Haku

elokuuta 30, 2020

Kuituja ruokavalioon!

~ Kaupallinen yhteistyö: Ruohonjuuri ~


Voihan kuidut sentään - miten niitä saa erikoisruokavaliolla kuten dietit, ketot ja vhht? 


Oma ruokailutaustani on monenlainen. Lapsena olin todella nirso enkä suostunut syömään lähes puoliakaan niistä ruoista mitä äiti kokkasi. Italianpadasta nypläsin herneet pois, eikä värikäs pasta ollut vaihtoehto. Tämä ei nuoruusiän masennuksen kanssa päässyt sen paremmin kehittymään edes yksin asumisen aikana vaan samat nirsoilut oli mukana uuden opiskelijabudjetin kanssa. Muistan yhä miten vielä parikymppisenä kokkaukseni koostui pakastesipulista, halvimmasta jauhelihasta ja makaronista. En syönyt terveellisesti, paljon kului valmisruokia, meetvurstia, Billy's pizzaa, HK:n hamppareita ja näitä uskomattomia max. yhden kasviksen kokkausluomuksia. (Lue koko juttu: Nyt puhutaan kiloista)

Nykyään ruokavalioni on sellainen, että ihan sama mitä kokkaan käytän 2-3 kasvista ruoanlaitossa ja tähän en laske joka päiväistä kasviproteiinia. Tämä on varmaan aikanaan alkanut pakosti opetettuna terveellisemmän-elämän tapana, mutta jatkunut jo vuosia ihan tottumuksesta. Joskus ruokaa laittaessa olen saattanut jopa stressaantua siitä, miten on vaan tomaattia ja sipulia kastikkeeseen! Tarvitsemme raikkautta! Tarvitsemne kasviksia! Ja sitten vähän herätellyt itseäni - että oikein terveellinen ruoka sieltä tulee myös ilman kolmatta kasvista.

Kun syöt vuosia runsaasti kasviksia, runsaasti kauratuotteita ja kasvomaitoja, voi tuntua vähän hassulta vaihtaa ketolle missä iso osa kasviksista on joko kokonaan poissa tai rajoitettu pieniin määriin. Kuidun puutoksen huomaa ja menee hetki että opit taiteilemaan kasvisten ja kuidun saannin itsellesi samalla kunnioittaen alle 35 grammaa hiilaria päivässä. 

Näihin hetkiin on tämä KETO Fiber ollut todellinen mahan pelastus. Jos tiedät että ruoka minkä valmistit on kuituköyhä, sekoita tätä 1tl - 1rkl veteen tai esim itse tykkkään heittää sen elektrolyyttijuoman sekaan. Maku on todella neutraali ja tuntuu enemmän koostumuksessa että vedessä on jotain muutakin - mutta hyvin helppo juoda pois. 

Puhdas+ on Suomalainen yritys, ketkä suosii suomalaisia ainesosia vaikka olisivatkin kalliimpia kuin muualta tuotuna. He ottavat huomioon erityisruokavaliot ja ekologisuuden. Tämä Keto Fiber on heidän tuotteensa ja se on 200g purnukka mistä riittää todella pitkäksi aikaa kuitulisää. Keto Fiber on oiva valmiste ketogeenisen ruokavalion tukeen, ja kuitu purkissa on siis kaurakuitua sekä oliivista saatavaa hydroksityrosolia. Tuote on vegaaninen, laktoositon sekä lisäaineeton.

Voit ostaa tuotteen suoraan Ruohonjuuren verkkokaupasta:

KETO Fiber Kaurakuitu 200g



Tasapainoinen ruokavalio ei aina löydy hetkessä, tai joskus pitää syödä sitä mitä kaapista löytyy - oli se tasapainoista tai ei. Me olemme myös herkutteleva kansa ja vaikka me pistämme ruokavalion tauolle päivän ajaksi ei ruoansulatuksemme ja suolemme sitä ymmärrä. Nämä puhtaat, lisäaineettomat ja vegaaniset lisäravinteet auttavat meitä niinäkin päivinä kun haluamme olla miettimättä kuituja, mutta ylläpitää vatsan toimintaa.

Nämä tuotteet on täydellisiä matkallamme täydelliseen ruokailutasapainoon, joten otetaan heidän apunsa vastaan. Tätä fiberiä voi toki juoda myös pirtelön muodossa, voisin kuvitella että mantelimaitoon sekoittaen kaurakuitua sekä tilkan sitruuna-aromia voi saada aikaiseksi ihan mukavan juoman!

Lue myös muut ketoaiheeni!
Vege-keto ja puolimaraton
Ketogeeninen vegeruokavalio viikko 1

elokuuta 26, 2020

Hammasharjan asialla

Tiesitkö että jokainen muovinen hammasharja minkä olet koskaan omistanut, on yhä jossain maapallolla?

https://www.virtualdentalmuseum.org/exhibits/different-strokes-different-folks-history-toothbrush/7/

Taas puhutaan muovista. Se on tämän hetkisen maailmamme syöpä jonka omaksumista elämään tulisi välttää niin paljon kuin mahdollista. Muovi on todella kestävä aines mikä todella myös otettiin hyötykäyttöön jo toisen maailmansodan aikaan. Sillä saatiin tehtyä osia laitteistoon, sillä korvattiin norsunluunapit ja koska se oli edullinen ainesosa mikä muovautuu lähes mihin tahansa muotoon - siitä alettiin tehdä lähes mitä vain markkinoille.

Aines mikä kestää aikaa, tekeytyy melkein miksi vain ja on edullista? Liian hyvää ollakseen totta? Tottakai. Tässä pro-listassa ei ole mitattu sitä että kun markkinatalous räjähti, räjähti myös meidän kulutus. Jos muovi kestää yli 500 vuotta se tarkoittaa sitä että kaikki se muovi mitä on tehty - on jotenkin yhä jossain tuolla, merissä ja saarissa. Maissa ja kaduilla. Täydellinen aine ei ole täydellinen jos siitä ei pääse eroon. Täydellinen aine ei ole täydellinen jos se on osa massakulutuskulttuuria ja saastuttaa ilmaa koko olemassaolonsa ajan, eli hyvin pitkän aikaa.

Jos Leonardo Da Vinci olisi Mona Lisaa maalatessaan juonut vetensä muovipullosta, se pullo ei olisi vielä tänä päivänäkään täysin maatunut. (Lue lisää: greenpeace.org) Maailmassa ei ole delete näppäintä, maailmassa ei ole roskakoria minkä voit tyhjentää yhdellä klikkauksella. Muovi ei ole luonnollinen asia, joten sille ei ole luonnollista poistumista, ja koska meillä on vain yksi pallo niin sitä ei pitäisi täyttää aineksella - mistä emme pääse eroon. Simppeliä eikö?

Hammasharja


Hampaita on putsattu erilaisilla tikuilla, kepeillä ja höyhenillä jo 3500 vuotta eaa. Harjamaisia hampaiden puhdistusvälineitä on havaittu jo ennen vuotta 1000 ympäri maailman, yleensä materiaaleina on ollut luu tai bambu. Hammasharja jonka tunnemme nykypäivänä on ensimmäisiä kertoja tuotu markkinoille 1770-luvulla ja siitä sen käyttö on vain lähtenyt taivaisiin.

Muovi otettiin käyttöön hammasharjojen teossa 1930-luvulla. Harjakset eivät olleet enää sian selkäkarvaa taikka hevosen jouhia vaan nylonia. Harjan varret eivät enää norsunluuta, bambua, hiottua luunpalaa taikka puuta vaan muovia.

Joskus itse hankinta on se eettinen tai ympäristölle huonoksi oleva ongelma, esim en ikinä hankkisi nahkasohvaa, mutta meidän yli 50 vuotta vanha nahkanojatuoli oli hyvinkin ekologinen siinä mielessä että se kesti todella pitkään - pidempään kuin mikään synteettisistä tehty sohva olisi kestänyt. En hankkisi eläimestä nirhattua sohvaa, mutta sen olemassaolon oli jo joku muu tehnyt 60-luvulla - ja nyt vain nautittiin siitä ettei tarvinnut hankkia mitään. Tälläiset asiat voi ekologisesti ns "käyttää loppuun" ennenkö vaihtaa uuteen ratkaisuun, että tuon tavaran täysi hyöty varmasti saadaan siitä irti, eikä kulutuskulttuuri ja "New is always better" paska pääse voittamaan. Muovin käyttö taas puolestaan on aktiivinen ongelma, sen hankkiminen on ympäristölle huonoksi mutta myös sen käyttö on kaikille huonoksi irtoavan mikromuovin vuoksi, siksi sen hankkimista ja käyttämistä pitäisi välttää.

"Tykkään kysyä ihmisiltä, mikä on ensimmäinen asia mitä kosket aamulla? Se on varmaan sun hammasharja. Haluatko että ensimmäinen asia mitä kosket joka päivä olevan muovia?" - Kahi Pacarro

Mitä voin tehdä?

Yleensä alkuperäinen kysymys näissä asioissa olisi että onko pakko hankkia? Ennekö mietitään vaihtoehtoja pitää kyseenalaistaa tarve - mutta hampaiden pesussa tarve on aika tärkeä. Noh, älä osta muovihammasharjaa on ehdottomasti selkeä ykkös-sääntö. Pärjäät vallan mainiosti ilman muoviharjaa, koska on olemassa rutosti vaihtoehtoja niille perus muovihäpsyköille - ja tässsä esittelemme muutaman niistä!

Yleiset hyvät meriitit ekologiselle hammasharjalle on:
1. Ei muovia
2. Biohajoava
3. Pakkaus myös biohajoava
4. Ja jos ei ole ylempiä vaihtoehtoja niin edes uusikäytettävä.

Jos valitset harjan, minkä varsi on biohajoava olet jo tehnyt isoimman työn.


Humble Brush


Lue lisää: Eko kylppärini
Oma suosikkini on ollut jo lähemmäs 5 vuotta Humble Brush. Laitan tähän liitteeksi tekstin minkä kirjoitin Eko kylppäri aiheessa:

"Käytän Humble Brush hammasharjaa, mikä on BPA vapaa, ja biohajoava 2-3 vuodessa jättämättä mitään myrkkyjä jälkeensä. Kestää yhtä kauan käyttöä kuin muovinen hammasharja, mutta eettisyydessä ottaa selvästi voiton. Myöskin jokaisesta harjan ostamisesta, lähtee harja myös kehitysapuun."

Käytön jälkeen varsi siis maatuu ja harjaksen voi leikata erikseen sekajätteeseen. On se myös paljon nätimpi kaapissa jos sillä on mitään väliä vaakakupissa. Humble Brushin pakkaus on myös biohajoava.

Paljon muitakin puisia hammasharjoja olen nähnyt myytävän, mutta joissain huomannut että niihin on laitettu silikoninen pääty mikä vie heti ekologisuus-pointtia. Vaikka silikoni (mitä löydät myös monesta keittiötavarastasi) ei olekkaan kirjaimellisesti muovia, sen aineiden alkuperää on lähes mahdoton selvittää, eikä sitä voi uusiokäyttää kuten muovia. Jos esimerkiksi silikoninen nuolija päätyy kaatopaikalle, se saastussaa siellä vuosisatoja maatumatta.



Jordan


Jordanin kaltainen harja ei ole yhtä hyvä kuin lähes täysin maatuva puinen harja, mutta huomattavasti parempi kuin esim täysin muovinen pakkauksineen. Jordanin hammasharjan kahva (handle) on tehty uusikäytetystä muovista, ja spesifimmin myytävien ruoka-astioiden muovista. Eli tämä muovi on todettu olevan ruoalle turvallista. Sen pakkaus on tehty kierrätyspaperista sekä ei-halutusta pakettijätteestä.

Harjalla on siis hyviä ekologisuuden lähtöasemia, esimerkiksi hyötykäytetty paperijäte joka maatuu, sekä ruoalle turvallinen muovi joka on uusiokäytetty.

Kuitenkin itse en täysin luota siihen minkä sanotaan olevan turvallista, koska tällä logiikalla meillä ei olisi muovia ollenkaan. Kahva on silti muovinen, joten sillä on yhä terveysriskinsä eikä se tule maatumaan jos sen joku hävittää väärin. Tämän harjan kanssa siis toivotaan että se myös muistetaan lajitella muovijätteeseen missä se voi taas päätyä uusiokäyttöön, pidentäen elinikäänsä sekä lisäämällä ekologisuuttaan.


Kiitos lukemisesta! Jotkut teot ekologisemman elämisen suhteen on haastavia, mutta koen että hammasharjan vaihto maatuvaan, ekologiseen versioon ei ole suuri harppaus. Muistetaan kuitenkin että kaikki kehittyvät omaa vauhtiaan ja tekevät sen mitä omalla mukavuus-alueella pystyvät tekemään. Ei vähätellä kenenkään matkaa vaan tuetaan - esim linkkaamalla tälläinen kertomus joka voi muistua sitten joskus mieleen kauppareissun hammasharja-käytävällä.

elokuuta 14, 2020

Vege-keto sekä puolimaraton harjoittelu

Aloitin kesäkuussa puolmaratonin harjoittelun lähes olemattomasta juoksukunnosta. Peruskuntoni on ollut ihan hyvä siivouksen sekä postin jakamisen (fyysisen työn) suhteen, sekä olen harrastanut nyrkkeilyä, uintia ja joogaa on/off meiningillä vuosia. Kuitenkaan en ole koskaan juossut pitkiä pätkiä putkeen elämässäni, edes koulun 1500m mikä piti liikkatunnilla juosta - kävelin sen converset jalassa repien ystävääni paidasta että "ei mennä noin kovaa". Bussiin saattanut juosta mutta kyseessä ei ole edes usean minuutin juoksu.

J on aikaisemmin reenannut ja juossut puolmaratonin ja nyt innostuttiin sitten pidemmän tauon jälkeen aloittaan se uusiksi ja alusta asti yhdessä. Kyseessä on Fitlandian ohjelma:

Fitlandia treeniohjelma

Lue myös ensimmäinen aihe ketosta: Ketogeeninen vegeruokavalio Viikko 1

Etenin juoksuohjelmassa kuukauden ajan todella hyvin, vielä ei ole tullut reeniä vastaan mikä olisi jäänyt kesken. Juoksut on ollut ajoittain rankkoja mutta kehitys on niin nopeaa että saat siitä jatkuvaa energiaa sekä onnistumisen tunnetta. Alussa piti juosta 3min x5 ja se oli rankkaa. Seuraavalla viikolla juoksin 20 minuuttia putkeen ja mietin että miten tässä oli muka vain viikko välissä!

Ennen ketolle lähtöä pääsin tuohon vko vitosen loppuun ja pisimmäksi juoksuksi jäi siis kerralla
50min, pätkissä 70min. Kun ketolle siirryin päätin pitää taukoa että keho tottuu ketoosiin eikä verenpaineet laske niin alas että pökräisin. Taukoa tulikin kolmen viikon verran hujauksessa kesälomien kanssa ja nyt päätin juosta taas.

Ketogeenisestä urheilusta sanotaan että olisi hyvä syödä 15-30 grammaa nopeasti toimivaa hiilaria noin
30min ennen juoksua sekä 30minuutin sisään siitä kun juoksu on ohitse. Tällöin toive olisikin että keho käyttäisi tuon hiilarin suoraan reeniin eikä se potkisi sinua ulos ketoosista. Nopeasti palavaa hiilaria on esim kaura, pasta, riisi, peruna, kvinoa, hedelmät, juurekset ja sokeri. 

Tein tänään ruoaksi siis uunilohkoja sekä parsakaalia. Parsakaali on oiva ketolle mutta perunat jaan ennen reeniä- ja reenin jälkeen määriksi. Mulla on aika hidas aineenvaihdunta eikä juoksu ole kovin raskasta liikuntaa (kuten esim voimannostoa salilla) joten uskon että 15-20g riittää hyvin. Lautaselle tuli 100g uunilohkoperunaa (13g hh) sekä 75g uuniparsakaalia. Ensin mietin että tekisin kunnon aterian tästä, mutta tajusin että ennen lenkkiä ainoa mitä tarvitsen on tuo hiilari, enkä vatsalaukkua täyteen muita ravintoaineta - eli jätin sitten tofut ja kastikkeet reenin jälkeiselle ruoalle.

Aloitan juoksun aina sillä että kävelen läheiselle pururadalle "alkulämmittelyksi" ja joskus piilotan läheiseen puskaan ison vesipullon mitä voin sitten hörppiä kun juoksemasta tulen. Juoksu meni hyvin kuunnellessa Jäljillä-podcastia ja tavoite oli juosta 20minuuttia, mutta juoksinkin 35minuuttia kun olo oli kevyt ja energinen.

Lenkin jälkeen jalat oli kyllä painavat kuten voi odottaa kolmen viikon lenkkitauon jälkeen, mutta puskassa odotti elektrolyyttijuoma ja loppu-lämmöt kävellen takaisin kotiin. Kotona söin heti toisen annoksen perunaa ja parsakaalia muilla päivän ruoka-aineksilla ja illalla rullailin penikoita tennispallolla. Otin seuraavana päivänä ketotestin ja keho oli yhä ketoosissa - eli hyvin meni!

Mitä päällä?

Tästä on tullut kysyttävää joten pieni ekstra pätkä tekstiä tähän loppuun siitä mitä minulla on fyysisesti mukana lenkillä! Vaatetusta ajaa legginsit, urheilurintsikat sekä löysä tanktoppi. (Tmi varotus): tykkään juosta kommandona niin ei mitkään resosrit hierrä ja olo on mukava. Alaselällä on vyölaukku mistä löytyy kotiavain, puhelin ja kuulokkeet sekä pidemmillä lenkeillä kuvan mukainen pieni vesipullo. Pullo on alkon pieni salmaripullo ja täydellinen muodoltaan tuonne vyälaukkuun (littana). On myös muoviton ja kierrätetty.

Ranteesta löytyy Suunto-merkkinen kello mitä käytän lähinnä ajan mittaamisen takia. Esim, kun pitää kävellä 5min ja juosta 5min on kivempi katsoa kelloa kuin väännellä vyölaukkua ensin eteen ja kaivella luuria vyölaukusta jatkuvasti. Puhelimessa yleensä spotifyn tai audiblen kautta podcasti tai äänikirja. Mielenkiintoa ylläpitäviä podcasteja voisin suositella: Modern Love, Kind World sekä Jäljillä-podcast (suomalainen).

elokuuta 02, 2020

Kasiluokan taidekuvia - by jowi

Selaan välillä vanhaa irc-galleriaani kun etsin kuvia blogiaiheita varten. Se oli todella aktiivinen paikka meidän teini-iässä ja siellä on yhä käyttäjäni täynnä aarrekuvia! Muistan että serkkuni teki minulle käyttäjän kiitoksena jostain jo vuonna 2004 ja pidin ajatuksesta olla ihan "ekojen" joukossa tuolla (ikäryhmästäni).

Kuitenkin nytkun selasin taas kansioita läpi, löysin vuosina 2007-2008 ottamani taiteelliset valokuvat ja innostuin tekemään niistä tälläisen nettinäyttelyn. Olin siis noin 14-vuotias ja tästä on aikaa yli kymmenen vuotta. Muistan ajatelleeni kuvien olevan hyviä, ja onhan nää aika hienoja kyllä. Kuvateksteissä on päivämäärät.

Gta Taidenäyttely: Vähävaraisuus
Gta Taidenäyttely: Masennus
Lue myös: Gta V - Elämässäni

23.03.2008 Keksipaketti


29.02.2008 Takapihan valo

22.03.2008 Perhonen

31.03.2008 Sillat

21.03.2008 Rip-vuosipäivä

19.04.2008 Pääsiäiskakku

21.03.2008 Kukkia haudalle

07.01.2008 Omppuja 
27.12.2007 Letku