Haku

toukokuuta 17, 2021

Atrian puolueellinen "tutkimus" - Vastakritiikki

Olen aika järkyttynyt. Törmäsin hesaria lukiessani tutkimukseen mikä oli pöyristyttävä. 

Nykymaailman tilannetta ilmastonmuutoksen kanssa on yritetty korjata montaa eri reittiä ja hyviä alotteita on alettu tekemään. Kouluruokailuun kasvispäivien lisääminen on yksi tapa lisätä terveellisyyttä sekä monipuolisuutta vihreällä tavalla. 

Atria päätti tehdä hiukan puolueellisen tutkimuksen auttaakseen omaa agendaansa lihatuotteiden tuottajana. Alkuperäisen "tutkimuksen" nimi on: Suomalaiset suosivat kotimaisia raaka-aineita ja monipuolista sekaruokaa ja tutkimuksessa kysyttiin näin:

Tämä kysymyksen asettelu on alusta asti puolueellinen - koska mikä on vaihtoehto? Jos vastaat 'ei' se tarkoittaa että et halua monipuolista sekä ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Jos vastaat "ei" haluat ranskalaisia ja hampurilaisia joka päivä. Kysymys on esitetty niin että kaikki tietenkin vastaavat kyllä. Tällä tuloksella ei valitettavasti ole mitään tekemistä liha- ja kasvisvaihtoehtojen punnitsemisessa.

Jos halutaan tietää kiinnostaako ihmisiä päiväkotien, koulujen ja vanhainkotien ruoan terveellisyys, olisi voitu jättää sana "seka" pois, ja yksinkertaisesti kysyä "Pidätkö tärkeänä, että kunnan tarjoama ruoka, esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa, on monipuolista ja ravitsemussuositusten mukaista?" 

Tai jos halutaan tietää nimeomaan kasvisvaihtoehtojen sekä lihavaihtoehtojen puolesta olisi pitänyt antaa vaihtoehdot: "Pidätkö tärkeänä, että kunnan tarjoama ruoka, esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa, on monipuolista ja ravitsemussuositusten mukaista..." a) Lihapainotteista ruokaa b) Liha sekä kasvispainotteista ruokaa c) Kasvispainotteista ruokaa - Tai muuta tämäntapaista. Mutta Atria päätti vahvistaa omaa asemaansa tällä puolueellisella "tutkimuksella". 

Toinen kysymys esitetään näin:

Tottakai hävikkiruoka pitää saada kuriin. Nämä eivät kuitenkaan ole toisiaam pois sulkevia asioita, vaikka jälleen puolueellisestl aseteltu kysymys voisi saada sinut niin luulemaan. Jos lisätään kasvisruokapäiviä - ei se nosta hävikkiä. Tämän kysymyksen sijaan olisi ollut kiva kuulla ihmisiltä vastauksina esimerkiksi "Asettelemaan priorisointijärjestykseen hiilineurtaalitavoitteisiin pääsemisen edistämiseksi seuraavat asiat julkisella keittiöllä: a) Ruokahävikki b) Vähentää lihaa sisältäviä ruokia c) Kotimaisien tuotteiden suosiminen d) Kierrätys ja jätteiden lajittelu". Näin olisimme saaneet ihmisiltä tietoa siitä, mitkä ovat heidän mielestä priorisointijärjestys kaikkien tärkeiden muutosten kanssa.


Atrian tekemän kyselyn yhteyshenkilönä on Heidi Hirvonen, kenellä on hänen Linkedin profiilin kansikuvana liharuoka annos. 

Atria yleisesti lihantuottajana on suoraan puolueellinen lähde mutta että vielä henkiläkohtaisessa elämässään näin suoran kannanoton tekevä ihminen valitaan tekemään tutkimusta missä pitäisi osata toimia neutraalisti ja olla asettelematta omia- tai yhtiön agendoja kysymysten sisään? Aivan naurettavaa. 

Atrialla on 29 nautatilaa, 22 possutilaa sekä 87 kanatilaa.
Atrialla on 14 vege/vegaani tuotetta. 


On selkeää että Atrian pääliikevaihto 1,5 miljardista tulee suurimmalta osin lihatuotannosta ja täten on selkeää että he tekevät mitä vain pitääkseen tästä kiinni. Valitettavasti tälläisten "tutkimusten" tekeminen vie yhtiöltä kaiken (lopunkin) eettisyyden ja arvostuksen. 

Heidän tuotesarjan Vegyou nakit olivat minulla pääsemässä jo kokkikirjaankin koska olivat kehittäneet hyviä uusia tuotteita tähän "uuteen" maailmaan. Mutta tämä tuote on poistunut valikoimasta ja nyt kaikki toive nykyaikaisemman Atrian kanssa yhteistyön tekemisestä kuullostaa lähes mahdottomalta ajatukselta. 

Toivoisin todella että Atria kantaa vastuunsa tämän aiheen kanssa. Jos haluavat tehdä tutkimusta kouluruoasta ilman omaa agendaa, voivat palkata siihen ulkopuolisia ihmisiä, joilla ei ole siteitä Atrian lihatuotantoon. 

Jos Atria haluaa siirtyä pikkuhiljaa muuttuvan maailman myötä ilmastoystävällisempään nykyaikaan, suosittelen keskittymään yhteistyöhön vege- sekä vegaanituotteiden kehityksessä ja muuttavan tätä asennetta hiukan. Jos raha on se mikä motivoi, sitä on varmasti tarjolla myös muissa kuin liha- markkinoissa. Olen laittanut heille henkilökohtaisesti myös palautetta ja toivon todella että teette saman perässä. 
Sähköposti osoitteet palautteelle: 

 • Hanne Kortesoja / Atria Oyj
 • Viestintä- ja IR-päällikkö, hanne.kortesoja@atria.com
 • Heidi Hirvonen / HKScan Oyj
 • Viestintäjohtaja, heidi.hirvonen@hkscan.com
 • Juuso Reinikainen / Snellmanin Lihanjalostus Oy
 • Lihajalostuksen tuoteryhmä ja strategiajohtaja, juuso.reinikainen@snellman.fi
 • Sakari Nurmela / Kantar TNS
 • sakari.nurmela@kantar.com

Lasten kouluruoasta ja kasvispäivien lisäämksestä esim täällä: https://yle.fi/uutiset/3-9535843 
Ravitsemussuositusten mukainen vegaaninen ruokalista suurkeittiöille: https://vegaaniliitto.fi/wp-content/uploads/2020/04/suurkeittiot.pdf 
Open ilmasto-opas - Enemmän kasvisruokaa! https://openilmasto-opas.fi/enemman-kasvisruokaa/

Kasvisruokapäivien lisääminen ei tee lapsestasi vegaania. Ehkä hiukan terveemmän elämän koska edes sekasyöjien ei pitäisi syödä lihaa joka päivä.

6 kommenttia:

 1. Atria on sikala, kai sä itsekin tiesit 😆 Samaten vegaaniruoasta saa enemmän hävikkiä, ainakin Atrian mielestä.

  Minä toissapäivänä yritin tehdä vegaaniruokaa, niin pojat jopa söivät sitä. Toisaalta en tiedä, onko se vege vai ei ihan vastaa vaatimuksia? https://viaperasperaadastra.com/2021/05/16/kasvispata-vege-reseptina/

  VastaaPoista
 2. Hyvää pohdintaa ruoasta, johon olet selvästi perehtynyt. Itse mietin välillä näissä asioissa, että tieto lisää tuskaa, mutta arvostan vahvasti että ihmiset jaksaa ottaa asioista selvää. Hävikkiruoka on tosi tärkeä aihe, joskus oikeasti surettaa ja hävettää, kuinka paljon ruokaa menee roskiin, joilla joku eläisi herroiksi.

  VastaaPoista
 3. Aika "lapsellinen" kysely ja kysymysten asettelu Atrialta :D Ei noihin paljon valinnanvaraa jää vastata. Kysymysasettelulla on haettu juuri tuota lopputulemaa.

  Monestihan näissä kyselyissä on kyseessä kyselyn teettäjän intressit ja siksi ne pitäisikin olla kolmansien osapuolten tekemiä. Niitä ihmiset voivat hieman parammin uskoa, tosin niitäkin kritiikillä.

  VastaaPoista
 4. Informatiivinen postaus taas tärkeästä aiheesta! Ruokahävikkiin kiinnitän paljon huomiota ostoksia tehdessä ja onkin ollut palkitsevaa huomata, että harkinta on todella kannattanut.

  VastaaPoista
 5. Aikamoinen tutkimus. Mielenkiinnolla odotan minkälaisen johtopäätöksen Atria tekee vastauksien perusteella...

  VastaaPoista
 6. Miksi Atrian pitäisi tehdä vege-tuotteita? Se on lihatalo.

  Muuten hyvä pohtivaa tekstiä.

  VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>