Haku

heinäkuuta 29, 2020

Ketogeeninen vegeruokavalio vko 1


Olen ollut vegetaristisella ketogeenisellä ruokavaliolla nyt yli viikon ajan ja tässä julkaisussa jaan fiiliksiä, vinkkejä sekä reseptejä tältä ajalta. (Aloitin 19.7)

Ennen ketolle menemistä olin aina linkittänyt tämän ruokavalion lihaan, kananmuniin ja maitotuotteisiin - mikä ei sovi omalle kasvisruokavaliolleni. Kuitenkin mikä vaan on mahdollista kun osaa vähän katsoa mitä suuhunsa pistää. Valitettavan moni lihansyöjäkin toteuttaa ketonsa syömällä lähes ainoastaan rasvaa ja pekonia - toki niissä ei ole hiilaria mutta ei se muuta niitä yhtäkkiä terveellisiksi ruoiksi. Samoin kuin kasvissyöjänä en vedä päivän kaloreita pelkällä maapähkinävoilla.

Iso osa vegaanista/vegeä keto-ruokavaliota on pähkinät, avokado, siement, öljyt, tofu, seitan ja muut valmisteet. Kasviksissa nyrkkisääntönä on että kaikki maan alla on aika hiilaripitoista (esim peruna, punajuuri ja bataatti), kun taas vihreät on oikein hyviä (kuten pinaatti, parsakaali ja parsa). Suosittelen lukemaan Ruohonjuuren sivuilta lisää: Ketogeeninen ruokavalio

Ensimmäisenä piti tehdä vähän valmisteluita. Ostin Puhdistamon elekrtolyyttijauhetta kotiin sekä kourallisen muita ravintolisiä, joista on lisää infoa tekstin lopussa. Myöskin käytiin kaupassa ja ostettiin kaikkia kasvisproteiininlähteitä missä oli noin/alle 5g/100g hiilaria. Joukosta löytyi myös vegaaninen vähähiilarinen majoneesi, normi kaurakerman korvasin mantelikermalla ja paljon eri vaihtoehtoja proteiininlähteeksi (vegaanisesti).

Tässä muutaman tuotteen hiilarit per 100g

Manteliruokakerma 0,2g, Hellman's vegan mayo 3,9g, Macadamianpähkinä 5,2g, Parapähkinä 4,9g, Pekaanipähkinä 4,4g, Sieni 0,3, Kesäkurpitsa 2,5g, Avokado 1,0g, Kurkku 1,0g, Salaatti 1,0g, Kukkakaali 2,0g, Parsakaali 2,0g, Purjo 2,0g, Munakoiso 3,0

Vöner 4,58g, Maustamaton jalotofu 1,6g, Kylmäsavu tofu 2,0g, Hälsans kök fileesuikaleet 1,2g, Hälsans kök pulled beans 2,3g, Hot chörizo makkarat 5,0g, Vegem 6,0g, Oumph thyme garlic 3,2g, Anamma pyörykät 3,9g, chili makkara, Beyond burger 5,3g, Tempeh 1,9g



Tuotteita on siis runsaasti ja avokado ja pähkinät takaa hyviä rasvanlähteitä. Käytän itse Sulamo-sovellusta missä kirjoitan kaikki mitä syön ylös, näin myös pysyn kartalla hiilarien & kalorien määrästä. Otan tällä hetkellä -500 kcal negaa painon pudotuksen vuoksi. Sovelluksessa voit myös itse koostaa reseptin, eli kaikkia ruokia ei tarvi miettiä yksi kerrallaan! Tässä muutama ketogeeninen resepti mitä olen kokannut. 

Työpäivän keitto päivällinen

(Vegan) Kookos "kana" keitto

Rypsiöljyä paistamiseen, Hälsans kök fileesuikaleita maustettuna currylla, kurkumalla, mustalla pippurilla sekä juustokuminalla. Vesi (2,5 litraa) ja kasvisliemikuutiot kiehumaan ja sinne sekaan 500g parsakaalia sekä kukkakaalia, 150g pinaattia sekä 200g sipulia. Lopuksi lisää paistetut fileesuikaleet ja 600g kookosmaitoa keiton sekaan ja sekoita. Mausta seostas samoilla mausteilla. 

Ravintosisältö / 100 g
Energia 61 kcal / 100 g, Proteiini 2,3 g / 100 g, Hiilihydraatti 2,0 g / 100 g, Rasva 4,9 g / 100 g

(Vege) Keto Kratini

Kumoa uunivuokaan 600g kruunukasvis-sekoitusta, 600g kukka-kasviksia sekä 5 dl mantelikermaa ja 1dl vettä. Mausta mustalla pippurilla sekä suolalla. Raasta päälle juustoa 250g (itse käytin Oltermannin 17%)

Ravintosisältö / 100 g
Energia 87 kcal / 100 g, Proteiini 5,2 g / 100 g, Hiilihydraatti 2,3 g / 100 g, Rasva 5,9 g / 100 g

(Vegaani) Tofu Butter

Paista kaksi sipulia öljyssä, lisää paloiteltu tofu (muista painella tofu kuivaksi talouspaperilla), mausta oman makusi mukaan ja lisää noin 1dl maapähkinävoita sekä 280g kookosmaitoa. Syön tämän itse keitetyn kukkakaalin kanssa. 

Ravintosisältö / 100 g
Energia 181 kcal / 100 g, Proteiini 10,0 g / 100 g, Hiilihydraatti 3,4 g / 100 g, Rasva 14,7 g / 100 g

Iloinen hieronnasta

Tarkoitus oli tehdä koko ketodietti vegaanina mutta olen ottanut juustoja ruokavalioon, joinain päivinä kuitenkin täysin vegaanisti. 

Eniten yllätti ekojen päivien aikana se miten paljon pitää juoda että pysyy hedarit ja nestehukka poissa. Taloon olisi hyvä raahata monta pulloa vichyä sillä pelkän veden juonti vain huuhtoo tärkeät mineraalit kehosta. Juon nykyään 3-4 elektrolyyttijuomaa per päivä, mutta alussa saatoin juoda jopa viisi. Limsat eivät auta nesteytymään, tarvitaan joko vettä, (elektrolyyttejä) tai vichyä. Ensimmäiset pari päivää päätä särki ja lihakset tuntui jännittyneeltä. Pistin puolmaraton reenauksen nyt hetkeksi tauolle jotta keho tottuu ensin tähän uuteen normiin. 

Kusella saa myös käydä koko ajan ja mielitekoja tupsahteli esiin kun keho huutaa sokeria. Tämän läpi kun taistelee, huomaakin jossain vaiheessa ettei tunne nälkää ja energiaa riittää enemmän kuin aikaisemmin. Eilen (pvä 10) aloitin aamusta siivoamaan asuntoa ja kahdeksan tunnin siivoamisen jälkeen pysähdyin syömään "aamupalaa". Ennen suursiivoukseni olisi mennyt max. viidenteen tuntiin asti kunnes olisi ollut pakko syödä jotain. 

Tällä hetkellä tuntuu että tämä ruokavalio toimii, niin vege-päivinä kuin vegaani-päivinä. Maapähkinävoita tulee nautittua hieman liikaakin ja kuituja on saanut oikein mukavasti. Ruokailu on ollut jopa vaihtelevaa, kun taas aluksi ajattelin että tulen syömään vain tofua. Herkkupäivinä Lohilon vadelma-salmiakki jäätelö on oikein piristävä ja siinä on vain 4,5g/100g hiilaria. Luovuus ja sulamon käyttö on tärkeitä tekijöitä kun pitää pitää hiilarit minimissä. Seuraavaan julkaisuun olisi tarkoitus tehdä vegaaneja keto-pinaattilättyjä ja muutama uusi ruoka. Kaikki nämä reseptit (ja lisää) tulee olemaan kokkikirjassani minkä julkaisen muutaman vuoden kuluttua, jos olet kiinnostunut pääsemään ennakkotilaajalistalle laitathan minulle sähköpostia: jonna.jowi.sihvonen@gmail.com niin ilmoitan kun kirja on ajankohtainen!


~ Kaupallinen yhteistyö: Ruohonjuuri ~


Ruohonjuuressa myydään näitä kotona tehtäviä Keto-testiliuskoja ja ne on ollut pieni siunaus arjessa. Tein ekan testin (kuvassa) kolmantena päivänä kun olin vielä epävarma että joko tässä olisi ketotilassa. Testin kun teki tuli heti onnistumisen tunne kun keho oli päässyt ketoosiin. 

Ketoositestiliuskoja paketissa on 100 kpl ja "toimenpide" on nopea. Saat vastauksen jo minuutissa. Yksi aamu pelkäsin että olin herkutellut liikaa maapähkinävoilla ja Lohilon vähähiilarisella jäätelöllä ja mietin että olenkohan enää ketoosissa. Koko päivän tätä murehdin ja ilman liuskaa olisin varmaan näännyttänyt itseäni etten varmasti syö liikaa hiilaria. No, kotiin tultuani tein testin ja sain tuloksen "Kohtalainen" mikä oli jo syvemmällä ketoosissa kuin aikaisemman testin aikaan. Tästä tuloksesta iloisin mielin menin valmistamaan päivällistä. 

Ainakin itsellä se mielenrauha on sen arvoinen että hommasin näitä testejä kotiin. Paketti on myös edullinen koska yhden liuskan hinnaksi kertyy vain 13 senttiä. 

Voit ostaa omasi Ruohonjuuren verkkokaupasta:
KETO test -ketoositestiliuskat



Tässä näkyy komeasti muut lisäravinteet mitä otan. Muutama on ollut jo ennen ketoa käytössä kuten Rauta, koska olen sairastanut anemiaa koko elämäni ja pitäisi tuota rautaa muistaa syödä. B12 on toinen vitamiini mitä kaikkien pitäisi syödä, niin kasvissyöjien kuin lihansyöjien.

Edessä näkyy elektrolyyttijauhe mistä tykkään käyttää marjaisaa makua. Olen kuullut että muut maut eivät ole kovin hyviä. Lisäksi otan Tripla magnesiumin, kollageenin, omega-3n, kaikki Bt sekä Dt. En ota näitä ihan jokainen päivä mutta kun otan, yritän ottaa kaikki!

Eli jos haluat aloittaa vegaanisen/vegetaristisen ketogeenisen ruokavalion suosittelen ostamaan kotiin yllä olevia lisäravinteita, elektrolyyttijauhetta, vichyä, ketotestejä sekä kaapit täyteen syötävää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>