Haku

huhtikuuta 12, 2019

Makrame materiaalit


Tässä tekstissä esittelen materiaalit mitä käytän kaikista eniten. Se että tuote on käsintehty ei kerro vielä mitään sen ekologisuudesta/tuotantoketjusta. Halusin selvittää tätä ketjua teille mahdollisimman syvälle, jotta asiakkaani saavat maksimi infon as well. Sukelletaan siis.


 Paulina-punoskude 

Tätä makramee-lankaa käytän eniten töissäni. Se on paksumpaa kuin moppari, eikä sen latvat aukea pieniksi "hiuksiksi". Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen tuote-tiedon:
Materiaali: Eko-puuvillaa (80 % kierrätyspuuvilla, 20% polyesteri)
Rullan paino: n. 1 kg (n. 180-190m)
Langan paksuus: 5 mm
Koukkusuositus: 7-10 mm

Paulina on Lankavan valmistama Eko-puuvillainen punoskude. Tämä napakka narumainen kude sopii makrameetöihin, sisustustuotteiden virkkaukseen ja kudontaan. Paulina-punoskude valmistetaan kierrätyspuuvillasta eli trikooteollisuudessa syntyvästä leikkuujätteestä, joka muuten menisi hukkaan. Tuotetta ei erikseen värjätä vaan Paulinan herkulliset värit syntyvät luontoa säästäen eriväristen leikkuujätetilkkujen väreistä. Ei veden tuhlausta tai turhaa kemikaalien käyttöä!

Ja lisää eko-puuvilla tuotteiden valmistuksesta löytyy täältä: Lankava
Värivaihtoehtoja on lukuisia, katso Lankavan sivulta ajankohtaisin tieto.


Lue myös: Postitus info


Moppari

Toisiksi eniten käytän töissäni mopparia. Sen latvat aukeaa kauniisiin hapsuihin ja se on hiukan ohuempaa kuin Paulina. Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen 
tuote-tiedon: 
Materiaali: 75 % kierrätyspuuvilla, 25 % akryyli. 
Paksuus: tex 100x10x3. n. 1 kg / rulla. 1 kg = n. 310 m. 
Puikot ja virkkauskoukku, puikot: 6 - 8

Moppari on napakka kierrenaru, joka on valmistettu kierrätyspuuvillasta (sis. 25 % akryylia). Se sopii makrameetöihin, virkkaukseen, matonkudontaan ja muihin kudontatöihin.

Moppari valmistetaan Lappajärvellä, kotimaisessa yrityksessä nimeltä Suomenlanka. Vuonna 1982 perustettu yritys, joka on erikoistunut lankojen valmistukseen, teolliseen kudontaan sekä käsityöharrastajien tarpeisiin.
Värivaihtoehtoja on lukuisia, katso Lankavan sivulta ajankohtaisin tieto.


Minimop

Minimop toimii kuin mopparin ja paulinan sekoituksena, se on ohuempaa kuin moppari mutta kiertyy samalla tavalla. Senkin latvat saa harjattua auki, mutta sekin kihartuu ajan kanssa. Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen tuote-tiedon:
Materiaali: 80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri
Paksuus: n. 2,5 mm, tex n. 1400 (20 säiettä, 1 kg = n. 700 m) n. 0,7 kg/rulla (+/- 3%)
Puikkosuositus: 5 - 8 mm, käsialan ja toivotun lopputuloksen mukaan
Koukkusuositus: 5 - 6 mm, käsialan ja toivotun lopputuloksen mukaan

Lankavan Minimop-lanka, aikaisemmalta nimeltään ripsimoppilanka, on löysäkierteinen ohuehko, narumainen Eko-puuvillalanka, joka sopii mm. virkkaukseen, neulontaan, makramee-töihin sekä perinteisesti ripsiliinojen kuteeksi. Huom. Eri valmistuserien sävyt voivat hieman poiketa toisistaan. 

Värivaihtoehtoja on lukuisia, katso Lankavan sivulta ajankohtaisin tieto.


Muita makrame-lankoja

Makrameen teossa käytän paljon erilaisia materiaaleja ja jos pelkistä langoista puhutaan niin niitä tulee myös Nextiili-pajalta. Siellä myydään jämäkankaista tehtyjä kangas-lankarullia. Ostan näitä aina välillä ja ujuttelen eri töiden sekaan. Myöskin villalankaa käytän toisinaan, mutta ne kerät minulla on ollut ikuisuudet (en neulo joten ne ei paljon kulu!)

Lankavalla on välillä myös erilaisia lankoja, mutta ne eivät ole jatkuvassa tuotannossa. Tällaisia on esimerkiksi Iron Mountain työssä käyttämäni Paula- punoskude. 

Paula-punoskude

Tätä materiaalia käytän todella harvoin, koska värivaihtoehdot ovat aika heikot. Kyseessä on siis Paulinaakin paksumpi punoskude, joten esimerkiksi XL-kokoiset Tie Your Dreadsit on tehty nimenomaa tästä. Tilaan tuotteeni Lankavasta ja he antavat tälläisen tuote-tiedon:
Materiaali: 80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri
Vyyhti: n. 1 kg (= n. 210 m)
Virkkauskoukku 7-9 mm
Puikot 15-20 mm

Paula-punoskude on tasalaatuinen, pyöreä ja napakka narumainen kude, joka on valmistettu kierrätyspuuvillasta. Saatavuus kuitenkin vaihtelee.

Lankava

Tosiaan liike mistä materiaalini tilaan, on nimeltään Lankava ja se on Kauhavalainen yritys. Perustettu vuonna 1925 ja keskittyy kotimaisesti erilaisiin lankoihin. Siirry heidän kotisivuilleen tästä: Lankava


Oksat

Tällä osiolla viittaan tietenkin siihen osaan työtä, mistä se makrameetyö roikkuu. Eniten käytän luonnopuuta materiaalina, metsästä löytämiäni oksia. Tällöin tuotantoketju on todella selkeä, luonto sen tekee ja minä sen maasta kerään. Joskus vaatii pesua, joskus riittää pelkkä harjaus mutta se on siinä. En ikinä katko elävästä puusta oksia.

Toiste saatan käyttää valmiiksi tehtyjä keppejä, joita ostan eri liikkeistä. Näitä käytän jos minulta tilataan esimerkiksi oviverho, taikka ikkunaverhot, joiden pitää olla mahdollisimman suorassa. Olen aikaisemmin tilannut keppejä esim. Kärkkäiseltä, mutta tahtoisin vaihtaa seuraavaan tilaukseen tilauspaikaksi jonkun muun. Ehdotuksia siis otetaan vastaan. Tällä hetkellä Kärkkäisen keppejä on yhä jäljellä, joten tulevat verhotyöt on nyt valmistettu sieltä tulleista oksista. 

Joskus käytän kierrätettynä muita asioita, joihin työni teen. Esimerkiksi kirpputorilta ostettuja nokkahuiluja tai kuluneita pensseleitä olen käyttänyt "oksana", taikka kirpputorilta vuosia sitten ostaneeni puisen haarukan sekä lusikan, joihin tein hyllytyöt (toinen yhä vapaana).

Renkaat ostan Taitava shopista, siitä mistä he kyseiset renkaat saa, en osaa sanoa. Kyselyä olen heille kyllä laittanut. Samasta liikkeestä tulee myös pienet puiset renkaat, joita käytän esimerkiksi amppelien teossa. 


Härpäkkeet

Tähän kategoriaan kuuluu ne muut härpäkkeet mitä joihinkin töihin kuuluu. Figuurit, joita liimailen joidenkin töiden päälle on kierrätettyjä. Joko omia lelujani, kirpparilta taikka ystäviltä lahjoituksia. Olen ihan muutaman lelun ostanut kaupasta töitäni varten, mutta vuonna 2019 päätettiin ettei uusia osteta enää. Eli jos jossain työssä on "uusi" lelu, sekin on hankittu tuolloin ennen vuoden 2019 päätöstä. 

Muita härpäkkeitä on korut. Esim ostin vuonna 2016 Edinburgin linnasta tuliaiseksi itselleni kruunu korvakorut. Olen hullu skottifani ollut mutta venytyksien takia en niitä päässytkään käyttämään. Toinen näistä koruista päätyi roskiksen sijaan yhteen makrameetyöhöni. 

Härpäkkeissä on myös unisieppareita, nokkahuiluja, puun palasia, kiekkoja, kelloja, kulkusia ja esimerkiksi kuivattuja appelsiineja, mitkä olen itse kuivattanut.

Voit pyytää tuotetiedot mistä tahansa tuotteestani, jokaisen tuotteen osat muistan mistä olen hankkinut ja moniin voi liittyä tarinaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>