Haku

syyskuuta 26, 2021

Ensimmäinen sienimetsä

 

Kävin ystäväni kanssa Kurussa järjestetyn "Sienten kanssa sinuiksi" - kurssin. Ennen tätä kurssia, en ollut koskaan käynyt sienessä ja ehkä yhden käden sormin laskettavan määrän kertoja edes maistanut sieniä. Yleensä uskomattoman pettymyksen huokailevana kun tatteja on kehuttu maasta taivaisiin ja auralla täytettyjä sieniä kaupattu sanoin "sä rakastat auraa, tää maistuu vaan siltä" - ja limaset sienivedet suussa sylkenyt roskikseen. 

Miksi siis halusin päästä sienten kanssa sinuiksi?

Omavaraisen elämän haaveilu on varmaan yksi isoimmista lähtökohdista, että voisi kävellä luontoon ja löytää jotain suuhunpantavaa. Kasvisruokavaliolla myös sienet olisi oiva lisä ja ulkomailla ei kokisi sitä pettymystä kun vegeburgerin sisällä onkin pihvin sijaan sienen hattu. Puoliso rakastaa jo sieniä niin tässä olisi iloa yhdessäkin - ruokana ja harrastuksena. Oli mulla sellainen kutinakin että olin vain saanut huonon lähtökohdan koko kasville (aitotumaiselle epäkasville?) - miksei kellekkään tullut mieleen maistattaa jotain muuta sientä / kokata ilman sitä sieninestettä? Oltais voitu aikaistaa tää harrastus vuosikymmenellä. 

Äitini on kova sienestäjä mutta lähtee siihen aikaan metsään kun ite painelen nukkumaan eikä olla (ainakaan vielä) päästy jakamaan tätä harrastusta yhdessä. Maistoin kerran vanhassa työharkkapaikassani täytettyjä paprikoita koska se oli ainoa vegevaihtoehto ja sen sisässähän oli jotain tattipaloja. Se oli yksi parhaista ruoista koko vuonna ja jäi mieleeni. Aikaisemmin tänä vuonna tämä sama ystävä jonka kanssa kurssin kävimme näytti miten sienet kannattaa kokata - kuivalla pannulla kunnes kaikki nesteet on haihtunut pois. Toinen positiivinen kokemus ja uusi alku sienten kanssa.


Sienten kanssa sinuiksi - kurssi

LuontoLeenan järjestämällä Tredun kurssilla käytiin aluksi teoriaa sienistä, hiukan tunnisteltiin ja sit lähdettiin porukalla metsään. Siellä huomasin oppineeni tunnistamaan jo kourallisen sieniä kuten suppilovahvero, lampaankääpä, isohapero ja kantarelli. Näitä paljon tulikin koppaan ja myöhemmin loihdin ensimmäisen sienipiiraani! Suppikset ja kantarellit savujalotofun sekä fetan kanssa. Oli muuten todella hyvä sieniruoka vaikka itse sanonkin. 

LuontoLeenan kotisivuille pääset täältä: luontoleena.wordpress.com
Tredun kurssit: (Kurun jutuille valitse metätien toimipiste): tredu.fi/hae-opiskelemaan

Nyrkkisääntöinä, tatit eivät ole koskaan myrkyllisiä, mutta muutama pahanmakuinen löytyy. Rouskut täytyy ryöpätä eli ns keittää ja että älä kerää jos et tunnista. Sienilajeja on tuhansia, joten on helpompaa keskittyä etsimään niitä mitä tunnistat, kuin koittaa miettiä jokainen vastaantuleva sieni erikseen. 



Välineet

Mullahan ei mitään sienestysvälineitä ollut joten sellaiset piti hankkia. Kirppareilta ei löytynyt omaan hätään nopeasti lähentyvän kurssin kanssa mitään, mutta Partioaitan lahjakortilla (minkä sain viime vuonna joululahjaksi) pääsi ostamaan sieniveitsen. Käteen tarttui Laatupuikko.

Kaunis ja palkittu käsintehty kotimainen sieniveitsi valmistetaan aidoista luonnon materiaaleista. Veitsen terä on ruostumatonta ja karkaistua terästä, ja terä valmistetaan Suomessa. Kahva ekologisella puuvahalla oranssinkeltaiseksi värjättyä kotimaista koivua ja tuppi värjättyä OEKO-TEX–standardoitua luonnollista villahuopaa. Harja veitsen päässä on luonnonkuiduista. Arvoketjultaan ja materiaaleiltaan aidosti kotimainen sieniveitsi on laadukkaasti kaunis ja käytännöllinen, todellinen sieniveisten aatelinen. www.partioaitta.fi/laatupuukko


Sienikori oli toinen hankinta. Käsityö-yrittäjyyttä pääsimme tukemaan vierailemalla Korimiehen (/Koriset) hallissa ja valitsemaan pärekorit kotiin. Itselleni otin tumman sävyisen korin missä on reilusti tilaa tulevaisuutta ajatellen (välineet, vesipullo, marjoille oma osuus tms!). Ystäväni osti samasta paikasta sienikorin lisäksi puuhaloille koreja kaksi uuteen omakotitaloonsa. 

Koriset kotisivut ja verkkokauppa: https://www.koriset.info/
Ostin myös Suomalaisesta Kirjakaupasta sienikirja, sen kokoisen että pystyy hyvin olemaan korissa mukana. Tämän: suomalainen.com/products/sieniopas


Kurssin lopuksi joimme vielä nokipannukahvit ja kertasimme oppimaamme. Voitin arvonnasta valokuvakirja minkä aiheena on luonnonpelastus eli oikeaan osoitteeseen tuli. Saimme myös todistukset kurssistamme ja oli oikein mukava ilmapiiri. Tällä porukalla voisi sienestää useamminkin. 

Tunnen että tulin sienten kanssa sinuiksi ja odotankin jos pääsisi vielä tänä syksynä sienimetsälle. Jos ei, niin tiedän mitä teen ensi keväästä - syksyyn. 😎🍂

syyskuuta 18, 2021

Melkein kuuluisa

Vierailuni Hui Hai Hiisissä on tapahtunut aikana milloin ainoa tapa nähdä se uudestaan oli olla julkaisuajankohdan aikaan ruudun ääressä painamassa Rec. nappulaa ja nauhoittaa se (mieluiten) tyhjälle VHS kasetille. Tämän muistaminen sai mut miettimään moniakin juttuja missä olen päässyt olemaan mukana ja halusin johonkin ne tallentaa. Tänne siis! Tässä on vähän omia vierailuja lehdissä tai muissa julkaisuissa, jotkut linkit ei enää toimi (vaikkei netistä pitäisi asioiden ikinä hävitä). 


No täytyyhän se aloittaa huipulta, eli Hui Hai Hiisi seikkailussa vierailu vuonna 2000. Tämä löytyy yhä Ylen arkistojen kätköstä ja jakson kohokohdat on nähtävissä heidän sivuiltaan: 


Varmaan pahin addiktio mikä mulla on ollut, on ollut hiekan pöllyytys. Sitä tehtiin myös muksuna rannalla (tosi kiva) kun Aamulehden toimittaja tuli tekemään kesästä nauttimisesta jutun ja saatiin mojova kuva lehteen :D -2000


Vuonna 2016 odotin junaa Tampereella ja päädyin tälläiseen Ennen-Nyt kuvasarjaan Tampereen kaupungista minkä Aamulehti teki. Valitettavasti se ei ole enää saatavilla heidän sivuillaan, mutta jos joskus palautuu samaan linkkiin niin:


Kun olin feissarina töissä meistä kirjoitettiin juttu Voionmaan lehteen, pääset lukemaan sen täältä: http://voionmaatanaan.net/arkisto/feissarit-hairikoita-vai-maailmanparantajia/


Vuonna 2015 luokkamme Match Show opinnäytetyöstä tehtiin juttu Kauhajoki lehteen, pidimme näyttelyn sekarotuisille koirille!


Vuonna 2018 kesällä minut valittiin viikon kevyt yrittäjäksi ensimmäisellä haulla! Käytän kevyt yrittäjyydessäni Ukko.fi:n palveluita. Lue koko juttu heidän sivuiltaan:




Tärkeä haastattelu pääsiäissuunnitelmista Kauhajoki-lehdessä 2013/2014 aikoihin.


Teen makrametöitä, missä on kiinni lahjoitussumma tietylle järjestölle esimerkiksi Naisten Pankki, Animalia, Hope sekä SEY. Tämä artikkeli julkaistiin Naisten Pankin sivuilla 2018 syksyllä:


Aamulehti kirjoitti jutun tärkeästä aiheesta, Naisten Pankin  tempauksesta "Kävele naiselle ammatti" joka järjestettiin jo kahdeksatta kertaa. Jo 30 eurolla voit mahdollistaa sen että jonkun elämä muuttuu. Lue koko juttu: https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000007568311.html


Toisen kirjan julkaisuni jälkeen Tamperelainen kirjoitti minusta ja kirjastani (Takkunuttu) jutun lehteen! Luettavissa myös: https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/3880457


Kirjoitin aiheen blogiini kahden viikon "puhdas" ruokavaliokuuristani ja Ilta-Sanomien toimittaja bongasi sen ja tehtiin siitä juttu heillekkin! Voit lukea IS:sän jutun täältä: https://www.is.fi/terveys/art-2000008182667.html sekä kirjoittamani blogipostauksen täältä: https://jowisfreelife.blogspot.com/2021/08/kaksi-viikkoa-puhdasta-ruokavaliota.html


Kysyttiin ollaanko nähny uutta elokuvaa jostain mielensäpahoittajasta kakkosesta vuonna 2017/2018 mutta toisin kuin haastiksessa mietin, niin en ole tätä vielä katsonut.

Päivitetään tarvittaessa.

syyskuuta 12, 2021

Shamaani-kartoitus elämän tasapainoon


Kartoitus / Luenta


Meditaation, shamaanisen perusteen, tarot-korttien sekä riimujen kautta yhdistyy tämä elämän tasapainottamisen kartoitus. Voit lähestyä kysymyksen kanssa, tai täydestä uteliaisuudesta. Sinulla saattaa olla edessä tienristeys tai muu iso päätös. Elämä saattaa valua samaa tyyntä jokea eteenpäin ja mietit pitäisikö kahlata rantaan - tällä kartoituksella nimenomaan katsotaan tuota elämää ja katsotaan mitä energioita kortit ja muut välineet meille antaa.

Luenta koostuu useasta eri tekijästä. Riimutulkinta tehdään Elder Futhark puuriimuilla. Käytän kartoituksessa luonnon osia (kerättyjä) sekä taidetta. Tarot kortit on olleet minulla käytössä useiden vuosien ajan ja intuitiokorteissa on taiteilija Oksin taidetta. Jos shamanismini kiinnostaa enemmän, voit lukea aiheeni: Matkani Shamanismiin.

Kartoitus on vegaaninen sekä cruelty free.

Tämä kartoitus tapahtuu etänä. Vastaat ensin viestillä seuraaviin kysymyksiin jonka jälkeen teen kartoituksen. Lähetän sinulle sähköpostilla havaintoni joita voit mahdollisesti hyödyntää jatkaessasi elämän polkua. Luenta on myös psykologinen / terapeuttinen väline katsatella elämää.


Miten saan luennan?


Vastaathan rehellisesti ja selkeästi seuraaviin kysymyksiin ja lähetä ne sähköpostiini osoitteeseen: jonna.jowi.sihvonen@gmail.com

Otsikko: Kartoitus Oma nimi
1. Ikä, sukupuoli/koettu sukupuoli, synnyinmaa
2. Asia tai asiat minkä kanssa haet vastauksia
3. Sen verran mitä koet tarpeelliseksi, omaa historiaasi sekä tulevaisuuden haaveita
4. Sähköposti-osoitteesi

Saat sähköpostiin kirjoitetun version missä kolmijakoinen luenta on tehty. Luenta alkaa lähtötilanteesta, sekä asioista mitkä sieltä vaikuttaa nykyisyyteen. Jatkuu tällä hetkellä ja sen vaikutuksilla sekä loppuu siihen mitä tuleva antaisi ymmärtää ja mitkä tekijät siellä vaikuttaa.

Voit ostaa luennan Etsystä tai laittamalla minulle viestiä. Hinta: 20,00€


Lue myös Shamaani tuotteistani niiden omalta sivulta:
Shamaani


Lue myös Riimu tuotteistani niiden omalta sivulta:
Riimut



Uutiskirje


Jos haluat tukea Jowisfreelifea ja samalla hyötyä siitä itsekin, liittymällä kuukausitukijaksi kolmella eurolla kuukaudessa saat valita yhden kolmesta vaihtoehdosta.

Lue lisää: https://www.patreon.com/Aadrika > Haasidi
3€ / kk

Uutiskirje
Saat kerran kuussa sähköpostiisi uutiskirjeen mikä sisältää behind-the-scenes meininkiä, kuvia, ilmoituksia, runoja, aatteita, mietteitä, tulevia tapahtumia, oikeita tunteita ja tietenkin joka kuukausittain vaihtuvan alennuksen. Tässä versiossa alennus on ison osan ajasta makrametöihin, mutta myös muita töitä tulee vastaan. Alennus on voimassa seuraavaan uutiskirjeeseen saakka.

Taidetyö
Jos alennus ei ole sun juttu, voit ottaa myös vaihtoehtoisen lisän, eli joka kuudes kuukausi saat original-vesivärikortin postissa. Työ on A5 kokoa ja sen voi käyttää postikorttina, lahjana tai osana taiteellista sisustusta. Saat itse esittää toiveen aiheesta, mistä haluat vesivärityön.

Luenta / Kartoitus
Jos uutiskirje tai taidetyö ei ole sun juttu, voit ottaa joka kuukautisen riimutulkinnan sen sijaan. Saat Elder Futhark riimuilla tehdyn luennan joka kuukausi sähköpostiisi ja alennuksen ylempänä esiteltyyn luentaan (Kuukausitukijalle 12,00€)

Tämä on oiva tapa tukea nuorta yrittäjää, mutta samalla saaden siitä itse iloa. Uutiskirje on kuin taiteellinen e-sanomalehti ja oivaa luettavaa aamukahvin/teen kanssa.



syyskuuta 05, 2021

WWF Öljyntorjuntajoukot & Jatkokurssi


Kävin muutama vuosi sitten WWF:n järjestämän öljyntortjuntajoukkojen peruskurssin ja tästä myöhemmin kävin myös öljynneiden eläinten pelastuskurssin kuten sisäinen eläintenhoitajani vaati. Jo nuorena likkana olin WWF:n panda-agentti ja kiersin pienen kärryn kanssa naapuruston ovia myydäkseni materiaa varoja vastaan, jotka menisi WWF:n hyvään työhön. 

Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista, ja alusliikenne kasvaa vuosittain. Itämerellä liikkuu tälläkin hetkellä noin 2000 suurikokoista alusta – matkustajalauttoja, rahtialuksia ja öljytankkereita. Itämerellä kuljetetaan vuosittain jo yli 250 miljoonaa tonnia öljyä, ja määrän arvioidaan vielä kasvavan vuoteen 2030 asti. Lisääntynyt liikenne, vilkas poikittaisliikenne ja öljytankkereiden koon kasvu kasvattavat myös suuren onnettomuuden riskiä.
 
 
Verrattuna muihin merialueisiin meillä on ollut onnea, sillä Itämerellä ei ole vielä tapahtunut todella tuhoisaa öljyonnettomuutta. Espanjan rannikolla vuonna 2002 sattunut Prestige-tankkerin uppoaminen on vain yksi esimerkki siitä, millaista vahinkoa öljyonnettomuus voi luonnolle ja elinkeinoille aiheuttaa. -Öljyntortjuntaopas 2015


Kun öljykatastrofista puhutaan, ei puhuta siitä tapahtuuko se, vaan koska se tapahtuu. Ja kun se tapahtuu, mitä on tehtävissä? Jos vaadimme ympäristöä tuhoavaa kaikki-heti-nyt mentaliteetin kansainvälisesti toimivaa, materialistista maailmankuvaa edistävää yhteiskuntaa - se tuhoaa luontoa. Monellakin eri tavalla, mutta rahtiliikenne on niistä yksi ja aika isokin sellainen. Joten kun tuolla liikenteen seassa seilaavat öljyalukset vahingoittuu ja öljy leviää veteen, ympäristöön ja sen eläimiin on tärkeää että meillä on mahdollisuuksia auttaa sekä pelastaa.

"Haluan olla mukana tekemässä tärkeää työtä"


Kurssilla opit puhdistamaan maata, vettä ja keräämään öljyä pois ympäristöstä. Opit öljystä materiaalina sekä tunnistamaan sen sekä olet toimintavalmis kun kutsu auttamaan käy. Vapaaehtoiset hälytetään paikalle öljytapaturman sattuessa. 

Jos kiinnostaa lähteä mukaan öljyntorjuntajoukkoihin, mitä lämpimästi suosittelen niin tähtää ensin peruskurssille ja jos kiinnostusta riittää vielä tämänkin jälkeen niin siitä jatkokurssille! WWF:n sivuilta pääset mukaan: wwf.fi/vapaaehtoistyo/oljyntorjuntajoukot tai seuraamalla heidän tapahtumakalenteria: wwf.fi/kalenteri


Minulle on elämässä todella tärkeää olla osa muutosta, osa muutosta parempaa tulevaisuutta kohti, ja siihen tähtään kaikilla päätöksilläni. Oli kyse sitten arjestani, oppimisestani, työstäni tai vapaaehtoistoiminnasta - koitan parhaani mukaan tähdätä elämään eettisesti ja niin, että voin auttaa. Välillä koen etten tee tarpeeksi ja varmasti vertailupelissä monelle häviäisinkin, mutta miksipä pitäisi vertailla? Jos voit päättää tehdä edes yhden asian, tee se.

Eläimet ja ympäristö ovat lähellä sydäntäni, ne ovat kotini niin kirjaimellisesti kuin henkisestikkin. Jos voin pelastaa joutsenen öljystä koska ihmiset ovat tuhonneet luonnolliset elintilat - teen sen. Haluan olla mukana tekemässä tärkeää työtä ja kasvaa ihmisenä siihen suuntaan että sitä saisi tehdä enemmänkin, useammin ja vielä myös syvemmällä mittapuulla.



Siirry eläintenhoitajan sivulleni täältä:
jowisurl.wixsite.com/eläintenhoitaja

Eettinen ja eläintenoikeuksia ja oloja arvostava eläintenhoitaja, kenet voit palkata laskutussopimuksella, ilman työsopimusta. Kokemusta on monelta eri alalta - Cv sekä yrittäjyystiedot löytyy linkin takaa.

Lahjoitustuotteissa mm. kuvan #SaveUs kangaskassit sekä myös muita tuotteita & blogikirjoituksia.


#SaveUs Kangaskassit: 
jowisfreelife.blogspot.com/2020/06/saveus-kangaskassit
Dyr - Eläintenoikeus Postikortit: 
jowisfreelife.blogspot.com/2020/11/elainoikeus-postikortit
Dyr - Eläintenoikeus kuvituksen muut tuotteet: 
jowisfreelife.blogspot.com/2020/12/elainoikeus-kuvituksen-muut-tuotteet
Elämäni viimeinen raketti: 
jowisfreelife.blogspot.com/2021/01/elamani-viimeinen-raketti-miksi
Dyr - Hidaslorin viesti: 
jowisfreelife.blogspot.com/2021/01/dyr-hidaslorin-viesti