Haku

heinäkuuta 22, 2023

Haylie Pomroy Vegenä sekä vegaanisena! #vegan

 

Kolmekymppinen elämä lähti rallattaen käyntiin tutustumalla body typeen ja siitä neljän viikon ruokavaliolle. Nyt tuo neljä viikkoa Haylei Pomroyn ruokavaliota on takana. Sen tarkoitus on uudelleen käynnistää ruoansulatussysteemi, vaihtelemalla viikon aikana hiilarin, proteiinin ja rasvan väliltä. Koska olemme kasvissyöjiä, tuli tämäkin (lue myös: ketogeeninen vegeruokavalio) vedettyä vegenä - toki koska maitotuotteet ei ole sallittuja, oli ruokavalio tältä osin vegaaninen. Puoliso syö kalaa, joten ruokamme erosi välillä tämän puolesta. Päivitän tätä viikko kerrallaan! 

Tosiaan ma-ti syödään hiilaripainotteisesti ja harrastetaan aerobista liikuntaa. Ke-to on ketoosi ja sali ja pe-su on rasvapainotteinen sekä rentoutusjuttuja. Ruoka-aineet on hyvin, hyvin rajatut joten niiden seasta pitää suunnistaa. Tämä postaus on etenkin teille, jotka mietitte aloittavanne tämän 4vkon ruokavalion, olette sen kanssa jo tuttuja ja olette myös kiinnostuneita tekemään sen vegenä sekä monipuolisesti.

VIIKKO 1

Kiellettyjen listalla on maitotuotteet, alkoholi, monet viljatuotteet ja kofeiini -mikä on itselle ehkä se pahin. Rakastan kahvia. Day 3 menossa ja olen todennut että koska en käytä mitään päihteitä, on kahvi sellainen mistä en halua luopua. Sitä paitsi, olen kirjoittaja, on älyttömän vaikeaa kirjoittaa ilman kahvia! Kuitenkin olisi hyvä ettei siihen olisi näin iso koukku, että pari päivää ilman sitä aiheuttaa päänsärkyjä. Enköhän kestä neljä viikkoa. 

Viikon lopuksi oli kaikki kofeiiniinliittyvät hedarit poissa ja olo ihan hyvä. Painoa tippui 3kg ja ympärysmittoja lähti yhteensä 25cm. 


VAIHE 1 RUOKA - Hiilarit

Ensimmäiseen vaiheeseen tein aamupalaksi riisimaitoon mustikka-mansikka-kaurahiutale smoothien ja välipaloina oli hedelmäsalaatti mikä sisälsi esim. hunajamelonia, mansikkaa, kiiviä sekä päärynää. Toisella viikolla lempi snäkiksi tuli mansikka-ananas-riisimaito sekoitus mitä aion syödä myös tulevaisuudessa. 

Pääruokana oli ensin mustapapu-porkkanaraaste pihvejä sekä bataatti-sipuli muusia, mutta tämä kombo ei sit toiminut niin hyvin kuin toivoin, joten yhdistin ne (aidon) ruisleivän päälle ja käytin airfryerin kautta. Nam! Pääruokina oli pitkälti mustapapu-tomaattimurska-sipuli leipiä ja välillä bataattiranskalaisia air fryerin kautta. Paras ja Hayleille sopiva leipä on Patrik merkin ruisleivät.


VIIKKO 2

Toinen viikko tuntui heti helpommalta koska osasi jo miettiä etukäteen ruokia mitä tulee syömään ja mitä niihin kaupasta tarvitsee. Tulimme myös siihen tulokseen että säännöllinen ruokailu on tärkeää ja haluamme pitää siitä kiinni myös jatkossa. Tässä Hayleilla kun syödään 3h välein. 

Toinen viikko meni aika helposti myös liikunnan osalta, tuntui jopa aika hyvältä käydä hiilaripäivänä hakkaamassa säkkiä kuntonyrkkeilyssä sekä pumppaamassa vähän lihasta salipäivinä. Lopputulos oli edellisen päälle -1,5kg sekä muutamat sentit. 


VAIHE 2 RUOKA - Ketoosi

Ti-ke on tämän vaiheen brutaalein vaihe, eli sisälsi lähinnä tofua tai tempeä (maustamatonta) sekä sallittuja kasviksia. Tein airfryerissä parsakaalia mistä tuli ihanan crispiä ja tehosekottimessa sekoitin kasvislientä, pinaattia, rukolaa, limeä sekä tamarin soijakastiketta ja sain aika hyvän soosin ruoalle, mikä muuten olisi aika kuiva. Veden sekaan vähän limeä mauksi mutta aikalailla näillä eväillä. Ketoosi vaihe on raskain koska ruoka-aineet on niin rajatut, mutta samaan aikaan se on vain 2 päivää ja sitten pääsee parhaaseen vaiheeseen. Myöskin, ketoositaustani takia pääsen selkeästi nopeasti ketoosiin jolloin näläntunne hellittää.


VIIKKO 3

Ei ihme että ihmisillä loppuu motivaatio kesken kolmosvaiheessa. Takana on kakkosviikon punnitus joka tulee olemaan pienempi kuin ensimmäisellä viikolla, eli siihen voi vähän "pettyä" vaikka pudotus olisikin oikein hyvä. Myöskin kun pari viikkoa on takana alkaa ruoat ja säännöt kyllästyttämään. Tein itse vähän kevyemmät reenit tällä viikolla koska leikkasin sormestani palan pois päivänä kun piti lähteä nyrkkeilemään ja seuraavat salit piti ottaa varovasti ettei sormi osu mihinkään. 

VAIHE 3 RUOKA - Rasvapainotteinen


Tämä on paras vaihe tätä ruokavaliota. Urheiluna on rentoutumista, eli varasin joka perjantaille lempihierojalleni ajan - vinkkinä Teemu at HerraHieroja Tampereella! Lauantaisin venytellään puolison kanssa tunti pitkiä minuutin venytyksiä ennen saunaa ja sunnuntaina joogataan. 

Ruoka on rasvaista eli tein pääruoaksi joka viikonlopulle linssi-kookoskermakeiton missä reilusti kasviksia. Välipaloina 30g pähkinää eri muodoissa kuten cashew, pistaasi, hassel ja pekaani. Myös vattuja, luumuja ja karhunvatukoita tuli otettua välipaloina. Aamupalaksi otettiin aina perjantaisin avokado jotta saa rasvaa heti kehoon ja muutoin cashewmaito-mustikka-lime-smoothiee. 



VIIKKO 4 VIKA VIIKKO

Viimeinen viikko tuntui tämän ponnistuksen jälkeen vähän ekstralta. Kolme viikkoa on tarpeeksi saamaan sinut tottumaan uuteen rytmiin ja tiputtamaan kaiken myrkyllisen elämästäsi, neljäs viikko pitäisi toteuttaa totuttelu vaiheena takaisin arkeen, mutta toki terveempänä kuin lähtiessä. Eli pikkuhiljaa lisätä kaikkia aineksia mitä haluaa käyttää. Vika viikko oli kuitenkin sinänsä mukavin koska sai monta "vikaa" ponnistusta - Vika ketoosi, vikat ruisleivät, vikat jne. 


AFTERMATH

Painoa lähti noin 7kg ja senttejä useita. Taitaa Hailien "puhe" olla että 10kg takuuvarmasti, mutta mun superhitaalla ruoansulatuksella not gonna happen. Kuitenkin huomasi sen kiihtyneen ja esim sen miten nopeasti pääsin ketoosiin oli yllättävää. Itselleni selkeästi sopi ruokavalion muuttelu säännöllisesti kun taas puolison elimistö ei tykännyt tästä ollenkaan. 

Haylien jälkeen pidin kuukauden sitä että oli 2 ketoosipäivää viikossa ja se oli muuten hyvä mutta selkeästi kaipaisi enemmän vegaanisia ruokia näille ajanjaksoille, koska ketossa se menee helposti siihen juuston syöntiin. Käteen jäi kuitenkin myös muutama liikuntaharrastus kuten viikottainen nyrkkeily ja kun kesä alkoi niin alkoi myös uinti. 

Tuskin tätä teen enää uudelleen, maksimissaan jokin restart viikko mutta koko kuukautta tuskin. Kokeilu oli onnistunut ja todella vahvisti myös parisuhteen tiimimenoa kun saimme tehtyä tämän urakan yhdessä toisiamme tukien. Toivottavasti tästä postauksesta on apua teille jotka Haylien ruokavaliota mietitte. Suosittelen tekemään 3 viikkoa ja 1 viikon palauttelua pikkuhiljaa ns Haylie+vähän muuta -menolla. Ja myös kieltäytyy kaikesta mikä on kiellettyä, if you ain't gonna do it right, don't do it pätee tässä. 


heinäkuuta 02, 2023

Vähäkaloriset herkut kaupasta



Aikaisempi herkku-aiheeni on ollut yksi luetuimmista aiheistani jo vuoden putkeen, mutta se tavallaan rajaa herkuttelua vain ketogeenisen ruokavalion toteuttajille. Näitä herkkujahan on tullut bongattua aikalailla tässä vuosien aikana joten ajattelin niistä jakaa tänään vähän enemmän. Näissä on katsottu vain kaloreita sekä sitä miltä ne maistuu. Tässä postauksessa ei myöskään oteta vastaan kommentteja siitä, miksi pitää kaloreita laskea ja jos sellainen mietityttää suosittelen lukemaan aiheeni: Saako enää laihduttaa? Tämä on safeplace julkaisu heille, ketkä etsii kalorikevyitä herkkuja arkeensa.

Lue myös: Makeat ketoosiherkut sekä Ketogeeninen vegeruokavalio

Makeat

Makeanhimoon voisin suositella seuraavia kaupan antimia & itse valmistettuja herkkuja. Kuitenki perus Fazerin sinisessä levyssä on 1100 kcal, Maraboun levyssä 1080 kcal ja esim Pantteri karkkipussissa 994 kcal. Aina ei mahdu päivään sellaisia kaloreita vaikka makeaa tekisikin mieli, aina ei myöskään ole malttia syödä vain paria riviä tai osaa pussista eikä halua sellaista riski-houkutusta kotiin. - Milloin voi miettiä vähän kevyempiä vaihtoehtoja. Jos niin haluaa!



Lohilo jäätelöt
Ehkä paras keksintö herkkujen maailmassa on lohilo jäätelö. Näissäkin on kuitenkin eroja eikä kaikissa ole yhtä pienet kalorit kuin toisissa, joten listaan tähän kaikki maut pienimmästä kalorimäärästä isoimpaan: Chocolate lover 219, Mint chocolate chip 242, Salted caramel 242, Unicorn dreams 254, Half'n half 273, Chocolate brownie 278, Cookie dough 278, Lohinella 282, Strawberry 298, Texas Pecan 359, Damn 382

(Hiilarijärjestys: Chocolate brownie 12,9, Chocolate lover 15,2, Unicorn dreams 17,3, Salted caramel 19,3, Half'n half 22,6, , Cookie dough, 22,6, Mint chocolate chip 25,2, Texas Pecan 26,3, Lohinella 28, Strawberry 28, Damn 34,7)

Nocco mehujää
Nocot mainitsin jo Makeat ketoosiherkut aiheessa koska eivät sisällä ollenkaan hiilaria, mutta myös kalorien kannalta tämä on helppo vaihtoehto. Yhdessä mehujäässä on vain 21 kcal. Ananas on inasen paremman makuinen omasta mielestä kuin punainen vaihtoehto!


Kaakao
Mukillinen kauramaitoa ja 1-4 lusikallista kaakaojauhetta. Tämä on sellainen herkku mitä ei tee mieli jos kaapissa on vain jokin random kaakaojauhepussi, vaan käy ihan ajatuksen kanssa kaupassa katsomassa että mikä houkuttelee sinua eniten. Itse päädyin uuteen muumi minttukaakao valintaan ja tein reseptin tästä myös sulamoon. 191 kcal per muki. Jos teet puoliksi vetee, sata kaloria. 
(Sulamo: Jowin kaakao)

Toinen samantapainen juoma on kylmään maitoon/maito-veteen pari lusikkaa Nesquickin mansikkapirtelöjauhetta (yleensä jenkkihyllyllä).

Rusinat
Yllättävä herkku on rusinat. En ole koskaan ollut sellainen tyyppi jolle hedelmä on yhtä tyydyttävä vaihtoehto kuin levy suklaata (kuten ei monelle muullekkaan) mutta rusinat yllätti. Joskus kun tekee mieli vaan vähän jotain, on ilo kun on rusinapaketti kaapissa. Rusinoita on myös pienissä annosbokseissa mikä helpottaa, kun ei tarvi mittailla ja punnita isosta laatikosta. Pieni annosboksi sisältää noin 120 kcal.


Pocky ja Nutella Go
Sanoisin että alle 300 kalorin kun menee puhutaan vielä aika maltillisesta herkusta. Kokonaisen Pocky suklaa paketin kalorit on 230 kcal vaikka pureskeltavaa riittää. Syö yksi kerralla niin tuntuu pidemmältä ajalta :D Nutella on itsessään niin makeaa että tälläinen pikkupaketti täyttää makeanhimon nopeasti ja tämän paketin "hinta" on 276 kcal.

Sisu horna
Tämä on täysin oman maun mukaan mutta välillä sisu toimii hyvänä pikku makeisena. Etenkin siis horna. Pussissa on 148 kcal.

Dumle kaakaojuoma
Nyt on tullut vegaanisena herkkuna kauppoihin Dumle ja Pätkis kaakaojuomia. Näitä myydään sekä isossa että pienessä annoksessa. Pienessä 250ml annoksessa on 183 kcal. 

Suolaiset

Suolaisen himoon tarvitsee tietty myös muitakin vaihtoehtoja kuin perus sipsit kaupasta. Kuitenkin perus Manhattan pussissa on 1430 kcal ja esim juustonaksu pussissa on 1292 kcal. Miten siis voitat suolaisen himon, ilman että häviät päivän tavotteita?


Maissinaksut ja dippi
Tässä koko pussissa on 132 kaloria ja vaikka on2 enemmänkin pikkulapsien snackiksi suunniteltu, se sopii dipin kanssa erinomaisesti suolaisen nälkään. Dippi toki pitää laskea erikseen mutta yhteensä puhutaan noin 250 kcal kombosta.

Hapankorppu voilla
Ihan se perinteinen ihana snäksi on hapankorppu voilla, tässä ongelma usein onkin se ettei niitä malta syödä vain muutamaa. Yhden kalorit (10g korppu) on 33 kcal + voi. Ei siis kovin paha.

Riisikakut ja levite
Samankaltainen kuin edellinen, mutta jonkun levitteen kanssa menee jokin riisikakku kivasti suuhun. Riisikakut ovat kovin kevyitä milloin kalorit on noin 30kcal, mutta popcorninmakuinen maissikakku menee itsestään ja on muuten tosi hyvää, 40kcal kpl.

Kalorikevyet ranskalaiset
Pese perunat, lohkoa noin samankokoisiksi paloiksi (pidä kuoret) ja keitä ne kypsiksi, tai vähän vajaaksi. Kippaa siivilään nesteiden poistoa varten ja vielä huuhtele kylmällä vedellä. Tämän jälkeen laita kerros lohkoja air fryerin pohjalle eli ei kovasti päällekkäin. Saatat joutua tekemään useamman satsin. Omassa fryerissä pidin noin 160 asteessa 10-15minuuttia mutta tämä on varmasti laitekohtaista. Kun ranet on saaneet pintaa ja ovat valmiita, kippaa ne kulhoon missä maustat ne peruna- ja vihannesmausteella. Anna jäähtyä hetki ja nauti majoneesin, ketsupin, sinapin tai kermaviilidipin kera! Perunoissa on sama kalorimäärä kuin keitetyssä perunassa vaikka ovat periaatteessa ranskalaisia. 

Päivitetään tarvittaessa !

heinäkuuta 01, 2023

Huonoja uutisia



Hallitusohjelma Heikko ja Säälittävä Suomi julkaistiin 16.6.2023 ja jos ei uuden oikeistohallituksen tähän mennessä tekemät päätökset saaneet uskomaan jonkinlaiseen reality-tv punked scenaarioon tai simulaatioteoriaan siitä miten kukaan voisi olla näin total idiotismia että on a) tullut aivopestyksi siihen että tämä hallitus oli hyvä idea tai b) uskoisi yhä tämän olevan hyvä idea - niin tässä vähän eläinten oikeuksista, tai niinkin niiden puutteesta otteita.

Hallituskaudella ei tehdä kansallisesti sellaisia päätöksiä, jotka lisäävät maatalouteen kohdistuvia kustannuksia. Kasvu- ja kuiviketurve määritellään strategisesti tärkeäksi raaka-aineeksi ja turvepeltoja käytetään jatkossakin huoltovarmuuden ja ruokaturvan varmistamiseksi. Kalankulutuksen hallitus aikoo saada kasvuun saatavuutta ja vientiä lisäämällä ja keventämällä kalankasvatukseen liittyvää luvitusta ja sääntelyä. Näiden eläinryhmien hyvinvoinnista hallitusohjelma ei puhu. Tunnistaa suomalaisen alkutuotannon kuten eläintilojen, porotalouden ja turkisalan tärkeyden. Hallitusohjelma mainitsee, että metsästyksen ”yhteiskunnallinen merkitys tunnustetaan ja sen tulevaisuus turvataan”. merimetsot ja valkoposkihanhet siirretään lintudirektiivin tiukasti suojeltujen lajien listalta. Hylkeiden metsästyksen lisäämisestä ja lupaa toimia aktiivisesti hyljetuotteiden kaupallisen hyödyntämisen puolesta. Liikuntasetelin käyttöalaan lisätään kalastus- ja eräpalvelut. Naakkojen ja varisten tappamista lisätään. Hylkeiden metsästystä merialueilla tehostetaan. Vieraslajien metsästystä ja tappamista aiotaan tehostaa.

Hallituksen näkökulma eläimiin on ohjelman perusteella hyötykeskeinen ja vihamielinen. Eläintuotanto jatkunee entiseen malliin ja monia luonnonvaraisia eläimiä uhkaa tappotuomio. Vieraslajeille, metsästettäville lajeille, suurpedoille ja tuotantoeläimille on siis luvassa heikentävää eläinpolitiikkaa.


Turhauttaa. Itkettää ja ahdistaa. Onko tätä maailmamme meno? On ainoa kysymys minkä uskallan kysyä. Halu ignoorata tämä kaikki on vahva ja samaan aikaan palo taistella on myös suuressa tulessa, mutta laantumassa energian puutteeseen. 

Haluan vain oman tilan minne pelastaa eläimiä. Heihin ei voisi kukaan kajota. 

No sentään natsiministeri on eronnut virastaan niin kai tässä jokin toivonkipinä on auennut maailmaa kohtaan. Ehkä saamme vielä toivon verran happea. Se on ainakin varmaa että vuoden alusta alkanut burn-out on näyttänyt jatkoaikaa oleskelulleen.