pikamuodista. Voit lukea aikaisemman #Lempivaatteeni kirjoituksen alla olevasta linkistä, aiheina on lempivaatteen lisäksi True cost- dokumenttisarja sekä kulutuskulttuuri.
Lue: #Lempivaatteeni
Jos nyt kurkkaat paitasi made-in lappua, mitä se sanoo? Kiina? Turkki? Bangladesh? Varmaan viimeisin. Valmistusmaa vaihtuu aina sen mukaan missä on vähiten ihmisoikeus-lakeja suojella työntekijöitä & halvinta työvoimaa. Bangladesh oli pitkään yksi isoimpia ja vuonna 2013 Rana Plazan tehdasrakennus romahti, tappaen yli tuhat ihmistä. (1100 kuollut, 2500 loukkaantui). Tästä päivästä on siis kehittynyt päivä jolloin muistamme todellisen hinnan tuon t-paidan taustalla.
Aihe on saanut enemmän huomiota maailmassa Rana Plazan ja muiden valoon tulleiden faktojen jälkeen. Tuntuu että ihmiset ovat enemmän tietoisia siitä miten roskiin heitetyt vaatteet saastuttaa kaatopaikoilla vuosisatoja maatumatta, miten kemikaaleilla värjääminen saastuttaa paikalliset juomavedet ja miten ihminen joka tekee 9h per päivä/6 päivää viikossa saa koko päivän palkaksi kolme euroa. Ainakin itsestä tuntuu että nämä ovat päivänselviä asioita ja siksi en halua olla osana sitä kulutuskulttuuria missä läntinen maailmamme elää, tai ainakin vältän sen niin pitkälle kuin vain ihmisenä pystyn.
Kuitenkin välillä sen hokaa itsekkin ettei nämä asiat ole itsestäänselvyyksiä monelle. Ei kaikki näe sitä ympäristöä ja ihmisoikeuksia tuhoavaa tapahtumaketjua mikä on käynyt ennenkuin paita päätyy rekistä kaappiin. Moni ei tiedä että jokut ihmiset tekee paitoja työkseen, mutta ettei heillä ole muuta elämää. Moni ei tiedä miten aivopestyjä olemme toimimaan kulutuskulttuurissa missä jokainen murhe voidaan ratkaista "tällä mekolla"! Mutta tietty jos sulla on jo tämä mekko, niin osta se toisessa värissä! Meillä vallitsee muoti missä sesonki vaihtuu joka viikko ja ylijäämä heitetään pois. Se että sulla on värjätty paita, saattaa tarkottaa että sen värjääjällä on syöpä tai ihosairaus. Moni ei tiedä että paidan kuitu on lähtöisin eri maasta kuin missä se kootaan, mikä on eri maa kuin missä se värjätään, eri maa kuin missä se pakataan ja eri maa kuin missä se myydään. Ostat yhden vaatteen ja olet jo saastuttanut kuudessa eri maassa. Moni ei tiedä että ne kalliit merkkivaatteet tehdään samalla laadulla ja samalla ihmisoikeuksia polkevalla tavalla siellä samoissa tehtaissa.
Siksi näistä asioista pitää jatkaa keskustelua, koska kaikille nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä. Jos tunnet näitä lukiessa tunteen "Ah taas tästä, eiks tää oo jo ihan selkeä juttu?" - Voit laskea itsesi onnekkaaksi koska tiedät. Ja nyt voit jakaa asiasta jollekkin, joka ei ehkä tiedä. Joka voisi pysähtyä ihan hetkeksi ja miettiä sitä todellista hintaa sen vaatteen takana.
Joskus tarvitsemme vaatteita, siitä ei pääse mihinkään. Ostin "juuri" vuosi sitten neljät uudet pikkarit koska vanhat oli loppuun käytetyt, revenneet ja reikäiset. En ala aatteeni takia liikkumaan kommandona, ainakaan vielä.. Pointti on keskittyä siihen mitä sä oikeasti tarvitset? Jos haluat mennä shoppaileen pahan olosi pois, käsittele se. Jos haluat juhlistaa jotain tapahtumaa uudella kuteella, käsittele se ja löydä uusia rutiineja.
Mitä voin shopata?
Jos itse shoppailemaan meneminen yksin tai kaverien kanssa on se sun lempipuuha, niin kolutkaa
edes kirpputoreja läpi. Saatte sitä yhteistä aikaa kaverien kanssa ja kaikki löydöt on guilty-free.
Itse olen tehnyt yhden muistiinpano-kirjauksen puhelimeeni nimeltä "Hanki", mihin kirjaan ne vaatteet, kengät tai tavarat mitkä haluan. Esimerkiksi kun olin yläasteella, mulla oli sellaset läpsykengät mitkä nasahti aina kantapäähän kävellessä. Halusin samanlaiset mutta meni yli 6 vuotta ennekö löysin sellaiset mitkä oli juuri oikeat, eli varpaat suljetut ja ilman korkoa. Eri variaatioita löytyi matkalla mutta kun se oli ylhäällä tiesin mitä etsin.
Kun tiedät mitä oikeasti haluat on siitä helppo lähteä etsimään. Esim Facebook on täynnä ryhmiä ekologisesta muodista ja kotimaisista yrittäjistä joiden vaatteen tapahtumaketjua näkee todella pitkälle, kangas on luomua ja ihmiset ovat saaneet palkkaa sen teosta. Voit laittaa esim kyselyn näihin ryhmiin: "Etsin mustia legginsejä jotka olisi eettisesti valmistettu" - Ja sit siihen saa kaikki mainostaa omiaan & muut käyttäjät yleensä suosittelee omaa lemppariaan. Ja jos mietit sitä hintaa, mikä tietenkin on kovempi koska siitä on maksettukkin, voit miettiä että jos et shoppaa yhtäkään vitosen paitaa enää H&Mstä, voit hyvin ostaa silloin tällöin sen kalliimman vaatekappaleen, minkä oikeasti jopa tahdot.
Omalta listalta löytyy myös kivipestyt farkut sekä 80-luvun urheilutoppi mikä onkin vaikeampi löytää sekä toinen samanlainen paita kuin tämän kerran lempivaate.
Tämä on ollut alunperin isäni paita. Hän kuulemma myi näitä 80-luvulla pienen lisätienestin toivossa ja yksi paita jäi jäljelle. Hän antoi tämän siskolleen joka sen kännipäissään antoi veljelleni. Veljeni unohti joululahjani useana vuonna peräkkäin joten sanoin että anna mulle se iskän paita ja näin se löysi tiensä luokseni, enkä siitä luovu. Isästä on jäljellä hänen armeija-kaulakoru, kivi minkä toi lapista kun oli lapsi sekä tämä paita ja se on Eminem-paitojeni lisäksi #Lempivaatteeni.
Jos aihe kiinnostaa lisää, suosittelen todella katsomaan Yle Areenasta dokumenttisarjan "Verta, hikeä & T-paitoja". Se on suomenkielinen, ei tuomitseva tai vihainen vaan hyvin informoiva ja koukuttava katsoa. Siinä vaatteen koko matkan oppii ensikädessä Susani Mahadura, Sandra Hagelstam, Maiju Voutilainen, Joona Puhakka, sekä Veikko Seppälä.
Sekä yhä suosittelen vanhempaa englanninkielistä dokumenttia The True Cost jonka voi katsoa ilmaiseksi tästä linkistä: truecostmovie.com
Lue lisää vaateteollisuudesta sekä esimerkiksi suomalaisita vaatemerkeistä heidän vastuullisuudesta täältä: eetti.fi/vastuullisia-vaatteita
Katso myös uusin Youtube videoni vaatekaapin läpikäymisestä ja vinkeistä! www.youtube.com/vaatteetläpi