tilaustyönä, joten huomaathan että teko-aikaa kuluu muutamia viikkoja.

Hinta: 50,00€
Tilaustyö


Kaari🌈
Vauvamobile mikä juhlistaa värejä ja kauneutta! Kaari-mobile on pirteä, minimalistinen ja lapsesi mielikuvitus innostuu värimaailmasta. Se roikkuu puisen renkaan alla. 🌈


Kuu🌛
Nature -vauvamobile on kahden kepin varaan laskeutuva värikäs ihanuus. Oksat on kerätty luonnosta ja makrameköynnöksistä löydät fimoiltuja kuu-kuvioita sekä kuivattuja appelsiineja ja käpyjä. Tässä veijarissa on luonto ja kuun energia lähellä ja onnellinen vauva kuuluu sen alle 🌙🌲


Laidun🌾
Isompi makramemobile kulkee nimellä Laidun-mobile koska sen värimaailmassa näkyy oliivinvihreä sekä sinapinikeltainen. Nämä yhdistettynä olet kuin niityllä juoksemassa. Mobile on kokoa L.

Hinta: 50,00€

Muut työt

Makrame ei toki ole ainoa taide missä palloilen. Tähän alle listaan tuotteet mitkä liittyvät lapsiin tai on suunnattu lapsille - mitkä eivät ole makrametöitä. Mukana on pehmoja sekä kirja!


Seitsemän päivän satukirja
Sadut ovat tärkeä osa lapsen kasvamista. Se on yhteinen hetki sekä vanhemmalle että lapselle, se on rauhallinen toiminta ennen nukkumaan menoa, mutta ennenkaikkea – se on stimulaatio kehittyvälle mielelle ja mielikuvitukselle. Elämän huipuista oppiminen mielenkiintoisissa tarinoissa on parasta lääkettä kasvukivuille. Tähän kirjaan olen kirjoittanut hyvänmielen pohjalta opettavaiset ja rakkautta täynnä olevat tarinat.

Nyt on ilmottautuminen taas auki! Ensimmäinen erä kyseistä kirjaa myi loppuun melkein heti saavuttuaan ja ennakkotilauksista ne viimeisetkin ovat löytäneet tiensä kotiin. Kirjaa meni Californiaan asti, se innoitti lapsia keskustelemaan tärkeistä asioista ja siitä nautti isoin siemauksien teekuppi kädessä moni aikuinenkin. Teidän palaute on ollut minulle hyvin tärkeää ja innoittanutkin tekemään toisen tilauksen. Satukirjan tilaus vol 2 here we come.

Hinta: 15,00€


FIRST tuotepaketti
Oiva tapa saada kaikki kerralla. Tämä on täydellinen lahja odottavalle vanhemmalle taikka ostaa omiin tarpeisiin. Paketti sisältää Tetta purulelun, Tiina-tuttihihnan sekä lastensatukirjani Seitsemän päivän satukirjan. Arvo on 35€, mutta sen saa yhteishintaan 30€! (Säästät 5€). 

Voit lukea lisää kirjasta täältä: Seitsemän päivän satukirja - Kirjassa on seitsemän satua, yksi viikon jokaiselle illalle ja niissä kaikissa on jokin elämän tärkeä elementti mukana. Kirjan jokaisella sadulla on myöskin eri kuvittajat mitkä nostavat sadut eloon ihan omalla tavallaan!

Paketin saa myös valitsemillaan väreillä ja kuoseilla mutta täysin valmiita paketteja on kaksi. Toinen on punasävyinen pinkillä Tiinalla sekä terranpunaisella Tetalla. Toinen setti on vaalea, luonnonvalkoisella Tetalla sekä valko-viininpunaisella Tiinalla.

Hinta: 30,00€


Nerd pehmot
Kauniiseen kankaaseen tein pari epäsymmetristä ja täysin uniikkia hassuutensa takia -pehomolelua. Nämä eivät ole mitään ammatti-ompelijan töitä vaan täyden luovuus-pyrähdyksen tulos. He ovat söpöjä sekä melko minimalistisia. Ehdottomasti edustavat erillaisuutta eripari jalkoinensa ja eroavat toisistaan - lapset kiintyvät niihin erillaisuus tekijöihin leluissa.

Hinta: 30€ kpl, vain tilaustyönä
Asiakas saa päättää kankaan kuvioinnin toiveet, jokainen lelu tehdään erikseen.


Pingu
Täysin huovutettu ja kookas Pingu lelu vähän isomman lapsen leikkeihin, huopaa ei ole kovin hyvä saattaa suulla tutkivan lapsen suuhun! Pingulla on luonnonvaalea karva harmaalla silmäosuudella. Mustat silmät ja oranssi iso nokka. Hän on kevyt ja pehmeä. Pingun hinta on 25 euroa, mutta jos ostat sen Satukirjan kanssa saat ne yhteishintaan 35€ ja säästät 5 euroa.

Hinta: 25 / 35€


Lapsi-aiheisia kirjoituksia
Blogissa usein tulee aiheeksi lapset, kasvatus, tai muut koska pohdin paljon yhteiskunnallisia aiheita. Olen itse lapseton, mutta monen pikkuisen kummi ja siitä ylpeä. Tähän listaan lapsiin liittyviä blogipostauksiani.

Kummin päivä (tulossa)

tammikuuta 18, 2021

Dyr - Hidaslorin viesti

Kirjoitus on alunperin kirjoitettu toisessa blogissani 09.05.2015 - päivitettynä nyt täällä. Dyr on eläintenoikeuksiin keskittyvä kirjoitus- sekä tuotesarjani.


Eläin joka on yleistynyt maailmalla ''söpönä lemmikkinä'' - ei lemmikiksi kuulu.
Hidaslori on lorien heimoon kuuluva aasialainen puoliapinalaji. Se on varmasti yksi maailman suloisimmista myrkyllisistä eläimistä, suuret silmät, tarttuvaiset käpälät sekä pörröinen turkki ihastuttaa maailmalla. Tämäkin eläin kuuluisi kauas ihmisistä, elämään omaa vapaata elämää - mutta ei.

Hidaslorejen uhanalaisuusluokittelu on erittäin uhanalainen. Viisi vuotta sitten kun kirjoitin aiheen ensimmäisen kerran oli heidän uhanalaisuusluokittelu vaaraantunut, eli tilanne on pahentunut.

Ihmiset jotka kauppaavat loreja lemmikkimarkkinoille, ovat ne laittomasti napanneet luonnosta, pitävät niitä häkeissä ja käyttävät heihin väkivaltaa. Salakuljetus tapahtuu ahtaissa, ylitäytetyissä laatikoissa, usein ilman ilmareikiä ja suurin osa loreista kuoleekin matkalla torille.


Ennenkuin lorit myydään lemmikeiksi, niiden myrkkyhampaat katkaistaan tai revitään pois, ilman mitään puudutus-aineita, mikä voi johtaa tulehduksiin tai kivuliaaseen kuolemaan. Hidaslorien silmät ovat erityisen herkät valolle joten he kärsivät muiden tapojen lisäksi silmiensä puolesta matkustuksesta, torimyynnistä sekä lemmikiksi joutumisesta. Lorit kulkevat luonnossa todella pitkiä matkoja, eivätkä siis sovellu häkkieläimeksi saatika lemmikiksi.

Hidaslorin vale-elämää ''hyvänä lemmikkinä'' levittää pahiten youtube-videot, joissa kuvaajien mukaan: ''Hidaslori venyttelee koska tykkää rapsutuksista'', vaikka tosiasiassa hidaslori nostaa kädet päänsä päälle kun se yrittää kauhuissaan suojautua. (En linkkaa videota tähän ja toivon ettei kukaan lähde googlaamaan koska tämä vain antaa lisää näkymäkertoja tämän tyyppisille videoille.) Tämä ''kutitus'' on lorille erittäin kivuliasta. Käsien ylös nostaminen on luonnossa sen tapa suojautua. Käsiensä suojissa lori nuolee kainalossa olevan erikoistuneen hikirauhasen öljyistä eritettä. Se sekoittaa eritteen sylkeensä, jolloin yhdistelmästä tulee myrkyllistä, ja kuorruttaa terävät etuhampaansa seoksella. Lemmikkilorien poistettujen hampaiden takia, ne eivät voi puolustautua.


"Mutta lorikseni syntyi eläinkaupassa" - Tämä argumentti on mitä ilmeisimmin vale, näin on saatettu sanoa ostajalle mutta totuus on että lähes kaikki lorikset tulevat pimeästi. Loriksella voi mennä jopa 16kk saada poikasia ja eläinkaupan tarjota viidakolliset olosuhteet tämän tapahtumiselle, välttäen kiinni jäämistä laittomasta kasvatuksesta on lähes mahdottomat. Mutta, vaikka loris olisikin syntynyt ihmisen luona, se ei ole domestikoitunut laji, se ei sovellu tähän valojen maailmaan ja se silti tarvitsee suuren ympäristön missä liikkua, eikä häkki/asunto riitä.

"Mutta tällä lorilla on kaikki sen hampaat" - Näiden omistajien videoissa ei juuri koskaan näy hampaat sen vertaa että väite voisi pitää paikkansa. Yleensä nämä ihmiset siis valehtelee. Joskus on niitäkin tapauksia kun kauppiaat irroittavat vain osan tai palasia hampaista jolloin saattaaa näyttää siltä että hampaat olisi koskemattomat.

"Mutta lorit on vaaraantuneet, joten tämähän on hyvä asia" - Tässä argumentissa ei ole mitään pohjaa. Luonnosta loriksien kaappaaminen ei auta heidän vaaraantunutta uhanalaisuusluokitusta, vaan enemmänkin pahentaa sitä. Loriksia on lähes mahdoton lisäännyttää häkeissä eikä näin turha argumentti voi mitenkään sallia kaappausta, kidutusta tai elinikäistä tuskaa eläimelle. Paras tapa lorien vaaraantumisen estämiksesi on se, ettei heidän elintilojaan tuhota sekä ottamalla kantaa. 


Miten vaikuttaa? 


Allekirjoita kutitus on kidutusta ja koita olla ottamatta kantaa tähän lemmikki-lori-fantasiaan. Ei katselua tai jakoa. Yksi voi-kun-söpö-jako sosiaalisessa mediassa voi tehdä yhden voi-haluan-tollaisen-ajatuksen jollekin muulle. Olet jo tehnyt ensimmäisen asian tämän tekstin lukemalla, olet tietoinen ongelmasta. Voit Tickling is torture -sivulla vaikuttaa monella tapaa, voit ostaa paidan, ryhtyä kuukausikummiksi ja niin edelleen. Ole osa ratkaisua, älä ongelmaa.

Lisäluettavaa: 

Tämän postauksen kuvat ovat International Animal Rescuen sivuilta.

tammikuuta 17, 2021

Elämäni viimeinen raketti - miksi?

Vuoden 2020-2021 vaihteessa mietittiin Jn kanssa että pitäisikö ostaa vielä yksi raketti? Itse olen tainnut viimeksi ostaa raketteja lapsena (/äiti osti minulle) koska teininä uuden vuoden rahat meni juominkiin ja opiskelija-elämässä ei ollut sellaisiin varaa - edes silloin kun en enää juonutkaan. Aina jollain niitä raketteja oli joten paukkeesta sai nauttia ja ajan kanssa niiden suosio alkoi luonnollisesti vähentymään.

Mietittiin että menee varmaan pari vuotta kunnes yksilöiden ostamat raketit kielletään ja siitä pari vuotta kunnes kaupungin järjestämä ilotulitus lopetetaan myös. Vietämme vuoden vaihteen kummilapsen kanssa ja ajattelimme että olisi ihan mukavaa että tämä pari vuotias pääsisi luomaan muiston rakettien väreistä ja suuruudesta vielä kun on mahdollista. Raketti toimisi samalla itselleni hyvästeinä tälle lapsuuden tavalle ja uuden erilaisen uv:n toivotukselle. 

Meillä kävi pieni kommunikaatiovirhe, kun J sanoi että älä osta kaikkein halvinta pataa vaan joku hyvä (Hän tarkoitti että ei niitä viiden euron pieniä jotka vaan kaatuu heti). Menin rakettimiehen tiskille ja sanoin että anna joku tosi hyvä pata mulle. Mies sanoi että kallein on tuo 90 euron, mutta en (onneksi) ostanut sitä vaan sellaisen 50 euron mötikän. No, mentiin 30 eurolla ohi toisistamme mutta nyt oli melkonen pata meillä. Tämä vain vaatisi jotain tiiliskiviä sivuille ettei kaatuisi joten vähän piti improvisoida - lopulta se tuettiin lumella ja hyvin pysyi pystyssä. 

Kummityttö tietysti pelästyi kovaa ääntä mutta lopulta kertoi myös kauniista väreistä mitä näki. Muistan joskus yhden vuoden itsekin pelänneeni raketteja teini-iässä - se tuli ihan yhtäkkiä ja odottamatta ja kun raketit alkoi räjähdellä, pelkäsin. Mikä myös tuo meidät ensimmäiseen syyhyn siinä, miksi en enää halua ostaa raketteja. 


Kova pauke - eläimet


Eläimet eivät tiedä mikä on ilotulitus. He eivät tiedä että se kestää vain vuoden vaihteen ajan, tai että se tehdään tahalleen ja huvin vuoksi. Sitä ei myöskään voi heille selittää samalla tavalla kuin esim lapsille voi. Koirista todella moni pelkää rakettien pauketta ja viettää yön syömättä ja juomatta pelkotilassa olohuoneen nurkassa. Koiria ei välttämättä voi viedä paukepäivänä lenkille koska ihmiset eivät seuraa annettuja ohjeita rakettien paukuttelu ajasta. Pahimmissa tapauksissa skidit heittelee papatteja koiria kohti. Koirat eivät kuitenkaan ole ainoat eläimet jotka pelkää, kaikki luonnon eläimet pelkäävät tätä pauketta - koska se ei ole luonnollista. Villieläimet sinkoilevat enemmän pelon takia ja jäävät tilastollisesti enemmän auton alle, vaarantaen näin itsensä lisäksi myös autoilijat.

Lemmikeissä etenkin kissat, kanit ja jyrsijät gerbiilejä myöten pelkäävät pauketta.


"Hänninen haluaa myös tuoda esiin, kuinka ihminen ei välttämättä ymmärrä, kuinka erilainen kokemus ilotulitteet ovat lemmikkieläimelle niiden herkempien aistien vuoksi.

– Kaikilla meidän hallussa olevilla nisäkkäillä on esimerkiksi paljon herkempi kuulokynnys. Kissat ja koirat kuulevat pari oktaavia korkeampia ääniä kuin ihmiset. Jyrsijöillä kuuloalue on jo aivan toista. Äänisaastetta on taajuuksilla, joita emme tajuakaan." - Yle

Suomen hevostietokeskus on tehnyt Youtubeen videon missä näytetään miten paljon hevonenkin saaliseläimenä reagoi epäluonnolliseen paukkeeseen. Iso hevonen joka pelästyy voi olla vaaraksi muille sekä itselleen, siitostamma voi pelon takia saada jopa keskenmenon.

Tämä on isoin syy itselläni siihen, miksi en raketteja halua enää ostaa. En tue ihmiskeskeistä maailmankuvaa missä me olemme kaiken keskipiste ja muu maailma vaan pyörii ympärillämme. Kaikki eläimet ihmisen kanssa sekä luonto - ovat tasa-arvoisia. Ei ole oikein räjäytellä saastepaketteja taivaalla aiheuttaen tuskaa kaikille, kun se hyöty on täysin viihdekäytöllinen. Mielummin tuen Ruotsin meininkiä ja odotan että Suomeenkin saadaan laser-showt pystyyn. Omat kissani eivät pelkää raketteja mutta voisin vain kuvitella miten kikseissä olisivat laser-showsta!


Saatuttaminen - luonto

 

"Saksan ympäristövirasto on ilmoittanut, että uudenvuoden ilotulitteiden hiukkaspäästöt vastaavat noin 15 prosenttia liikenteen koko vuoden hiukkaspäästöistä." - (Yle)

 Suomessa on mitattu erilaisia piikkejä saastumisen kanssa, vuodenvaihteessa 2000 oli isoimmat mittarilukemat, yleensä paikoin otetut mittaukset ovat samaa kastia ison tulipalon hiukkaspäästöjen kanssa. Pakkanen ja tuulen puute kuitenkin voivat pitää hiukkaspäästöjä alueellisesti yli 20 kertaisina - ja ne todella pienet hiukkaset mitä raketit päästää menee syvälle keuhkoihin.

Ympäristö kärsii ilmanlaadun lisäksi myös isosta roskamäärästä minkä ihmiset jättävät jälkeensä. Hauska idea olisikin että 1-2. tammikuuta saisi muovipussillista tuliteroskaa vastaan vaikka kauppaan 5€ lahjakortin - teinit innostuisi keräämään jätteet ja varmaan etsisi nekin paukut mitkä ei ole räjähtänyt - tätä ainakin itse harrastettiin muksuina. 

Rakettien värit muodostuu erilaisista kemiallisista yhdistelmistä joiden seassa on todella myrkyllisiäkin yhdistelmiä. Paljon on jo niistä osattu karsia, mutta matkaa olisi myös vielä tehtävissä. 

"Kieltolistalle pääsi ansaitusti myös punaista väriä ja rätinää tuottanut heksaklooribentseeni, jota aikaisemmin käytettiin myös sienimyrkkynä maataloudessa. Pieninäkin annoksina myrkyllinen, syöpää aiheuttava yhdiste kertyy helposti luontoon, koska se hajoaa hyvin hitaasti." - Uudenkaupungin sanomat
Saastehiukkaset päätyy luontoon ja vesiin, eläimiin ja lihaasyövillä vielä takaisin omaan kehoon. Ilotulitus on onneksi harvinainen tapahtuma vuoden kiertokulussa, mutta yleistyneet ilotulituspäivät Suoemssa myös lisäävät ympäristölle kohdistuvaa haittaa - tämä aihe kaipaisi lisää tutkimusta. 


Muut


Tähän voidaan lisäksi ottaa huomioon tilastot kuinka moni on satuttanut itsensä, naapurin, saanut palovammoja tai tullut sokeaksi. Räjähdyksen läheinen etäisyys korvaan ja muut riskit. Joillekkin nämä ovat ne tärkeimmät, etenkin jos on omakohtaista kokemusta mutta itse olen aina ollut ehkä liian naiivi että nämä painaisivat vaakakupissa. 

Mun karvabootseihin on heitetty kranutulitus, K Citymarketin iso raketti lähti vinoon ja räjähti pihamme päällä, ja alempi kuva on hieno esimerkki siitä kun toisen porukan raketti kaatui ja tuli suoraan jalkoihimme ja räjähti. Luulisi että näistä olisin oppinut pelkäämään terveydellisiä riskejä, mutta silti ylemmät syyt painavat omassa päätöksessäni raketittomuuteen eniten. 

"Jowi down, jowi down!"

Joten, tervetuloa elämä ilman ilotulituksia. 

tammikuuta 07, 2021

Täyteaineet ja itsensä muokkaus, uhka vai mahdollisuus?

Etenkin viime tempparien ja muiden realytien jälkeen on keskustelu monessa lähteessä kääntynyt täyteaineisiin, niin hyvässä kuin pahassa. Kaikki tämä itsensä muokkaaminen / ehostaminen on niin monialueinen aihe että käsittelen nämä aiheet osissa - ja lopuksi kerron mielipiteeni, toiveeni ja vinkkini aiheen suhteen. Terveys / Kulttuuri & Yhteiskunta

Ehostusta ja itsensä muokkausta on esimerkiksi täyteaineet, pigmentointi, ihon värjäys, hiusten ja kulmien värjäys, botoksit, plastiikkakirurgia, hiustenpidennykset, ripsien pidennykset, rakennekynnet - ja kyllä, myös tatuoinnit. 

Huom, tämä kirjoitus ottaa kantaa vain "itsensä ehostus" aiheeseen, eikä koske tärkeitä ja tarvittavia toimenpiteitä kuten sukupuolenkorjausta tai syövän jälkeen rakennettuja uusia rintoja - ainoastaan tätä "muuten vain" menoa! <3


Terveys

Ensimmäinen osa-alue on tietenkin terveys. Mitä kaikkia terveyteen liittyviä asioita voi nousta esille liittyen ehostuksiin?

Uusimpana ilmiönä on keskustelussa täyteaineiden käyttö, esimerkiksi huulissa, leuan päässä sekä leukalinjassa. Ongelmat alkavat jo ennen itse pistosten tekoa mm. täyteaineen lähtökohdista - sitä voi tilata kuka vaan & mistä vaan - eli prosentit epäonneen on suuremmat kuin lääkeaineellisissa aineissa, mitä vain lääkärit saisi tilata. Toinen on se, että kohtalosi on tekijän taitojen käsissä joten on ne helppo pilata taidon puutteella/epähygienisilla toimintatavoilla. Pistoksen kun laittaa väärään kohtaan voi seurata paakkuuntumista, märkimistä tai jopa kuolio mitä jenkkilässä on jo tapahtunut.

Pistos aiheuttaa aina arpikudosta eikä täyteaine kestä kauaa. Jos olet kerran ottanut täydennystä, mitä luulet, tuleeko muutos takaisin omiin huuliin olemaan helppoa? Vai jatkatko täytteiden ottoa pari kertaa vuodessa? Lisäten arpikudosta (mitä huulet tulee olemaan täynnä vuosien päästä) sekä pitäen itsesi myös jatkuvassa taloudellisessa koukussa?

On myös huomioitava että huulten täyttö ei sovi kaikkien kasvoihin. Ison alahuulen kanssa ei välttämättä sovi iso ylähuuli, tai nenäsi on niin lähellä huuliasi että näyttää kuin olisit duckface-ilmeellä kokoajan. Monissa tapauksissa myös huulitäyte näyttää hyttysen puraisemalta ja turvonneelta ja ei-luonnolliselta huulelta - myös pistosturvotuksen laantumisen jälkeen. Lääkäreiltä on paljon tutkimusta siitä, että tietyt huulitäyteaineet siirtyvät huultasi pitkin ylöspäin, nostaen huuliasi jo ylempää, turvottaen koko "turpaa". Alhaalla videoissa siitä lisää.

Monella lähtee ajatus näyttää kauniilta kuten esim. Kylie Jenner ja kun aloitat vaikka muhkeammasta huulesta, huomaat ettet näytä häneltä - ja matka jatkuu. Meidän kaikkien kasvot on erilaiset eikä kenenkään pitäisi lähteä vertaamaan itseään muihin, koska se on matka missä häviät aina. Ottaen tottakai myös huomioon että ne kuvat mihin itseäsi vertaat on lähes aina käsiteltyjä. On myös helpompi lähteä muihin operaatioihin kun olet aloittanut, etkä välttämättä edes huomaa ennenkuin et tunnista itseäsi peilistä ja silloin onkin liian myöhäistä.

Kaikille ei sovi isommat huulet - onko se sen arvoista että laitat sisääsi kyseenalaisia aineita & menetät kosketuskykysi huulistasi ja jäät ikuiseen täyteainekehään? Sitä kannattaa pohtia. 

Lue myös: "Näytin ihan hullulta" - 10 julkkista, jotka kertovat katuvansa kauneusleikkauksiaan.



Myös muissa kuin täyteaineissa on ongelmia. Esimerkiksi hiustenpidennyksissä piilee valtava eettinen ongelma hiusten lähtöperästä, hiukset kuitenkin kasvavat vain ihmisten päässä - joten voi miettiä kuinka paljon ja kuinka vapaaehtoisesti tukkaa leikataan ihmisiltä. Kuka joutuu myymään hiuksiaan saadakseen päivän aterian kokoon? Keneltä puuttuu se vapaus miettiä hiustyyliään, koska myy ne jotta joku ig-tyty voi lisätä tuuheutta pariksi kuukaudeksi.

Sinettipidennykset on aiheuttanut kaljuuntumista ja hiusten ompeleminen omaan päähän tuntuu kammottavalta ajatukselta. Pidennyksiä myös myydään sillä valttikortilla, että ne eivät tuhoa omaa tukkaasi tai päänahkaasi kunhan käyt kampaajalla kahden kuukauden välein - luoden jatkuvan asiakkuuden mikä lisää taloudellista taakkaa. Etenkin kun muistetaan että on myös vaihtoehtona olla käymättä kampaajalla ollenkaan, tai harvemmin. Pidennyksien hoito on myös työläämpää kuin oman tukan. Kannattaa lukea: What I use for my hair? Tavoista pitää oikeasti huolta hiuksistasi, jotta pidennyksien tarvetta ei tule. 

Rakennekynsien omistaminen varmasti muuttaa tapaa miten toimit arjessasi, mutta toki kaikkeen myös tottuu. Kuitenkin se ajatus olisi hyvä kaikkien sisäistää, että sormet on kauniit myös ilman pidennysefektiä. Rakennekynsien ja kynsilakkojen eettisyydestä (eläinkokeet ja materiaalit) on jo tarpeeksi aihetta unohtaa kynsien lisääminen omien päälle mutta jos ne eivät riitä, on myös paljon puhetta kemikaalien yhdistämisestä, akryliittien käytöstä sekä niiden aiheuttamista oireista kuten  ihottuma, astma, allergiat, tulehdukset, yskä ja syöpäriskit. (Lähde: The ConversationHyväTerveys)

Psykologiset haitat tuntuvat silti painavan enemmän. Microbladigeissa tietenkin se mahdollisuus että tekijä ei osaa hommaansa tehdä, jättää varmasti huonomman olon itsestä kuin mitä oli ennen kulmien pigmentointia. Mitä jos joku tekee sulle jotain mikä näyttää kamalalta? Mitä jos joudut parantaa sitä lisä-operaatioilla ja lopputulos on jotain paljon isompaa kuin mitä toivoit? (Lukuvinkki: Rosanna Kuljun kauneusoperaatio). Monelle nämä voivat tuntua itsestäänselviltä asioilta, mutta on tämäkin puoli puhuttava läpi, jos joillekkin ei ole.


Kulttuuri

Usein ihmiset ketkä ottaa ripsen pidennyksiä, kulmien microbladingeja, tekokynsiä, hiusten pidennyksiä, rintojen kohennuksia, kasvojen kohennusta, botoxia, huulten värjäystä tai täyttöä - liikkuu samoissa laumoissa. Usein ajatukset tälläisten hankkimisesta ja tekemisestä tulee siitä, että seuraat somessa tai kaveripiirissäsi tämän yleistymistä ja mietit että "vois itekkin". Ehkä henkilö ketä ihailet käyttää pidennyksiä? Ehkä ihminen joka puhkuu itsevarmuutta on täyttänyt huuliaan? Assosioitko tuon itsevarmuuden täyteaineiden kanssa?

Harvoin tilanne on se että olet eka ja ainoa (ainoassa) ystäväpiirissäsi joka näitä tekee. Jos on kaveriporukka missä ei paljon muiden porukoiden kanssa hengata, tuskin siellä alkaa nämä "ehostukset" yleistymään. Kun taas porukoissa missä useammalla on jotain mainittua, tulee pikkuhiljaa tästä porukan neutraali - ja näin "lauman" tavoin hankit itsellesikin jotain. Koska se on teidän normi. 

Täällä myös pätee erilaisuuden pelko, et halua olla ainoa kenen huulet on pienet. Et halua olla ainoa kenen tissit roikku allas-kuvissa. Haluat sopeutua laumaasi ja kynnys hankkia "ehostuksia" madaltuu.

Silikonivoidetta 13-vuotiaalle

Yhteiskunta

Lopulta näissä keskusteluissa on kuitenkin se yleisin vastaväite, eli kaikki päättää itse mitä haluavat itselleen tehdä, eikö vain? Tämä on totta, mutta myös valitettavasti aivan liian mustavalkoinen ajattelutapa. 

Etenkin naisia, mutta myös miehiä on yhteiskunnan toimesta aivopesty blurratuilla, ehostetuilla ja muokatuilla ihanteilla. Selluliittia on 90% naisista, mutta ei sitä paljon näy uikkarimainoksissa, tissit on aina täydellisiä, samankokoisia ja samanmuotoisia vaikka totuus on että tissimalliakin löytyy yhtä monta kuin lantion leveyttä. Puhumattakaan siitä että naiset saavat lapsia ja imettävät mikä laittaa kehon läpi todella suurten muutoksien - yhteiskunta haluaa lapsia, mutta sheimaa siitä kehosta mikä siitä jää. Mainonnassa naiset ovat isohuulisia, siloposkisia, laihoja ja virheettömiä. 


Tämä "aivopesu" on alkanut jo satoja vuosia sitten ennen meidän syntymää siitä, miten tehdä naisesta houkuttelevan näköinen. Vielä 1600-luvulla naisen kurvikkuus oli hottia, koska se merkitsi että nainen voi hyvin ja hänellä on varaa syödä. Kuitenkin 1800-luvulla tuli korsetit, millä tehtiin naisesta heikomman näköisiä ja täten antaen miehelle ylivoiman tunteen. Naisia kehotettiin kiristämään vyötäröä ja tästä se alamäki alkoi. Tiesitkö että historiassamme ei korseteilla kiristetty vyötärö ollut ainoa tapa hallita naisten ulkonäköpaineita? Jo antiikin Kreikassa puuteroitiin naama ihon epätäydellisyyksien piilottamiseen, sekä Kiinassa on satoja vuosia tuhottu naisten jalat - jotta ne mahtuvat lapsen kenkiin ja ovat täten "kivat ja sirot". Naisille kerrottiin että heidän jalkansa estävät heitä löytämästä avio-onnea... Kauneisihanteen takia. Lue lisää: The Atlantic Foot-binding

Modernin ajan suurin "aivopesu" tapahtuu markkinoinnissa, mainoksissa, malleissa, myyntikuvissa ja etenkin somessa. Instagram on täynnä tätä blurria ja photoshoppia mutta myös kuvakulmia ja kuvamanipulaatiota millä lähetetään kuvaa massoille "et kelpaa, ellet näytä tältä" < vaikka "tältä" ei ole totta. Tästä on kehittynyt myös niin sanottu #igpretty hästägi millä kuvataan asiaa/kohtausta elämästä mikä on vain hiukan liian täydellinen. Suosittelen seuraavia kanavia seuraukseen kehopositiivisuudesta sekä tämän kuvakulmasyndrooman paljastuksesta: @beauty.false @hi.ur.beautiful @getfitwithcabi @_nelly_london @saggysara


Disneyprinsessojen epäloogisen laihat vyötärömallit ja kaikkien naisten esittäminen samaan muottiin mahtuvina olioina tuhoaa sitä faktaa mikä meitä kaikkia yhdistää: se että olemme kaikki erilaisia. Vaikka pukeutuisimme kaikki samoihin vaatteisiin, samalla hiustyylillä, söisimme samaa ruokaa, liikkuisimme saman määrän - olisimme silti erilaisia. Joku on pidempi, joku lyhyt ja tanakka. Jollain on leveät olkapäät ja jollain lantio on pieni. Jollain on terhakat tissit ja jollain roikkuu sivuilla. Jonkun huulet on täydet toisella eripaksuiset. Jonkun lantio on leveä ja jonkun jalan koko pieni. Joku voi painaa saman verran kuin sinä vaikka olisi metrin verran kookkaampi - ja niin edelleen.

Kuitenkin erilaisuutta vihataan, kammotaan ja pelätään. Siitä kiusataan ja jo nuorena yritetään kaikki näyttää samalta, ihannemuodilta. Jos et omista kolmen raidan kenkiä olet ulkopuolinen. Jos et värjää hiuksiasi blondiksi, tai harmaaksi tai mikä onkaan muotia, olet ulkopuolinen. Ne vuosisatoja meille syötetyt vääränlaiset kehonkuvat ja normit iskostuu niin syvälle päähän, että kun joku sanoo korjanneensa leukalinjaansa tai täyttäneensä huuliaan itseänsä varten, niin voiko hänen sanaansa luottaa? Että hän on osannut kyseenalaistaa yhteiskunnan vuosituhansia iskostamat aivopesut ja sen sisäisen ongelman siitä ettemme riitä sellaisina kuin olemme? Itse en olisi niin varma. Onko edes mahdollista kyseenalaistaa tämä kaikki ja tehdä päätös täysin itsesi kannalta?


Tienaaminen

On myös yksi aspekti missä näiden asioiden itselle tekeminen on yleistynyt ja se on some-vaikuttajien keskuudessa. Jos teet elantosi yhteistyökuvilla, joiden palkkio riippuu seuraajamäärästäsi ja seuraajamääräsi riippuu siitä kuinka viehättävä olet - valtamedian tykkäämiä asioita eli näitä ehostuksia on jopa järkevä hankkia. Olet kaunis ja hoikka ja saat sillä seuraajia. Miksipä et lisäisi näitä piirteitä? Se käy järkeen tässä skaalassa.

Toki jos olet 18-vuotias nuori tyttö jolla on alkanut seuraajamäärä nousemaan viehättävyyden johdosta, olisi siltikin hyvä lukea tämä teksti ennekö päätät elämäsi suunnan. Joitain muutoksia ei saa peruttua, joten on influencerin omaksi parhaaksi tehdä tämä päätös harkitusti ja todella seuraten sitä mitä haluat elämälläsi tehdä.

Näiden ig-vaikuttajien "Kaupallinen yhteistyö Huulitäyte-firman kanssa" - postauksien täyteaineiden on mentävä jonkun pussista. Kaikki maksavat asiakkaat jotka hakevat itselleen täytteitä, maksavat kovan hinnan osittain siksi, että nämä paikat tarjoaa hoitoja ilmaiseksi some-influencereille. 

Kuva kun ystäväni oli hankkinut silikonit ja pääsin testaamaan. Mietteliäs ilme tutki tarkasti käsituntumaa ja kolmas porukasta nappasi tästä kuvan :D 


Mikä on lopputulos?

Itse henkilökohtaisesti en ikinä täyteaineita tai jotain kasvojen kohotuksia tekisi. Yritän tähdätä ekologisessa elämässä mahdollisimman muovittomaan elämään, joten ahdistuksen määrä muovista kehossa kammoksuttaa myös. (:D) Mielestäni myöskään rypyissä ei ole mitään siloteltavaa koska ne on sun elämän kartta, ne on naurut mitä olet kokenut sekä kerrat kun olet huolehtinut eri asioista. Ne ovat luonnollisia eikä luonnollisuutta parempaa ole. Osa itsensä hyväksymistä sekä rakastamista (ainakin omalla kohdalla) on myös se, että oppii diggaamaan ja lukemaan vahvuudeksi omat massa-ihanteesta poikkeavat osuudet - kuten pullaposkeni, ruttu leukani sekä ohut ylähuuleni. 

Luonnollisuuteen tähtääminen on joskus vaikeaa, koska valitettavasti me emme elä enää luonnollisessa tilassa. Esimerkiksi - olen lihonut luonnottomasti kun sain masennuslääkkeen mikä venytti ihoni ympäri kehoa (+50kg - 6kk), ihoa on jäänyt niin paljon että se vaikuttaa elämiseeni (nyt kun olen kevyempi). Tämä on epäluonnollinen tila keholleni - olla venytettynä näin. Joten sen korjaaminen toisella epäluonnollisella teolla eli ihonpoisto leikkauksella, on jotain mitä olisin valmis tekemään. Mutta en leikkauttaisi osia, ellen olisi päätynyt tähän tilaan masennuslääkkeiden suuren turvottamisen takia. Enkä täten lähtisi poistamaan tai muokkaamaan osia kehossani jotka siellä ns "kuuluukin" olla. 

Jos joku on halunnut muokata kehoaan jo vuosia, on osannut oikeasti kyseenalaistaa vuosien muottiin mahtumisen aivopesun, sen miten yhteiskuntamme sanooo ettei kelpaa millaisena on, rakastaa itseään, sen että sillä ei korjata huonoa itsetuntoa eikä tee sitä miellyttääkseen vastakkaista sukupuolta - saa puolestani kaikin mokomin laittaa parhaat päälle ja mennä hakemaan itsellensä tän kuun täyteaineet. Kunhan sen tekee tietoisesti kaikista riskeistä, taloudellisista puolista sekä henkilökohtaisista syistä.


Olenhan itsekin tatuoitu aika rankalla kädellä ja jokainen leima on ihossani ikuisesti. Olen käynyt tämän prosessin läpi kuvien ottoa ennen ja päätynyt siihen että se on mun juttu. Osittain siksi että se ei vaadi jatkuvaa ylläpitoa (toki uus kuva on uus rahanmeno, mutta niitä ei tarvi esim vuoden välein vahvistella). Ja siksi että tatuoinnit on todella vanha perinne, millä on pitkät juuret ihmishistoriassamme eri maissa. Se on luonnollisempaa kuin muovisilikonin sisällyttäminen ihon alle - ei mielipiteellisesti vaan kirjaimellisesti =D 

Vakitatskaajani käyttää vegaanisia musteita ja on taitava käsistään. Kuten huulitäytteissä, on tatoinneisskain sun iho tämän tekijän käsissä. Älä ota hinta edellä, älä ota jos epäilyttää, katso aikaisempia töitä ja tee tämä(kin) päätös järkevyyden kautta. 

Yksi syy miksi en koe liikaa tarvetta varotella tatuoinneista tuon aikaisemman "ilmiselvän" asian lisäksi on se että tatuointeihin on asenteet tullut eri tavalla. Tatskat alkoivat kriminaalien ja vankilassa olleiden keskuudessa (Ainakin länsimaisissa kulttuureissa) - ne yhdistettiin vaaraan ja rikoksiin. Niistä peloteltiin ja varmaan yhä tänäkin päivänä eka asia minkä kaikki niistä oppii on että "ne on sitten ikuisesti iholla". Tatuoinnit aloittivat todella negatiivisella tavalla ihmisten keskuudessa, niistä leimattiin ja niistä peloteltiin, vaikka tämä olikin todella typerää, tänä päivänä kaikki jotka lähtee rakentamaan päätöstä ottaa tatuointi - ovat todella tietoisia tatuoimisen elinikäisyydestä sekä muista mietinnän arvoisista asioista. 

Nykyajan ehostus-villityksiin on menty kuin perse edellä puuhun - influencerit ja somemuijat näyttää miten hienot niiden leukalinjatäytteet ovat, miten he sillä tuntevat olonsa enemmän itsekseen sekä #bossbitchiksi ja että on ihan arkipäivää käydä hakemassa yhteistyötäytteitä joka toinen tiistai. Sitten tulehdukset ja epätasaisuudet tulee vasta perässä ja moni on saattanut hypätä tähän maailmaan ilman ennakkotietoa, päätyen katumaan päätöstä. Siinä mielessä pitäisi oppia tatuointien historiasta ja myös saada jokaisen ehostuksen ottajan päähän myös se "ei niin - igpretty" - puoli. 


Parantuu Parantuu

Lopputulos on tietenkin se että kaikki tekee just sitä mitä haluaa. 

Mutta! Onko se terveellistä? Onko se eettistä? Onko siinä vaaroja? Onko siihen varaa? Haluatko sitä todella? Miksi haluat sitä? Mitä hyötyä siitä on? Miten ulkonäkösi muuttuu? Ketä varten? Mitä jos..?

 
Joillekkin kaikki tänään mainitut on todella itsestäänselviä asioita. Joku saattoi lukea tämän ja miettiä "Mitä uutta?" - mutta kirjoitan näistä heille, keille nämä eivät ole itsestäänselviä asioita. Heille keidän kannattaa käydä miettimisprosessi läpi ennenkö tälle tielle lähtee. On hyvä tietää kaikki kortit ennekö nostat panosta, tietää tuleeko sade ennekö pakkaat ulkoilua varten jne. Jos et oppinut mitään uutta, onneksi olkoon - olet hyvin tietoinen aihe-alueesta!

Onneksi monessa asiassa on tultu jo "kotiinpäin". Dove teki videon vuonna 2010 siitä miten mallista otettu kuva päätyy mainokseen ja millaisen prosessin se käy tätä ennen läpi. Myös moni vaateliike on ottanut enemmän erikokoisia malleja edustamaan vaatteitaan, eikä raskausarpia tai selluliittiä blurrata pois. Myös jotkut merkit kuten Nike on tehnyt erimuotoisia mallinukkeja esittelemänä vaatteita. Meillä on instagramissa vastarintaa tekeviä profiileja jotka edustaa aitoa selluliitin täytteistä kauneutta ja erimuotoisuutta meidän naisten keskuudessa. 


Seuraava vaihe onkin sisäistää. Sisäistää tätä uutta kulttuuria, sisäistää itsemme sellaisena kuin olemme ja oppia kyseenalaistamaan näitä normeja joita päähämme istutetaan lastenohjelmista saakka. Alla luettavaa ja katsottavaa. 

Lue myös tässä blogissa: No make up / Ei meikkiä
Lue myös tässä blogissa: Naisten kengät ja korkkarit

Katso Doven video: Dove evolution
Katso video missä valokuvaaja esittelee ig-muokkauksia: Photographer Exposes Instagram VS Reality Photos pt. 2
Katso video siitä, "miksi nyky-standardi huulitäytettä on liikaa" (Victorian Cosmetic Institute)

Katso video Huda Beautylta: My lip filler Horror story
Katso video Cassidy Valentinelta: Lip fillers goes wrong


Lopulta ainoa millä on väliä on: Ole kuka olet. 
Sanan kaikessa merkityksessä.

Trevor Philips: "If you ain't who you are, than who the fuck are you?"