Haku

elokuuta 26, 2020

Hammasharjan asialla

Tiesitkö että jokainen muovinen hammasharja minkä olet koskaan omistanut, on yhä jossain maapallolla?

https://www.virtualdentalmuseum.org/exhibits/different-strokes-different-folks-history-toothbrush/7/

Taas puhutaan muovista. Se on tämän hetkisen maailmamme syöpä jonka omaksumista elämään tulisi välttää niin paljon kuin mahdollista. Muovi on todella kestävä aines mikä todella myös otettiin hyötykäyttöön jo toisen maailmansodan aikaan. Sillä saatiin tehtyä osia laitteistoon, sillä korvattiin norsunluunapit ja koska se oli edullinen ainesosa mikä muovautuu lähes mihin tahansa muotoon - siitä alettiin tehdä lähes mitä vain markkinoille.

Aines mikä kestää aikaa, tekeytyy melkein miksi vain ja on edullista? Liian hyvää ollakseen totta? Tottakai. Tässä pro-listassa ei ole mitattu sitä että kun markkinatalous räjähti, räjähti myös meidän kulutus. Jos muovi kestää yli 500 vuotta se tarkoittaa sitä että kaikki se muovi mitä on tehty - on jotenkin yhä jossain tuolla, merissä ja saarissa. Maissa ja kaduilla. Täydellinen aine ei ole täydellinen jos siitä ei pääse eroon. Täydellinen aine ei ole täydellinen jos se on osa massakulutuskulttuuria ja saastuttaa ilmaa koko olemassaolonsa ajan, eli hyvin pitkän aikaa.

Jos Leonardo Da Vinci olisi Mona Lisaa maalatessaan juonut vetensä muovipullosta, se pullo ei olisi vielä tänä päivänäkään täysin maatunut. (Lue lisää: greenpeace.org) Maailmassa ei ole delete näppäintä, maailmassa ei ole roskakoria minkä voit tyhjentää yhdellä klikkauksella. Muovi ei ole luonnollinen asia, joten sille ei ole luonnollista poistumista, ja koska meillä on vain yksi pallo niin sitä ei pitäisi täyttää aineksella - mistä emme pääse eroon. Simppeliä eikö?

Hammasharja


Hampaita on putsattu erilaisilla tikuilla, kepeillä ja höyhenillä jo 3500 vuotta eaa. Harjamaisia hampaiden puhdistusvälineitä on havaittu jo ennen vuotta 1000 ympäri maailman, yleensä materiaaleina on ollut luu tai bambu. Hammasharja jonka tunnemme nykypäivänä on ensimmäisiä kertoja tuotu markkinoille 1770-luvulla ja siitä sen käyttö on vain lähtenyt taivaisiin.

Muovi otettiin käyttöön hammasharjojen teossa 1930-luvulla. Harjakset eivät olleet enää sian selkäkarvaa taikka hevosen jouhia vaan nylonia. Harjan varret eivät enää norsunluuta, bambua, hiottua luunpalaa taikka puuta vaan muovia.

Joskus itse hankinta on se eettinen tai ympäristölle huonoksi oleva ongelma, esim en ikinä hankkisi nahkasohvaa, mutta meidän yli 50 vuotta vanha nahkanojatuoli oli hyvinkin ekologinen siinä mielessä että se kesti todella pitkään - pidempään kuin mikään synteettisistä tehty sohva olisi kestänyt. En hankkisi eläimestä nirhattua sohvaa, mutta sen olemassaolon oli jo joku muu tehnyt 60-luvulla - ja nyt vain nautittiin siitä ettei tarvinnut hankkia mitään. Tälläiset asiat voi ekologisesti ns "käyttää loppuun" ennenkö vaihtaa uuteen ratkaisuun, että tuon tavaran täysi hyöty varmasti saadaan siitä irti, eikä kulutuskulttuuri ja "New is always better" paska pääse voittamaan. Muovin käyttö taas puolestaan on aktiivinen ongelma, sen hankkiminen on ympäristölle huonoksi mutta myös sen käyttö on kaikille huonoksi irtoavan mikromuovin vuoksi, siksi sen hankkimista ja käyttämistä pitäisi välttää.

"Tykkään kysyä ihmisiltä, mikä on ensimmäinen asia mitä kosket aamulla? Se on varmaan sun hammasharja. Haluatko että ensimmäinen asia mitä kosket joka päivä olevan muovia?" - Kahi Pacarro

Mitä voin tehdä?

Yleensä alkuperäinen kysymys näissä asioissa olisi että onko pakko hankkia? Ennekö mietitään vaihtoehtoja pitää kyseenalaistaa tarve - mutta hampaiden pesussa tarve on aika tärkeä. Noh, älä osta muovihammasharjaa on ehdottomasti selkeä ykkös-sääntö. Pärjäät vallan mainiosti ilman muoviharjaa, koska on olemassa rutosti vaihtoehtoja niille perus muovihäpsyköille - ja tässsä esittelemme muutaman niistä!

Yleiset hyvät meriitit ekologiselle hammasharjalle on:
1. Ei muovia
2. Biohajoava
3. Pakkaus myös biohajoava
4. Ja jos ei ole ylempiä vaihtoehtoja niin edes uusikäytettävä.

Jos valitset harjan, minkä varsi on biohajoava olet jo tehnyt isoimman työn.


Humble Brush


Lue lisää: Eko kylppärini
Oma suosikkini on ollut jo lähemmäs 5 vuotta Humble Brush. Laitan tähän liitteeksi tekstin minkä kirjoitin Eko kylppäri aiheessa:

"Käytän Humble Brush hammasharjaa, mikä on BPA vapaa, ja biohajoava 2-3 vuodessa jättämättä mitään myrkkyjä jälkeensä. Kestää yhtä kauan käyttöä kuin muovinen hammasharja, mutta eettisyydessä ottaa selvästi voiton. Myöskin jokaisesta harjan ostamisesta, lähtee harja myös kehitysapuun."

Käytön jälkeen varsi siis maatuu ja harjaksen voi leikata erikseen sekajätteeseen. On se myös paljon nätimpi kaapissa jos sillä on mitään väliä vaakakupissa. Humble Brushin pakkaus on myös biohajoava.

Paljon muitakin puisia hammasharjoja olen nähnyt myytävän, mutta joissain huomannut että niihin on laitettu silikoninen pääty mikä vie heti ekologisuus-pointtia. Vaikka silikoni (mitä löydät myös monesta keittiötavarastasi) ei olekkaan kirjaimellisesti muovia, sen aineiden alkuperää on lähes mahdoton selvittää, eikä sitä voi uusiokäyttää kuten muovia. Jos esimerkiksi silikoninen nuolija päätyy kaatopaikalle, se saastussaa siellä vuosisatoja maatumatta.Jordan


Jordanin kaltainen harja ei ole yhtä hyvä kuin lähes täysin maatuva puinen harja, mutta huomattavasti parempi kuin esim täysin muovinen pakkauksineen. Jordanin hammasharjan kahva (handle) on tehty uusikäytetystä muovista, ja spesifimmin myytävien ruoka-astioiden muovista. Eli tämä muovi on todettu olevan ruoalle turvallista. Sen pakkaus on tehty kierrätyspaperista sekä ei-halutusta pakettijätteestä.

Harjalla on siis hyviä ekologisuuden lähtöasemia, esimerkiksi hyötykäytetty paperijäte joka maatuu, sekä ruoalle turvallinen muovi joka on uusiokäytetty.

Kuitenkin itse en täysin luota siihen minkä sanotaan olevan turvallista, koska tällä logiikalla meillä ei olisi muovia ollenkaan. Kahva on silti muovinen, joten sillä on yhä terveysriskinsä eikä se tule maatumaan jos sen joku hävittää väärin. Tämän harjan kanssa siis toivotaan että se myös muistetaan lajitella muovijätteeseen missä se voi taas päätyä uusiokäyttöön, pidentäen elinikäänsä sekä lisäämällä ekologisuuttaan.


Kiitos lukemisesta! Jotkut teot ekologisemman elämisen suhteen on haastavia, mutta koen että hammasharjan vaihto maatuvaan, ekologiseen versioon ei ole suuri harppaus. Muistetaan kuitenkin että kaikki kehittyvät omaa vauhtiaan ja tekevät sen mitä omalla mukavuus-alueella pystyvät tekemään. Ei vähätellä kenenkään matkaa vaan tuetaan - esim linkkaamalla tälläinen kertomus joka voi muistua sitten joskus mieleen kauppareissun hammasharja-käytävällä.

1 kommentti:

  1. Harvoin tulee ajateltua näitä arkipäivän pieniä asioita ja valintoja. Kiitos kirjoituksesta!

    Hyviä vertauksia ”Jos muovi kestää yli 500 vuotta se tarkoittaa sitä että kaikki se muovi mitä on tehty - on jotenkin yhä jossain tuolla, merissä ja saarissa. Maissa ja kaduilla.” ja Leonardo Da Vincin muovipullostakin saisi vielä otteen.

    Aika antaa hyvän perspektiivin miettiä kaikkea sitä muovin määrää mikä on jossakin luonnon kierrossa. Tosiasiassa paljon tuotetusta muovista on poltettu, sitä poltetaan ja kierrätetään, mutta silti kuvaus pistää aihetta miettimään.

    VastaaPoista

Kopioi viestisi koska jos se häviää bittiavaruuteen voit yrittää uudestaan! Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua - pidäthän viestisi asiallisena :>