Haku

toukokuuta 28, 2022

Mäkissä viimeksi 12 vuotta sitten

 

Laskeskelin tuossa että siitä on noin 12 vuotta kun viimeksi söin mäkissä.

Ylempi kuva on vuodelta 2009 kun mentiin ylä-asteella mäkkäriin ja sain euron juustoon siemensämpylän, mikä oli ilmeestä päätellen valtava pettymys. Joitain kuukausia tästä eteenpäin olin jo amiksen ykkösellä ja mäkissä ystäväni kanssa, sanoin hänelle että hänhän oli minulle euron juuston velkaa ja hän sen kiltisti minulle toimitti. Ei hän tainnut velkaa olla mutta se jäi jostain syystä viimeiseksi mäkkärikokemuksekseni. Loput postauksen kuvat on mm. Pancho Villasta ja Friends & Brgrs:sta.

Tuohon aikaan en elellyt nykyistä vaikuttaja-minääni vaan lähinnä koitin selviytyä päivistä hoitamattomien mielenterveysongelmien sekä henkisen alkoholiriippuvuuteni kanssa mutta jokin sisälläni sanoi etten halua tätä enempää tukea, vaikka juustohamppari ja daimijäde olivatkin lemppareitani. Tämä on siis tavallaan eka asia mitä boikotoin, ainakin kaupallisissa asioissa. Lue myös: Alkoholisti, absolutisti, mikä lie

Kirjoitin vuonna 2014 vanhaan blogiini mäkkäristä aiheen ja ajattelin että onhan aika päivittää tämä tännekkin, eihän tuosta ole kuin kohta kahdeksan vuotta aikaa (btw wtf). 

Harmittaa pikaruoan yleistyminen, ihmisillä on koko ajan enemmän ja enemmän kiire koska meille uskotellaan että vain työtehokkuus on hyvän elämän mittari, ei ole aikaa odottaa ravintola-annosta ja halutaan tietää tasan mitä sieltä tiskin takaa saa, joka kaupungissa samana. Se on pikaruokaa. Samaa pakasteshaibaa joka kiskalta, muuten hyvä idea mutta mites tuo terveys ja työntekijöiden hyvinvointi? Olisipa tarjoiltu annos edes se mikä on kuvissa ja mainoksissa. Kun valehtelu alkaa jo tuotteen mainonnasta, mitä itse tuotteelta voi edes odottaa? 

Tuntuu että nykyään pikaruoka on sellainen vaijettu yhteinen ärsyke yhteiskunnassa. Kaikki tietää ettei ulkona näkyviin burgerikuviin voi luottaa, mainoksissa hampparien koko on tehty jo niin överiksi ettei se muistuta edes kaukaisesti oikeaa tuotetta ja tämä on ok, mutta god forbit sanot kauramaitoa maidoksi. "Valheita!"



Harmittaa että usein niitä hyviä ruokapaikkoja saa metsästää, kuin etsisi neulaa mäkkisuovasta. Jenkeistä puhumattakaan missä lautasella ei tarjoilla värejä tai kasviksia, kaikki on beigeä, uppopaistettua ja jopa kouluruoka on hamppareita ja pizzaa. Jenkit on ihan oma aiheensa, mutta Suomessakin pikaruokalat ovat yleistyneet ja korvanneet raflojen paikkoja. Pikaruoan halpa hinta on myös usein se mikä houkuttelee vähävaraisia ja opiskelijoita. Vaikka lopulta se raha mitä käytät yhteen annokseen, ostaisi kokkaukseen usen annoksen ainekset, vaiva pitäisi vain nähdä itse.

Alkuperäisestä kirjoituksesta on liki kahdeksan vuotta ja voin ilokseni todeta että monessa asiassa on menty myös parempaan suuntaan. Vaikka pikaruokaloita on avattu lisää ja uusia ketjuja tuotu Suomeen, on myös moni paikka lopettanut ja uutisoitu että esim Tampereen mäkkärit tekee tappiota. Myöskin isompi askel on tehty kahviloissa ja lounaspaikoissa kun hernekeittolounaan sijaan vaihtoehtoja on enemmän ja monipuolisemmin tarjolla, myös vitriinituotteina, milloin se pikahamppari ei ole ainoa nopea vaihtoehto. Tuntuu että ihmisille nykyään on enemmän väliä sillä mitä syödään, kuin se minkä hintaista se on, koska se oikea "hinta" ruoan takana on enemmän tietoisuudessa. 

Yksi esiin noussut asia on tietenkin työolosuhteet. Mäkkärihän on tunnetusti se "the paikka" mihin mennään hakemaan ensimmäinen työkokemus, meillä ehkä myös Hesburger ja näistä on tullut ylivuotavan paljon kertomuksia ja kokemustarinoita kamalista työolosuhteista, kiireestä, huonosta palkasta, burn outeista jne. Kannattaa ottaa seurantaan Instassa tili nimeltä @mieluummintyoton

Vielä kymmenen vuotta sitten saatoit olla tietämätön siitä että usein nugetit tehdään pinkistä lihamössöstä, mikä on käytännössä broileriteollisuuden jätettä (peräaukkoja, jalkoja, nokkia jne) mutta nykyään tämä on lähes kaikkien aikuisten tiedossa. Vanhemmilla on myös vastuu, koska usein lapsille annetaan nugettilautanen pikaruokalassa tiedostomatta että siinä annoksessa on suolaa yli puolet aikuisen päivätarpeesta puhumattakaan kaikesta muusta mitä niistä löytyy. Myöskin, koska nykyään saat vegenä nugetteja voit välttää tämän peräreikäpäätöksen ja silti täyttää rasvanhimosi. Burger King esim tekee niin vakuuttavia vegenugetteja että ihmiset on tehnyt niistä valituksia, luullessaan että ovat saaneet väärän annoksen.

Suomessa ei yhtä pahasti kuin Yhdysvalloissa


On myös todella erikoista miten ravintosisältö vaihtelee eri alueiden välillä. Lontoossa saatat saada mäkkärissä luomumaitoa kun taas jenkeissä mäkkiruokien sisällöistä löytyy esim seuraavia: TBHQ (isoissa annoksissa aiheuttanut mahasyöpää rotille testeissä), BHA (käytetään kuorimaan ihohuokosia), propyl gallate (käytetään elintarvikkeiden, öljyjen, vahojen, liukasteaineiden ja voimansiirtoöljyjen hapettumisenesto- ja säilöntäaineena), azodicarbonamide (tärkein käyttökohde on vaahtokumien ja vaahtomuovien valmistuksessa vaahdotusaineena käyttäminen. Aineen käyttö on kielletty Euroopan komission antaman direktiivin perusteella), sodium phosphate (käytetään mm. pyykinhuuhteluaineissa ja ruosteen estämisessä) sekä artificial colors (synteettisiä). 

Et jos joskus on EU vituttanut niin tässä ihan pari hyvää syytä tykätä näistä rajojen vetämisistä. 


Se, että perhe menee silloin tällöin syömään pikaruokaravintolaan on aika yksinkertaisesti osa nykyistä yhteiskuntaa. Mutta sekin jatkuu vain siksi, ettei vanhemmat kyseenalaista sen tarvetta. Ei lapsen kasvatuksessa tarvita perjantaimäkkäriä. Pitäkää perjantaipiknik. Ei kukaan pakota tukemaan ketjuja, se päätös tehdään täysin itse. Joten, jos sen päätöksen tekee, kannattaa olla todella tietoinen että sen tekee. 

Itselle se päätös on helpompaa, mutta lapsi luottaa siihen että ruoka mitä vanhempi tarjoaa on hyväksi, jolloin vastuu on vanhemmalla. Pikaruoka voi olla se asia mitä harrastetaan harvoin, vaikka kesäloman kunniaksi tai jotenkin muuten "special" juttuna.

Kun olin töissä ostoskeskuksessa siivoojana, näin aivan liikaa ylipainoisia lapsia vierimässä mäkkäriin vanhempiensa kanssa. Uudestaan ja uudestaan. Liian usein siihen nähden, mitä ravintoa sellainen ruoka tarjoaa. Kyllähän se suruttaa, ihan sen lapsen puolesta. Tässäkin pätee sama kuin monessa muussakin asiassa: Kohtuu kaikessa!

En sano ketään huonoksi vanhemmaksi joka vie lapsensa mäkkiin. Mutta jos lapsen ruokavalio koostuu niin paljon pikaruoasta että se vaikuttaa hänen terveyteen, on jo eri keskustelun paikka.


Vaikka mäkkäritaukoa on kestänyt 12 vuotta ilman aikeita ikinä siellä uudestaan syödä, en ole kaikkia pikaruokaloita laittanut banniin. Käymme välillä Panchossa juhlistamassa merkkipäivää tai ennen elokuvaa Friends & Brgrs:ssa. Burger Kingin chili cheese bitesit on suurin heikkouteni ja Hesburgerin vekehampparit on todella hyviä. Naughty Burgerin savujalapeno makaronipuikkohommat on taivaallisia ja ehkä lempparina silti seisoo Fafa's - sekin on pikaruokaa.

Kuitenkin kun tiedostaa näiden ruokien tarjoaman ravinnon, niiden rasvaisuuden ja kaloritkin - tietää ettei niitä voi usein nauttia jos välittää omasta terveydestä. Välillä menee vuosi ettei ole jossain käynyt ja välillä tilaatkin pari kertaa viikossa Foodoralla kotiin. Sen kyllä huomaa aina olossa että on syönyt jotain "pskaa", eikä siinä olossa halua liian kauaa olla. Suolaisuus turvottaa kehon ja ravinneköyhyys pitää energiatason matalalla. Mielestäni pikaruoan voi totaalikieltää jos siltä tuntuu mutta jo sillä tekisi paljon oman hyvinvoinnin eduksi jos olisi tietoinen ruokapaikkapäätöksistä ja pitäisi tämän rasvaisen herkun kaukana arjen rutiineista.

Luettavaa: This Is For Everyone That Still Eats at McDonald’s (Even if they won’t admit it!), What’s Really in a Chicken Nugget?, Koskikeskuksen McDonald’s suljettiin lopullisesti, Pikaruuan terveellisyys puhuttaa, Researchers have found a ‘striking’ new side effect from eating fast food, Miltä näyttää 60-vuotta vanhat ranskalaiset

toukokuuta 13, 2022

Matkakirjan DIY - Muista matkasi

 

Koska matkustin ensimmäisen kerran vasta 23-vuotiaana, minulla oli mahdollisuus kehitellä perinteitä mitä pitää jokaisella matkalla. Ei, en ollut poistunut kotimaasta edes perus Tallinnaan tai Ruotsiin.

Blogiani lukeneet saattaa muistaa kirjoitukseni: Elämä dissosiaatiohäiriön kanssa - ja täten tietää että dissosiaatiohäiriö vaikuttaa esim. muistiin, miksi minulta puuttuukin kokonaisia palasia ympäri elämää. Joten kun aika matkalle tuli, päätin pitää päiväkirjaa reissun ajalta ja säästää kaikki kuitit ja lappuset. Halusin todella muistaa koko reissuni, enkä vain joitain kohokohtia.


Jätin tekstien sekaan tyhjiä kohtia mihin voin myöhemmin tulostaa kuvia matkalta. Näin reissua ei unohda ja siitä säilyy upea muisto. Yleensä päiväkirjatyylillä sinne kirjaa sellaisiakin asioita mitä ei muuten muistaisi enää kun matkasta puhuu. Ihmisten nimiä, korttipelin pelaamisohje minkä opin Norjassa tai Sloveniaksi pisin sana kuten meidän epäjärjestelmällistyttämättömyydelläänsäkäänköhän.

Tällaisen matkakirjan luomiseen tarvitset:


    - Tyhjä kirja. Itse suosin kovakantisia kirjoja vihkojen sijaan säilymisen ja tukevuuden vuoksi, ja näissäkin nimenomaan (esim) Suomalaisessa Kirjakaupassa myytäviä luonnoskirjoja. Niissä on paksummat sivut kuin perus paperivihoissa, eli voit kirjoitella stabiloilla ja tusseilla ilman pelkoa että kaikki valuu toiselle puolelle läpi. Niissä on myös inhimillinen määrä sivuja (100) verrattuna ns. perus kovakantiseen vihkoon (250 sivua) mikä riittää matkaamiseen oikein hyvin. Pienemmille matkoille minulla on kaksi isoa mustaa kirjaa (pienet matkat ulkomaille sekä kotimaan reissut) mihin mahtuu useampi matka ja isoille reissuille (kuten nykille) on omat kirjat. Oma teemani on aina musta kirja missä valkoinen teksti, mutta vois itse miettiä oman kirjasi teeman!

    - Kyniä ja liimaa. Mitä askarteluun tulee, on tällaisen kirjan pitäminen lopulta aika helppoa. Reissussa tykkään itse laittaa jokaisen päivän otsikon eri värillä mutta tekstit usein kuulakärkikynällä. Kannattaa pakata muutama kynä, jos menee rikki tai loppuu muste. Kotona tarvitset liimaa kun laittelet kuvat, kuitit ja laput kirjaan.

    - Kuvia varten joko tulostin tai valokuvina. Itse asettelen lomakuvat Docs tiedostossa sen kokoisiksi miten ne kirjaan haluan ja tulostan. Sitten leikkaan ne paperista ja lopulta liimailen paikoilleen. Tämä menee nykyään jo kuin vasemmalla kädellä, mutta muistan alussa olleen vähän ongelmia ymmärtää minkä kokoisina kuvat kannatti tulostaa. Joskus tulostimen laatu on myös todella surkea ja kuvatkin sitten kärsii. Toinen vaihtoehto on teettää kuvat esim. ifolorilla reissun jälkeen, mutta silloin ne vie aika paljon tilaa eikä silloin ihan kaikkea saa kirjaan.

Esim. Nämä ovat kuvia mitä en teettäisi mutta tulostaessa saa yhdelle sivulle monta pientä kuvaa.


Tai tässä, kun soitetaan puhelua oravagraffitin luona tai kuva grilled cheese leivästä.


Toki jos kuvien teettäminen on ehdottomasti tapasi tehdä kirja, siinä tapauksessa kirjoittaisin tekstin aina kirjan sivun alalaitaan, jotta sen yläpuolelle saa 1-3 kuvaa aseteltua. Usein niistä voi repiä osan, tehden lisää tilaa ja saa mahtumaan useamman kuvan:

Tässä on aukeamalla kuitenkin neljä kuvaa, mutta ne vie vähemmän tilaa kun niitä asettelee lomittain tai repii vain "oleellisen" irti muusta osasta kuvaa.

Itsellä on tapana myös reissussa lähettää postikortteja Suomeen ja lähetän aina itselleni myös kortin. Kun/jos se saapuu, laitan sen teipillä reissukirjan vikalle sivulle muistoksi. Ainoastaan toinen Berliinin kortti on jättänyt saapumatta :D Tästä koko hommasta on muotutunut kiva pikku perinne ja antaa myös aina kivaa tekemistä ennen ja jälkeen matkan. Usein ekat sivut käytän suunnitteluun, listaan paikkoja missä haluisin käydä, sekä pakkauslistaa. Viimeisille sivuille postikortin lisäksi tulee kiitokset esim kisujen hoitajille ja matkaseuralle.

toukokuuta 09, 2022

Lahjaideat puolisolle

Synttärit, joulu, vuosipäivä, kihlapäivä, hääpäivä, ystävänpäivä. Rakkaan muistaminen lahjalla. Useille aiheuttaa päänsärkyjä miettiä, että mitä sille puolisolle keksisi lahjaksi. Onko lahja tavara vai kokemus? Kategorioita on useita. Alla on asiat mitkä ovat käytännöllisiä ja tulee kotona käyttöön, usein molemmille. On käsityö askarteluja ja taidetta sekä pois syötäviä tai käytettäviä.

Tässä on kollaasia puolisolleni tehdyistä lahjoista, jospa sieltä poikii ideoita omiin lahjoihisi. Minulla on myös tulossa lahjapalvelu missä mietitään lahjaa puolisollesi yhdessä, mikä on henkilökohtainen ja juuri hyvä. Lahja ei ole mikään "muuten vain" juttu. Pääpainona on asiat mitä tarvitaan, halutaan tai mistä voi nauttia. Ei turhaa krääsää.

 

Käytännöllisiä ja lopulta yhteisiä


Yhteisen kodin aarteita. Olen ostanut puolisolleni käsin taotun pullonavaajan sekä viinipullon avaajan. Lahjat olivat osat isompaa lahjaa eri aikoina. Ne on käsintehdyt, uniikit eivätkä muuten taivu käytössä. Ikuinen apu on käytännöllinen ja kaunis lahja. Esimerkiksi joulutoreilta löytyy takojia ja esim. keskiaikapuodista.

Kuvassa myös toinen lahjaidea: Käynti Suomalaisella viinitilalla ja sieltä pullon ostaminen esim. vuosipäiväksi. (Suomen viinitilayrittäjät)

Toinen keittiöön tullut lahja on puuartesaanilta ostamani keittiölasta, mihin pyysin polttokirjailun "Vempula" sanan, koska puolisoani usein vempulaksi päädyn kutsumaan. Ja toki myös toistepäin. 

Tämä lasta kirjaimineen on ystävältäni: @tommipyhtila

Käytännöllisissä lahjoissa on myös mm. ruuvimeisseli missä on magneettipää ja monta vaihtopäätä sekä laservalo kissojen kanssa leikkeihin.


Mietin erikoista ja hauskaa tapaa muistaa vanhat kuvat, kuten valokuva-albumissa. Löysin tämän retro viewerin netistä johon yritys tekee kuvareelejä sinun omilla kuvilla ja teksteillä (tai ilman). Päädyin yhdeksi lahjaksi tämän hankkimaan sekä kylkeen 9 kuvan reelin meistä. Tähän on helppo ja mukava jatkaa vuosien aikana erilaisilla kuva kollaaseilla kun reel tulee kirjeenä. Itse laitteen tilaaminen eli eka tilaus maksoikin enemmän koska tuli paketissa jenkeissä. 

3D Image Viewer on ollut mainittuna myös 2019 vuoden krääsätön lahjakalenteri aiheessani. Näitä saa ostettua täältä (huom. tullit). Custom 3D Viewer


Käsityötä ja askartelua

Kaikki alla olevat käsityöt on tilattavissa tilaustyönä jos haluat puolisollesi juuri samanmoisen.


Makrametyön hyllyllä komeilee puupalikoista tekemäni valokuvakehys. Siihen mahtuu useampi erikokoinen valokuva ja niitä voi vaihdella vaikka vuodenaikojen mukaan! Tällainen onnistuu tilaustyönä heti kun jokin askartelukauppa alkaa taas myymään näitä puupalikoita!


Tein vanhalla kunnon perinteisellä paintilla Pokemon kortin puolisolleni, missä päähenkilöhahmona on kissamme Kaveri aka Kamu. Muokkailin yhden vaakasuunnassa pitkän kuvan missä nämä kuvat oli vierekkäin ja teetin sen ifolorilla muiden kuvien ohessa, sitten vain taitoin keskeltä ja liimasin ne toisiinsa kiinni. Kiva koriste vaikka jääkaapin oveen.


Pokeria pelaavalle ihmiselle työhuoneen piristyksenä toimii oikein hyvin pokeri-aiheinen kello. Jämäpuusta ja kirpparilta ostetusta korttipakasta syntyi tämä taideteos. Se oli monen mutkan takana toteutuakseen ja vielä olen miettinyt petsiä jälkikäteen.. Saa nähdä. Idea omalle puolisolle voisi olla tuunattu kello hänen tyyliinsä, jos esim. työhuoneesta sellainen uupuu?




Huojuva torni sai uuden elämän kun askartelin sen palikoihin romanttisen pelin. Jokaisessa palikassa on tehtävä tai kysymys ja näin ilta vietetään ällösöpöillen, tätä ei voi liian usein pelata! Tällainen on helppo tehdä itse tai tilata joltain askartelijalta.


Puolisolla on usein tapana heittää kolikkoa vitsillä eri asioista, joten tilasin Etsystä hänelle Yes/No kolikon mitä heitellä nyt tulevaisuudessa tällaisen tilanteen tullen! Ja sille tein oman origami kirjekuoren missä kolikkoa säilyttää. Kolikko oli täältä: EABelts Etsy


Toinen Etsy ostos on ollut kestonenäliinoja, kun puoliso niitä toivoi allergia kaudella ettei paperia menisi niin paljon hukkaan. Ostin käsityöläisiltä kauniita nenäliinoja ja puisen astian niille mistä ottaa aina uusi kun edellinen menee pesuun. mm täältä: MyLittleSoapHandmade

Garga on slottipelin hahmo, puolison lempislotista joten tottakai huovutin siitä hänelle maskotin :D


Muutama joulu sitten tein "Open when..." Kirjeet puolisolle lahjaksi. Aiheita on monia kirjoitin niistä oman aiheen johon pääset täältä, myös teko ohjeet. "Open when" kirjepaketti. Kuvien laatu kärsi vanhan puhelimen sekä kipsissä olleen käden takia :D


Puoliso tarvitsi oman laukun tyynylle jotta voitaisiin ottaa se mukaan reissuihin (spessutyyny) joten tein hänelle laukun missä sitä kuljettaa. Lue koko aihe: DIY Tyynykassi

Askartelin joskus korttipakasta "52 syytä miksi rakastan sinua" tyylisen kirjasen ja monesti ostan puhki kuluneiden kalsarien tilalle uudet, mihin maalaan jotain. Esim Euroopan kartta paikoista missä hän on istunut tai niin kutsust päivämäärä pöksyt missä kaikki tärkeät päivämäärät niin ei voi unohtaa esim. vuosipäivää :D

Taidetta



Puolisoni kertoi joskus kissoja katsellessa että haluaisi kissoista kuvan missä he limputtavat yhdessä ja koska tällaista on lähes mahdoton järjestää, tilasin ystävältäni maalauksen. 

Ystäväni maalausprofiiliin: @kauheetuuli


U2 kun on puolisoni lempibändi, tuntui maalaus Bonosta asialta minkä hän tarvitsee työhuoneeseensa. Tämäkin maalaus on ystävältäni, taitavalta maalarilta Tuulilta. Mikä maalaus olisi puolisollesi täydellinen? Lempi artisti, lemmikin muotokuva tai jokin paikka mitä hän rakastaa?

Ystäväni maalausprofiiliin: @kauheetuuli


Olen maalannut puolisolleni kymmeniä maalauksia hetkistä, menneistä ja tulevista lahjoina ja muuten vain. Tämä kortti oli osa Krääsätöntä lahjakalenteria vuonna 2019, voit lukea sen täältä: Krääsätön lahjakalenteri

Vesiväritöitä teen myyntiin ja omaan iloon, ne työt löytyy täältä: Vesivärikortit


Puoliso ihastui ja osti Papa Bear työn joten annoin hänelle Baby Bear työn lahjaksi. Makrametaide on myös mukava lahja, etenkin jos puoliso on kuten omani eikä panosta sisustukseen kovin paljoa (mm. on siis avoin myös sinun ehdotuksille ja maulle)

Pois käytettäviä ja syötäviä


Ensimmäisinä synttäreinä tein härskin ruoan, kakku oli ideassa mutta emme halunneet herkutella makealla niin päädyin leipomaan pinaatti-tomaatti piirakan  huikealla tekstillä! Tästä ideasta koppi, ei jää mitään materiaalia ja olet nähnyt vähän vaivaa toisen iloksi.


Puolisi sanoi lahjatoiveekseen vain että haluaa perunaa. Hän rakastaa perunaa, joten loihdin synttäreiksi (ja muutamaksi jälkeiseksi päiväksi) erilaisia perunaruokia (ja niiden kanssa soijapyöryköitä ja vegenakkia). Ranskalaisia, perunamuusia ja keitettyjä perunoita!


Muita


Gamer pariskuntana peli-aiheiset lahjat ei ole mitään uutta ja niille on kokonaan myös oma postaus täällä: (tulossa!). Yhdessä synttärilahjassa annoin pelikonsoli minttukarkki rasian, myös sillä lisällä että kun se on tyhjä ja pesty - sinne saa sisään esim Switchin pelikortteja. Puoliso käyttää paljon vihkoja töissään, joten miksi ei hienoa vihkoa, mikä erottuu muista.




Lempielokuvasta tehty hiirimatto ifolorilta, vanhan lompakon mennessä rikki ostin uuden korkkimateriaalista tehdyn lompakon ja "keep the change" seinätyö, minkä pussukkaan voi heittää ylimääräiset kolikot taskuista. Myös korkkirusetti löysi tiensä lahjoihin mutta ei ole oikein juhlia nyt ollut missä käyttää. 


Tässä kuitenkin kaikkia lahjoja mitä olen antanut puolisolleni tai tehnyt tilaustyönä pariskunnille. Voit ottaa näistä ideoista koppia itsellesi tai ottaa minuun yhteyttä ja lahjapalvelun kautta kehitellään hyvä lahja millä ilahduttaa puolisoa. 



toukokuuta 07, 2022

"Open when..." Kirjepaketti

 

Pahoittelut kuvien laadusta, tein tämän kirjepaketin vuonna 2017 vanhalla luurillani minkä kuvalaatu oli sama kuin perunalla - sekä oikea käteni oli kipsissä joten kuvaaminen oli pienen tuskan takana! Mutta halusin jakaa "Lahjaideat" konseptini alla vihdoin nämä "Open when" tai "Avaa kun" kirjeet, mitkä voit tehdä DIY lahjana puolisollesi, tai modattuna ihan vain läheiselle ihmiselle elämässäsi. 

Ei ole mitään määrää kuinka monta voit tehdä tai mitä niiden sisässä lopulta on, kuitenkin vain sinä tunnet kohteesi tarpeeksi hyvin - mutta tässä mitä itse laitoin ja millaisia kirjeitä tein. En kaikkia laita koska ovat kuitenkin henkilökohtaisia mutta vähän esimerkkiä siitä mitä niiden sisään voisi laittaa.


Open when you can't sleep - sisällä meemejä, melatoniinia ja uniteen teepusseja.



Open when you are sad - sisällä meemejä, tarinoita, lyriikoita meidän yhteisistä kappaleista, muutama muistutus siitä miten hieno ihminen puolisoni on ja iloisista hetkistämme yhteiskuvia.


Open when you need a reminder about our future - tämän sisään pistin vain kaikkea mistä olemme puhuneet kuten asuntoautoelämästä, koirista, matkustuksesta ja yhteenmuutosta.


Open when you are feeling lucky - muutama euroarpa ja massi, raaputusta varten kolikko sekä muutama onneen liittyvä teksti.


Open when you need to hear a few compliments - sisällä quotseja ja tekstejä missä kerron miten ihana hän on ja miten mahtava ihminen hän on. 



Open when we're in a bad fight - muutama muistutus siitä mitä kuitenkin on riidan toisella puolen & meemi tai pari keventämään tunnelmaa.


Tämän lahjan mukana tuli myös kirje, mikä oli ensimmäisenä ja siinä luki Open now! - kirjeen sisässä on ns ohjeet tämän lahjan kanssa. Kirjekuoret voi laittaa vaikka kenkälaatikkoon ja sen laatikonkin voi askarella edustuskuntoon ulkopuolelta, jos kirjeet kestää vuosia on ainakin nätisti esillä asunnossa vuosia. Pientä twistiä saa myös jos tekee kirjekuoriksi origami kirjekuoret. 

Tarvitset mieluusti tulostimen, liimaa, tusseja, kuvatilauksen esim. ifolorista ja muuta mitä vain keksitkään. Kaikkea saa mahtumaan kirjeisiin, jossain voi olla myös rankalle päivälle pullonavaaja tai "Bored" kirjeeseen laitoin sudokuja ja ristikoita kynän kanssa. Muista ettei kirjeen sisällön tarvitse olla vain paperista, mitä hän voisi tarvita siihen hetkeen?

toukokuuta 01, 2022

Mitä katsoa & Mistä oppia

Halusin koota paikan missä on lueteltuna erilaisia dokkareita liittyen ilmastonmuutokseen, sen aiheuttajiin sekä uhreihin. Paikka mistä voit katsoa mitkä olet jo nähnyt ja mitkä pitää katsoa seuraavaksi. Kerron jokaisen dokkarin keston, infon, linkit paikkoihin sekä oman arviointini aiheesta aina sitä mukaa kun katson ne itsekin. Tämä lista päivittyy ajan kanssa ja otan mieluusti vastaan täytettä siihen, jos sinulla on mielessä dokkari mikä sopii joukkoon ja mikä sieltä puuttuu, kommentoithan asiasta niin korjataan tilanne.

 

"Saan joka päivä valita, säästänkö 4000 litraa vettä, 20 kiloa viljaa, 2,7 neliömetriä metsää, 4,5 kiloa hiilidioksidia ja yhden eläimen hengen. Joka päivä" - Kip Andersen


Cowspiracy
Info: Dokumentissa kerrotaan, kuinka tehoeläinkasvatus tuhoaa planeettamme luonnonvaroja ja miksi suuret ympäristöjärjestöt ovat jättäneet kriisin enimmäkseen huomiotta.
Kesto: 1h 30min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/title/80033772
Omat sivut: www.cowspiracy.com

Tämä on "helppo" dokkari aloittaa koska se käsittelee aiheita aika laajasti, tutustuu eri puoliin ongelmista ja kattaa paljon tietoa. Suosittelen ensimmäisiksi aiheeseen perehtymisdokumenteiksi.


The Game Changers
Info: Vapaaottelija selvittää uraauurtavilta tutkijoilta ja huippu-urheilijoilta, millainen on suorituskyvyn ja terveyden kannalta ihanteellinen ravitsemus.
Kesto: 1h 25min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/search?q=the%20ganme&jbv=81157840
Omat sivut: www.gamechangersmovie.com

Suosittelen kaikille, jotka yhtään kyseenalaistavat mahdollisuuksiaan salireenin tuloksiin, voimakkuuteen, tehokkuuteen tai kilpailukykyyn jos muuttaa ruokavalionsa ympäristön kannalta parempaan suuntaan.


Life on our planet
Info: Tunnettu tv-persoona kertoo elämästään sekä Maan evoluutiohistoriasta, suree koskemattoman luonnon katoamista ja tarjoaa vision tulevaisuudesta.
Kesto: 1h 23min
Kanava: Netflix
Linkki: https://www.netflix.com/title/80216393
Omat sivut: www.attenboroughfilm.com

Pysäyttävä, haikea ja surullinen mutta samaan aikaan älyttömän voimakas ja mahtipontinen näyte maailmamme tilanteeseen. Vaikkakin herättää paljon surun tunteita, myös toivoa sille ettei kaikkea olisi vielä menetetty. Varaudu nenäliinojen kanssa.


Our Great National Parks
Info: Barack Obaman kanssa käydään isoissa suojeluissa kansallispuistoissa katsomassa niiden elämää ja syitä sille miksi ne on suojeltuja
Kesto: 5 x 52min jaksoja
Kanava: Netflix
Linkki: https://www.netflix.com/title/81086133

Tämä on poikkeuksellisesti todella positiivismyönteinen dokumenttisarja vaikkakin aihe on myös vakava. Siinä tulee kuitenkin iloinen olo eläinten katselemisesta mutta samalla erittäin tietoiseksi siitä miksi noita puistoja tarvitaan enemmän ja enemmän. 


Before The Flood
Info: Ilmastonmuutos on yksittäinen ja isoin uhka kestävälle tulevaisuudelle, mutta samaan aikaan sen käsittely antaa kultaisen mahdollisuuden tukea kukoistavaa ja kirkkaampaa tulevaisuutta kaikille.
Kesto:
Kanava: Vuokrattavissa/ostettavissa iTunes - Amazon, Google Play
Linkki: www.beforetheflood.com

En ole vielä katsonut.


Earthlings
Info: Vuoden 2005 dokumentti ihmisten totaalisesta riippuvuudesta eläimiin taloudellisista syistä, näyttäen viisi lukua (lemmikit, ruoka, vaatteet, viihde ja tutkimustiede)
Kesto: 1h 35min
Kanava: Vimeo
Linkki: www.vimeo.com/209647801
Omat sivut: www.nationearth.com

En ole vielä katsonut.


What the Health
Info: Dokumentissa perehdytään ruokavalion ja sairauksien välisiin yhteyksiin sekä terveydenhuollossa ja lääke- ja ruokateollisuudessa pyörivään miljardibisnekseen.
Kesto: 1h 32min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/title/80174177
Omat sivut: www.whatthehealthfilm.com


Dominion
Info: Australialainen dokumentti paljastaa synkän puolen modernissa maataloudessa dronejen, piilokameroiden sekä käsikameroiden avulla. Tarkastelee ihmiskunnan dominointia eläinkunnan yllä.
Kesto: 1h 59min
Kanava: Youtube
Linkki: www.youtube.com/watch?v
Omat sivut: www.dominionmovement.com

En ole vielä katsonut.


Land of Hope and Glory
Info: Salattu totuus Iso-britannian karjantuotannon takana - mukana noin 100 tilaa kaikkialta Iso-Britanniasta ja ennennäkemätöntä piilokuvausmateriaalia.
Kesto: 48min
Kanava: Youtube
Linkki: www.youtube.com/watch?v

En ole vielä katsonut.


My Octopus Teacher
Info: Elokuvantekijä saa epätavallisen ystävän tutustuessaan Etelä-Afrikan merilevämetsässä asuvaan mustekalaan, joka näyttää hänelle oman maailmansa salaisuuksia.
Kesto: 1h 25min
Kanava: Netflix
Linkki: www.netflix.com/title/81045007

Tämä oli todella fokusoitunut ja kaunis dokumentti. Seurataan ystävyyssuhdetta, opitaan ja herätetään tunteita. Todella katsomisen arvoinen ja erittäin kaunis teos. 


Nimi: Jane
Info: Tuotantoeläimiin, lihansyönnin vaikutukseen ilmastonmuutoksessa sekä sellainen "yleiskuva" tilanteestamnme.
Kesto:
Kanava: Disney+
Linkki: 


Food.inc (Ruoka-yhtymä)
Info: Dokumentissa tarkastellaan kriittisesti monikansallisten jättiyritysten hallitsemaa elintarviketeollisuutta, jossa yritysten saamat voitot asetetaan usein eläinten ja kuluttajien terveyden edelle.
Kesto: 1h 32min
Kanava: Vuokrattavissa/ostettavissa esim Viaplaysta
Linkki: viaplay.fi/store/food-inc.-2008

Ostin tämän DVDn joskus vuonna nakki ja muusi ja se oli varmasti yksi vaikuttajista kasvissyönnin takana, pitäisi katsoa vaan nyt uusiksi että palautuisi mieleen.


Blackfish
Info: Vaikuttava dokumenttielokuva kertoo Orlandon SeaWorldin Tilikum-miekkavalaasta  joka on aiheuttanut useamman ihmisen kuoleman.
Kesto: 1h 23min
Kanava: Ainakin välillä Netflixissä.
Linkki: 

Voimakas kannanotto niin eläinten hyvinvointiin, tiedonpuutteeseen kuin kapitalismin naruja vetäviin syihin. Raha ratkaisee, eikä suostuta oppimaan useista vaaratilanteista huolimatta, mikä mahtava eläin on lukittu voimaan huonosti. 


Elokuvat jotka perustuvat tositapahtumiin


Dark Waters (Peitelty totuus)
Info: Kemianteollisuuden yhtiöitä puolustavan lakifirman asianajaja vaaramtaa oman uransa selvittäessään häikäilemättmiä myrkkypäästöjä tositapahtumiin perustuvassa draamassa.
Kesto: 1h 35min
Kanava: Ollut esim Netflixsissä
Linkki: netflix.com/title/81192027

Elokuva oli todella pysäyttävä ja hyvin tehty. Se johti pitkään Google deepdiveen ja lopulta Teflonista luopumiseen kotona paistinpannujen ja muiden tarvikkeiden osalta. Aiheesta tullut oma aiheensa blogiin: Teflon yllätti


Info: 
Kesto:
Kanava:
Linkki: 



Info: 
Kesto:
Kanava:
Linkki: 


Ehdota listalta puuttuvat dokumentit kommenteissa tai laittamalla viestillä niin lisään ne katselulistalle. Tätä listaa saa jakaa ja tästä kai voisi jonkin "pelin"kin kehitellä. Joka kuukausi yksi?

Siirry eläintenhoitajan sivulleni tästä: jowisurl.wixsite.com/elaintenhoitaja
Minut voi palkata eläintenhoitaja niin palkkatyöhön tai kevyt yrittäjänä laskutuksen kautta. Sivustolla on ansioluetteloni ja tiedot miten toimin kevyt yrittäjänä. Olen hyvä tuuraaja lomien aikana ja voin vaikka majoittua luonasi. Sivustolla myös eläintenoikeustyöhöni liittyvät tuotteet sekä kirjoitukset ja muuta, kuten eläintarhojen eettinen tutkielma mitä olen muutaman vuoden tehnyt aina ajan tullen.