Haku

huhtikuuta 24, 2020

#Lempivaatteeni ja Rana Plaza

Tänään on kulunut seitsemän vuotta päivälleen Rana Plazan romahtamisesta joten on aika taas puhua
pikamuodista. Voit lukea aikaisemman #Lempivaatteeni kirjoituksen alla olevasta linkistä, aiheina on lempivaatteen lisäksi True cost- dokumenttisarja sekä kulutuskulttuuri.

Lue: #Lempivaatteeni

Jos nyt kurkkaat paitasi made-in lappua, mitä se sanoo? Kiina? Turkki? Bangladesh? Varmaan viimeisin. Valmistusmaa vaihtuu aina sen mukaan missä on vähiten ihmisoikeus-lakeja suojella työntekijöitä & halvinta työvoimaa. Bangladesh oli pitkään yksi isoimpia ja vuonna 2013 Rana Plazan tehdasrakennus romahti, tappaen yli tuhat ihmistä. (1100 kuollut, 2500 loukkaantui). Tästä päivästä on siis kehittynyt päivä jolloin muistamme todellisen hinnan tuon t-paidan taustalla.

Aihe on saanut enemmän huomiota maailmassa Rana Plazan ja muiden valoon tulleiden faktojen jälkeen. Tuntuu että ihmiset ovat enemmän tietoisia siitä miten roskiin heitetyt vaatteet saastuttaa kaatopaikoilla vuosisatoja maatumatta, miten kemikaaleilla värjääminen saastuttaa paikalliset juomavedet ja miten ihminen joka tekee 9h per päivä/6 päivää viikossa saa koko päivän palkaksi kolme euroa. Ainakin itsestä tuntuu että nämä ovat päivänselviä asioita ja siksi en halua olla osana sitä kulutuskulttuuria missä läntinen maailmamme elää, tai ainakin vältän sen niin pitkälle kuin vain ihmisenä pystyn.

Kuitenkin välillä sen hokaa itsekkin ettei nämä asiat ole itsestäänselvyyksiä monelle. Ei kaikki näe sitä ympäristöä ja ihmisoikeuksia tuhoavaa tapahtumaketjua mikä on käynyt ennenkuin paita päätyy rekistä kaappiin. Moni ei tiedä että jokut ihmiset tekee paitoja työkseen, mutta ettei heillä ole muuta elämää. Moni ei tiedä miten aivopestyjä olemme toimimaan kulutuskulttuurissa missä jokainen murhe voidaan ratkaista "tällä mekolla"! Mutta tietty jos sulla on jo tämä mekko, niin osta se toisessa värissä! Meillä vallitsee muoti missä sesonki vaihtuu joka viikko ja ylijäämä heitetään pois. Se että sulla on värjätty paita, saattaa tarkottaa että sen värjääjällä on syöpä tai ihosairaus. Moni ei tiedä että paidan kuitu on lähtöisin eri maasta kuin missä se kootaan, mikä on eri maa kuin missä se värjätään, eri maa kuin missä se pakataan ja eri maa kuin missä se myydään. Ostat yhden vaatteen ja olet jo saastuttanut kuudessa eri maassa. Moni ei tiedä että ne kalliit merkkivaatteet tehdään samalla laadulla ja samalla ihmisoikeuksia polkevalla tavalla siellä samoissa tehtaissa.

Siksi näistä asioista pitää jatkaa keskustelua, koska kaikille nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä. Jos tunnet näitä lukiessa tunteen "Ah taas tästä, eiks tää oo jo ihan selkeä juttu?" - Voit laskea itsesi onnekkaaksi koska tiedät. Ja nyt voit jakaa asiasta jollekkin, joka ei ehkä tiedä. Joka voisi pysähtyä ihan hetkeksi ja miettiä sitä todellista hintaa sen vaatteen takana.

Joskus tarvitsemme vaatteita, siitä ei pääse mihinkään. Ostin "juuri" vuosi sitten neljät uudet pikkarit koska vanhat oli loppuun käytetyt, revenneet ja reikäiset. En ala aatteeni takia liikkumaan kommandona, ainakaan vielä.. Pointti on keskittyä siihen mitä sä oikeasti tarvitset? Jos haluat mennä shoppaileen pahan olosi pois, käsittele se. Jos haluat juhlistaa jotain tapahtumaa uudella kuteella, käsittele se ja löydä uusia rutiineja.


Mitä voin shopata?


Jos itse shoppailemaan meneminen yksin tai kaverien kanssa on se sun lempipuuha, niin kolutkaa
edes kirpputoreja läpi. Saatte sitä yhteistä aikaa kaverien kanssa ja kaikki löydöt on guilty-free.

Itse olen tehnyt yhden muistiinpano-kirjauksen puhelimeeni nimeltä "Hanki", mihin kirjaan ne vaatteet, kengät tai tavarat mitkä haluan. Esimerkiksi kun olin yläasteella, mulla oli sellaset läpsykengät mitkä nasahti aina kantapäähän kävellessä. Halusin samanlaiset mutta meni yli 6 vuotta ennekö löysin sellaiset mitkä oli juuri oikeat, eli varpaat suljetut ja ilman korkoa. Eri variaatioita löytyi matkalla mutta kun se oli ylhäällä tiesin mitä etsin.

Kun tiedät mitä oikeasti haluat on siitä helppo lähteä etsimään. Esim Facebook on täynnä ryhmiä ekologisesta muodista ja kotimaisista yrittäjistä joiden vaatteen tapahtumaketjua näkee todella pitkälle, kangas on luomua ja ihmiset ovat saaneet palkkaa sen teosta. Voit laittaa esim kyselyn näihin ryhmiin: "Etsin mustia legginsejä jotka olisi eettisesti valmistettu" - Ja sit siihen saa kaikki mainostaa omiaan & muut käyttäjät yleensä suosittelee omaa lemppariaan. Ja jos mietit sitä hintaa, mikä tietenkin on kovempi koska siitä on maksettukkin, voit miettiä että jos et shoppaa yhtäkään vitosen paitaa enää H&Mstä, voit hyvin ostaa silloin tällöin sen kalliimman vaatekappaleen, minkä oikeasti jopa tahdot.

Omalta listalta löytyy myös kivipestyt farkut sekä 80-luvun urheilutoppi mikä onkin vaikeampi löytää sekä toinen samanlainen paita kuin tämän kerran lempivaate.

Tämä on ollut alunperin isäni paita. Hän kuulemma myi näitä 80-luvulla pienen lisätienestin toivossa ja yksi paita jäi jäljelle. Hän antoi tämän siskolleen joka sen kännipäissään antoi veljelleni. Veljeni unohti joululahjani useana vuonna peräkkäin joten sanoin että anna mulle se iskän paita ja näin se löysi tiensä luokseni, enkä siitä luovu. Isästä on jäljellä hänen armeija-kaulakoru, kivi minkä toi lapista kun oli lapsi sekä tämä paita ja se on Eminem-paitojeni lisäksi #Lempivaatteeni.

Jos aihe kiinnostaa lisää, suosittelen todella katsomaan Yle Areenasta dokumenttisarjan "Verta, hikeä & T-paitoja". Se on suomenkielinen, ei tuomitseva tai vihainen vaan hyvin informoiva ja koukuttava katsoa. Siinä vaatteen koko matkan oppii ensikädessä Susani Mahadura, Sandra Hagelstam, Maiju Voutilainen, Joona Puhakka, sekä Veikko Seppälä.

Sekä yhä suosittelen vanhempaa englanninkielistä dokumenttia The True Cost jonka voi katsoa ilmaiseksi tästä linkistä: truecostmovie.com

Lue lisää vaateteollisuudesta sekä esimerkiksi suomalaisita vaatemerkeistä heidän vastuullisuudesta täältä: eetti.fi/vastuullisia-vaatteita

Katso myös uusin Youtube videoni vaatekaapin läpikäymisestä ja vinkeistä! www.youtube.com/vaatteetläpi

huhtikuuta 19, 2020

Oikeasti luonnollinen huuhteluaine

Noniin kauan odotettu Kuusi-pyykinhuuhteuluaine reseptini minkä olen jakanut Instagramissa muutamaan otteeseen on nyt (myös) täällä!

Suosittelen tekemään huuhteluaineen aina lasipulloon. Vältä muovia sen epäekologisuuden takia sekä muovista irtoavan mikromuovin vuoksi. Omat pulloni olen aikanaan ostanut kombuchan tekoa varten, mutta teen kombuni nykyään purkeissa niin pulloille tuli uudet käyttötarkoitukset.

Omat huuhteluainepullot on helppo kierrättää. Osta seuraava mehusi/limsasi korkillisessa lasipullossa ja käytön jälkeen pesaise ja uudelleenkäytä pyykkipulloksi!

Sekoitin erilliseen astiaan muutaman desin etikkaa, sekä muutaman desin vettä. Tähän sekaan käytin mänty-kukkaterapia tippoja sekä kuusi-kukkaterapia tippoja. (Hyötykäyttöön) - tippojen sijaan/lisäksi sekaan voi laittaa eteerisiä öljyjä ihan muutaman tipan. Laitoin kerkkään kuusta sekä eukalyptystä ja havuun mäntyä sekä teepuuta.

Sekoita kaikki yhteen ja suppilon avulla siirrä nesteesi pulloon. Huom, jos olet maasta kerännyt kauniin kuusen oksan, laita se ensin pulloon ennen nesteen siirtämistä. Älä ikinä revi oksia kuusista irti. Itse oksa tuo vielä lisäpotkua, mutta huuhteluaine toimii myös ilman sitä vallan mainiosti.

Huuhteluainetta kaadan pesukoneen huuhteluainelokeroon itse sen verran että näen sen siellä lokerossa, mutta en mittaa. Yhdestä pullosta olen saanut noin neljä annosta (0,5l pullot).

Huuhteluaineen tehtävä on tuoda mukanaan pieni raikas tuoksu vaatteisiisi. Sen tarkoitus ei ole kemikalisoida koko vaatekaappiasi tai vaatekappaletta haisemaan koko loppuelämäksi. Luonnollinen tuoksu on vaatteissa hetken ja asunnossa hetken kun vaatteet kuivuu, mutta sitten haihtuu. Pesen itse pyykkini pesupähkinöillä mitkä eivät jätä hajua jälkeensä joten tälläinen kerkkä-huuhteluaine on oikein kiva pieni lisä normipyykkiin. Voit myös kokeilla vapaasti mikä määrä sopii itsellesi, koska toisin kuin kemikaaliset tuotteet, tätä on vaikea laittaa liikaa ja katua hajua mikä ei lähde pois.


huhtikuuta 10, 2020

Postitus, Postimaksut & Shipping


[ English below ]
Tämä osio selittää kaiken postimaksuista - ulkomaille tilaamiseen. Mitä käytän pakkausmateriaalina? Millä kuljetan tilausket postiin? Mitkä kaikki postitus-vaihtoehdot on sinulle mahdollisia? Paljonko maksaa? Kaikki nämä tästä. Jos jäi epäselvää, ota yhteyttä jonna.jowi.sihvonen@gmail.com

Päivitetty 05/2022:
- Ulkomaille menneitä kirjeitä on hukkunut niin paljon matkalla että on aika päivittää nämä ehdot kokonaan. Ilman lähetystunnusta, posti ei ota vastuuta joten tästä lähtien lähetän kaikki paketit ja kirjeet kirjattuna ja lähetystunnuksen kanssa.

- En postita R-pakettina ja matkahuollon kautta ellei niin erikseen pyydetä ja sovita. Automaattinen postitustapa on Postin palveluiden kautta joko lähimpään Postiisi tai pakettiautomaattiin. Jos preferoit toista enemmän, voit pyytää esim. valitsemaan tietyn noutopisteen.

- En enää postita kirjeinä ilman lähetystunnusta ulkomaille, mutta kotimaassa tämä onnistuu jos asiakas haluaa edullisemman postituksen, mutta tällöin postin hukkaamat tuotteet on ostajan omalla vastuulla. Jos haluat silti pienen tuotteen kirjeenä, on postimaksu 3,00€.

- Kun laitat osoitetietosi, laita myös puhelinnumero koska sen tarvitsee lähetystunnusta varten. Myös Etsyssä, vaikka osoitetiedot tulee automaattisesti, lähetä myös viestillä puhelinumero.

- Jos haluat useamman tuotteen Etsystä, ota yhteyttä niin postikulut vähenee - Etsy lisää ne vain päällekkäin.


Helposti-paketti


Tämä on se "normaali"-käytäntö millä postitan pakettini. Helposti paketissa ei ole painolla väliä, kunhan se mahtuu tiettyihin mittoihin. 

- XXS pakettiin menee hyvin litteät, postilaatikosta tipahtavat tuotteet kuten kirjat, avaimenperät, kaulakorut jne. Hinta on 6,00€ (katso päivitetty hinta aina sivulta, hinta pyöristetään ylöspäin).

- S paketti on ehkä yleisin mitä käytän, koska siihen mahtyy moni makrametyökin, tai hiukan leveyttä sisältävät tuotteet. Kuitenkin sen katto on 11cm joten sitä paksummat työt / työt pehmusteilla ei mahdu siihen. Hinta on 7,00€ (katso päivitetty hinta aina sivulta, hinta pyöristetään ylöspäin).

- M paketti on sitten niille, minkä korkeus menee tuon 11cm yli. Yleensä ryhmätuotteille tämä on oiva paketti koska sinne mahtuu montakin tuotetta postitusta varten. Hinta on 9,00€. 

-Seuraava koko on L minkä hinta on 11,00€ ja viimeisenä "normipakettina" XL minkä hinta on 14,00€ (katso päivitetty hinta aina sivulta, hinta pyöristetään ylöspäin).



Pidempi kuin 60cm?
- Jos työn pituus on yli 60cm kuten vaikka makrameoviverhoilla tai vain isoilla töillä - on tällöin postituskin kalliimpaa. 100cm asti hinta liikkuu 8,00-20,00€ luokassa mutta jos pituutta on jopa 140cm asti, on hinta posteille 50,00€.

Tästä isommat työt pitää sopia joko noudolla tai mahdollisuuksien mukaan matkahuollon kautta.

Helposti paketti: Posti.fi Lähetä paketti tai kirje


Materiaali


Kierrätän kaikki pakettien materiaalit kotona ja uudelleen käytän ne kun lähetän tilauksia. Postipaketit ja niiden sisältämät ilmataskut ja paperipehmusteet on kaikki tulleet minulle jonkun tilauksen yhteydessä, eli paketit ovat hyvin ekologisia tältä kantilta.

En omista autoa, vaan kuljen postittamaan tuotteet aina kävellen, pyörällä, tierillä tai bussilla. Yleensä yhdistän postituksen muiden menojen kanssa jotta saisi lyötyä "kaksi kärpästä yhdellä iskulla". Periaatteessa siis paketin ympäristövaikutukset alkavat vasta postista.


Minulla on Youtube kanavallani video Jowisfreelifen kierrätyksestä, jämälangoista ja makrameesta jonka pääset katsomaan täältä: Kierrätys, jämälangat & makrame Ja blogipostausta tulossa myös aiheesta. 




Ulkomaan paketeissa vaikuttaa kaksi eri asiaa: Kohdemaa sekä paketin koko. Tietty pienempi paketti lähelle maksaa vähemmän kuin iso paketti kauas. 

English & Shipping


- I have updated the shipping in my Etsy store. Why? Because lot of the products got lost in the mail, and losing the item and giving refunds got to be too much of a hassle and not really worth the "low shipping rate". So as from today 05/2022 I will only ship with tracking witch means prices are going up. Even the smallest item will come to you in a registered letter. 

- I only ship your product after the payment has come through.

- Right now, I am not shipping to Germany because of the new LUCID ID number thing. 

- Payment depends on you "zone" and the size of the product. Here is a PDF site, that shows what zone does your country belong to (english):

- Small package zones and prices: Zone2 for 22€, zone3 for 46€, and zone4 for 46€.

- Medium package zones and prices: Zone2 for 23€, zone3 for 75€, and zone4 for 75€.

- Large package zones and prices: Zone2 for 35€, zone3 for 120€, and zone4 for 120€.

- Extra Large package zones and prices: Zone2 for 45€, zone3 for 170€, and zone4 for 170€.

- My Etsy shipping profiles are made using this zone model.

- Right now transport connections are cut off to Belarus, Libya, North Korea, Russia, Syria and Yemen. Transport connections that have been cut off to Ukraine will be restored using exceptional routes.

- There are two kinds of registered letters for small items, right now the standard price is 15,00€

- If you want more than one item, please message me about it and the shipping will be smaller. Etsy just adds all the shipping's together.

huhtikuuta 03, 2020

Toinen erä Seitsemän päivän satukirjaa


Nyt on ilmottautuminen taas auki! Ensimmäinen erä kyseistä kirjaa myi loppuun melkein heti saavuttuaan ja ennakkotilauksista ne viimeisetkin ovat löytäneet tiensä kotiin. Kirjaa meni Californiaan asti, se innoitti lapsia keskustelemaan tärkeistä asioista ja siitä nautti isoin siemauksien teekuppi kädessä moni aikuinenkin. Teidän palaute on ollut minulle hyvin tärkeää ja innoittanutkin tekemään toisen tilauksen. Satukirjan tilaus vol 2 here we come.

"Hyvän mielen satukirja" - Mistä moinen sanonta tulee? Mikä on kirjan pointti?


Esipuhe
Sadut ovat tärkeä osa lapsen kasvamista. Se on yhteinen hetki sekä vanhemmalle että lapselle, se on rauhallinen toiminta ennen nukkumaan menoa, mutta ennenkaikkea – se on stimulaatio kehittyvälle mielelle ja mielikuvitukselle. Elämän huipuista oppiminen mielenkiintoisissa tarinoissa on parasta lääkettä kasvukivuille. Tähän kirjaan olen kirjoittanut hyvänmielen pohjalta opettavaiset ja rakkautta täynnä olevat tarinat.

Halusin jatkaa kirjan mielekästä teemaa myös kuvitukseen, mikä johti minut hakemaan kuvittajia taiteilijaryhmistä. Ajattelin satujen eroavan toisistaan paremmin ja henkilökohtaisemmin, jos jokaisella sadulla on eri kuvittaja. Samalla saan annettua mahdollisimman monelle taiteilijalle sitä tunnustusta, minkä he ansaitsevat. Jokaiselle on valittu satu heidän kädenjälkensä perusteella ja omanlainen taidetyyli herättää sadut eloon.

Tulipojan Liekit -satu on omistettu nuorelle miehelle nimeltä Markus Saari. Hänen äitinsä Varpu on kuvittanut kyseisen sadun kuvat ja saanut niiden teosta terapiaa, menetettyään poikansa kaksi päivää
joulun jälkeen 26.12.2016. Lepää rauhassa Markus Juho Fabian Saari 31.10.1979 – 26.12.2016


Kuvitus


Kirjassa on seitsemän eri tarinaa, jokaisen on kuvittanut eri taiteilija ja jokaisessa on tärkeä opetus elämästä. Alempana on listattu tärkeät teemat.

Kirjan ikäsuositus on +6 mutta kuvitukset pitävät nuoremmatkin mukana ja tästä on kehuttu aikuistenkin pitävän. Kirja pistää miettimään - positiivisten vaikutteiden kautta. 

Satu, Opetus & Kuvittaja


Poika ja kasvihuoneiden valot
Mustasukkaisuus ja sen juurien ymmärtäminen.
Kuvittaja: Aleksi Lydman

Pohjoistuulen sydän
Isojen esteiden edessä täytyy välillä kysyä: Mikä on oikein?
Kuvittaja: Ulla Fallström

Tulipojan liekit
Itsensä ja muiden hyväksyminen erilaisuudesta huolimatta.
Kuvittaja: Varpu Saari
Omistettu: Markus Saari

Tyttö oranssissa viitassa
Kärsivällisyys palkitsee paremmin kuin hätiköidyt päätökset.
Kuvittaja: Marika Hartikainen

Ujo-Tintti
Ystävien puolustus sekä pelon voittaminen.
Omistettu: Tintti

Louhoksen merenneito
Itsensä löytäminen vaikka et tiedä mistä aloittaa.
Kuvittaja: Elina Alho

Puhelinystävä
Teknologia ei korvaa ystäviä eikä elämän sisältöä.
Kuvittaja: Katja Intonen

Lue koko aihe: Satukirjan kuvitukset


Kuvassa unet keskeytyi kun ovelle tuli paketti kirjoja! Nämä alku ajat ovat rakkaissa muistoissa ja niistä alkutaipaleistani sekä ensimmäisistä kirjan blogipostauksistani voit lukea englanniksi täältä:


Satukirjan ensimmäinen tilaus tehtiin vuonna 2017 ja nyt toinen tehdään vuonna 2020 tai 2021. Ennakkotilaajat pääset etunenässä nauttimaan siitä varmuudesta että he saavat oman kappaleen kotiin. Tällä hetkellä ei ole tiettyä julkaisupäivää tiedossa koska uutta listaa ollaan vasta keräämässä, mutta tästä tiedotan Facebook-kanavallani kun se lähestyy. Mitä ilmeisimmin tätä kirjaa pidämme taas hyppysissämme vuonna 2021. 


Päiväys: 2.11.2017
Tässä välissä nopea kiitoksen sananen.

Ihan ensinnäkin, kiitos maltista ja kärsivällisyydestä kaikille ennakkotilaajille! Ensikertalaisena kirjan julkaisu-ajankohdan arvioiminen oli yllättävän vaikeaa. Mukana oli monta vaikuttavaa tekijää, mitkä vähän venytti prosessia, mutta täällä ollaan. We did it!

Koko kirjaa ei olisi varmaan tapahtunut ilman Teija Longin apua taittotyössä. Iso kiitos siitä! Sekä super-kiitos kaikille kuvittajille: Varpu Saari, Marika Hartikainen, Elina Alho, Ulla Fallström, Katja Intonen, sekä Aleksi Lydman. Kiitos teille kun otitte aikaa arjestanne tehdäksenne nämä kuvat!

Amerikassa näihin Marraskuun aikoihin juhlitaan Kiitospäivää (Thanksgiving), joten miksen minäkin: "I'm thankful for being a writer".


Omakustanne


Omakustanne painopaikaksi rantautui Bookcover Oy.

"Kirjapaino Bookcover Oy on syntynyt intohimosta kirjapainotaitoon, paperiin ja tiedon jakamiseen. Valmistamme erilaisia painotuotteita kirjoista, esitteisiin, lehtiin ja seinäkalentereihin. Lisäksi valmistamme mm. käyntikortteja, kirjekuoria, julisteita ja roll-uppeja. Saat siis lähes kaikki tarvitsemasi painotuotteet meiltä ilman juoksemista luukulta toiselle!"


Olen todella iloinen että valitsin Bookcoverin ja siksi siitä halusinkin sanaisen jakaa.
Asiakaspalvelu oli todella ystävällistä, ja kun asiakkaana on joku jolle kaikki on vähän uutta ja ihmeellistä, oltiin siellä päässä myös ymmärtäväisiä. Yhteydenpito oli nopeaa, ja painon laatu virheetön.
Kirjatkin tuli suoraan kotiovelle, ihan muutamassa päivässä. Kiitokseni siis Vesalle, ja muille Kustannusosakeyhtiö Bookcoverilla!

Toinenkin tilaus tullaan tekemään Bookcoverin kautta. 

Kuvassa teemme layoutia taittajani Teija Longin kanssa. 


Okei, miten tilaan?


Kirjan hinta on 15,00€ kpl. 

Postikulut: Aikaisemmin postikulut ovat olleen 2,00€ kpl, mutta viimeksi posti hukkasi usean paketin ja koska kyseessä on tällöin kirje-lähetys ei niitä koskaan saatu takaisin. Nytkin siis, saat pakettisi kirjeenä tuolla 2,00€ postimaksulla - Mutta tällöin paketti on omalla vastuulla. En pysty korvaamaan kaikkia kirjoja mitä posti hukkaa. 
Suosittelen siis 5,90€ maksavaa helposti S-pakettia tai R-pakettia. Tällöin paketilla on lähetystunnus joten posti ei voi sitä hukata & jos hukkaa se on heidän vastuullaan. Hintaa tulee muutama euro enemmän, mutta ainakain kirja tulee perille. Myöskin, jos ostat useamman kuin yhden kappaleen, on tällöin kirjevaihtoehto poissa vaihtoehdoista. 

Kysy perheeltäsi ja ystäviltäsi haluatteko tehdä kimppatilauksen? Aiotko antaa kirjaa joululahjaksi? Mieti kuinka monta kappaletta haluat tilata. 

Kun olet päättänyt, laita minulle sähköpostiviesti osoitteeseen: