Haku

heinäkuuta 24, 2019

Ekompi kahvinkeitin

Ystäväni luki aiheen netistä missä kyseenalaistettiin kahvinkeittimen käyttöä ekologisessa merkityksessä. Moni usein keittää koko pannullisen kahvia, vaikka joisi siitä itse vain yhden tai kaksi kuppia. Ajatus tuntui itselle jotenkin hyvin kaukaiselta, kun olen kahvinjuoja joka ei ole omistanut kahvinkeitintä vuosiin, mutta tajusin että monella tilanne on nimenomaan tämä mokkamasterin suhina aamuisin.

Aihe pysyi mielessäni, kun minimalistinen facebook-ryhmä minkä jäsen olen, otti viikon puheenaiheeksi tuon ison motiskon, ja miten porukka on sen piilottanut työtasoilta tai minimoinut toisella ratkaisulla. Haluankin siis tänään jakaa oman "kahvinkeittimeni".


Määrä: Juon kahvia 1-3 kupillista per päivä
Laatu: Juon yleensä Juhla Mokan Luomua, tai muuta sertifikoitua kahvia
Lantraus: Oatly Ikaffe

Käytössäni on pieni, tiheä, ritilä kuppi. That's it, ei isoa mekaniikkaa eikä tilaa vievää härpäkettä. Asetan kyseisen ritilän kahvimukini sisään, laitan mitallisen tai kaksi puruja, ja kaadan veden mukiin. Käytän vedenkeitintä, koska se kuluttaa vähemmän sähköä, mutta ennenkuin omistin vedenkeittimen lämmitin veteni pienessä kattilassa.


Tässä tuleekin yksi iso ero "normi" kahvinkeittimeen. Annan kahvin muhia. Annan vedelle aikaa ottaa puruista kaikki mahdollinen irti - kuten teestä. Suodatinkahvissa kahvi valuu nopeasti purujen läpi, ilman että kaikki aromi on saatu irti. Myöskin nopea läpikaato pelkällä suodatin osalla tekee saman. Tässä kahvi on kuin suoraan notskipannusta, mutta kotona.

Jos keitämme isolle porukalle kahvia, tätä varten minulla on Ikean Upphetta kahvipresso (tai joku sellainen, tässä linkki). Tämä on isommalle porukalle (2-3 hlö) parempi ja sisältää saman muhimis-ihanuuden. Kuitenkin se ero tässä ritilääni, on se että ritilän sisällön voi nopeasti vain kopauttaa biojätteeseen, kun taas pressoon jää sen verran nestettä että tyhjennys on lusikan ja ison vaivan takana. Usein isompi osa purua päätyy lavuaariin. Mutta onneksi tätä ei meidän taloudessa tarvi usein käyttää.

Sen jälkeen kun kahvi on muhinut, otan ritilän pois ja tosiaan kopautan purutkin pois. Huuhtelen ritilästä jämät ja laitan tuttuun paikkaan kuivauskaappiin odottamaan seuraavaa aamua - tai iltapäväkahvia. Sekaan käytän Oatlyn Ikaffea, koska se on paras kauramaito mitä löytyy.

Minimalistinen
Eli, tämä kahvinkeittotapa on minimalistinen, kun kahvinkeitin ei vie tilaa työpöydällä. Myös, koska tarvittavia välineitä ei ole montaa, se on minimalistinen visuaalisesti mutta myös kooltaan.

Helppo
Se on helppo, toisin kun useat "alternative" vaihtoehdot. Usein kun lähdetään vaihtamaan johonkin hieman standardia erilaisempaan versioon, on yleensä edessä paljon uutta ja vaikeaa opeteltavaa. Itselle normikahvinkeittimen käyttö, mittailu ja matikka tuntuu huomattavasti vaikeammalta kuin laittaa purut suoraan kuppiin. Tämä on siis helppo tapa kokeilla hoitaa joku asia eritavalla.

Zero waste
Se on zero waste, koska ei tarvitse käyttää suodatinpusseja. Jokaisesta kahvista mitä keittimellä keitetään, tulee jätteenä purujen lisäksi itse suodatinpussi. Osa näistä ei edes ole biohajoavia - mutta päätyy bioon kuitenkin. Sekä tietenkin se pakko valmistaa suodatinpusseja lisää eko-taakkaa. Tässä on käytössä yksi asia - ritilä.

Hyvää
Se on hyvää, koska se sisältää muhimis-ominaisuuden. Kahvi ei siis valahda vain läpi.
Jos sinulla on jo vedenkeitin, on tämä tapa myös sähköäkin vähemmän kuluttavaa, sekä uusi käyttötarkoitus vedenkeittimelle. Ja kuten tiedämme, mitä useampi käyttötarkoitus yhdellä asialla on - sitä parempi.


Jos käytät Oatlya (tai muuta kasvimaitoa) se on ympäristöllekkin parempi, kuin maitoteollisuudesta tulevat tuotteet.
Lehmän maidon on tarkoitus kasvattaa pienestä vasikasta iso lehmä. Sitä ei ole ihmisten tarkoitus juoda, ellei halua käytännössä kasvaa isoksi lehmäksi. Navetoissa lehmät pidetään sidottuna kiinni, ja heidät pakotetaan raskaaksi jotta maitoprosessi saadaan käynnistettyä. Kun vasikka syntyy, se erotetaan äidistään ja maitohanat pidetään ihmisille auki. Tämä ei ole luonnollista, eikä tarpeellista. Voin suositella eri kasvimaitoja sekä kasvisruoka reseptejä kaikille kiinnostuneille (Laita viestiä).

Jos ostat sertifikoituja kahveja, tuet ihmisoikeuksia maissa, missä niitä poljetaan kovaan tahtiin alas. Sertifikoituja tuotteita on esimerkiksi Reilu Kauppa sekä UTZ.

heinäkuuta 18, 2019

Pastaton ruokavalio

Elämäntapadietti mitä pidin YouTuben puolella kuluneen vuoden loppui huhtikuuhun. Tuloksiksi jäi -12kg sekä -30senttiä. Meni siis tosi hyvin. Ainoa miinus oli, että kaloriton elämäntapa ei ole kestävä, ja reissaamisen tukema huono syöminen aikalailla deletoi tehdyn tuloksen. En ole nyt edes käynyt vaa'alla mutta aloitin jo uuden luvun elämässäni! Kutsun sitä nimellä Pastaton.

Nimi kertoo enemmän kuin mitä sanoilla osaisin kuvailla, eli ruokavalio missä turhake hiilarit (esim. leipä, pasta & riisi) on leikattu pois. Ruoka koostuu kasviksista sekä proteiineista. Kasvissyöjänä hiilaria tulee helposti saatua liikaa suhteessa muihin ravintoiaineisiin, joten tällä saat katkaistua sen pahan valkoisen teollisen hiilarin pois. 

Kauhajoella asumisen aikaan en syönyt terveellisesti. Jauhelihaa kermakastikkeessa ja pastan kanssa, joskus leikkasin sipulin tai tomaatin kastikkeeseen mutta that's that. Tuossa ruokavaliossa ainoa hyvä tuote oli se sipuli, mikä ei minulle edes anemian takia sovi. Nykyään kasviksia tulee se 500g-1500g päivässä, eli niiden saannista ei ole mitään huolta. Kuitenkin jos nämä kasvikset yhdistää perus pastaan, on tuossa vaiheessa päivän hiilarit aika maksissa.

Leipä onkin ihan oma juttunsa meidän ruokakulttuurissa. Se on myyty niin hyvin aamupala itemiksi, ettei moni osaa aamuansa ilman sitä aloittaa. Kaikki mitä olet kuullut täysjyvän paremmuudesta valkoiseen mömmöön on yhdentekevää - ne on kaikki samaa huonoa hiilaria. Sekä tietenkin se miten leipä yleensä rakentuu? Voita ja juustosiivu päälle, tai jos olet lihansyöjä niin vielä joku kinkkusuikale. Näissä kolmessa ei ole paljoa terveellisen aamupalan kriteerejä. 

En itse ole aamupala ihminen, mutta silti ajattelin leivän olevan vaikea asia mistä luopua, mutta so far so good. Pasta ruokiakin teemme, mutta valitsemme Tervens-pastan taikka muun gluteenittoman. 

Periaatteessa nykyinen ruokavalio on gluteeniton (ja yhä tottakai kasvis). Sokerituotteiden nauttiminen jää päivässä kombuchaan, sekä luonnonsokeriin kuten mansikoihin ja smoothieihin. Kuitenkin karkit ja sellaiset keinotekoiset herkut saa nyt jäädä hyllylle. 

Nautimme paljon keittoja ja salaatteja. Liikunta päivinä nautimme papupastaa nyhtökaurakastikkeen kanssa. Ruokaa saa syödä, ja siitä saa nauttia - pitää vain vähän miettiä mitä suuhunsa laittaa. Vanha sanonta käy tässä hyvin; Olet mitä syöt, eli mitä haluat olla? 

Liikunta puolella on yhä kaksi työpäivää viikossa (fyysinen työ) sekä nyrkkeily kerran viikossa. Olemme alkaneet pomppimaan trampalla kerran viikkoon myös mikä on huimaa liikuntaa. Avaa lavat oikein hyvin. Ruokavaliota noudammalla ja liikuntaa harrastamalla kilot lähtevät myös tippumaan. Tällä kertaa motiivina on puhdas elämä - eikä niinkään se mitä vaaka näyttää. Tänään kuitenkin uskaltaudun vaa'alle, ja katsotaan mihin siitä päästään.