Haku

huhtikuuta 24, 2022

Mistä vaatteesi on tehty?

Rana Plazan muistopäivän sekä Eetti ry:n #Lempivaatteeni ajankohdan kunniaksi halusin kirjoittaa vaatteiden materiaaleista. Olen kirjoittanut kahtena vuonna Lempivaatteesta mitkä voit lukea alempaa:

#Lempivaatteeni
Shoppailusta, opituista tavoista, ostoskeskus työpaikkana, miten olla olematta osa pikamuodin kulutusta?

Vältettävissä olleesta tapaturmasta vaateteollisuuden tehtaassa, itsestäänselvyyksiä pikamuodista, sekä se, miten voit shopata eettisesti.


Halusin kuitenkin tänään miettiä niitä hyviä ja kestäviä materiaaleja sekä kirjoittaa ylös tällaisen cheatsheatin mistä voi tarkistaa että mitä aines paidassa nyt siis olikaan. Haluan myös tarkistella mitkä näistä on ekologisia ja eettisiä. 

Vaatteessa käytetty materiaali voi olla joko eettinen ja ok, se voi olla monella tapaa ok mutta muutamien ongelma kohtien kanssa taikka täysin vältettävä jos vain mahdollista. Tämä kirjoitus kannattaa ottaa ylös esimerkiksi selaimen kirjanmerkkeihin, niin voit sitten löytää sen helposti kiperän paikan tullen.

Materiaalin eettisyyteen vaikuttaa sen kasvattamiseen/valmistukseen käytettävä maaperä, vesi, kuormitus ympäristölle, kemikaalien käyttö, saatavuus, ihmisoikeudet sekä kestävyys.

Luonnolliset kasviperäiset materiaalit

Yleisesti parhaat materiaalit on luonnon kasviperäiset kuidut. Näissäkin on kuitenkin ns tasoeroja joten jaottelin kaikki raaka-aine kategoriat kolmeen.

Ei niin ekologiset
- Rami (kestävä, hometta ja likaa hylkivä materiaali mutta käy ison prosessin usein käsityönä joten on siksi myös hintavampi, tykkää kasvaa kosteassa eli vaatii vettä)
- Juutti (edullinen valmistaa mutta säänkesto on heikkoa eli ei ole niin kestävä materiaali)
- Puuvilla (kuluttaa paljon vettä, kemikaaleja ja suurkysynnän kera myös kuormittaa paljon maaperää)

Ok ja suositellut materiaalit
- Reilun kaupan puuvilla (ei sallita haitallisia kemikaaleja, työntekijät saavat reilun kaupan palkkaa eikä kysyntä tee tuotteelle suurkysyntää. Yhä käyttää paljon kuitenkin vettä)
- Kierrätetty puuvilla (koko tuotantoprosessi on jo tehty ja kuitu on yhä kestävä kierrätettynäkin)
- Luomu puuvilla (luomu takaa ettei käytetä ympäristöä kuormittavia torjunta-aineita, mutta yhä kuluttaa paljon vettä)
- Pellava (saadaan kasvin varresta, kestävä ja hyvä materiaali. Ympäristön kannalta hyvä lannoite, veden käyttö ja kemikaali mielessä mutta sen liuotus saastuttaa jos se tehdään luonnonvesissä. Liuotusaltaat on parempi vaihtoehto, kunhan jätevesi käsitellään asianmukaisesti)
- Nokkonen (ei tarvitse paljoa vettä tai kemikaaleja ja siitä saa käytettyä lähes kaikki osat)
- Hamppu (ei tarvitse suuria määriä vettä, lannoitetta tai kemikaaleja. Kestävä materiaali kaikessa)
- Sisal (agave kasvin lehdistä saatava, kova kuitu joten käytetään enemmän köysissä ja säkeissä)
- Manilla (myös kova kuitu mitä saadaan baananikasveihin kuuluvan kasvin lehtiruodista, käytetään köysissä ja säkeissä jne)
- Kookoskuitu (karhea kuitu jonka valmistusprosessi on yksinkertainen, liuotusta lähinnä)


Luonnolliset eläinperäiset materiaalit

Eläinperäinen nykypäivänä yleensä tarkoittaa eläimen kärsimystä, koska kapitalistinen yhteiskunta haluaa maksimoida voitot, oli kyseessä sitten jonkun hyvinvointi tai elämä. Kuitenkin on tilaa myös pienille yrittäjille jotka esim kasvattavat omalla takapihallaan paria eläintä jotka inhimillisesti keritsee ilman kärsimystä. Heti alkuun laittaisin vaihtoehdoista pois nämä vältettävät.

Vältettävät: 
- Angora (häkkikanit keiden karva revitään irti)
- Kashmir (aiheuttaa aavikoitumista, ympäristön kuormittumista ja käyttää paljon vettä)
- Mohair (käyttää paljon vettä ja kemikaaleja ympäristöön)
- Nahka (eläimen henki ja kaikki muut nahan käsitteystä värjäämiseen aiheuttaa ympäristö ja ihmisoikeusrikkomuksia)
- Silkki (viljelyssä toukat tapetaan kuumalla ilmalla tai höyryttämällä ennen kuoriutumista)
- Turkis (olosuhteet, sairaudet ja kaikki muu mitä tiedämme, lue: Miten kukaan voisi tukea turkistarhautta?)

Ok riippuen olosuhteista:
- Lampaanvilla (raakavilla vie paljon vettä, mutta ei käytetä kemikaaleja ja pienillä tiloilla olot voi olla inhimiliset ja lampaan tarpeita kunnioittavat). Mutta esim Australiassa sallitaan yhä mulesing (kivulias toimenpide missä poistetaan peräaukon ympäriltä ihoa) etenkin merinovillakasvatuksessa.

- Alpakan villa. (sillä saa todella lämpimiä ja kestäviä villavaatteita ja niiden keritseminen on yleensä eettistä ja ekologista oli kyseessä sitten villit tai tarhatut alpakat. Kuitenkin suosittelisin ottamaan selvää firman läpinäkyvyydestä ja eläinten olosuhteista.)

Ok ja paras kategorian vaihtoehto:
- Kierrätetty villa (pitää yhä hyvät ominaisuutensa mutta ei kuluta luonnonvaroja)
- Kierrätetty nahka (jos prosessi on jo tehty olisi hyvä saada ne hyötykäyttöön, koska nahka itsessään on pitkäikäinen ja kestävä materiaali.)
- Kierrätetyt eläinperäiset materiaalit. Periaatteessa jos prosessi on jo tehty olisi tärkeää ettei sitä tehdä turhaan, joten kirppisteltynä nämä materiaalit on ok käyttää loppuun.


Keino- ja muuntokuidut

Suoraan luonnollisten materiaalien lisäksi on iso kasa sekotteita, kasveista sekä synteettisesti. Tässä myös heille oma ranking. Usein näiden sekotteiden ongelmat tulee muovin käytössä, ajan kestämättömyydessä sekä kuormituksessa ympäristölle ja veden käytölle.

Vältettävät
- Akryyli (ei ole biohajoava, päästää mikromuovia ympäristöön mikä erittäin huono asia)
- Modakryyli (tulipaloriskissä paranneltu versio akryylistä)
- Elastaani (ei ole biohajoava, kallis ja monimutkainen valmistusprosessi eikä ole kestävä)
- Polymidi & Nylon (ei ole biohajoava ja päästää mikromuovia ympäristöön, öljyteollisuuden sivutuote)
- Polyesteri (ei ole biohajoava ja päästää mikromuovia ympäristöön. Mineraaliöljyistä)
- Polypropeiini (öljyteollisuuden puhdistusjätteistä, nopea valmistus mutta ei ole biohajoava, mutta voidaan myös tehdä biohajoavana)
- Polyuretaani (ei ole biohajoava, sen kierrätys olisi teknisesti mahdollista mutta ei yleistä)
- Triasetaatti (sen valmistuksessa käytetään myrkillisiä liuoksia mitkä ovat kiellettyjä monissa maissa)
- Viskoosi (valmistus kuluttaa paljon vettä, energiaa ja kemikaaleja. Viskoosi itsessään on biohajoavaa mutta sekoitteena sen maatuvuus laskee. Tehdastyöntekijät kärsii paljon tapaturmia viskoosin valmistuksessa käytettävän hiilen takia). 

Jos on pakko valita tästä kategoriasta niin
- Asetaatti (biohajoava puuvillajätteen raaka-aine, syrjäytetyssä asemassa mutta voi löytyä vielä)
- Ioncell (uusi muutoskuitu mikä voidaan valmistaa kierrätyspahveista, papereista tms. Tulee syrjäyttämään viskoosin)
- Kupro (puuselluloosasta tehty mutta kallis kuitu mitä käytetään lähinnä Japanissa ja Italiassa)
- Lyocell (usein eukalyptuksesta valmistettu kuitu on ekologisempaa kuin viskoosi ja on biohajoava)
- Modaali (valmistuu pyökkiselluloosasta ja on viskoosin kaltainen selluloosamuutos)
- Polylaktidi (uudehko biohajoava kuitu, mikä tehdään maissitärkkelyksestä tai sokeriruo'sta, kuitenkin isot kasvihuonepäästöt sekä kuluttaa maaperää)

- Näissäkin kierrätettynä ostettu on usein paras ostopäätös, kuitenkin muovia sisältävät tuotteet jatkuvasti irroittaa mikromuovia ympäristöön milloin niiden tuotteiden "loppuun käyttö" ei välttämättä ole paras päätös. Kuitenkin materiaalit mitkä on jo vaatinut vettä sekä ympäristön kuormitusta olisi hyvä viedä tiensä loppuun ja uutena panostaa vain eettisiin materiaaleihin.

Tässä rankingissa on hyödynnetty Weecosin materiaaliopasta: Weecos materiaaliopas. Muita lähteitä ja lukemista: Nokkosesta ekologisena kasvina, ekovaatteiden etsintä tuottaa haasteita, tiesitkö tämän viskoosista?, onko viskoosi ekologinen valinta?, kymmenet vaateketjut luopuvat mohairin käytöstä, ioncell Aalto yliopisto, Ekologisen muodin ammattilainen, trashionista Outi Pyy haluaa saada kuluttajat havahtumaan elastaanin haittoihin. Eettinen lammastuotanto, onko sitä?, Lammastuotanto, Ylistaron Kehräämön edustajan mukaan suomalaisen villan osuus Suomessa myytävistä villatuotteista on arviolta korkeintaan 15 prosenttia. täten ulkomailta tuleva myös aiheellista tutkia Is wool ethical? 

11 kommenttia:

  1. Vaatteiden kaupasta ostamisesta on nyt kuoriutunut kokonainen tiedekunta. Pitää olla jokin opas tai appsi, miten merkintöjä pääsee lukemaan oikein. Myös hinta uusimmissa ja ekologisimmissa materiaaleissa usein kirpaisee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se tuntuu juu olevan, vaihtoehtoja on lukuisia ja kaikkien niiden tausta pitäisi vain "tietää" mikä ei ole todellisuus suurimmalle osalle kuluttajista :P

      Poista
  2. Noihin villa-kohtiin viitaten; alpakat keritään ihan samoin menetelmin kuin lampaat. Miten siis niiden kerintä mielestäsi eettisempää ja ekologisempaa? Ja mitkä ovat "inhimilliset" olot lampaalla?
    Sori mut näistä sun kirjotuksista paistaa välillä niin läpi ettet oo ihan perillä ja julistat "faktoina" omia mielipiteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, mulesing toimenpidettä käytetään käsittääkseni vain lampailla mikä on jo yksi iso erottava toimenpide. Lampaita myöskin tehotuotetaan enemmän kuin alpakoita mikä mahdollistaa alpakoille enemmän lajityypillisen käytöksen toteuttamista. Tehotuotannon oloista tuskin tarvitsee enempää sanoa miksi ne on huonommat, kun pienemmillä alpakkatiloilla.

      Tässä on myöskin lisätty aika monta lähdettä, jotka taistelee viimeistä argumenttiasi vastaan. Myöskin, koska ihmisillä on erilaiset arvot siihen mitä on tärkeä ottaa huomioon, kerron heti alussa mitkä asiat ovat tässä rankingissa "eettiset perustelut".

      Olisi kiva jos haluat jutella näistä asioista lisää, kommentoisit omalla nimelläsi:)

      Poista
    2. Todella suosittelen myös tiedostamaan että tässä on tehty mahdollisimman ytimekäs postaus jotta se toimisi cheat sheettinä eikä romaanina aiheesta. Jos sua kiinnostaa esim eri villojen eettisyys mittarina niin voisi myös ehdottaa että aiheesta olisi kiva kuulla lisää. Olisi myös aihe mistä mieluusti haen tietoa enemmänkin, kuin mitä tähän postaukseen sai mahdutettua. Villat on kuitenkin pitkäaikainen materiaali missä on spektriä hyvin laajasti epäeettisestä eettiseen, niin lampaissa kuin alpakoissa.

      Asiat voi ilmasta myös rakentavasti :)

      Poista
    3. Näissä kirjoituksissa kannattaa ehkä myös tuoda esille silloin se että puhut ULKOMAISESTA villan&alpakanvillan tuotannosta.. Rakentavuutta korostaisin myös näihin sun kirjoitelmiin ja jos ainoa lähde villaan on toi yksi sivusto niin on aika kapeat lähteet, ts. toistat vaan mitä yksi ihminen asiasta tietää/on mieltä 🙄

      Poista
    4. Miksi painottaisin puhuvani ulkomaisesta villatuotannosta kun en puhu? Suomalaisessa villassa on myös eettisiä ongelmia (https://animaliamedia.fi/eettinen-lammastuotanto-onko-sita/). Tieto ei toki tule yhdestä lähteestä, en ole kaikkea tänne merkannut mutta voin lisätä luettavaa loppuun vielä kerta kiinnostusta riittää. Lähteiden merkkauksessa olisi kyllä petrattavaa se on ihan totta :) Aina sitä ei niin ajattele kun on "vain" blogi kyseessä :)

      Poista
  3. Kiitos tästä cheatsheetistä! Mäkin koitan nämä asiat pitää ostoksilla mielessä.

    VastaaPoista
  4. Hyvä paketti, mutta moniin löytyy myös vaihtoehtoja. Kuten mohairiin. Eli pitää tietää mitkä ovat eettisiä villoja, ne taas löytyy tiedoista. Mulesing vapaata villaa on tarjolla paljon ja se ilmoitetaan teknisissä tiedoissa. Samoin mohair. En siis sano, että pitäisi vältellä, kannattaa selvittää mistä villa on peräisin.
    Kierrätetty on tärkeä vaihtoehto ihan siitäkin syystä, että maailma hukkuu jätteeseen. On myös tärkeä miettiä kumpi on itselle tärkeää ekologisuus vai eettisyys, tarkoitan tässä lähinnä vegaaniajatusta. Ekologisuus ja vegaanisuus kun ei kävele käsikädessä.
    Suomessa lampaanvillan tilanne on edelleen se, että iso osa villasta menee monttuun kun sitä ei kukaan osta. Tilat kyllä myy villoja ja jotkut tilat valmistaa myös villat langoiksi. Eli suosittelen ostamaan villoja tiloilta suoraan ja jos on osaamista, niin pesee ja karstaa itse ja kehrää langaksi.
    Hypin sinne tänne, tämä asia on niin laaja, että tulisi kilometrin mittainen kommentti jos alkaisin oikein kirjoittamaan. Tekstiilialan ammattilaisena olen aina etsinyt vaihtoehtoja mieluiten kirppareilta kuin uutena, vaikka minullakin on ollut kausi kun ostin mitä ostin miettimättä sen kummemmin mistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ihan oikeassa että moneen saisi lisättyä * merkintöjä mutta halusin pitää listan napakkana juurikin siksi että se pysyisi cheatsheettinä. Mainitsin heti eläinperäisten esittelytekstissä juurikin tuon että eettisiä villoja myös on ja että olisi hyvä ottaa lisää selvää. Myös toki mohairista vaikka huomattavasti vähemmän.

      Olen myös samaa mieltä ettei aina vegaanius ole ekologisempi vaihtoehto, esim kierrätetty kirppisnahka joka kestää vuosikymmeniä vs muovista tehty vegaaninen versio jne. Mutta tärkeää (ehkä omasta mielestä) onkin ettei niitä uusia lähteitä tehtäisi niin paljon, nahkaa tms koska kuten kanssa sanoit, hukumme jätteeseen.

      Olisi tosi mielenkiintoista kuulla kanssa sulta tekstiilialanammattilaisena kirjoitusta materiaaleista jos sellainen uppoaa :)

      Poista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>