Haku

maaliskuuta 18, 2020

Rastojen Henna-värjäys & Värjäyshistoria

En ole värjännyt hiuksiani sitten vuoden 2016 jälkeen. Olin tässäkin vaiheessa pitäytynyt värjäämisestä jo noin vuodeksi, mutta kun säätö lomaromanssin kanssa loppui piti tästä surkuna  tottakai tehdä New Me-look ja värjätä tukka tummalla.

Kuitenkin yksi hippiäis-luonnollisuus puolestani on kemikaaliton elämä - ei myrkkyjä kehoon tai kehon lähelle, joten tietty hiusten väriaineet olivat eliminointi-listalla heti shamppoiden ja saippuoiden jälkeen. Suihkujutut on vielä suhteellisen helppo paikka aloittaa, ne tekee silti saman asian kuin mitä kemikaalipullot tekee - toki vain paremmin ja tuhoamatta hiuksiasi. Mutta niiden kanssa ei tarvitse tehdä suuria päätöksiä, toisin kuin päättää ettet värjää enää hiuksiasi.

2016 - Sydänsurut ja uusi asenne :D Tottakai.

Oma suhteeni hiusten värjäykseen on alkanut nuorella iällä, taisin olla kolmannella luokalla kun sain luvan värjätä hiukseni kestovärillä, mikä oli tottakai kirkkaan punainen, että kaikki tietää & mikäs sen parempi pohja kaikille tuleville väreille. Aika pian meno oli mustassa värissä ja iskikin ihana emo-vaihe ja tukka meni osittain sähkön siniseksi, ja loput mustaksi. Mustalla mentiin muutama vuosi kunnes alkoi tulemaan punaisia raitoja/ blondeja raitoja mukaan, jossain vaiheessa hiukset oli alta kokonaan blondit ja sitten leikattiin melkein kaikki pois. Alkutaipaleella aikuisuuteen oltiin platinablondeja, sitten pinkkejä, sitten punapäitä ja taas mustaksi.

2007-2009
2010-2013

Kauhajoelle kun muutin vedin taas blondiksi, johon laitoin pinkkejä ja vihreitä raitoja tehden itsestäni My Little Pony version Jowista. Näiden jälkeen mentiin taas pinkiksi ja siitä taidettiin mennä ruskeaksi - ekaa kertaa. Kauhajoella alkoi niin moni asia elämässä kirkastumaan, että kyllähän se tukan värikin jäi miettimättä muutamaksi vuodeksi samaan aikaan kun kasvatin sitä rotanpesästä hiukan pidemmälle. Mukaan alkoi tulemaan sulkia ja kuiturastoja muttei mitään kovin hälyttävää. Tampereella takaisin asettuessa mentiin taas pikkuletteihin ja rastoihin (osa pään) kunnes lopulta vedin liipasinta ja laitoin ala-osan hiuksistani rastoille. (Ja lopulta ne loputkin)

2014-2015
2017 ennen rastoja
Kuitenkin jatkot mitkä laitoin rastoihin saadakseni tämän ns oikean pituuteni, olivat paljon haaleempia kuin oma värini ja tukka näytti hyvinkin epätasaiselta väritykseltään, joten halusin yhtenäisyyttä. Kuitenkin kun kemikaaleilla värjääminen ei kuulu enää asioihin mitä itselleni tai ympäristölle tekisin, niin onneksi löytyi maailmasta Henna-värit!

Rastojen värjääminen Hennalla


Katso Youtube video tästä: Rutiini & Rastojen henna-värjäys

Omat rastani ovat noin 40-60cm pitkät. Minulla on todellisia paksukaisia sekä ohuita yksilöitä. Rastoja on noin 50 kpl päässäni ja keskimäärin varmaan aika normaalin paksuiset.

Tähän rastamäärään/tiheyteen minkä varmaan kuvistakin osaa arvioida meni 2 pussia Henna-väriä ja noin litran verran vettä. Kuitenkin niin että tuosta litrasta mahtui tekemään kupin kahvia.

Aloitan värjäyksen niin, että laitan kaikki rastat ponnarille pään päälle, ja sieltä vetelen yksitellen ne värjäykseen. Hennaa otetaan kouraan ja vedetään, puristellaan ja katsotaan että väri leviää tasaisesti. Värissä olevien rastojen annan vain olla vapaana - vähän sotkien yöpaitaa. Eli kannattaa valita paita millä ei ole niin väliä tai vetää nudena. Lopulta puristelen niitä vielä kasana - sekä laitan nutturalle pään päälle. Rastat muodostavat mukavan savimöykyn mihin kiedon pyyhkeen ympärille ja sitten hengataan näin tunnin-kahden verran.

Rastoja värjätessä niitä pitää pyörittelyn lisäksi myös puristella jotta väri menee tasaisesti koko rastaan. Värjää myös juurikasvu sekä irtotukka!

Touhu on sotkuisaa, ja kumihanskat on enemmän kuin tarpeen. Väri on luonnonaine, joten se on kyllä helppo pestä pois. Väriaine on siis kuin mutaa ja vähän haiskahtaakin siltä - mutta ei hätää vain ensimmäiset pari päivää ja sitten hajukin helpottaa. Mutta muista, että ainakin tämä haju on luonnollinen - toisin kuin kemikaaliväriaine mitä ei saisi edes pienessä tilassa liikaa hengitellä.

Huuhtele huolella. Puristele lähes jokainen rasta erikseen ja niin kauan kunnes vesi on kirkasta. Pese shampoolla irtotukka ja voi sitä palaa rastoissakin pyöräyttää. Kuivaa hyvin ennen petiä.

Oletko kiinnostunut ennakkotilaamaan kirjan missä esitellään +10 helppoa rastakampausta, syväpuhdistus-ohjeet, henna värjäys ohjeet sekä listataan Suomen takkutaitureita? Laita sähköpostia jonna.jowi.sihvonen@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>