Haku

heinäkuuta 25, 2021

Miksi ABC on oiva kahvila?

Mä niin haluisin kertoa teille, että lempi paikkani kirjoittaa on jokin pienyrittäjän ylläpitämä rauhallinen keskustan läheisyydessä sijaitseva idyllinen kahvila minkä tuotoista 5% menee vähävaraisille yksinhuoltajaperheille ja valikoima on täysin sertifioitu sekä vegaaninen. Mä niin haluisin tukea tälläistä paikkaa, mutta sit löydän itseni toistamiseen Abcltä. Miksi?


Sijainti & Tila


Autottomana sijainti on yksi tekijä. En pidä ihmismassoista mikä heti tekee kaupungin kahviloista epämiellyttäviä, enkä pääse kovin kauas kotoa ilman että itse siirtymisestä tulee yksi aktiviteetti - joten lähellä sijaitseva Abc palvelee mukavasti. Keskustan pikkukahviloissa on myös se ongelma, että jokainen maksava asiakas on tärkeä, ja vaikka tietty tilaan kahvin ja usein muutakin, vien silti pöytäpaikkaa mahdollisesti useamman tunnin enkä ole välttämättä se kannattavin asiakas heille. Minusta ei tuntuisi mukavalta keskittyä työhöni samaan aikaan kun porukka haahuilee etsien jotain vapaata pallia mihin istahtaa. 

Abc on myös todella tilava, niin että seuraaviin kahvittelijoihin on sen verran etäisyyttä että voikin keskittyä omaan juttuun. Ei kolise selkänojat yhteen. Sekä rahaa tulee kuitenkin käytettyä kannatavana asiakkaana kun usein ostan kaupan puolelta vichyn, evästä ja kahvilaan kahvin. Jos työskentelen pitkään on siinä saattanut jokin hesen soijasalaattikin upota pahempaan nälkään. Abc on tarpeeksi iso ettei niitä just kiinnosta istunko pöydässä tunnin vai kaksi.Aukioloajat


Keskustan ulkopuolella on parikin kahvilaa mitkä kiinnostaa ja mitä olenkin kokeillut - mitkä olisi pienyrityksiä ja tarjoaa sopivaa purtavaa ja juotavaa, mutta ne menee kiinni 17-18 aikoihin. Ensimmäinen kahvila missä kirjoitin Tampereella oli kotitoimiston lisäksi Wayne's Coffee, tämän jälkeisiä muita ollut ajoittain Pella's Cafe, Puisto Kahvila sekä Mimosa. Kuitenkin joko tilanpuute, jäisen kylmä tila talvella tai aikainen sulkemisaika on pitänyt näistä poissa. Yörytmisenä on ollut game changer saada työskennellä paikassa missä et stressaa sulkemisaikaa. Ennen koronaa Abc oli 274, nykyään kahvilanpuoli on auki 21 asti. 

Aikana ennen koronaa kaveri soitti usein samoihin aikoihin kun nyrkkeilyreenit loppui (kasin jälkeen) ja lähettiin Abcille. Oli mukava että on paikka mikä on auki, talvella etenkin kun ulkona ei aikaansa enempää viitsi marssia. Ja missä voitiin puida päivän juttuja pari tuntia ennen kotiin menoa.

Tarjonta


Tarjonta tietenkin on aina silti ratkaisevassa osassa. Heiltä saa juhlamokkaa sekä välillä UTZ sertifikaatin* kahvia. Mutta aina Oatlyn ikaffea, mikä on yksinkertaisesti parasta kahvissa.

*UTZ sertifikaatti on vuonna 2002 perustettu kahvin, kaakaon ja teen sertifiointijärjestelmä. UTZ-sertifikaattia voi käyttää kuka tahansa valmistaja tuotteesta, joka täyttää UTZ-järjestelmän kriteerit ja jolle järjestö on antanut oikeuden käyttää sertifikaattia. Kriteerit ovat tuotannon sosiaalisiin ja ympäristövaatimuksiin liittyviä.

Merkki on saanut osakseen jonkin verran kritiikkiä heikoista vaatimuksista ja kaipaisi työstöä. Tästä lisää eri aiheessa. Abclla on tietenkin myös kauppa, joten siellä on voinut millä ruokavaliolla tahansa löytää ruokaa syötäväksi, olin sitten ketolla ja haen avokadon kaupasta ja dietillä ja haen jotain pepsi maxia kaupasta! Se täten palvelee hyvin erilaisia ruokavalioita jos ymmärtää käyttää kauppaa hyödyksi. Ei pelkoa ettei olekkaan mitään, mitä voisit syödä.

Huonoina puolina olisi tottakai jokapaikanmestana jokapaikanporukka. Itkeviä lapsia, alkoholisoitutta pöytään nojailua sun muuta. Toki yörytmi yleensä karkoittaa kirkuvien lasten ajan kun ovat jo nukkumassa, mutta huomaa kyllä eron jos on siellä päivällä vs illalla. Toki joskus nämä johtaa myös empiirisiin tutkimuksiin kun seuraa miten 10v skidit osaa lajitella roskat ja nostaa tuolit pöydän alle noustessaan - on siellä nykynuorissa niitä hyviäkin hedelmiä!


Silti paras paikka kirjoittaa silloin kun et tarvitse läppäriä on lähimetsän kallioinen auringonlaskupaikka, nojaillen puuhun ja nauttien tuulenvireestä. Tätä ei voita mikään.

4 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että olet löytänyt hyvän kirjoituskahvilan! Mutta munkin mielestä luonnon helmassa on ihan parasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä luonto 5/5 - konetöihin ei niin kätevä aina :D

   Poista
 2. Se on näin, että pienyrittäjän kahvila ei pärjää Suomessa isommille. Maailmalla asiat ovat onneksi eri tavalla. Juuri olimme pojan kanssa viettäneet pari tuntia pienessä kahvilassa paossa Maltan auringonpaisteesta (klo 10.30-12.30). Mainio, ystävällinen palvelu, maukasta ruokaa. Hintaa tuli 12.50 e kaikkineen juomineen, kahvineen... En voi kun kehua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä voisi niin harrastaa kyllä enemmän jos asuisi muualla <3

   Poista