Haku

lokakuuta 20, 2018

Ekotasot - yksi

Tuntuuko sinusta siltä, että haluat auttaa? Haluat elää terveellisemmin? Haluat olla vihreämpi mutta vegaaniksi hyppääminen tuntuu aivan liian karmivalta idealta edes aloittaa? Se on varmasti monelle tuttu fiilis, ja siihenkin on ratkaisuja.

Olen miettinyt paljon omaa matkaani siihen ns. 'eko-pisteeseen' mihin olen päätynyt, ja eihän se kaikki ole kerralla tapahtunut. Ei halu muuttaa arkea, saatika se tieto mitä kertynyt vuosien varrella. Joten halusin jakaa eko-elämän tasoiksi, se helpottaa monelle aloittamista, kun ei tarvitse tehdä heti hullua elämänmuutosta, ne hullut elämänmuutokset kun eivät yleensä toimi. Itsekkään en ole täysi vegaani, koska en ole siellä vielä, matka on kesken ja onneksi opittavaakin on aina lisää <3


Tässä siis BETTER LIFE - EKOTASO - LEVEL 1 - YKSI

Shampoon sekä saippuan vaihtaminen kemikaalittomaan versioon. Puhun tästä lisää aiheessa; What I use for my hair? Muista antaa 1-2 viikkoa hiuksillesi, sekä hiuspohjallesi aikaa tottua uuteen elämään. Vältä eniten sodium laureth sulfaattia.

Oletko kuullut pesupähkinöistä? Pesuaineet millä pesemme pyykkimme ovat oikein mukava pläjäys kemikaaleja. Osassa jopa merkki, että ärsyttää ihoa, joten miksi ihmeessä uittaisit vaatteesi siinä? Pesupähkinät, ovat luonnollinen pesuaine, eivät maksa paljon mitään, koska yhtä pähkinä satsia (3-5 pähkinää) voit käyttää kolmeen koneelliseen. Ei ärsytä ihoa, ei haise, ja puhdistaa kaiken hikisistä reenivaatteista kissankuseen. Kokemusta on.
Kun tulee aika vaihtaa hammasharja, suosittelisin Humble Brushia, mikä pärjää kaikissa testeissä muovihammasharjalle, mutta on biohajoava, sekä jokaisen ostosta lahjoittuu myös harja kehitysmaihin. Humble smile with a humble brush! Käytä nykyinen harjasi loppuun ennen uuden ostamista. Tästä ja pesupähkinöistä voi lukea lisää kirjoittamastani aiheesta: Eko kylppärini.

Jos meikkaat, koita vaihtaa meikkisi cruelty-free meikkeihin. Sano ei- eläinkokeille! Ja kaikelle muulle negatiiviselle mikä tulee isojen meikkifirmojen kanssa.

Kahvin juojat voivat vaikuttaa valitsemalla Reilun Kaupan kahvia. Mutta jos se Juhla mokka on vakkari, niin ota edes luomua. Et huomaa eroa muualla kuin omatunnossasi.


On myös paljon raaka-aineita, mitkä pystyt vaihtamaan kasvivaihtoehtoihin, ilman että edes maistat eroa. Tämä ei siis tee kirjaimellisesti muutakuin parin kymmenen sentin eron elämässäsi. Ja kenellä ei olisi 20 senttiä laittaa terveemmän, monipuolisemman, cruelty-free:n elämän puolesta?

Esimerkiksi, ruokakerma. Todella simppeli pieni asia, jolla on kuitenkin isot markkinat. Tähän löytyy Oatlylta, plantilta, alprolta ja monelta muulta sopivia vaihtoehtoja. Riisikermaa, mantelikermaa, kaurakermaa, soijakermaa jne. Ja tietkö mikä parasta? Koska ne ei sisällä eläintuotteita, päiväykset menee jopa vuoden päähän, osta kerralla useampi, jolloin sitä on sitten aina kaapissa kun "Pitäs jotain kokata" -ja loihtia kaapin perukoilta. Aina saat kermakastikkeen loihdittua.

Jos käytät kananmunia, valitse ne luomut, vapaan kanan munat. Pieni apu, pienellä muutoksella. Jos tuntuu että käytät niin paljon, että hintakin alkaa sit vaikuttaa, niin herranjesta vältä korkea verenpaine äläkä syö niitä joka aterialla! Mutta sitten kun ostat, osta luomua.

Ylipäätään vältä ostamasta muovia, jos tarvitset uuden lastan kokkaukseen, tai henkarin tai jotain mitä yleinen muovikrääsä on, koita valita joku muu materiaali (heti sen jälkeen kun olet miettinyt, tarvitsetko tuotetta oikeasti?). Koita olla shoppaamatta turhaan, tee ekan tason kierrätys keskus kotiisi ja erottele nyt edes ne pahvit ja lasit. Jos tuntuu että pystyt parempaankin niin miksei bio ja pari muuta vielä!

Isoimpia ympäristöön vaikuttavia muutoksia millä voit auttaa, on tietenkin lihansyönnin lopettaminen. Mutta ei siinäkään tarvitse panikoida, voit aloittaa vaikka jättämällä punaisen lihan pois, tai pidä 4 lihapäivää ja 3 vegepäivää viikkoon. Opettele kokkaan vegeruokia, ja lisää sitä mukaan vegepäivien määrää. Aloitus on jo askel kotia päin.


Koita välttää kertakäyttöastoiden liiallista ostamista, sekä palmuöljyä. Siinä yksi ympäristö hirviö jo ihan itsessään. Lisää luettavaa esim. Ruohonjuuren sivulla: LINK

Sähkösi voit valita tulevan ympäristöystävällisestä lähteestä, valinnan varaa on. Myös paperin käyttöä voit vähentää ottamalla laskusi e-laskuiksi, ainakin niin monta niistä kuin suinkin mahdollista!

Tässä oli nyt muutama tapa aloittaa se puhtaampi, parempi, terveempi elämä. Ei viedä kaikkea meidän pallolta vaan autetaan sitä kantaa meitä. Taso kaksi tulee pian perässä <3

4 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa, kun alotit tän Jonna. Kummikin ottaa tästä vinkkejä käyttöön <3

  VastaaPoista
 2. Tää oli kerrankin hyvä kirjoitus! Sellaisia eko-tumpeloita varten ku minä.

  Olen muuten aina unelmoinut sellaisesta eko-neuvolasta netissä, jossa neuvot on järjestetty aiheittain, että vaan menet sivuille ja haet oikeaa aihetta. Ja voila! Siinä se neuvo on. Hyvin perusteltu ja statistikalla varustettu. On muuten tosi vaikea kaivaa nettiä jokaista pikku juttua varten. Usein muutos jäikin tekemättä juuri vaikean tiedonsaannin takia.
  En osaa erottaa vegaaneja kasvissyöjistä, ja se on aiheuttanut aika monta noloa tilannetta. Välillä ei oikein saa selville, onko tuote eko, vege tai kasvis, jos siellä kyljessä ei ole mitään merkkiä. Äsken kävin lukemassa oman “kerman” selostetta, ja vaikka siinä ei ole maitoa, munaa eikä muuta eläinperäistä, onko se sitten vegaaninen vai ei? Kun siellä ei lue missään.

  Makuerot on myös varsin pintautunut myytti, vaikka itsekin olen todennut, ettei niitä todellisuudessa ole. Olen siirtynyt maidottomiin tuotteisiin, koska monessa maassa laktoosittomia tuotteita ei kovin helposti ole saatavilla.

  Taas, monesti suomessa nousussa olevat trendit ovat maailmalla täysin tuntemattomia. Kosmetiikassa opin karttamaan pienten valmistajien tuotteita niiden kyseenalaisten testausmenetelmien takia, vaikka purkin päällä lukeekin ecocert. Tähän mennessä ihoni ei sietänyt yhtään niistä. Toivo ei kuitenkaan ole vielä kuollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Nadine! Tavoite olisi kyllä tehdä vielä sellainen pitkä postaus missä olisi aihe-alueet lajiteltuna! <3

   Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>