Haku

joulukuuta 08, 2021

Näin teet viiden vuoden aikakapselin

 
Okei, vaikka tää kuva näyttää siltä että piilotetaan valtava koksupaketti metsään niin, ei. Tässä on meidän aikakapseli vuodelta 2016! Sen ulkonäkö oli täysi vahinko. Jos et vielä katsonut, niin Youtubesta löydät videon missä menen enemmän tuohon kapselin avaamisprosessiin:Vuonna 2016 päätimme ystäväni Saanan kanssa kirjoittaa itsellemme kirjeet viiden vuoden päähän, laittaa ne laatikkoon, haudata ja kaivaa ylös vuonna 2021. Näin myös teimme ja nyt voin kerrasta viisaampana kertoa mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. 

Videolla näet enemmän itse ylöskaivuuta ja paketin kaivuu-olomuotoa viiden vuoden kelien jälkeen. Olisimme voineet haudata sen inasen syvemmälle eikä se ehkä olisi ottanut ihan yhtä paljon osumaa luonnosta - mutta tästä viisaampana. Videolla myös käyn läpi joitain asioita mitä sinne olen kirjoittanut ja muistelen entisiä aikoja, kertaan menikö asiat kuten kirjoitin! Tässä postauksessa keskitymme kapselin tekemiseen, eli mennään sen kimppuun. 

Mitä kannattaa tehdä?


- Kirjoita monta eri kirjettä. Me loihdimme nämä kategoriat: Oma elämäntilanne, perheen/läheisten elämäntilanne, missä näet itsesi 5 vuoden päästä? Elämän unelmat ja haaveet, Top5 listat sekä kirjeet toisillemme. Top5 listaan laitoin sen hetkiset parhaat elokuvat, sarjat ja kappaleet. Haaveet voi olla koko elämältä, on tärkeää muistaa mistä haaveilimme ja mitä kohti rakensimme elämää ja nähdä onko ne muuttuneet viiden vuoden aikana. 

Saana oli nähnyt keltaisen auton vuonna 2016 ja päätti vihdoin voittaa minut keltaisen auton lyöntikisassa ja säästi lyöntinsä vuoteen 2021 kun avasimme kirjeitä. Sain mukavan dynyn olkapäähän!

- Miettiä ajankohdaksi kesää. Talvella maa on jäässä ja no, me menimme kaivamaan kapselin vasta syksyn puolella niin pimeä tuli todella nopeasti ja järvi mikä oli lähellä oli tulvinut niin että kesti kaksi tuntia päästä kapselin luokse. Kesä on hyvä. Kesällä on kaikki hyvin.- Minne? Tätä kannattaa pohtia. Sen pitää olla paikka missä saa kaivaa ja paikka mikä tulee olemaan samanlainen vielä 5 vuoden päästä. Kapseli tulee olemaan olosuhteiden armoilla joten kannattaa miettiä tarkkaan. Ehkä jos toinen teistä omistaa taloa, mökkiä tai mummolaa mikä tulee olemaan suvussa vielä viiden vuoden päästä niin tämähän olisi ideaali paikka.

- Lähde reissuun oikeiden välineiden kanssa. Meillä oli pienet puutarhalapiot, hanskat ja otsalamppu mikä ei sitten toiminutkaan - mutta puhelimissa on nykyään hyvin valot. Miettikää ns loppuun asti!

- Kirjoittakaa paikka ylös, esim tehkää Google Driveen yhteinen kansio missä on pre-kapseli kuvia. Ottakaa myös Google Maps sijainti lokaatiossanne jotta varmasti löydätte kapselin sijainnin 5 vuoden päästä. Meillä oli piirretty kartta missä luki suurinpiirtein että puu mikä on kiven päällä ja nyt huomattiin 5 vuotta myöhemmin pimeässä metsässä että jokainen mänty kasvoi kiven päällä!

- Pakatkaa kapseli huolellisesti. Se tulee olemaan luonnossa pitkään joten olisi hyvä että se on sellaisessa kunnossa mikä tulee kestämään. 


Mitä ei kannata tehdä?


- Saana oli kirjoittanut omansa aika nopeasti ennen hautuuta ja oli kertonut sinne mm. että oli kerännyt viikonloppuna mustikoita ja että kukkaro kiittää - tämä ei kuulemma ollut asia mitä välttämättä olisi kokenut että pitää tietää viiden vuoden päästä. Keskity siis enemmän elämäsi isoihin asioihin, mutta niiden lisäksi sopii ne pienetkin. Kunhan ne pienet eivät olisi ne ainoat. 

- Tämä on paikka missä jopa suosittelen muovipullokapselin tekoa, koska se myös kaivetaan ylös sen kohtalo ympäristölle ei ole ikuinen. Tämä siltikin tuntuu vähän pahalta enkä vielä tiedä miten seuraavan kapselimme hautaamme. Pahvilaatikkomme joka oli suojattu päästi kosteutta läpi ja kaikki kirjeet oli homeessa, näistä siis jäi kuvat onneksi käteen mutta ei voinut säästää. Lasipullo vo räjähtää kun maa jäätyy ja sulaa tiheään tahtiin joten en nyt keksi parempaakaan kuin pulloposti.


- Älä hätäile, anna kirjeiden kirjoittamiselle aikaa. Pohdi elämääsi ja itsereflektoi. Älä mieti että "Äh en mä tätä voi sanoo" vaan kirjoita rehellisesti elämästäsi. 

- Malttia. Älä mene kaivamaan kapselia ylös ennen aikojaan. Vaikka kuinka elämäsi on muuttunut jo kahdessa vuodessa, odota. Se on yhä muuttunut viidessäkin vuodessa, ehkä jopa enemmän kuin nyt. Viisi vuotta menee lopulta nopeasti, koita hetkeksi unohtaa se. Muista vaan se vuosi kun hautasit sen niin tiedät koska viisi vuotta on kulunut.

2016 - 2021

Tämä on sellainen kokemus mitä voin suositella. Tälläisen kokemuksen saa vain tekemällä, eikä ikinä ole liian myöhäistä. Joku kolemkymppinen saattaa miettiä että miksei tehnyt tätä kakskymppisenä, mutta katokkin ettet mieti nelikymppisenä että miksi et tehnyt tätä kolmekymppisenä! 

Tämän voi tehdä käytännössä koska vain, sanoisin jopa että kolmikymppisenä tällä on enemmän itsereflektion vaikutusta ihmisten elämässä koska kakskymppiset on muutenkin aika inspis aikaa, ollaan aika tietosia siitä elämän suunnasta mihin halutaan mennä ja sit kolmekymppisinä on hyvä herätellä sitä mihin ollaan päädytty. 

Rohkeesti kokeileen, sulla on vaan yksi elämä - eikö olisi hauskaa kokea tälläinen bondaus jonkun kanssa ja lukea kirjettä itseltäsi vuosien takaa? No olishan se. GL

4 kommenttia:

 1. Mahtava idea ja hyvät ohjeet! Onneks kirjeet ei olleet homehtuneet liian pahasti, se vasta olis harmittanut jos tekstistä ei olis saanut selvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneks sai selvää vielä - onni onnettomuudessa :)

   Poista
 2. Kiinnostavaa! Hyvä idea ja ohjeet!

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>